woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:284/1096)

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika 108

kawałków suszonych pomidorów w oleju 10 dag ziaren słonecznika 3/4 małej puszki białej fasoli 4 ząbki czosnku sok z cytryny- ok. z 1/2 małej cytryny pieprz czarny mielony, bazylia suszona ok. 2-3 łyżki przegotowanej wody, olej z suszonych(...)pomidorów Przygotowanie : Ziarno słonecznika namoczyć w wodzie na noc, rano osączyć na sicie Do miksera wsypać namoczony słonecznik, plastry suszonego pomidora, osączoną fasolę, obrany czosnek, wodę - zmiksować Doprawić do smaku olejem, sokiem z cytryny, pieprzem i suszoną bazylią. Smak tej pasty dla każdego może być inny.  Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych; ilości dodanej bazylii, soku z cytryny, pomidorów

Proste Potrawy
Likier cytrynowy " limoncello ". 156

Składniki : 6 cytryn 0,5 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru Sposób wykonania :    C ytryny dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką i obierz cieniutko bez białego miąższu, który jest pod skórką. Skórkę wrzuć do czystego słoja, zalej spirytusem , szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce, aż skórka zmieni barwę na bardzo jasną. Następnie odcedź skórkę(...)przez sitko lub gazę. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź. Do wystudzonego syropu wlej spirytus cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn ( bez pestek ! ), zamieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na miesiąc. Likier podawaj schłodzony w lodówce

Przepisy i porady kulinarne
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 212

pokroić i dodać do potrawy. Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jogurtowiec z frużeliną truskawkową 1240

zależności od własnych upodobań ) 4 opakowania cukru waniliowego 400 ml śmietany 30 %  8 łyżeczek żelatyny . Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę  do gorącej wody. Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego , Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym. Do jogurtu dodac żelatynę  , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki. Połączyć(...)żelatyny 1 łyżka soku z cytryny. Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół. Postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści . Wlać sok z cytryny i rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę Zagotować . Zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie . wymieszać ,żeby żelatyna się rozpuściła. Schłodzić . Wyłożyć na masę jogurtową i wstawić do lodówki

Malinowa Kawiarenka
Mrożona herbata z zielonej spiżarni 117

zrobić domowa mrożoną herbatę z dużą ilością melisy i truskawek, a cukier zastąpiłam syropem z agawy. Wyszło bardzo orzeźwiająco!!! Mrożona herbata, składniki: - 3 litry wody - 3 torebki herbaty rooibos - 10 truskawek - 1 brzoskwiania - 1 cytryna - 3 gałązki melisy cytrynowej - 2 łyżki syropu z agawy 1. Zagotuj wodę, dodaj herbatę i zostaw na kilka minut, żeby się zaparzyła. Posłodź napar syropem

Apetyczna babeczka
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 154

szklanka ryżu jaśminowego 2 szklanki wody szczypta soli 3/4 szklanki mleka kokosowego  4 łyżki miodu lub cukru 1,5 łyżeczki cynamonu laska wanilii 4 jabłka cytryna Przygotowanie: Ryż płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie gotujemy około 10 minut w wodzie w proporcji 1:2 (na szklankę ryżu 2 szklanki wody), dodajemy szczyptę soli. Po tym czasie ryż zdejmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Hummus tradycyjny z ciecierzycy 131

ciecierzycy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej) 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwa z oliwek sól Dekoracja: kilka ziarenek ciecierzycy oliwa z oliwek płatki chilli Jeśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć(...)palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu. Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek. Podajemy

PatiGotuje
Wigilijny kompot z suszonych owoców. 123

wędzonych śliwek 1 wędzona gruszka 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta) 10 goździków kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu Do podania: cytryna i pomarańcza Przygotowanie: Susz owocowy i przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody.  Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut, wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką(...)miodem. Odlać kompot z garnka i dodać 1,5-2 litry wody, zagotować, przykryć pokrywką, pozostawić na 30 minut. Następnie odlać kompot z garnka, przełożyć owoce na sito, aby odcedzić resztę kompotu. Kompot podaje się schłodzony lub lekko ciepły. Przed podaniem dodać do dzbanka z kompotem kilka plastrów cytryny i pomarańczy. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zupa curry z pietruszki i jabłka 146

Składniki:  1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry 500 g pietruszki (lub pasternaku) 1 duże jabłko (najlepiej słodkie) 5 łyżek śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Jak zrobić zupę curry z pietruszki i jabłka?  W garnku rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony(...)będzie gładka i kremowa. Jeżeli chcecie, aby zupa była bardzo gładka możecie przetrzeć ją przez sito.  Zupę ponownie podgrzać, jeżeli jest zbyt gęsta dodać nieco wody, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z chipsem z jabłka lub pietruszki.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru 411

Ciasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa(...)łyżki kakao 1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat) 40g orzechów nerkowca 3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dodatkowo: kakao bez cukru do posypania 1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy

Mała Cukierenka
Młoda kapusta ze śmietaną – przepis na młodą kapustę 554

szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką. Młoda kapusta ze śmietaną

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 337

sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach(...)ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy  pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy

W kuchennym oknie Ewy
Tort czekoladowo-truskawkowy 62

minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam(...)łyżka cukru ½ łyżki mąki ziemniaczanej Truskawki umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż puszczą sok, dodaję cukier, jeszcze chwilę gotuję, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do truskawek energicznie mieszając. Chwilkę podgrzewam, aż truskawki zgęstnieją i powstanie kisiel. Odstawiam do przestygnięcia. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy (dwie łyżki

Słodki sentyment
Makaron w sosie jogurtowym z nutką bazylii 213

/syrop klonowy, z agawy) 2 łyżki ricotty 1/2 szklanki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odstawić. W miseczce wymieszać ricottę, jogurt naturalny, sok z cytryny, tymianek, porwane listki bazylii, słodzik, sól, pieprz i 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Pokroić na 4 części. Pora przeciąć

Jaglusia
Sałatka w 10 minut -cytryna czosnek brokuły 181

mniejsze świeże surowe brokuły pokrojone na różyczki 1 łyżka oliwy extra virgin olive oil 1 łyżka posiekanego czosnku sok z pół cytryny skórki z polowy cytryny 1¼ łyżeczki soli do wody(soli dajemy tyle ile lubimy i w zależności od wielkości rondla,w którym będziemy gotować wodę ) świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie Zagotować osolona wodę w rondlu .Podzielić wymyte(...)brokuły na różyczki.  Do gotującej wody wrzucić umyte różyczki brokułów na 3 ½ do 4 ½ minut.  Po tym czasie szybko odcedzić na sicie.  Tymczasem rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,który prażymy na oliwie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Prażyć, aż czosnek zrobi się aromatyczny ,(a tak po prostu zaczyna się robić brązowy

w mojej kuchni