woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:276/1096)

Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja 149

oryginalny w smaku dżem pomarańczowy. Po przepis zapraszam w następnym poście! Składniki: skórki z 6 pomarańczy - okolo 1,5 kg 1 czubata szklanka ksylitolu 2 szklanki wody 2 łyżki wódki/soku z cytryny Wykonanie:   po obraniu pomarańczy sukcesywnie  zbierane skórki układać na kalaryferze, by wyschły skórki namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc kilkakrotnie zmnieniając wodę. Skórki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa ćwikła z chrzanem 191

zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn   Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika(...)dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku z cytryny. Można podzielić

UgotujmyTo.pl
Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii 167

łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz Sałatka: 150-200 g szpinaku baby 2 małe, młode cukinie zioła prowansalskie 2 małe ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Ziemniaki: kilkanaście młodych ziemniaków 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy(...)praskę małym ząbkiem czosnku. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-25 minut. Sok z cytryny łączymy z 2 łyżkami wody, miodem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mały ząbek, lub pół większego) oraz solą i pieprzem. Do sosu wkładamy umyte liście szpinaku oraz upieczoną cukinię, mieszamy. Ziemniaki dokładnie

Smaki Na Talerzu
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 191

czasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić.Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy i dokładnie połączyć.Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z masą serową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka ziemniaczana z bobem i sosem cytrynowym 121

cytrynowego. Idealna propozycja na letnie obiady. składniki na 3 – 4 porcje 1kg ziemniaków 1 woreczek bobu 1 pęczek cebulki zielonej 1 pęczek koperku 400 g jogurtu greckiego cytryna Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (należy zwrócić uwagę, żeby się nie rozgotowały), bób tak samo. Gdy bób trochę przestygnie pozbywamy się łupek. Siekamy drobno cebulkę zieloną i koperek. Zostawiamy trochę do dekoracji

noteskulinarnyfiga
KOMPOT Z RABARBARU 98

rabarbaru ·        2 litry wody ·        ok. 8 łyżek cukru ( lub wg własnego zapotrzebowania) ·        opcjonalnie cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód PRZYGOTOWANIE: Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na ok. 2 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować(...)lekko przestudzić i przecedzić wszystko bardzo dokładnie przez sitko, aby wypłynęło jak najwięcej soku. Kompot spróbować i dosłodzić w razie potrzeby. Można rozcieńczać go wodą mineralną gazowaną. W upały polecam dorzucić kostki lodu, plasterek cytryny i listki mięty.  Jak już jesteśmy przy rabarbarze, polecam pyszne CIASTO NA MAŚLANCE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ  UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS INNYM

Calzonella.com
cynamonowe gofry z ciasta ucieranego 112

cukru 2 jajka 100 g miękkiego masła 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1-1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szczypta soli wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do całkowitego połączenia się z masą. Dodajemy cynamon

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka 123

dipem paprykowym Potrzebujesz: ok. 6 większych ziemniaków 150g umytego i pozbawionego grubych łodyg jarmużu 1 cebulę 4 ząbki czosnku skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj(...)wodzie do miękkości. 3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. 4. Dodaj do zeszklonej cebuli z czosnkiem skórkę z cytryny i lekko przesiekany jarmuż. 5. Całość podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś przez 5-6min.- następnie odparuj nadmiar wody. 6. Ugotowane ziemniaki odcedź i z każdej połówki ziemniaka wydrąż delikatnie środek łyżeczką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Orzechowo cebulowe paleo muffinki 126

orzechów włoskich 150 gram cebuli 150 gram mąki migdałowej 50 gram mąki z tapioki łyżeczka sody oczyszczonej sól i pieprz 2 jajka garść rozmarynu łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Orzechy moczymy w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej przez noc) wyciągamy, odsączamy i blendujemy na mączkę, przesypujemy do miski, cebulę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera, aż uzyskamy

PaleoLife
Babeczki Kopiec Kreta 12048

oczyszczonej szczypta soli Składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao. Dodajemy cukier i sól. Delikatnie mieszamy razem wszystkie nasze suche składniki.  W oddzielnej misce(...)babeczki  (fot.3) . Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrobnić rękoma lub za pomocą malaksera. Banana pokroić w niewielką kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wystudzić. Śmietankę 30% ubić na sztywną masę, a pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną żelatynę.  Do każdej babeczki

Świat Ciasta
Tort urodzinowy Pomponiki 192

łyżki żelatyny  2 czubate łyżki cukru pudru 2 duże cukry waniliowe 1/3 szklanki wody Dodatkowo: mały słoiczek dowolnego dżemu lub marmolady Poncz: pół cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody   Do dekoracji tortu: masa cukrowa (ok. 800 g) barwniki spożywcze w żelu złoty pył perłowy do dekoracji Wilton Wykonanie: Biszkopt , masa maślana wg tego przepisu Poncz

Domowa Cookierenka Agi
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 182

Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo(...)ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę.  W yłączamy grzanie.  Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego.  Wkładamy podgotowane buraki do słoików i zalewamy gorącym zaczynem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulpety mielone z kuskusem w sosie koperkowym 96

czasu do czasu mieszając.  A teraz przepis na sos koperkowy :) Składniki: -1 pęczek koperku -2 łyżki masła -2 łyżeczki mąki -100 ml śmietany -120 ml wody -odrobina Vegety, odrobina soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty, aby mąka się nie zrumieniła. Mieszając, powoli wlewamy(...)wody, dodajemy troszkę Vegety i gotujemy 5 minut. Następnie wsypujemy opłukany i posiekany koperek, i gotujemy przez 2 minuty. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i wlewamy do całości. Dodajemy do smaku sól, pieprz, szczypta cukru i odrobinę soku z cytryny. Po zagotowaniu sos jest gotowy :). Smacznego! P.S. Do podanej w przepisie ilości mięsa zalecam podwójną porcję sosu

KasiekGotuje
Dietetyczny mus z malinami 588

łyżeczka żelatyny 14 kcal 3 łyżki wody Przygotowanie: Maliny rozmrażamy, 2 zostawiamy do dekoracji, pozostałe miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Jogurt ubijamy z miodem, sokiem z cytryny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy z żelatyną, ¾ jogurtu przekładamy do szklaneczek, a resztę jogurtu mieszamy z malinami. Wykładamy masę malinową na stężałą warstwę jogurtową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawko, co by tu... DŻEM TRUSKAWKOWY. 186

Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod  bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny i odstawiłam całość na 2h, aby truskawki puściły sok. Następnie poddusiłam je ok. 15 minut, aby się rozpadły. Wsypałam zawartość opakowań "żel-fructów" i porządnie wymieszałam

W kuchni Karmel-itki
Tarta cytrynowa z bezą 129

pszennej 80 g cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem cytrynowy: ½ szkl. soku z cytryny 1 łyżka śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka (białka zachować do bezy) 60 g masła   Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru(...)ściągnąć papier z fasolą i podpiekać jeszcze 5-10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.     Krem cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z cukrem, masłem i kremówką. W wodzie rozpuścić mąkę i żółtka. Mieszankę wlać do soku z dodatkami i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia kremu.       Na jeszcze ciepły

Nastoletnie Wypiekanie