woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:275/1096)

Hummus 181

diecie. Do tego jest po prostu pyszny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej 200g sezamu lub szklanka pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka sody sól do posypania/polania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, słodka papryka, czarnuszka Sposób przygotowania: Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić(...)możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny

Pyry na Gaz
ŚLIWKÓWKA 183

został on lekko zmodyfikowany przez mojego męża - speca od nalewek w naszym domu 😉 Składniki: 2 kg śliwek (u mnie: węgierki) 1 l spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy w dużym słoju (4-5 litrowym). Zalewamy je spirytusem, słoik zakręcamy i odstawiamy(...)słoneczne miejsce. Po tym czasie, spirytus zlewamy, a nasączone śliwki przepuszczamy przez sokowirówkę i łączymy ze zlanym spirytusem. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy: zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Do gotowego syropu cukrowego wlewamy nalewkę, mieszamy i filtrujemy przez gazę, co najmniej dwa razy. Zlewamy do butelek i przechowujemy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
Zupa tajska 213

litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie;Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek

Anioły w kuchni
Wigilijny kompot z suszonych owoców 226

jabłek, gruszek, moreli, śliwek 4 litry zimnej wody 4 łyżki miodu laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków, 4 ziarna kardamonu kilka plastrów świeżej cytryny Przygotowanie: 1. Do garnka wrzucamy owoce oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy. Pod koniec gotowania dosładzamy miodem. Gotowy kompot przelewamy do dzbanka i dodajemy plastry cytryny. Smacznego

Życie ze smakiem
Szpinakowy tort z mascarpone i malinami 1548

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju garść listków bazylii Frużelina malinowa: 300 g malin ( mogą być mrożone ) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 300 g śmietanki 30% Wykonanie: 1. BISZKOPT Szpinak(...)będzie zupełnie ostygnięty, przekroić go na 3 krążki. 2. FRUŻELINA MALINOWA Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Odstawić frużelinę do ostygnięcia. 3. KREM MASCARPONE Serek mascarpone zmiksować

kolorowotorcikowo
Śledzie z suszonymi pomidorami 151

suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania:   Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby

Pobite gary Barbary
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 227

awokado                                - sól himalajska - ząbek czosnku - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę(...)kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami 213

cytrynowym ze startą skórką cytryny*  40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką z 1 cytryny  Masło utrzeć na jasną masę. Następnie partiami dodawać drobny cukier. Cały czas miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec wbić jajka. Wymieszać. Dodawać(...)cytryny i proszek do pieczenia. Całość wymieszać  ze sobą  (za pomocą miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na sam koniec ułożyć połówki lub plasterki śliwek. Piec około 45-50 minut w 165ºC (aż do zarumienienia ciasta i suchego patyczka). Ostudzić. Chwilę przed podaniem, polać lukrem  (cukier puder wymieszać z przegotowaną wodą

Ugotować
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 214

bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.  Krok 2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki. Krok 3. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy(...)podania: -mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami -liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny -mielone z ziemniakami z wody i mizerią Smacznego

Moja Książka Kucharska
Krem dyniowo-marchewkowy 207

smakuje i zachęcam wszystkich do jej skosztowania. Krem dyniowo-marchewkowy Składniki: 500 g dyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu lub wody  1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa(...)dodajemy marchewkę i dynię. Dusimy około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie

Mania Gotowania
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 204

wanilii 1,5 łyżeczki agaru* skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn 4 łyżki miodu sos z granatu: pestki z 1 owocu granatu kilka łyżek wody 4 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu 2 łyżki soku z cytryny *Ilość agaru należy dostosować do zaleceń producenta. Ja używałam agaru firmy Dary Natury, producent zaleca 1-2 łyżeczki na 500 ml płynu. Przygotowanie: Mleko(...)żelatyna. Aby przygotować sos z granatu, włóż do rondelka pestki granatu i podlej kilkoma łyżkami wody. Wsyp cukier lub inny słodzik i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotuj przez ok. 10 minut, aż pestki puszczą sok, zaś syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu

Chilli Czosnek i Oliwa
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 209

upieczecie.  Na spód: 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka startej skórki z cytryny 1,5 łyżki siekanego świeżego rozmarynu Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną(...)śmietany kremówki  1/3 filiżanki cukru  2 łyżki drobno siekanego świeżego rozmarynu skórka z 1 cytryny  1 łyżeczka soku z cytryny  świeże, dojrzałe figi W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier. Wstawić na średni ogień

KUCHARNIA
Dżem sosnowy z rabarbarem 216

Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu(...)zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku można dodać wody). Sok wymieszany z cukrem żelującym gotować 5 minut, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić

SzczyptaSmaQ
Baklava 193

szklanka, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, sol szczypta, nadzienie: orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki, syrop: woda 2 szklanki, miód 1 szklanka, cukier brązowy 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, dodatkowo: m ą ka ziemniaczana 1,5 szklanki, orzechy włoskie siekane 1 garść, masło 200 g, Sposób przygotowania: Z podanych(...)rozpuszczamy i polewamy nim pokrojone ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy baklavę i pieczemy w 170 stopniach aż wierzch ciasta będzie rumiany. W tym czasie sporządzamy syrop. Do wody dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie nam syrop. Od czasu do czasu syrop należy pomieszać . Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną baklave polewamy polową ciepłego syropu

kulinarne odsłony pati
Hummus z pieczonym burakiem 121

pieczenia ok. 40 minut)  duży ząbek czosnku  sól  pieprz Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Sugeruję wstawienie ciecierzycy do piekarnika, by nie denerwował dźwięk pękających nasion. Odcedzić ciecierzycę, przelać bieżącą wodą.  Ciecierzycę wrzucić do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować. Odcedzić.  Ciecierzycę zalać 500 ml wrzątku. Gotować do miękkości. Zostawić pod przykryciem(...)ostygnięcia. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę zmiksować z kawałkami buraków, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę.  Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować.  Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przykryć szczelnie

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania