rabarbaru · 2 litry wody · ok. 8 łyżek cukru ( lub wg własnego zapotrzebowania) · opcjonalnie cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód PRZYGOTOWANIE: Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na ok. 2 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować(...)lekko przestudzić i przecedzić wszystko bardzo dokładnie przez sitko, aby wypłynęło jak najwięcej soku. Kompot spróbować i dosłodzić w razie potrzeby. Można rozcieńczać go wodą mineralną gazowaną. W upały polecam dorzucić kostki lodu, plasterek cytryny i listki mięty. Jak już jesteśmy przy rabarbarze, polecam pyszne CIASTO NA MAŚLANCE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS INNYM
Calzonella.comcukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1-1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szczypta soli wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon
Domowy Smak Jedzeniadipem paprykowym Potrzebujesz: ok. 6 większych ziemniaków 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj(...)wodzie do miękkości. 3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż. 5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody. 6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką
Kuchnia w Słońcu Skąpanaoczyszczonej szczypta soli Składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki. W oddzielnej misce(...)babeczki (fot.3) . Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki
Świat Ciastałyżki żelatyny 2 czubate łyżki cukru pudru 2 duże cukry waniliowe 1/3 szklanki wody Dodatkowo: mały słoiczek dowolnego dżemu lub marmolady Poncz: pół cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody Do dekoracji tortu: masa cukrowa (ok. 800 g) barwniki spożywcze w żelu złoty pył perłowy do dekoracji Wilton Wykonanie: Biszkopt , masa maślana wg tego przepisu Poncz
Domowa Cookierenka AgiBuraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony SKŁADNIKI: (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo(...)ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę. W yłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki do słoików i zalewamy gorącym zaczynem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu do czasu mieszając. A teraz przepis na sos koperkowy :) Składniki: -1 pęczek koperku -2 łyżki masła -2 łyżeczki mąki -100 ml śmietany -120 ml wody -odrobina Vegety, odrobina soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty, aby mąka się nie zrumieniła. Mieszając, powoli wlewamy(...)wody, dodajemy troszkę Vegety i gotujemy 5 minut. Następnie wsypujemy opłukany i posiekany koperek, i gotujemy przez 2 minuty. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do całości. Dodajemy do smaku sól, pieprz, szczypta cukru i odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu sos jest gotowy :). Smacznego! P.S. Do podanej w przepisie ilości mięsa zalecam podwójną porcję sosu
KasiekGotujełyżeczka żelatyny 14 kcal 3 łyżki wody Przygotowanie: Maliny rozmrażamy, 2 zostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Jogurt ubijamy z miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy do szklaneczek, a resztę jogurtu mieszamy z malinami. Wykładamy masę malinową na stężałą warstwę jogurtową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły sok. Następnie poddusiłam je ok. 15 minut, aby się rozpadły. Wsypałam zawartość opakowań "żel-fructów" i porządnie wymieszałam
W kuchni Karmel-itkiniej nasionka, ale uwierzcie, że warto! :) Kto ma cierpliwość, chęci i dziką różę....niech wyparza słoiki! :) Mus z dzikiej róży Potrzebujesz: 1kg owoców dzikiej róży 250ml wody 400g cukru 1 łyżkę soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Owoce dzikiej róży umyj, oczyść z szypułek, przekrój na pół i wydrąż nasionka wraz z włoskami. 2. Owoce wsyp do garnka, dodaj wodę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZIELENINA Z DRESINGIEM Składniki: 2 rodzaje sałat 2 garści świeżego szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki: suszonego kopru,pietruszki, bazyli szczypta pieprzu i soli Sposób Przygotowania(...)Sałaty dokładnie myjemy, osuszamy a następnie rwiemy w niewielkie kawałki Szpinak myjemy, a następnie wrzucamy do sałat Całość mieszamy Do kubka wlewamy wodę, olej, ocet a następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO
Gotowanie Patkiprzygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pociąć w paseczki.Wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, cynamon. Gotować 15 min na średnim(...)content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 300 gr mak, zmielonego sypkiego 400 ml mleka lub wody 60 gr cukru 50 gr zmielonych migdałów 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego lub nasionka z 1 laski
