woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:272/1096)

Zupa curry z pietruszki i jabłka 178

Składniki:  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry 500 g pietruszki (lub pasternaku) 1 duże jabłko (najlepiej słodkie) 5 łyżek śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Jak zrobić zupę curry z pietruszki i jabłka?  W garnku rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony(...)będzie gładka i kremowa. Jeżeli chcecie, aby zupa była bardzo gładka możecie przetrzeć ją przez sito.  Zupę ponownie podgrzać, jeżeli jest zbyt gęsta dodać nieco wody, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z chipsem z jabłka lub pietruszki.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru 454

Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa(...)łyżki kakao 1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat) 40g orzechów nerkowca 3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dodatkowo: kakao bez cukru do posypania 1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy

Mała Cukierenka
Młoda kapusta ze śmietaną – przepis na młodą kapustę 593

szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką. Młoda kapusta ze śmietaną

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 354

sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach(...)ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Tort czekoladowo-truskawkowy 104

minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam(...)łyżka cukru ½ łyżki mąki ziemniaczanej Truskawki umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż puszczą sok, dodaję cukier, jeszcze chwilę gotuję, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do truskawek energicznie mieszając. Chwilkę podgrzewam, aż truskawki zgęstnieją i powstanie kisiel. Odstawiam do przestygnięcia. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy (dwie łyżki

Słodki sentyment
Makaron w sosie jogurtowym z nutką bazylii 243

/syrop klonowy, z agawy) 2 łyżki ricotty 1/2 szklanki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odstawić. W miseczce wymieszać ricottę, jogurt naturalny, sok z cytryny, tymianek, porwane listki bazylii, słodzik, sól, pieprz i 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Pokroić na 4 części. Pora przeciąć

Jaglusia
Sałatka w 10 minut -cytryna czosnek brokuły 216

mniejsze świeże surowe brokuły pokrojone na różyczki 1 łyżka oliwy extra virgin olive oil 1 łyżka posiekanego czosnku sok z pół cytryny skórki z polowy cytryny 1¼ łyżeczki soli do wody(soli dajemy tyle ile lubimy i w zależności od wielkości rondla,w którym będziemy gotować wodę ) świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie Zagotować osolona wodę w rondlu .Podzielić wymyte(...)brokuły na różyczki.  Do gotującej wody wrzucić umyte różyczki brokułów na 3 ½ do 4 ½ minut.  Po tym czasie szybko odcedzić na sicie.  Tymczasem rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,który prażymy na oliwie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Prażyć, aż czosnek zrobi się aromatyczny ,(a tak po prostu zaczyna się robić brązowy

w mojej kuchni
Tort urodzinowy Kitty 288

galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Dodatkowo masa cukrowa biała masa cukrowa różowa masa cukrowa czarna Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę(...)panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy

Wędrówki po kuchni
MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek 199

marchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru kawałek pietruszki kilka gałązki natki pietruszki kilka gałązki natki seler 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 3 szklanki wody sól czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Umyć cukinię i pokroić w kawałki. Marchewkę, seler, pietruszki, ziemniak i czosnek obrać, umyć i pokroić w kawałki. Umyć natki selera i pietruszki. Wszystkie warzywa(...)włożyć do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości. Wyjąc gałązki z garnka. Resztę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i sok z cytryny. Artykuł MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Tort z opłatkiem i truskawkową nutą (na 2 urodziny Natalii) 159

okazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem z cytryny. Całość obłożyłam biszkoptami i udekorowałam opłatkiem. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka(...)śmietanki 36%  250g serka mascarpone   4 łyżki cukru pudru (płaskie)   2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego) Nasączenie:  150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200g dżemu truskawkowego niskosłodzonego Ponadto:  1 opłatek na tort około 200-210g podłużnych biszkoptów ozdobna wstążka Moja dekoracja: kwaśne żelki  kolorowe lentilki kwiatki

Di gotuje
Wielkanocny sernik matcha na zimno 233

twarogu na sernik z wiaderka 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 150 g cukru pudru 1½ łyżki herbaty matcha w proszku 8 listków żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja z białej czekolady i jajek 100 g białej czekolady, u mnie wegańska migdałowe jajeczka w czekoladzie owoce physalis Ciastka i masło zmiksuj w malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki(...)ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody żelatynę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W dużej misce zmiksuj lekko resztę śmietanki, po czym dodaj twaróg, mascarpone i cukier puder

codojedzenia
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 219

żółtej i zielonej) 3 łyżki brązowego cukru (ok. 50 g) 1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Nadzienie Cukinie umyć, pokroić w drobną kostkę. W tym czasie zagotować sok z cukrami, goździkami, sokiem z cytryny oraz skórką otartą z cytryny i cynamonem. Dodać cukinię. Dusić do miękkości Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody budyń. Zagotować, odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na połowę. Wykładamy jeden, rozwałkowany płat ciasta do blaszki ok 20x20 cm Na to wykładamy masę cukiniową

