woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:267/1096)

Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 143

odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania.  Składniki:  marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka(...)bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki

Moniki Smakołyki
Babka cytrynowa z gotowanymi cytrynami 144

cytryny 7 dużych jajek dużych ze wsi 250 g cukru 250 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Cytryny zalałam w rondelku zimną wodą i wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30-45 minut. Muszą być miękkie. Można sprawdzić patyczkiem. Po ugotowaniu, przekroiłam na połówki i zostawiłam do wystudzenia. Zimne

Kuchnia u Krysi
MARYNOWANY ŚLEDŹ NA CARPACCIO Z JABŁEK, SALSĄ I SOSEM FRANCUSKIM 118

carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna.  SKŁADNIKI :  3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki  nasiona granatu do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE :  Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Konfitura z mirabelek 301

kaszubskiej alei zebrałam w asyście córki wystarczająco dużo świeżych mirabelek, aby wykonać poniższy przepis. Składniki: 1 kg świeżych mirabelek 700 g cukru brązowego 1 laska wanilii 1/2 cytryny Wykonanie: Mirabelki namoczyć w wodzie, osuszyć. Wydrylować. Umieścić przygotowane owoce w misce, zasypać je cukrem i odstawić na minimum 1 godzinę. Umieścić całość w garnku, dodać wydrążone wcześniej nasionka wanilii, wycisnąć

Wino Francja Kuchnia
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 151

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 90

SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive oil lemon(...)oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce, na tyle dużej, żeby wygodnie można w niej było

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 121

SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive oil lemon(...)oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce, na tyle dużej, żeby wygodnie można w niej było

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 138

SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive oil lemon(...)oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce, na tyle dużej, żeby wygodnie można w niej było

Martyna Cooks
Orzeźwiający napój ze świeżego ogórka, z miętą i cytryną 121

pić chciało się niemal tak samo. Jednym z idealnych na taką pogodę trunków, był napój ze świeżego ogórka, z dodatkiem mięty i cytryny lub limonki. Delikatnie orzeźwiał i uzupełniał mikroelementy. Niektórzy dziwią się takim dodatkom do wody jak własnie ogórek, ale zapewniam Was, że to jest naprawdę smaczne :) Ogórek ma bardzo dużo witamin i mikroelementów, a przede wszystkim jest doskonałym(...)dłoniach, aby pobudzić wydzielanie olejków eterycznych. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić na plasterki. Wszystko przełożyć do dzbanka, dodać kostki lodu i uzupełnić wodą. Można dosłodzić miodem, jeśli ktoś nie wyobraża sobie niesłodzonych napojów. Kupując cytryny czy limonki, zwracajcie uwagę na to jak wygląda skórka. Nie kupujcie cytrusów (ani innych owoców) woskowanych. Jeśli skórka jest błyszcząca i lekko klejąca, to znaczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewka z suszonych owoców głogu ( dobra na serce, bezsenność i uspokojenie ). 164

Składniki : 50 dkg suszonych owoców głogu 10 dkg suszonych (nie wędzonych !) śliwek 10 dkg rodzynek 1/2 laski wanilii sok z 1 cytryny 50 dkg płynnego miodu 250 ml ( szklanka ) wody 2 l czystej wódki 50 % Sposób wykonania :   G łóg wypłucz, osusz, wsyp do słoja, dodaj śliwki, rodzynki, laskę wanilii pokrojoną na kawałki, zalej wódką. Słój zamknij i odstaw(...)parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź trunek przez gęste sitko. Następnie miód rozpuść w przegotowanej i wystudzonej ( do około 40 C ) wodzie. Uzyskany syrop połącz z przecedzonym płynem, dodaj sok z cytryny, wlej do czystego słoja, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do butelek

Przepisy i porady kulinarne
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 270

kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło:  klik, klik; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny, wcześniej sparzonej sok z 1 cytryny2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubiajania cukier waniliowy, aby piana była lśniąca. W osobnej misce: olej, wodę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka

W kuchni Karmel-itki
Wafle truskawkowe 132

proszku (pełnotłustego) sok z 1/2 cytryny 1 kostka masła 1 dżem truskawkowy 15 herbatników maślanych [ pokruszone herbatniki - 2 opak.] 1 duże opakowanie delicji [25 szt.] Wodę, mus truskawkowy, cukier, masło i sok z cytryny zagotować.Następnie stopniowo dodawać po łyżce mleko w proszku stale mieszając [ ja posłużyłam się robotem]. Herbatniki pokruszyć. Masę podzielić na 3 części , do 1 części

Moje domowe kucharzenie
Konfitura z ogórków 132

miękkie. Kilka, kilkanaście minut. Wyjąć z wody, odsączyć. Skórkę z pomarańczy ugotować w niewielkiej ilości wody. Wyjąć osączyć i pokroic w cienkie paseczki. Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Do obu soków dolać wody tyle, abyśmy otrzymali 700 ml. Wlać płyn do garnka, wsypać cukier i gotwać na małym ogniu, aż otrzymamy syrop. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową, ogórki, wanilię

królestwo garów
Filet z kurczaka z makaronem noodle i grzybkami mung czyli mój obiad w pudełku do pracy 105

noodle łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia na sos: 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wody, łyżka cukry trzcinowego ( może być też miód), sok z połowy cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: grzybki zalej wodą i odstaw na 10 minut w tym czasie umyj mięso, pokój je z kostkę, przełóż do miski, lekko posól i popieprz, dodaj mąkę ziemniaczaną o obtocz

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka świąteczna 384

twardo 4 szt. Koperek świeży 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Mleko ½ szklanki Majonez Wykonanie: Brokuł obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i soku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza i posolić. Obłożyć odsączonym brokułem i ćwiartkami pomidorów, oprószyć pieprzem, polać majonezem i podawać na stół świąteczny

Tradycyjna Kuchnia
Makrela i camembert z grilla 155

świeża makrela 1 szt na osobę ziemniaki suszone pomidory z oliwy ser camembert 1 szt na osobę sól pieprz tymianek świeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry

Gotowanie jest łatwe
Babka z bitą śmietaną 118

orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy     Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy(...)poziome części. Każdą część nasączamy herbatą z nalewką. Przygotowujemy bitą śmietanę: Żelatynę zalewamy zimną wodą a kiedy spęcznieje wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie miksujemy i przekładamy kolejne warstwy ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Dekorujemy płynną czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżem z truskawek i płatków róży. 146

był rewelacyjny! Warunek jest jeden, musi pięknie pachnieć :-) Składniki na dżem z truskawek i płatków róży SYROP RÓŻANY: 20 dużych płatków róży 5 kropli soku z cytryny 100 g cukru 1/3 szklanki wrzącej wody RESZTA SKŁADNIKÓW: 1 kg obranych, umytych truskawek sok z 1/2 cytryny 300-350 g cukru (do smaku) 1/2 opakowania dżemixu 2:1      Przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Konfitura Truskawkowa z Wanilią 204

tego konfitury są słodkie. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru sok z połowy cytryny  ziarenka z jednej laski wanilii Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część

Blondynka Gotuje
Sernik z żurawiną. Idealny 297

Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić w lodówce przed nałożeniem musu.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żurawinę (mrożonej nie rozmrażać) umieścić w garnuszku z sokiem z cytryny i cukrem. Gotować pod przykryciem, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, mus wymieszać z napęczniałą żelatyną. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze