porzeczek (użyłam mrożone) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub 1 listek i 1/2 żelatyny ) 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki -schłodzonej Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić aby napęczniała. W garnuszku zagotować porzeczki z cukrem - nie gotujcie długo wystarczy 2 minuty. Przetrzeć przez sitko- pestki nie będą nam potrzebne. Lekko podgrzać żelatynę(...)będzie biała (około 4 - 6 minut) 1/3 masy odłożyć i połączyć z czerwonym barwnikiem. Poncz do nasączenia. 1 kieliszek wódki 1/2 szklanki wody cukier i sok z cytryny do smaku. Pokrojony tort nasączyć. Pierwszy blat nasączyć delikatnie - będzie on podstawą naszego tortu. Posmarować częścią kremu, przykryć kolejnym blatem, nasączyć i powtórzyć z kolejnymi częściami
Piekarz-Kucharz-Garkotłukproszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 0,5 szklanki mleka szczypta soli lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 krople ekstraktu migdałowego odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty 10 prażonych migdałów do oprószenia Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę(...)sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami. Smacznego
Niezły Młynekuprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera(...)jeszcze podsmażyć wszystko i przełożyć do gotującego się garnka z zupą. Do zupy dodać odrobinę soku z cytryny , sól , pieprz , majeranek i ewentualnie jeśli ktoś lubi vegetę i maggi. W małym kubeczku dodać 2 łyżeczki mąki , odrobinę zimnej wody przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się
Aromatyczne Podróżeszklanki suchej ciecierzycy 6-8 suszonych pomidorów 5 młodych pokrzyw (same listki) 3 łyżki pasty sezamowej tahiny 2-3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku Ciecierzycę moczymy przez noc, rano zmieniamy wodę na świeżą, odrobinę solimy i gotujemy przez 45 minut(...)ugotowaniu, odcedzamy wodę. Ciecierzycę dajemy do rozdrabniacza / malaksera (mój marki Russell Hobbs), dorzucamy pomidory, tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, trochę soli, pieprzu i blendujemy na gładką masę. Możemy dodać trochę przecieru pomidorowego. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy trochę wody. Pokrzywę sparzamy we wrzątku przez 3 sekundy. Osuszamy, następnie drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Mieszamy łyżką. Przechowujemy
Bon Appetit Małgorzatytego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody i gotujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kasze i odrobinę solimy(...)łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę z mąką (uwaga na grudki) i wlewamy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy i sos gotowy.6. Placuszki układamy
Gotuj Z MuzykąPorcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 5 średnych porów 3 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oliwy sól 1 łyżeczka cukru 2 szklanki wrzącej wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny natka Przygotowanie Obrać i umyć cebulę i marchewki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Umyć i pokroić pory na kawałki o długości(...)rozgrzać w garnku i dodać cebulę i marchewki. Podsmażyć przez chwilę. Dodać koncentrat, wymieszać i wrzucić pory. Podsmażyć trochę i wlać wrzącą wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło. Artykuł ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisydodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą
Kulinarne przygody Gatityłąkach. U mnie zbieram je na ogrodzie gdzie mnóstwo rośnie ich dookoła i przygotowuję syrop z podwójnej porcji. Składniki: 500 kwiatów mlecza 2-3 cytryny 1 kg cukru 1litr wody Przygotowanie: Przygotowane kwiaty włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 20 min. na wolnym ogniu. Następnie odstawić garnek w chłodne miejsce na całą dobę
W garach u Gosiplanty lub smalcu albo olej do smażenia 400-500 g konfitury z dowolnych owoców lukier (1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami gorącej wody i łyżką soku z cytryny) skórka pomarańczowa Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać 200 g mąki i ¾ szklanki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Mąkę przesiać. Jajo i żółtka
Pełny talerzKilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy(...)skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy
OstryKęsKilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy(...)skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny i zioła. Ciasto: Jedną część soli mieszamy z dwoma częściami mąki i wody, wyrabiamy aż powstanie ciasto, które nie przykleja się do rąk . Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Na rozwałkowanym cieście układamy kurę, zwijamy
OstryKęsłyżek oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chilli ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek startego parmezanu sól Przygotowanie: Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie al dente, około 3-4 minuty. Odcedź pozostawiając ½ szklanki wody z gotowania(...)ogniu aż zrobi się lekko złoty. Zdejmij z palnika wsyp ½ łyżeczki soli, dodaj płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Połącz makaron z pozostałą oliwą, sosem z patelni, wodą z gotowania, ewentualnie dopraw solą lub pieprzem. Podawaj niezwłocznie z parmezanem. Oto moje ulubione produkty marki Kenwood: Wałkowarka Przystawka
kuron.com.plsuszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny;Łyżka białego cukru;1,5 litra przegotowanej, zimnej wody.Sposób przygotowania:1,5 lita wody zagotować i wystudzić.Wszystkie suszone owoce (tj. jabłka, morele, śliwki, żurawinę, rodzynki) przelać na sicie gorącą wodą, po czym przełożyć do dużej miski/garnka(...)goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników
Gospodyni Miejskajajkiem i ziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki z buraczkami, 2 litry wody, ½ łyżki przyprawy uniwersalnej, ½ szklanki śmietany 30% sok z połowy cytryny, 2 jajka, ½ kg ziemniaków, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną(...)gotuję na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję
Tradycyjna kuchnia Kasiinnego słodzidła 1 łyżeczka konfitury z dzikiej róży 100%(opcjonalnie) 2 torebki zielonej herbaty (u mnie z papają i jagodami goi) odrobina soku z cytryny 1-2 łyżeczki żelatyny + letnia woda 200 g jogurtu naturalnego aromat migdałowy (opcjonalnie) świeża mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania naparu. Herbatę zaparzamy niewielką ilością letniej, ale nie gorącej wody (optymalna temp(...)róży (opcjonalnie). Wlewamy 1/2 przygotowanego wcześniej naparu z zielonej herbaty i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Ponownie blendujemy do uzyskania gładkiego musu. Drugą część naparu wlewamy do jogurtu, skrapiamy niewielką ilością aromatu migdałowego (opcjonalnie). Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody, jedną część łączymy z herbacianym musem, a drugą z jogurtem. Na dnie kieliszków/szklanek umieszczamy część
Kuchnia EllieŻeby wiśnie lepiej się poddawały drylowaniu na klika minut warto włożyć je do zamrażalki.Wydrylowane wiśnie zalewamy odrobiną wody w garnku i gotujemy około 10 minut. Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon i sok z cytryny oraz parę listków mięty. Zupę z wiśni studzimy. Następnie miksujemy całość na gładką masę z dodatkiem jogurtu. Chłodnik
Bon Appetit Małgorzaty