wyszedł bardzo smaczny. masa serowa 500 g mascarpone czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x 140 g) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Dodatkowo: poziomki mrożone 300 g galaretka 2 szt jaki chcemy kolorek na 600 ml wrzątku biszkopty okrągłe Przygotowanie: Tortownicę 26 cm wykładam folią aluminiową(...)Wykładam biszkopty. Serki waniliowe i mascarpone schładzam, następnie przekładam do misy.Dodaje cukier i sok z cytryny i miksuje na gładką masę. Żelatynę zalewam 4 łyżkami zimnej wody,mieszam.Spęczniałą żelatynę rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia.Kiedy żelatyna ostygnie dodaje do niej partiami same serową by nie powstały grudki. Przekładam do tortownicy i wstawiam do lodówki na godzinkę by stężało.Galaretkę
Różowa kuchniazastąpić innym wysokoprocentowym alkoholem) 1 jabłko 2-3 brzoskwinie (nektarynki) kilka truskawek, malin 2 garści czerwonych porzeczek 2 garści czarnych porzeczek 2 garści jagód 1 cytryna 3 łyżki cukru 3 goździki 300 ml gazowanej wody (opcjonalnie) kostki lodu listki melisy lub mięty Jabłka, brzoskwinie i cytryny obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do dzbanka. Dokładamy resztę owoców, goździki
Rozpustne gotowanieoliwek - 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka - kilka pomidorków koktajlowych - 15 g drobno posiekanej mięty - 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki - sól, pieprz, płatki chilli - sok z cytryny Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzić. Ogórka obrać ze skórki i pokroic w drobną kostkę. Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić. Zioła posiekać
Szybko Tanio Smaczniećwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 4 łyżki jasnego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu DODATKOWO :uprażony na suchej patelni sezam, olej sezamowy, świeża kolendra, ćwiartki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy na pół, następnie grubszą część dodatkowo w poprzek(...)oraz paprykę. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy przygotowany sos, a po chwili także ugotowany makaron. Smażymy mieszając przez 1-2 minuty, w razie potrzeby dodając więcej wody i/lub sosu sojowego. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy sezamem i świeżą kolendrą. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintymleko 1/2 litra, pietruszka zielona 1 pęczek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula czerwona 1 mniejsza, cukier 1 łyżeczka, musztarda miodowa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę, wodę wylać i wlać mleko, można dolać wody i moczyć przez godzinę opłukany pęczek pietruszki włożyć do rozdrabniacza, dodać ząbki czosnku(...)dokładnie zmiksować do miski wsypać drobno pokrojoną cebulę, cukier, dodać musztardę, sok z cytryny, wlać olej, wsypać pesto i wymieszać dobrze matiasy opłukać zimną wodą, odsączyć na sicie, pokroić na 1,5 cm kawałki i włożyć do miski, delikatnie wymieszać składniki matiasy przełozyć do odpowiedniej wielkości słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc - matiasy
W Mojej Kuchni Lubiępodzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni. Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę i cebulę obsmażyć
kuchnia doskiosobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: około 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem Waniliowy Diplomat: 450ml mleka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mała Cukierenkabezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier
kulinarnyswiatdomiładny łososiowo - herbaciany kolor. Składniki : 1 kg owoców dzikiej róży 1 l alkoholu 50 % 1 i 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego 1 szklanka ( 250 ml ) wody, najlepiej źródlanej sok z 1 cytryny Sposób wykonania : O woce róży opłucz, osusz, odetnij kwiatostany i ogonki, wsyp do słoja. Zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Następnie zlej(...)owoców do drugiego słoja, a owoce zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tygodniu płyn zlej z owoców, a owoce dokładnie osącz na sitku z resztek soku. W zlanym płynie rozpuść miód, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Połącz oba płyny ze sobą. Słój zamknij i odstaw