moj przepis nałyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso i zrumienić. Wlać wodę i zagotować. Wsypać makaron i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać jajko z sokiem z cytryny. Wlać odrobinę zupy do miseczki. Powtórzyć czynność kilka
Tureckie Przepisybardzo pożywna potrawa. Zawiera sporo białka, minerałów i witamin. Składniki: 200 g ciecierzycy 50 g sezamu 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Sól, pieprz Opis przygotowania: Ciecierzycę wrzucamy do wody i odstawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia ciecierzyce gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Gotujemy ok godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do ostudzenia. Wody(...)prażymy na patelni. Uprażony sezam wrzucamy do blendera, dodajemy do tego oliwę i miksujemy razem. Następnie dodajemy czosnek, sok z połówki cytryny. Stopniowo dodajemy ciecierzycę i wszystko razem mielimy. Powstanie nam sucha papka. Należy więc stopniowo wlewać wodę z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż powstanie jednolita kremowa, gładka masa. Gęstość naszego humusu możemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneproporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych czereśni 150 g cukru (można dodać mniej lub więcej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (około 30 g) 50 ml wody 3 łyżki soku z cytryny wyparzone słoiki i wieczka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Frużelina z czereśni Przygotowanie: Dokładnie wypłukane i osączone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy(...)minutach: Do czereśni dodaję sok z cytryny i garnek stawiam na kuchence. Czereśnie od momentu postawienia garnka na gazie, gotuję około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby czereśnie nie przywarły do dna. Czereśnie gotuję na średnim palniku i na średnim płomieniu. Do mąki ziemniaczanej dodaję wodę i dokładnie mieszam tak aby nie było grudek. Następnie po 10 minutach
Uwaga Babcia Gotujekonsystencją przypominający nieco piankę. Sernik idealny na letnie dni Składniki na sernik: Spód: 175g ciasteczek oreo 50g masła Masa: 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 700g twarogu 120g cukru pudru łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 400ml śmietanki 30-36% 16 ciasteczek oreo Przygotowanie sernika: Spód: Dno tortownicy o średnicy 24cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boków(...)masą spód formy, ugniatając dokładnie łyżką. Formę z gotowym spodem, chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Masa serowa: Żelatynę mieszamy w garnuszku z zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia. Ser, oba cukry i sok z cytryny, mieszamy ze sobą w dużej misie, tylko do połączenia się składników. Podgrzewamy napęczniałą żelatynę, do momentu aż się rozpuści. Dodajemy do niej 2-3 łyżki
NiePieprz.plSkładniki : 1 kg liści z młodych pokrzyw 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny Sposób wykonania : L iście pokrzywy dokładnie opłucz, osączyć z nadmiaru wody, wyciśnij sok w wyciskarce lub sokowirówce. Otrzymany sok wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Rozlej do małych słoiczków, szczelnie zakręć wieczkami. Słoiczki wstaw do dużego garnka, zalej ciepłą wodą. Garnek postaw
Przepisy i porady kulinarnebutelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry cytryny i gotować jeszcze 5 min. Wlać łyżkę koniaku, zestawić
Proste Potrawyhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} BURSZTYNOWY DESER Składniki : 1 torebka ryżu 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki rumu sok z 1 cytryny 1 szklanka soku pomarańczowego 1/2 szklanki wody 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru Przygotowanie: Ryż gotujemy, a następnie studzimy. Rodzynki moczymy w rumie przez 2-3 godziny. Po tym czasie rodzynki odsączamy(...)rumu, ale rumu nie wylewamy. Sok pomarańczowy łączymy z sokiem z 1 cytryny podgrzewamy je w rondlu. Do gotującego się soku dodajemy 1 łyżkę cukru i wlewamy rozrobiony w ½ szklanki wody budyń waniliowy. Mieszamy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, budyń studzimy. Do ostudzonego budyniu dodajemy 1 łyżkę rumu i mieszamy do połączenia. Ostudzony ryż mieszamy
Bon appetit mon amieDania Babci Zosi 300 ml mleka 1 jajko olej do smażenia frużelina 800 g czereśni 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki maki ziemniaczanej około 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Frużelina: Czereśnie drylujemy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut Żelatynę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki