biała czekolada 150 g, wiórki kokosowe 200 g, czekoladowy drip: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, śmietanka 30% 60 ml, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżeczka, dodatkowo: wiśnie z ogonkami do dekoracji, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy(...)miksujemy mikserem do połączenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze i stopniowo dodajemy do kremu. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia. Biszkopt nasączamy 1/3 wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Nakładamy połowę frużeliny, a następnie 1/4 części kremu. Ponownie nakładamy biszkopt i postępujemy w ten sam sposób. Następnie nakładamy ostatni biszkopt, który również nasączamy i wierzch
kulinarne odsłony patiSkładniki / Ingredients: 0,3 ml ciepłej wody / 0,3 ml hot water 0,15 ml cukru / 0,15 ml sugar0,2 ml soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice(...)spirytusu / 0,25 ml spirits Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 ml Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki
Projekty ze smakiemużyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej(...)wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa najlepiej smakuje na drugi
Kardamonovyużyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej(...)wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa najlepiej smakuje na drugi
Kardamonovywody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam dodawanie wody, jeżeli trzeba dopiero(...)minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymamy pożądany kolor/smak i gęstość lukru. Możemy dodać również wody. Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem i nawlekamy na nitkę. Smacznego! Pierniczki bez lukru Pierniczki polane lukrem na bazie cukru i soku z cytryny - zaraz
Przepysznik - BLW i nie tylkohomogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl wody -2 łyżki soku z cytryny Miskę wykładamy dokładnie folią spożywczą lub aluminiową. Bardziej polecam spożywczą, mi się niestety skończyła i tego nie zauważyłam :) Następnie truskawki kroimy na plasterki i wykładamy nimi całą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g lub pasta waniliowa fix (niekoniecznie) Do nasączenia biszkoptu: około 1/4 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasa w plastrach 580ml 2-3 łyżki konfitury malinowej owoce do ozdoby około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady Ciasto kruche: 1. Do mąki
Mała Cukierenkaproszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować kremem, posypać wiórkami czekoladowymi. Pozostały krem podzielić na dwie części. Zrobić intensywny odcień zieleni oraz jasny
Magiczne Życie Martyprzesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć. Przygotowanie : Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia) W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej
Proste PotrawyDrukuj przepis Porcji: 1 litr Czas gotowania: 20 minut Składniki 0, 25 szklanki wrzątku 0, 75 wody mineralnej niegazowanej lub schłodzonej wody przegotowanej 2 torebki czarnej herbaty 2 łyżki miodu sok z 1/4 cytryny plasterki z cytryny do podania lód do podania mięta(...)podania Przepis 1 W 0,25 l wrzątku zaparzamy dwie torebki herbaty - około 3-5 minut. Następnie przelewamy napar do dzbanka i dopełniamy wodą mineralną. 2 Słodzimy miodem oraz dodajemy sok z 1/4 cytryny. Dokładnie mieszamy. 3 Odstawiamy na około 15 minut do lodówki do schłodzenia. 4 Podajemy w szklankach z 2 plastrami cytryny, kawałkiem mięty i kilkoma kostkami lodu
Kuchnia Bazyliipokrojonego ogórka – kilka pomidorków koktajlowych – 15 g drobno posiekanej mięty – 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki – sól, pieprz, płatki chilli – sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn po czym ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić
Szybko Tanio Smaczniewaniliowego Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny 1-2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć) 2 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki wody Środek: 300g truskawek – umytych i obranych 4 banany sok z 1/2 cytryny 500g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 500g śmietanki(...)śmietany 6 łyżeczek żelatyny (około 18g) 10 łyżek wody Wierzch i boki: około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 2 fixy do śmietany Do ozdoby: przepołowione truskawki plasterki banana skropione sokiem z cytryny miechunka Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkaoryginalny w smaku dżem pomarańczowy. Po przepis zapraszam w następnym poście! Składniki: skórki z 6 pomarańczy - okolo 1,5 kg 1 czubata szklanka ksylitolu 2 szklanki wody 2 łyżki wódki/soku z cytryny Wykonanie: po obraniu pomarańczy sukcesywnie zbierane skórki układać na kalaryferze, by wyschły skórki namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc kilkakrotnie zmnieniając wodę. Skórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika(...)dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku z cytryny. Można podzielić
UgotujmyTo.pl