woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:267/1096)

Jagodowa panna cotta 189

szklanki gorącej wody Dodatkowo: cząstki brzoskwini jagody listki melisy lub mięty Sposób przyrządzenia: 1. W małym rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny. 2. Gorące jagody zblenduj. 3. Żelatynę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. 4. W drugim rondelku umieść śmietankę z mlekiem- doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. 5. Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę- wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami / Chicken baked in wine with garlic and herbs 209

pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikami kuchennymi. Z połówki cytryny wyciśnij sok, skórkę zachowaj. Kurczaka natrzyj sporą ilością soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Do wnętrza kurczaka włóż pozostałą skórkę z cytryny. Chłódź w lodówce przez(...)łączny czas pieczenia - 2 godz.). Zlej wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw na ogniu i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miód i cukier, dopraw pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła

Delicious Place
Krem z brokułów 309

będą miękkie (łyżka ma przekrajać je bez wysiłku). Pamiętaj, aby gotować je pod przykryciem – dzięki temu zachowają kolor. Możesz też dodać kilka kropel soku z cytryny. Nie stresuj się, że woda Ci wyparuje. Gdy tylko bulion będze gotowy, przelej go przez sitko do garnka z brokułami, uzupełniając poziom tak, aby je tylko przykryć. Cały myk z tą zupą polega

manslogblog
Ciasto Rajska Pianka 1039

duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 90ml wody 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu): 1250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów) 700g schłodzonego

Mała Cukierenka
Śledzie z tahini 155

również bardzo apetycznie. Spróbujcie sami... Składniki: 200 g filetów śledziowych matjas 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego łyżka pasty tahini łyżeczka miodu granat sok z cytryny sól, pieprz Matjasy namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać pokrojone

wyzwania kuchenne
FRUŻELINA MALINOWA 234

łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Maliny zasypujemy cukrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 2 łyżkami wody i dobrze mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Maliny podgrzewamy, jak cukier się rozpuści dodajemy mąkę i sok. Chwilkę gotujemy. Wyłączamy płomień i dodajemy żelatynę, mieszamy. Gorące wlewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i  odstawiamy

Pani na deser
2 sposoby na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców 276

przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda + sól Sposób ten polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody, szklanka octu, 3 łyżki soli

Anioły w kuchni
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 198

wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam

Kuchnia u Krysi
miód z mniszka lekarskiego z cynamonem --- with dandelion honey and cinnamon 189

Składniki: 300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego 2 całe cytryny 0,650 g cukru 1 l wody 1 łyżka cynamonu Wykonanie Zerwane kwiaty położyć na papier, aby pozbyć się robaczków. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano gotować około 20min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone na cząstki cytryny i cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić

w mojej kuchni
Sernik na zimno ,,Truskawkowy puch" 238

kokosowych - 2-3 łyżki likieru kokosowego - 2 łyżki żelatyny  truskawkowe ,,ptasie mleczko" - 400 g umytych i obranych truskawek - galaretka truskawkowa + szklanka wody - 3 białka - 3 łyżki cukru - 3 g gęstego jogurtu - sok z 1/2 cytryny dekoracja - truskawki - starta czekolada - wiórki kokosowe co tylko dusza zapragnie... ;)) Przygotowanie: Spód:  ciasteczka rozkruszyć na piasek i połączyć w misce z roztopionym(...)likierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki.  Truskawkowe ,,ptasie mleczko": Galaretkę przygotować przy użyciu jednej szklanki wody. Truskawki zblendować na mus dodając sok z cytryny. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką i musem. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany. Gotową wylać

Kuchnia Ellie
Cytrusowa woda 172

wyjątkowo orzeźwiającą propozycję na letnie upały. Bardzo często słyszę hasło "nie umiem pić wody"- w takiej wersji nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Składniki: litr wody mineralnej dobrej jakości świeża mięta 1 cytryna 1 pomarańcz 1 limonka kostki lodu Sposób przygotowania: Owoce wyszoruj pod ciepłą wodą i pokrój w plastry o równej grubości. Umieść je w dzbanku wraz

Wielki apetyt
Sernik na zimno z truskawkami 517

łyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać

Pełny talerz
Ile wody pić? 196

mniej. Nigdy nie pij jednorazowo więcej niż pół szklanki wody. W ten sposób zagwarantujesz sobie prawidłową pracę nerek. Najlepiej cały dzień nosić przy sobie butelkę wody. Jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj cytrynę, miętę, pomarańczę czy stęwię. Uwaga - w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego należy pić wodę zawierającą sód, w przeciwnym wypadku nawadnianie może nie być efektywne. Jeśli chcecie wiedzieć, jaka

Powiedz dietom nie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 248

Węglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz:   1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier(...)się nie posklejały. Barszcz:   Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dorsz z piekrnika na szparagach 186

dorsza  zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw.  Następnie przygotowujemy wywar(...)szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min. Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę. Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. 15 min przed

Kuchnia moimi oczami
Śledzie z koperkiem 319

matjas (olej wylewam). Wszystkie cebule kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy na sitku i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania