woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:284/1096)

Pałki z kurczaka po marokańsku 212

cytryny 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy. 3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę(...)nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę.  5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem

kruche babeczki
Barszcz po ukraińsku 135

masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika) sok z połowy cytryny sol, pieprz 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal(...)minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić  w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z  przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie za gęsta dodać jeszcze trochę wody), gotować

Smaczny zeszyt
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ZE SZPINAKIEM, CZOSNKIEM I CHILI 173

około 480g 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku Hortex 1/2 kubeczka śmietanki 30% (100g) 1/2 papryczki chili 2 łyżeczki musztardy francuskiej kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie ze szpinakiem: Krok 1 . Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i odkroić białą błonkę z boku. Następnie mięso pokroić w poprzek(...)oprószyć solą. Obsmażone kotleciki przekładać na talerz i trzymać w cieple. Krok 3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, dodać zamrożone liście szpinaku, podlać wodą (około 150 ml), skropić sokiem z cytryny i smażyć na niewielkim ogniu przez 15 minut, dosyć często mieszając.  Kiedy szpinak będzie już całkowicie odmrożony i woda spod niego odparuje, wlać śmietankę rozmieszaną

Moja Książka Kucharska
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 252

talerzem lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 – 75 minut. W trakcie schładzania ciasta przygotować nadzienie figowe. Nadzienie figowe: 200 g suszonych fig* 3 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i po dużej szczypcie imbiru, cynamonu i wanilii Suszone figi pozbawić twardych ogonków, pokroić na małe kawałki, przełożyć do melaksera wraz z pozostałymi składnikami, miksować(...)stosunkowo miękkie figi (np. ze świeżo otwartego opakowania), bardzo twarde mogą nie zostać zmiksowane w melakserze o mniejszej mocy – wówczas koniecznym może być ich wcześniejsze, krótkie namoczenie w gorącej wodzie; do zmiksowania namoczonych fig nie dodawać już wody.     Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Even Better Food
Rogale marcińskie wg Aleex 199

migdałów • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 - 3 łyżki gorącej wody • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania • posiekane orzechy włoskie i migdały do posypania Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej przygotować ciasto. W misce mąkę(...)lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. 12. Przygotować masę makową. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. 13. Mak i orzechy zemleć dwukrotnie w maszynce razem z migdałami I masa marcepanową. Ja zrobiłam to w Thermomixie (40s/obr

W mojej kuchni
Dżem morelowy - królewski 225

najsmaczniejszy to właśnie tylko morele. Ten królewski smak broni się sam! Składniki na 5 słoiczków a`250g: 2 kg moreli 400-500 ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: morele umyć, odsączyć z wody. Przekroić każdą na pół i wyjąć pestkę, większe pokroić na ćwiartki. Morele umieścić w dużym, płaskim rondlu o grubym dnie. Zasypać ksylitolem i odstawić(...)przywarł do dna. Pod koniec wcisnąć sok z cytryny. Gdy dżem będzie spadał płatami z łyżki jest gotowy. Trzeba pamiętać, gdy osygnie dodatkowo zgęstnieje gorący dżem nakładać do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić dno dużego garnka wyłożyć papierowym ręcznikiem, ustawić słoiki. Gorące słoiki wstawić do gorącej wody, zimne do zimnej (żeby nie popękały). Pasteryzować w wodzie bliskiej wrzenia około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Barbie 247

marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Do dekoracji: czerwony barwnik spożywczy 300ml śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru kolorowe serduszka cukrowe lalka Barbie Wykonanie: Biszkopt: obie(...)Cały tort smarujemy odłożonym kremem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2 godziny. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do kremówki i miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawiamy ją na kilka minut

Smak mojej kuchni
Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 167

łyżka oliwy natka z pietruszki masło do wysmarowania formy pieprz sól Wykonanie: 1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. 2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Gruszki w soku cytrynowym z rodzynkami 178

anyżu kilka ziaren kardamonu, ja nie dodałam Przygotowanie: Umyte obrane gruszki, kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, ewentualnie ogonki Rodzynki przelać gorącą wodą i osączyć 1 litr wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami, gruszki wsypać do syropu, gotować ok. 10 min Po tym czasie gruszki przekładamy do słojów, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy dekielkami i gotujemy słoje

Proste Potrawy
Ananasowy sorbet 141

grubszą kostkę. 2. Wodę przestudzić, dodać miód, stewie i dokładnie wymieszać. 3. Kawałki ananasa przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem. 4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin, co pół godziny przemieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z bobem i pietruszką 226

Makaron z bobem i pietruszka 100 g makaronu 150 g bobu 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz sok z cytryny Młody bób gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 minut. Odcedzamy i obieramy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje do miseczki wlewamy oliwę, trochę soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 205

garście świeżej rukoli - 1-2 ząbki czosnku - 150 ml oliwa z oliwek dobrej jakości - 1/2 szklanki migdałów - sól np. morska - opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: Pomidory umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą z oliwek i wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp 190 do 200 stopni C. (ostatnie(...)minut z termoobiegiem). Rukolę umyj pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek obierz. Warzywa umieść w wysokim naczyniu do miksowania, dodaj migdały i oliwę z oliwek. Całość zmiksuj na funkcji turbo blendera. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Gorące pomidory polej obficie pesto i gotowe! DODATKOWE FORMY PODANIA: - Pomidory możesz też oprószyć delikatnie parmezanem, bądź podać kawałkami sera

SMYKWKUCHNI
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 153

grana padano A jak to zrobić: Cykorię umyć , przeciąć na pól i odkroić głąb, który nadaje gorycz podczas gotowania. Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić. Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko

Kuchnia w opałach
Syrop miętowy 183

teraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki(...)mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał

Monia miesza i gotuje
Humus – ANGIE GOTUJE – odc. 8 228

posiekana świeża kolendra Cieciorkę odcedzić nie wylewając wody i przełożyć do misy/kielicha blendera. Dodać 1/2 do 2/3 wody z puszki oraz pozostałe składniki 2 łyżki prażonego i zmielonego sezamu, łyżeczkę (lub trochę mniej) kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy (sól(...)pieprz). Składniki wymieszać na najwyższych obrotach blendera na gładką kremową masę bez grudek. Jeśli jest za gęsta, dodać trochę wody. Jeśli w smaku jest odpowiednia (należy skosztować, często na tym etapie dodaję trochę soli czy soku z cytryny), przełożyć do miski, skropić dobrej jakości oliwą, posypać czarnym sezamem i siekaną kolendrą. 1 porcja to ok. 135 kcal , węglowodany: 8g, białko

Dietolog

Proponowane wyszukiwania