woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:287/1096)

Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 114

wody 0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 łyżka drobno pokrojonego kłącza imbiru szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania :   0 ,5 l przegotowanej i ostudzonej wody wymieszaj ze spirytusem, odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na 24 godziny. Truskawki opłucz szybko ( aby nie nasiąkły wodą ) pod bieżącą wodą , osusz, usuń szypułki ( możesz(...)czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, sitko możesz wyłożyć gazą , dokładnie odciśnij sok z owoców. Zagotuj 0,5 l wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu

Przepisy i porady kulinarne
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 203

prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny sól i pieprz   mąka do obtoczenia mięsa 1. Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić(...)dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie potrzeby można podlewać wodą). 3. Dodać sok z cytryny, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut

Kto ugości moich gości?
Domowy syrop do herbaty na odporność i przy przeziębieniu 734

łyżki stołowe do herbaty. Przepis ten znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Na pewno zostanie u mnie na stałe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 10 cytryn 1 kg cukru kryształ 1 litr wody 4 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 20 godździków 6 gwiazdek anyżu 20 plasterków imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obieramy kawałek imbiru i kroimy w plasterki, umyte cytryny sparzamy

Blog kulinarny S9.PL
Przed-poślubnie. I tort kawowo-malinowy z różaną nutą 174

mielonych migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów mus malinowo-różany: 225 g malin 2 żółtka 110 g cukru 20 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka  przecieru z płatków róży 3 listki żelatyny 225 ml śmietany kremówki (38%) (na tortownicę o średnicy 20 cm) mus kawowy: 95 ml mocnej kawy(...)kawy rozpuszczlanej (proszek) 55 g ciemnej czekolady (60%) 55 g mlecznej czekolady 2 listki żelatyny nasączenie: 2 łyżki amaretto dodatkowo: liofilizowane maliny czarny i złoty proszek czekoladowe ozdoby Jajka, wodę i cukier umieścić w dużej misce. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i bardzo gęsta. Wlać ekstrakt, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami. Wsypać do ubitej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort urodzinowy malinowo-jagodowy 171

śmietanki 30% 250 ml mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szkl jagód ok 400 g malin   Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 2,5 opakowania wafelków w czekoladzie Biszkopt: Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Cały czas miksując dodawać(...)Spód tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec w 180 stopniach ok 30 minut. Ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Do kremu wsypać jagody, wymieszać. Galaretki rozpuścić

Smakołyki Asi
Duszona ,czerwona kapusta 153

smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi(...)gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie

Ogrodnik w podróży
Lemoniada porzeczkowo - wiśniowa. 175

Składniki : 50 dkg czerwonych porzeczek  50 dkg wiśni  3 szklanki wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny kilka świeżych listków melisy do dekoracji Sposób wykonania :   P orzeczki opłucz, wyciśnij z nich sok w sokowirówce. wiśnie opłucz, wydryluj, zmiksuj. Przełóż do rondla lub garnka, zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez

Przepisy i porady kulinarne
Syrop z kwiatu czarnego bzu / Holunderblütensirup 245

dodatek syropu z kwiatów bzu to poezja w najczystszej postaci. Składniki: 25-30 kiści kwiatów czarnego bzu (nie przekwitniętych, nie zsuszonych) 4 cytryny (wyszorowane i sparzone) 2 limonki (j.w.) 2 kg cukru 2-3 l wody kwasek cytrynowy (2-3 łyżki, opcjonalnie, ja nie dawałam) 1. Kwiaty - zbieramy kwiaty bardzo ostrożnie, żeby zgubić jak najmniej żółtego pyłku; to właśnie(...)Kwiaty dokładnie oczyszczamy z insektów i lekko otrzepujemy nad rozłożonym ręcznikiem papierowym. Odkrajamy najgrubsze łodyżki, przekładamy kwiaty i plastry cytryny i limonki (razem ze skórkami po odciśnięciu soku) do dużej miski. 3. Cukier (ewentualnie razem z kwaskiem cytrynowym) zalewamy wodą w dużym garnku, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, chłodnym płynem zalewamy kwiaty, owijamy miskę folią

Kuchnia Prezydentowej
Syrop z kwiatów akacji 190

Pogryzanie świeżych liści odświeża oddech. Naparem z kwiatów można przemywać podrażnioną skórę. Syrop akacjowy czas przygotowania:  2 godziny + 3 dni składniki: 500 ml wody  500 g cukru  sok z 1-2 cytryn 5 dobrze czubatych szklanek kwiatów akacji/robinii akacjowej Jak zrobić syrop z kwiatów akacji? Kwiaty zebrałam z dala od miasta w słoneczny dzień. Oberwałam od łodyżek(...)białym prześcieradle, na balkonie, i zostawiłam w cieniu na godzinę żeby uciekły z nich wszystkie żyjątka. Kwiaty przesypałam do dużego słoja. Z wody i cukru ugotowałam syrop, zszumowałam go. Dodałam sok z 1 dużej, dorodnej cytryny. Gorącym syropem zalałam kwiaty w słoju, zakręciłam, i odstawiłam na 3 dni zacienione miejsce. Codziennie, nawet 2 razy dziennie, kołysałam energicznie słojem żeby przemieszać

Smaczna Pyza
Mrożona, zielona herbata z imbirem, cytryną i miętą 138

liści mięty; 1/3 szklanki miodu; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny.  Dodatkowo/do dekoracji: Plasterki cytryny; Listki świeżej mięty; Plastry świeżego imbiru; Kostki lodu. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Korzeń imbiru obrać, pokroić w cienkie plastry. Liście mięty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Od torebek z herbatą, usunąć papierowe etykiety i nitki (oczywiście jeśli posiadają). Do średniej wielkości(...)doprowadzić do wrzenia. Zagotowaną wodę z imbirem zestawić z ognia. Dodać torebki zielonej herbaty i liście mięty. Przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia i przejścia smakiem na 15 minut. Po tym czasie  dokładnie przecedzić herbatę przez sito (torebki po herbacie, ugotowane plastry imbiru i liście mięty wyrzucić). Dodać miód i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać. Herbatę

Gospodyni Miejska
Zupa-krem ze szpinaku 97

oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem(...)ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam. 4. Zupę podawałam udekorowaną

Kulinarny Pamiętnik
Kisiel domowy z owocami 145

wody 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny jogurt naturalny Przygotowanie: W jednej szklance zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do reszty wody dodać cukry, owoce i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż owoce się lekko rozpadną. Wlać

Ala piecze i gotuje
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 176

łyżki oleju roślinnego Sól   Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith   Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody   Bataty ugotuj w osolonej wodzie do zupełnej miękkości (około 30 minut), obierz i przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć widelcem), tak, aby uzyskać konsystencję(...)placuszki. Smaż przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. W podobny sposób usmaż resztę placuszków. Przygotuj sos winegret: wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, oliwę z oliwek, a na koniec wodę. (Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.) Jabłko pokrój na cienkie plasterki, nie obierając go ze skórki. Umytą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 146

Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się(...)powoli przecieka, będzie dzięki temu bardziej klarowny.  Po odcedzeniu odmierzyć 1 i 2/3 szklanki płynu - jeśli jest go mniej, uzupełnić go dolewając wytrawne wino lub wodę. Przelać do rondla, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wstawić na duży ogień i trzymać tak do momentu aż porządnie się zagotuje. Dodać pektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały

KUCHARNIA