woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:286/1096)

Nalewka truskawkowa 208

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg truskawek 500 ml wódki 300 ml spirytusu cytryna 600 g cukru 150 ml wody Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoja i zasypać 300 g cukru, przykryć gazą i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce puściły(...)odstawić na 7 dni.  Po tym czasie nalewkę zlać, przelewając przez gazę, owoce odcisnąć. W dużym garnku zagotować wodę z 300 g cukru, co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Syrop delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i zlaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Przelewać nalewkę do butelek, ponownie filtrując przez gazę. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy

kulinarnyswiatdomi
ciasto z musem malinowym 256

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. W rondelku umieszczamy maliny, cukier oraz

Domowy Smak Jedzenia
Prosty sernik na zimno z truskawkami 363

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Prosty sernik na zimno z truskawkami Składniki: 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody około 80g biszkoptów Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Masa serowa: 500g śmietanki kremówki 36% 5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier(...)kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego Do ozdoby: truskawki bezy     1. Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut

Mała Cukierenka
Koktajl z Awokado Pełen Witamin 178

również minerały: wapń, potas, fosfor i tłuszcze jednonienasycone które wspomagają między innymi odchudzanie. Będziemy potrzebować: 1 awokado 2 banany sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy 250 ml wody niegazowanej sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 pęczek natki pietruszki Link do filmu z przygotowania: Koktajl z awokado Przygotowanie: Obranego banana kroję na mniejsze kawałki i daję do pojemnika. Awokado przekrawam wzdłuż(...)bananów. Umytą i osuszoną natkę pietruszki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do reszty składników. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok i dodaję do pozostałych składników – miąższ który został po wyciskaniu soku również dodaję do koktajlu. Dodaję do pojemnika wodę i całość dokładnie miksuję blenderem – koktajl z awokado jest gotowy. Koktajl z awokado jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Bananowo- orzechowe wegańskie ciacha pieczone w słoikach 165

zwykłe słoiki po dżemach): 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 150 ml oleju roślinnego 150 g daktyli 150 ml gorącej wody (do namoczenia daktyli) łyżka soku z cytryny 1 banan 50 g orzechów łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez około 30 minut (szczerze, u mnie to zazwyczaj trwa 5), po czym zblenduj

greenscarf
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 224

SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę. Wrzucamy do niej przekrojoną na ćwiartki cytrynę oraz obrany kawałek imbiru. Do nadstawki wkładamy rybę i posypujemy ją świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero

Życie zamknięte w smaku
Stek z tuńczyka / Tuna steak 166

postaci steków, które przygotowuje się błyskawicznie i które równie błyskawicznie znikają z talerzy. Stek z tuńczyka Składniki Świerzy tuńczyk Oliwa z oliwek Tymianek Sól himalajska Cytryna Przygotowanie Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy

Magiczna kuchnia Darii
Marynowane cytryny 210

łyżek soli (używam morskiej) Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, by usunąć wszelkie zanieczyszczenia. W tym czasie w garnku zagotować wodę. Umyte owoce wrzucić do wrzątku. Wodę doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować cytryny do miękkości (3-4 minuty). Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć, by nieco przestygły. Każdą cytrynę rozkroić wzdłuż na ćwiartki, ale tak, by pozostały one ze sobą

W SMAK
Łosoś na parze 142

garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy durszlak i przygrywamy pokrywką. Woda musi się zagotować i gotować przez cały czas aby była para :) - niby jasne ale dla osób które będą to robiły pierwszy(...)musi to być oczywiste. Łososia solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie kiedy woda się gotuje, wkładamy łososia na durszlak, przykrywamy i zostawiamy na 30-40 min.  Koniec :) Podajemy na sałacie skropionej sokiem z cytryny. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 440

był przepis  p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł śmietana czosnek migdały świderki ziemniaczane sól, pieprz Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku

