woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:278/1096)

Pizza z krewetkami, pomidorami, mozzarellą, rukolą i pastą z awokado 155

pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 20 pomidorków koktajlowych 2 kulki mozzarelli 2-3 garście świeżej rukoli 1 cytryna sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu(...)Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wybrać miąższ łyżką i przełożyć go do miski. Dodać obrany ząbek czosnku, szczyptę soli i skropić cytryną. Zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do gotującej się wody i zaraz po ich rozmrożeniu wyciągnąć je i przełożyć do miski. Ostudzone polać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Pomidorki

Passions hobbies life
Pierniczki last minute 216

łyżki masła 1 jajko mielony cynamon, kardamon i goździki (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika) kilka łyżek ciepłej wody lukier klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy

Spektrum Smaku
Margarita 98

ulubionych drinków 1.5 kieliszka tequili 0.5 kieliszka cointreau 1 kieliszek mixu sweet ad sour Do zrobienia mixu sweet and sour potrzebne jest: 1 miarka cukru 1 miarka wody 1 miarka soku z cytryny 1 miarka soku z limonki Mieszamy składniki mixu i najlepiej odstawiamy do lodówki  Do shakera wsypujemy kostki lodu, dodajemy wszystkie składniki i energicznie potrząsamy kilka razy

Smaki Przyprawy i Kolory
Margarita 177

Połączenie kwaśnej cytryny i limonki z mocą tequilli - oto margarita!Niebezpiecznie mocna i rozwiązująca języki broń.Jeden z moich ulubionych drinków1.5 kieliszka tequili0.5 kieliszka cointreau1 kieliszek

Kulinarna rozmowa
Lemoniada ogórkowa 129

zawiera cukru, jest delikatnie osłodzona płynnym miodem. Do lemoniady ogórkowej dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodałam również do lemoniady ogórkowej kilka listków mięty, melisy, oraz sok z cytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza(...)Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek  gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy w plasterki wraz ze skórką, wrzucamy do miski, dodajemy ½ łyżeczki płynnego miodu, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 148

łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczk a posiekanej świeżej kolendry o liwa do smażenia Przygotowanie :  Metody są dwie(...)przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia 150

płatków jaglanych  masa serowa -750 g twarogu (ja zmieliłam sama twaróg chudy) -100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)  -2 łyżki soku z cytryny -4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody -260 g śmietanki 30% -400 g malin -pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody Przygotowanie(...)miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą wykładamy spód. 2. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połowę śmietanki ubijamy i dodajemy do połowy masy twarogowej. 3. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml wody. Ostudzoną wlewamy na koniec do masy, miksujemy i powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Frużelina malinowa 156

mają fajną konsystencję.  Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i odstawić do czasu napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka lub rondla, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać do momentu, aż cukier się

talerz przyjemności
Pierś z kurczaka w pomidorach 191

minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, puszka pomidorów krojonych, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, oliwa, sól, pieprz, cukier, majeranek, łyżeczka soku z cytryny. Przygotowanie Pierś kurczaka pokrój na 4 części, posól z obu stron i podsmaż na patelni. Gdy pierś się usmaży zdejmij ją z patelni i odłóż(...)czosnek. Kiedy cebula się podsmaży dodaj pomidory. Po około 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soku z cytryny i majeranek. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze przez parę minut. Podawaj z ryżem

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z młodych ziemniaków i szpinaku z francuskim dressingiem 179

oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody Ulubione zioła (u mnie mieszanka w młynku do sałatek Kotanyi) 1/3 łyżeczki miodu sól pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić i pokroić w plastry. Szpinak porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić  na plasterki, a łososia na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ułożyć wg uznania

Fabryka pomysłów
Tatar ze śledzia 127

matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona,  2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 179

podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli(...)mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny.  Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp

Chilli Czosnek i Oliwa
Kompot z Rabarbaru 111

drugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem. Składniki: 500 g rabarbaru 1,5 l wody 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu 3 plasterki cytryny Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowany rabarbar przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż rabarbar będzie miękki około 30 minut

Mama Gotuje
Frużelina truskawkowa 111

wybornie, szczególnie że z własnej działki.  Składniki 1 kg truskawek 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek) sok z jednej średniej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki     Przygotowanie   Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki. Włożyłem owoce do garnka, zasypałem(...)potem dosłodziłem wg smaku). Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny. Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem

R'n'G Kitchen
Szneka z glancem 148

proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie

mojewypiekiinietylko