Przepisy i porady kulinarneproszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z polową cukru
Różne smaki w kuchniproszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pol i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypuklej czesci jabłka i wkładamy jabłka do 200 ml wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny. Dusimy tak ok. 10 minut na malutkim ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia na sitku. Białka oddzielamy od zoltek i ubijamy je na sztywno z polowa cukru
Słodkości i nie tylko125g masła lub margaryny, 200g brązowego cukru, 70g mąki tortowej, 40g gorzkiego kakao, 500ml mleka 3,2%, kilka kropel soku z cytryny, szczypta soli, łyżka ciepłej wody. Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wodę, miksować chwilę, by masa była bardzo puszysta. Masło stopić, lekko przestudzić i dodać do utartych żółtek
Z miłości do słodkościgotowe SKŁADNIKI: 3 duże cytryny (sok i otarta skórka) 3 duże jajka 3/4 kostki masła (pokrojonego w kosteczkę) 5-6 łyżek miodu ( w zależności od smaku cytryny) WYKONANIE: umieszczam miskę nad gotującą się woda (kąpiel wodna) do miski wrzucam jajka, masło, sok i skórkę z cytryny i stopniowo miód gotuję masę aż zgęstnieje, często mieszając, trwa to ok.20 minut
Upiecz sobie babeczkęklasyka na polskim stole. Składniki: 5 filetów śledziowych duża cebula sok z cytryny jabłko 1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jabłko również pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać
wyzwania kuchennecukru 10 listków żelatyny 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l śmietanki 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Dodatkowo 450 g sezonowych owoców 4 łyżki cukru 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut , również żelatynę na owocowy sos. Digestive ciastka zmiksuj lub pokrusz tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj(...)Ustaw metalowe obręcze na równej desce wyłożonej aluminiową folią. Napełnij je równomiernie pokruszonymi ciastkami lekko dociskając. Wstaw do lodówki. Zmiksuj ricotta z wanilią, cukrem, sokiem z cytryny i otartą skórką. Odciśnij żelatynę z wody i lekko podgrzej do rozpuszczenia. Ubij śmietankę na pół sztywno, dodaj do masy serowej. Miksuj delikatnie dodając rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Wyjmij schłodzone spody
codojedzeniawykonanie: 4 pomarańcze 2 cytryny 25 g imbiru 150 g cukru 1 łyżeczka soli 60 ml wody wykonanie: Imbir obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny oraz solą. Po zagotowaniu odcedzamy. Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy. Obieramy ze skórek, i białej gorzkiej części. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy imbir oraz
Domowy Smak JedzeniaNiska temperatura pieczenia łososia gwarantuje, że będzie on pyszny i soczysty. Z pozostałych dwóch cytryn skórkę zdjąłem za pomocą zestru. W małym garnku zagotowałem niewielką ilość wody i do wrzątku dodałem skórkę z cytryny. Gotowałem przez około 30 sekund, po czym odcedziłem skórki cytrynowe. Operację tę powtórzyłem jeszcze dwukrotnie, co ma na celu pozbycie się goryczy ze skórki cytrynowej
Wyprawy kulinarnenatki pietruszki, sok i skórka otarta z połowy cytryny, 1/2 czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/2 - 1 papryczka chili, łyżka masła, sól i pieprz do smaku, oliwa. Do podania: kiełki słonecznika do podania, 100 g mozzarelli buffalo w wersji łagodnej lub sera pleśniowego w ostrej. Przygotowanie: Muszle namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut, odsączyć na sitku, otwarte muszle(...)opakowaniu. Cebulę, czosnek i chili drobno posikać, zeszklić na oliwie w dużym rondlu. Dodać muszle, pomidorki przekrojone na pół, wino i sok z cytryny, dusić bez przykrycia 2 minuty. Dodać 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron, masło i fasolkę, dusić 4 minuty. Dodać posiekana natkę pietruszki, skórkę z cytryny i makaron, wymieszać, doprawić do smaku solą
SzczyptaSmaQ