MarciochaKucharzy
Chrupiąca surówka z białej kapusty 277

lekko słodka. Wygląda zwyczajnie, ale jest przepyszna. Polecam. Składniki: ćwierć małej kapusty białej 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko oliwa miód sól, pieprz sok z połowy cytryny Kapustę cienko poszatkować. Zalać szklanką wrzącej wody i wsypać łyżeczkę soli. Wymieszać i ugnieść łyżką. Odstawić na 10 minut, aby kapusta puściła soki i zmiękła. Marchewkę, cebulę i jabłko zetrzeć na tartce(...)grubych oczkach. Kapustę odcisnąć z wody. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Dodać oliwę, łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Ryżowe gruszki. 157

gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu do czasu, chyba ,że będzie to torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w kremowym sosie z ricotty z wędzonym łososiem, szparagami i pistacjami (Fusilli con salmone affumicato, asparagi, pista 155

SKŁADNIKI 320 g makaronu np. fusilli 200 g ricotty 200 g zielonych szparagów  100 g wędzonego łososia 30 g pistacji 1 cytryna koperek oliwa extravergine s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di fusilli 200 g di ricotta 200 g di asparagi verdi 100 g di salmone affumicato 30 g di pistacchi 1 limone aneto olio extravergine sale, pepe(...)Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini. W międzyczasie przygotowujemy krem z ricotty. Ricott ę  mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie i sokiem z cytryny. Ricott ę  mieszamy tak długo, aż będzie gładka i kremowa. Jeżeli będzie za g ę sta możemy dodać odrobinę wody po makaronie. Doprawiamy do smaku

La grande e la piccola cuoca
Owsiane kostki lukrowane 139

Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem(...)minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Owsiane kostki lukrowane 332

Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę rozpuszczalna, skórkę z cytryny oraz pianę z białek i delikanie połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, dodajemy do ciasta i wszystko mieszamy. Do foremki wyłożonej papierem(...)minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Po upieczeniu, czekamy do wystudzenia ciasta i polewamy lukrem. Lukier : W miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Roladki na parze z sosem cytrynowym 143

pomidorem suszonym. Polecam na szybki obiad dla rodziny lub gości. 1 pierś z kurczaka 1 oscypek 8 pomidorów suszonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos cytrynowy: 2 żółtka 1/2 cytryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Pierś z kurczaka dzielę na dwie części , każdą z nich nacinam nożem i rozbijam. Sole, pieprze posypuje przyprawą do kurczaka. Układam(...)parze na sitku 30 minut. Po wyjęciu zdejmuję nitki i kroję roladki na kawałki. Sos: Do miski wbijam żółtka ucieram je na parze, nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodaję sok z cytryny i dalej ucieram. Jak sos zacznie robię się gęsty dolewam mleko i ucieram cały czas. Na końcu dodaję roztopione masło. Sos będzie gęstnieć, na końcu doprawiam solą

wesoła kuchnia
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego 126

zanieczyszczenia i różnego rodzaju oprysków i sztucznych nawozów. Syrop (miód) z mniszka lekarskiego Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 300-400 g płatków mniszka lekarskiego 500 ml wody 4 goździki sok z 2 cytryn cukier w proporcji 1:1, czyli ile wyjdzie wywaru tyle cukru Wykonanie: Płatki usuwamy z główki kwiatka, możemy je obciąć nożyczkami. Układamy je na papierze na słońcu(...)Następnie płatki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.  Na małym ogniu, pod przykryciem doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy na godzinę lub dwie, można też na całą noc. Po tym czasie płatki dokładnie odcedzamy i odciskamy. Mierzymy ile mam naparu i dodajemy tyle samo cukru. Wlewamy do garnka wraz z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 149

włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 150-200 ml śmietany 30% koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu(...)kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Można zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i garść posiekanego koperku. Podawać z ugotowanym jajkiem

Pysznie & Pięknie
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 114

delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami(...)źrodło przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, o ktore niezwykle trudno w klasycznym współczesnym odżywianiu. Składniki:  jagody* *składniki pochodzenia organicznego PRZEPIS /1 PORCJA/ ~20g płatkow owsianych górskich + gorąca woda  ~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

breakfast of dreams
Bardzo zielony koktajl z chlorellą + filmik 212

przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany(...)kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy w kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 270

totalna przeciwniczka przegotowanego jedzenia = miłośniczka postaci al dente sugeruję gotować krótko. Czyli: bób przepłukać, zalać zimną wodą i od momentu zagotowania wody wyłączyć po ok. 10 minutach. Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać(...)uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Konfitura z rabarbaru 151

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka z rabarbarem 158

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli 165

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Racuchy z rabarbaremakcja rabarbar

Bon Appetit Małgorzaty