sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny Przygotuj pesto. Listki rzodkiewki i mięty zblanszuj: przelej na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Zblanszowaną zieleninę umieść w moździerzu, dodaj parmezan, migdały, sól, pieprz i sok z cytryny. Ucieraj do momentu aż powstanie jednolita masa, w trakcie dolewając olej. Kiedy uzyskasz gładką pastę, odstaw pesto do lodówki. Krewetki obierz, umyj(...)zamarynuj w skórce z limonki, soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw na 15 minut do lodówki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente, następnie odcedź. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój drobno, pozostawiając główki w całości. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki, po minucie z każdej
Mango Papajamiesiąca. Warto poczekać, polecam :) Składniki (na 2 litry): 8 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 750 ml spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 l wody 2 szklanki (400 g) cukru Przygotowanie: 1. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Za pomocą skrobaka do cytrusów zetrzeć z nich skórkę, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części znajdującej się tuż pod żółtą skórką
Domowa Cookierenka Aginawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :) Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm. Nadzienie: 75dag jabłek (najlepiej kwaśnych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody Ciasto: 20 dag margaryny 15 dag cukru 4 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dag mąki Jabłka obieramy ze skórki i gniazdek. Kroimy
Smakowy Rajpolecam i zachęcam do zrobienia gniazdek. Zaczynamy : Składniki: 2.5 szklanki mąki 200 gr masła 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie : Masło rozpuścić w wodzie z dodatkiem soli . Dodać mąke. Wymieszać łyżką mąke , tak by nie było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej(...)złoty kolor- Około 2 min z każdej strony. Gniazdka są gotowe. Do gniazdek dodałam lukier : Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Nakładamy na gniazdka. Smacznego
Smaki Edytycytrynowa. Składniki: paczka okrągłych wafli tortowych 6 łyżek nutelli 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru skórka i sok z dużej cytryny na polewę: 62 g masła 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka w proszku Żółtka wbić do miski, wsypać cukier puder i ustawić nad garnkiem z gotującą się powoli wodą. Ucierać(...)będzie gęsta i jasna. Dodać skórkę i sok z cytryny. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, nadal ucierając dodawać po łyżce masy żółtkowej. Wafle przekładać na przemian nutellą i masą cytrynową. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokroić ostrym nożem na kawałki. Masło, wodę i cukier puder zagotować, przestudzić. Do lekko ciepłej masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 12 pizzerinek): 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu (do wersji słodkiej: hawajskiej(...)czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. (Sos można zblenderować na gładka konsystencja). Sos podzielić na 3 części i do każdej części dodać odpowiednie składniki. Jedną
KuchniaWeDwoje.plwyśmienity. Tak po prostu. Składniki: 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek wody 3-4 łyżki pesto z natki marchewki Przepis na pesto z natki(...)marchewki: 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki 2 łyżki prażonych orzeszków pinii 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody szczypta soli oraz pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka
Mango Papajażeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy(...)dół) 80 minut w temperaturze 180'C. Wystudź w formie. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu
SzczyptaSmaQdomu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku Świeżo zerwany bez rozkładamy na ściereczce (najlepiej w ogrodzie, czy na balkonie) żeby robactwo(...)zdążyło pouciekać :-) Po około 30 minutach wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy, wlewamy do garnka, dolewamy sok z pomarańczy i cytryn, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy 2 godziny (czas mierzymy od momentu zagotowania). Następnie przecedzamy (najlepiej przez gazę, choć ja w tym celu używam tetrowej pieluchy), dosypujemy 2 kilogramy cukru
Rozpustne gotowaniesposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne(...)śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli. Przykryj i odstaw na 10 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta. Kaszę jaglaną (lekko podprażoną na suchej patelni - zaraz
Moja Mama Gotujeprzekazać :) Przepis prosty, trzeba tylko trochę poczekać, aż słonecznik się popluska w wodzie (można też na noc go odstawić). Składniki: - 3/4 szklanki słonecznika łuskanego, - woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny, - sok z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - sól, - kilka rzodkiewek, - 2 ogórki kiszone, - szczypiorek. Wykonanie: Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej(...)masa jest za gęsta dodajemy do niej jeszcze wody z ogórków lub wody. Masę wyjmujemy z blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy do masy, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku, gdy jest potrzeba dodajemy sok z cytryny. Twarożek nadaje się od razu do jedzenia, ale jak postoi trochę w lodówce, jest jeszcze
Co na wege obiad?makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy(...)dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny. Na patelnię kładziemy łososia i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy z obu stron po kilka minut
Kuchenne Wariacjeszkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 50 g masła 50 ml zimnej wody 1 jajko 2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej Jabłka: 2-3 jabłka 1 łyżka masła 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu(...)Przygotowanie: Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min. Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy ciasto i 3/4 kulki wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę (jeżeli mamy metalową smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką
Czarnawisienkałyżki cukru wanilinowego Masa jogurtowa: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g drobnego cukru trzcinowego • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny • 20 g żelatyny Galaretka z wina: • 450 g mieszanych mrożonych owoców • 300 ml czerwonego wina • 6 łyżek wody • 50 g brązowego cukru trzcinowego • 20 g żelatyny Przygotowanie : Spód: Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Na dno formy o wymiarach około(...)Wyłożyć do formy i piec przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie rozpuścić żelatynę w wodzie. Mieszając, stopniowo dodawać jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą
KUCHNIA POLSKAłyżka octu balsamicznego z modenny – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżka posiekanego koperku Kaszę bulgur gotuj przez ok 15 minut w osolonej wodzie. Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż
nietylkopasta.pljajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe Sok z ½ cytryny Pianka: 350ml słodkiej 30% śmietanki ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka wrzącej wody 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: 5 pełnych łyżek dowolnego dżemu (użyłam z czerwonej porzeczki
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 200 gram mąki tortowej 100 gram margaryny 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Zimne ciasto miksujemy(...)papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia. Lukier: 200 gram cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki wrzącej wody Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Koktajl z banana i pietruszki Składniki na 1 koktajl: banan 2 garście natki pietruszki sok z połowy cytryny pół łyżeczki kurkumy pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Zobaczcie też: Koktajl z bananem i awokado Koktajl jabłkowo-marchewkowy na bazie zielonej herbaty Koktajl szpinakowo-bananowy *wpis powstał
Kuchnia Bazyliimiałam więcej świeżej pokrzywy ;) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy 1 łodyga rabarbaru 250 - 300 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki
Quinoa Raz!soku z cytryny Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę i ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem(...)cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą i pieprzem, dodajecie sok z cytryny. Możecie podawać z kaszą gryczaną, jeśli naprawdę pracujecie na budowie… Click to view slideshow
GRUBY WAŁEK