mąki pszennej 130 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Frużelina ananasowa: puszka ananasów ( masa netto 565 g ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Budyń kokosowy: 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka ) 5 żółtek 40 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej(...)pozostały w puszce. Żelatynę zalać około 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Do ananasów w garnuszku dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki
Opowieści z piekarnikazachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym różanym cukrem (przepis tutaj ). Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej 700 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła/oleju Składniki na nadzienie serowe: 250 g twargu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: jogurt cukier różany (przepis tu ) jeżyny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki cukru cukier waniliowy nadzienie owocowe 1 szkl wina Monte Santi (Oryginal Flawour) 2 szkl wody 4 łyżki cukru 1 łyzka soku z cytryny 1 litr owoców (porzeczki białe, czerwone, agrest , truskawki) 5-6 łyżeczek żelatyny Najpierw pieczemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy(...)Przygotowujemy białą masę; żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, ok 3 łyżki. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, sok z cytryny i cukier waniliowy. Gęstniejącą masę smarujemy na 3 ściankach wewnątrz naszego ciasta. 1/4 masy pozostawiamy w ciepłym miejscu (np w ciepłej wodzie razem z naczyniem) Wstawiamy ciasto do schłodzenia . Owocowe wnętrze rolady przygotowujemy w następujący sposób. Wodę zagotowujemy , dodajemy cukier
Gotowanie jest łatwesię lemoniada truskawkowa. Póki jeszcze są truskawki przygotujmy z nich coś pysznego i zdrowego do picia. Lemoniada truskawkowa Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 litr wody 600 g truskawek 2 łyżki cukru 1 cytryna Wykonanie: Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Do garnka wlewamy zimną wodę. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy
Kulinarne przygody GatityNadzienie: 3 łyżki bułki tartej 1kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki) 1 szklanka cukru skórka starta z 1/2 cytryny 40g mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody Beza: 5 białek 300g cukru cynamon do posypania 1. Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier(...)szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. 6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch
Mała Cukierenkakoktajlu, bo naprawdę warto włączyć go do swojej diety! Składniki na 2 porcje: 1/2 małego ananasa 1 awokado 100-120 g liści szpinaku 2 plasterki mrożonej cytryny kawałek imbiru około 1 szklanki wody mineralnej Wykonanie: owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w kielichu blendera zmiksować do pożądanej konsystencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostudzonego masła w temperaturze pokojowej Masa śmietankowa: 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny odrobina gorącej wody Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej/gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji powidła śliwkowe Przygotowanie(...)minut. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 2. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz sok z cytryny. Do żelatyny dodać kilka łyżek ubitej śmietany i wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać strumieniem do śmietany i dobrze zmiksować. Ostudzone ciasto przekroić
Nastoletnie Wypiekanieszklanek czy filiżanek bez podstawki. Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować
Przepisy i porady kulinarnemasła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko Dodatkowo: olej, do smażenia Lukier: – 2 szklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach… 1. Do miski lub na blat przesiać
UgotujmyTo.plmięty. Jest pyszna 💓. I wspaniale orzeźwia podczas upalnych dni. Lemoniada z kwiatów czarnego bzu Czas przygotowania : 20 minut Składniki: 1 litr wody 1 szklanka ciepłej wody kilkanaście baldachów kwiatów czarnego bzu 1 cytryna 1/2 limonki miód naturalny do smaku listki mięty Wykonanie: Zerwane kwiaty czarnego bzu układamy na stole, czekamy około 30 minut, aż ewentualni nieproszeni goście, czyli drobne(...)owady opuszczą baldachy. Kwiaty wkładamy do dzbanka i zalewamy je ciepła wodą. Lekko je ugniatamy i czekamy aż woda ostygnie. Wtedy kwiaty odcedzamy, a powstały płyn przelewamy znowu do dzbanka, Dodajemy miód do smaku, plasterki limonki, sok z cytryny (pamiętajmy o dokładnym wyszorowaniu cytrusów przez użyciem) i listki mięty. Wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki lub podajemy z kostkami lodu
Kulinarne przygody Gatityłyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin 160 g cukru 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 ½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 350 ml wody mineralnej niegazowanej 4 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru Krem maślany do tynkowania tortu 600 g masła 500 g mleka skondensowanego słodzonego Dekoracja 1400 g masy cukrowej białej złoty spray spożywczy(...)dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Przełożenie Każde piętro tortu składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy część kremu
Wędrówki po kuchnipuszki ananasów - 1 łyżka mąki pszennej - 3/4 margaryny - sok z cytryny (połówki) - łyżka czubata cukru W rondelku gotujemy zmiksowane ananasy, dodajemy sok z cytryny i cukier, mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do gotującej sie masy, ciągle mieszając, utworzy nam się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty(...)cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 100 g wiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być
SMYKWKUCHNIpietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Sos: Cytrynę sparzamy, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym
Moniki Smakołykiprzepis na zdrowy syrop z mniszka na cukrze brązowym. Cukier brązowy jest zdrowszy niż biały. Składniki : 4 kopiaste garście kwiatów mniszka lekarskiego 1 l wody 1 kg cukru brązowego ( nierafinowanego ) 1/2 cytryny Sposób wykonania : K wiaty mniszka rozsyp luźno na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie kwiaty wrzuć go garnka, zalej zimną wodą . Garnek postaw(...)dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił. Garnek z sokiem postaw na najmniejszym małym ogniu bez pokrywki ( jeśli masz za duży ogień podstaw pod garnek blaszkę , syrop nie może się gotować ! ), aby zachować jak najwięcej cennych właściwości syropu. Garnek powinien stać na ogniu przez kilka godzin, aż odparuje nadmiar wody. Syrop należy
Przepisy i porady kulinarne