Mieszam w Garnku
poncz z lodowatą dłonią i gałkami ocznymi ;) 240

składniki: 2000 ml soku z czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6 szt. goździków 2 laski kory cynamonu kawałek imbiru opcjonalnie cukier do smaku opcjonalnie 500 ml wódki wykonanie: Do dużego garnka wkładamy herbatę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, cynamon, goździki oraz plastry pomarańcza. Całość(...)Odstawiamy do wystudzenia. Przecedzamy. Dolewamy sok oraz opcjonalnie alkohol. Odstawiamy na ok. 12 godz. Podajemy no. z lodową dłonią oraz gałkami ocznymi Możemy również dodać plasterki cytryny i pomarańczy. lodowa dłoń: rękawiczka lateksowa woda wykonanie: Rękawiczkę myjemy, przewracamy na drugą stronę i napełniamy wodą. Zawiązujemy. Umieszczamy np. na blaszce i zamrażamy (np. przez noc) gałki oczne: jabłko borówki lub czarna

Domowy Smak Jedzenia
Nalewka truskawkowa 240

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg truskawek 500 ml wódki 300 ml spirytusu cytryna 600 g cukru 150 ml wody Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoja i zasypać 300 g cukru, przykryć gazą i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce puściły(...)odstawić na 7 dni.  Po tym czasie nalewkę zlać, przelewając przez gazę, owoce odcisnąć. W dużym garnku zagotować wodę z 300 g cukru, co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Syrop delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i zlaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Przelewać nalewkę do butelek, ponownie filtrując przez gazę. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy

kulinarnyswiatdomi
ciasto z musem malinowym 278

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. W rondelku umieszczamy maliny, cukier oraz

Domowy Smak Jedzenia
Prosty sernik na zimno z truskawkami 400

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Prosty sernik na zimno z truskawkami Składniki: 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier(...)kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Do ozdoby: truskawki bezy     1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut

Mała Cukierenka
Koktajl z Awokado Pełen Witamin 220

również minerały: wapń, potas, fosfor i tłuszcze jednonienasycone które wspomagają między innymi odchudzanie. Będziemy potrzebować: 1 awokado 2 banany sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 250 ml wody niegazowanej sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 pęczek natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Koktajl z awokado Przygotowanie: Obranego banana kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika. Awokado przekrawam wzdłuż(...)bananów. Umytą i osuszoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do reszty składników. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok i dodaję do pozostałych składników – miąższ który został po wyciskaniu soku również dodaję do koktajlu. Dodaję do pojemnika wodę i całość dokładnie miksuję blenderem – koktajl z awokado jest gotowy. Koktajl z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Bananowo- orzechowe wegańskie ciacha pieczone w słoikach 224

zwykłe słoiki po dżemach): 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 150 ml oleju roślinnego 150 g daktyli 150 ml gorącej wody (do namoczenia daktyli) łyżka soku z cytryny 1 banan 50 g orzechów łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez około 30 minut (szczerze, u mnie to zazwyczaj trwa 5), po czym zblenduj

greenscarf
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 255

SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę. Wrzucamy do niej przekrojoną na ćwiartki cytrynę oraz obrany kawałek imbiru. Do nadstawki wkładamy rybę i posypujemy ją świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero

Życie zamknięte w smaku
Stek z tuńczyka / Tuna steak 199

postaci steków, które przygotowuje się błyskawicznie i które równie błyskawicznie znikają z talerzy. Stek z tuńczyka Składniki Świerzy tuńczyk Oliwa z oliwek Tymianek Sól himalajska Cytryna Przygotowanie Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy

Magiczna kuchnia Darii
Marynowane cytryny 240

łyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie w garnku zagotować wodę. Umyte owoce wrzucić do wrzątku. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować cytryny do miękkości (3-4 minuty). Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć, by nieco przestygły. Każdą cytrynę rozkroić wzdłuż na ćwiartki, ale tak, by pozostały one ze sobą

W SMAK
Łosoś na parze 174

garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy durszlak i przygrywamy pokrywką. Woda musi się zagotować i gotować przez cały czas aby była para :) - niby jasne ale dla osób które będą to robiły pierwszy(...)musi to być oczywiste. Łososia solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie kiedy woda się gotuje, wkładamy łososia na durszlak, przykrywamy i zostawiamy na 30-40 min.  Koniec :) Podajemy na sałacie skropionej sokiem z cytryny. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 480

był przepis  p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku

MarciochaKucharzy