woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:273/1096)

Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 497

był przepis  p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku

MarciochaKucharzy
Ryżowe gruszki. 215

gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w kremowym sosie z ricotty z wędzonym łososiem, szparagami i pistacjami (Fusilli con salmone affumicato, asparagi, pista 219

SKŁADNIKI 320 g makaronu np. fusilli 200 g ricotty 200 g zielonych szparagów  100 g wędzonego łososia 30 g pistacji 1 cytryna koperek oliwa extravergine s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di fusilli 200 g di ricotta 200 g di asparagi verdi 100 g di salmone affumicato 30 g di pistacchi 1 limone aneto olio extravergine sale, pepe(...)Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini. W międzyczasie przygotowujemy krem z ricotty. Ricott ę  mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie i sokiem z cytryny. Ricott ę  mieszamy tak długo, aż będzie gładka i kremowa. Jeżeli będzie za g ę sta możemy dodać odrobinę wody po makaronie. Doprawiamy do smaku

La grande e la piccola cuoca
Owsiane kostki lukrowane 185

Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem(...)minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Owsiane kostki lukrowane 411

Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem(...)minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Roladki na parze z sosem cytrynowym 199

pomidorem suszonym. Polecam na szybki obiad dla rodziny lub gości. 1 pierś z kurczaka 1 oscypek 8 pomidorów suszonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos cytrynowy: 2 żółtka 1/2 cytryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Pierś z kurczaka dzielę na dwie części , każdą z nich nacinam nożem i rozbijam. Sole, pieprze posypuje przyprawą do kurczaka. Układam(...)parze na sitku 30 minut. Po wyjęciu zdejmuję nitki i kroję roladki na kawałki. Sos: Do miski wbijam żółtka ucieram je na parze, nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodaję sok z cytryny i dalej ucieram. Jak sos zacznie robię się gęsty dolewam mleko i ucieram cały czas. Na końcu dodaję roztopione masło. Sos będzie gęstnieć, na końcu doprawiam solą

wesoła kuchnia
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego 188

zanieczyszczenia i różnego rodzaju oprysków i sztucznych nawozów. Syrop (miód) z mniszka lekarskiego Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 300-400 g płatków mniszka lekarskiego 500 ml wody 4 goździki sok z 2 cytryn cukier w proporcji 1:1, czyli ile wyjdzie wywaru tyle cukru Wykonanie: Płatki usuwamy z główki kwiatka, możemy je obciąć nożyczkami. Układamy je na papierze na słońcu(...)Następnie płatki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.  Na małym ogniu, pod przykryciem doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy na godzinę lub dwie, można też na całą noc. Po tym czasie płatki dokładnie odcedzamy i odciskamy. Mierzymy ile mam naparu i dodajemy tyle samo cukru. Wlewamy do garnka wraz z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 199

włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 150-200 ml śmietany 30% koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu(...)kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Można zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i garść posiekanego koperku. Podawać z ugotowanym jajkiem

Pysznie & Pięknie
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 161

delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami(...)źrodło przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, o ktore niezwykle trudno w klasycznym współczesnym odżywianiu. Składniki:  jagody* *składniki pochodzenia organicznego PRZEPIS /1 PORCJA/ ~20g płatkow owsianych górskich + gorąca woda  ~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

breakfast of dreams
Bardzo zielony koktajl z chlorellą + filmik 267

przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany(...)kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy w kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 331

totalna przeciwniczka przegotowanego jedzenia = miłośniczka postaci al dente sugeruję gotować krótko. Czyli: bób przepłukać, zalać zimną wodą i od momentu zagotowania wody wyłączyć po ok. 10 minutach. Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać(...)uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Konfitura z rabarbaru 209

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka z rabarbarem 217

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli 228

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Racuchy z rabarbaremakcja rabarbar

Bon Appetit Małgorzaty
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 175

wody 0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 łyżka drobno pokrojonego kłącza imbiru szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania :   0 ,5 l przegotowanej i ostudzonej wody wymieszaj ze spirytusem, odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na 24 godziny. Truskawki opłucz szybko ( aby nie nasiąkły wodą ) pod bieżącą wodą , osusz, usuń szypułki ( możesz(...)czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, sitko możesz wyłożyć gazą , dokładnie odciśnij sok z owoców. Zagotuj 0,5 l wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania