fatalnie czujemy się dnia następnego. Zacznij nawadnianie już przed imprezą, dużo wody pij w trakcie, a po powrocie do domu wypij ciepłą herbatę z cytryną, a na rano przygotuj dużą butelkę niegazowanej wody mineralnej.Następnego dnia jedzPodstawowym błędem skacowanych jest całodzienne wylegiwanie się w łóżku i opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku
W kuchni KatieWątróbkę umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć pieprzem, cynamonem i zielem angielskim, wymieszać i odstawić. W miseczce wymieszać sumak z 3-4 łyżkami gorącej wody, syropem z granatów i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Dodać wątróbkę i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż zetnie się z wierzchu
Codzienne Gotowaniefiletów śledziowych 2 jabłka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki kwaśnej śmietany pół cebuli 100 g borówek ze słoiczka pół pęczka koperku 2 kiszone ogórki 1 cytryna Zalewa : 140 ml mleka 140 ml wody mineralnej sól cukier pieprz kajeński 2 cebule Przygotowanie Filety zalałem wodą i mlekiem, odstawiłem na 3 godziny. Wykroiłem z jabłek po 4 plasterki, skropiłem je sokiem
R'n'G Kitchencytryny 60 ml oliwy sól, pieprz W blenderze zmiksować anchois, oliwki, czosnek, orzeszki piniowe, natkę pietruszki. Dodać skórkę i sok z połowy cytryny oraz oliwę. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odlać kubek wody w której się gotował, od razu wlać 2 łyżki do miski z sosem i ponownie zmiksować. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował(...)dodać sos i przemieszać, dolewając więcej zachowanej wody z gotowania makaronu, żeby go nieco rozrzedzić. Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie dodać więcej soku z cytryny. Przemieszać i podawać. Artykuł Orkiszowe spaghetti z oliwkami i anchois pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniajuż jest pyszna! Cóż poradzić..., najpewniej następnego miesiąca już nie wytrwa. 20g świeżych gałązek rozmarynu 500ml spirytusu rozcieńczonego do 40% lub czysta wódka połowa średniej cytryny 250g cukru 50g miodu pszczelego 300ml wody Rozmaryn przepłukujemy i jego gałązki rozdzielamy na nieco mniejsze. Wrzucamy je do sporego słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy pod przykryciem w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie(...)czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok. Z cukru, wody i miodu robimy syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Łączymy go w słoju z rozmarynowym nalewem. Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok. Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z nalewką. Całość dobrze mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyagotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę ucierać, aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.Gotowy krem podzielić na trzy części (jedną troszkę mniejszą). Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę
Oryginalny smakłyżeczka octu winnego lub jabłkowego (albo zwykłego)wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć jak nie mamy)łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezusól, pieprz do smakumożna dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie(...)trochu dodajemy olej i jeśli chcemy oliwę z suszonych pomidorów. Ubijamy dopóki nie zużyjemy całego oleju. Na sam koniec dodajemy ocet oraz odrobinę wody do rozcieńczenia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli mamy i chcemy to dodajemy siekany czosnek niedźwiedzi lub inne zioła. Majonez przechowujemy w lodówce. Ma krótszą przydatność niż sklepowy ponieważ jest
Bon Appetit Małgorzatymoje serce. Od tamtego czasu właśnie staramy się aby to ciasto zawsze stało na naszym stole. Salaterka Salsa Ambition Składniki: SYROP 3 pomarańcze 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze(...)piane z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Na dno formy wykładamy pomarańcze ugotowane w wodzie z cukrem. Na nie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez 40 minut Do powstałego syropu z pomarańczy dodać skórkę z 1 pomarańczy oraz sok z cytryny. Gotować chwilę o zestawić z ognia. Ciasto gorące nakłuć patyczkiem i wylać syrop
Kuchnia w oparachindyka + sól, majeranek, curry, sos sojowy, olej 10 pierniczków (uszatki firmy Kopernik) 6 łyżek mleczka kokosowego (80%) 50 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś z indyka pokrój na mniejsze części, a następnie zamarynuj dodając sól, majeranek, curry, sos sojowy oraz(...)piekarnika podlewając wodą na 30 minut (180 stopni Celsjusza). Aby przygotować sos pierniczki zetrzyj na tarce lub pokrusz. Dodaj do nich mleczko kokosowe, ciepłą wodę, sos sojowy, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zblenduj. Kiedy mięso będzie gotowe polej je sosem piernikowym. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via Gustozielonych szparag – 250 g makaronu tagliatelle – parmezan – 100 g filetu z pstrąga łososiowego – oliwa z oliwek – sól i pieprz – 1 zielona cebulka – cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Szparagi umyć, oderwać stare końcówki, posmarować oliwą z oliwek i ugrilować na patelni grillowej*. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Łososia doprawić solą i pieprzem oraz skropić
I LOVE LIFEmnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne 4 słoiki 270g) 200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy je do garnka i zalewamy(...)wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, jak herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi, może trzeba będzie dodać więcej cukru. Gotujemy przynajmniej 2 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby zgęstniał. Przelewamy gorący do słoiczków* i odwracamy
W kuchni bez szafekużyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem
Zgrabne Gotowanieduże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem(...)cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy
Symfonia Smakówpistacjiskórka otarta z 1 cytryny1/2 pęczka natki pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar z herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty(...)Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar z mocnej herbaty, można lekko go posłodzić. Całkowicie ostudzić. 4. Przełożyć tort, od dołu: biszkopt - nasączyć masa truskawkowa okrągłe biszkopty
Kuchnia domowa Ani