czasami także i chmiel. Zdarza się, że dodaje się do niego dżem jagodowy lub sok porzeczkowy czy malinowy. Ze względu na dużą dawkę słodkości, dobrze jest pić go z cytryną – o ile oczywiście jesteśmy w stanie pozwolić sobie na takie rarytasy w postapokaliptycznych warunkach (bo suszone przyprawy i miód spokojnie przetrwają największe kataklizmy) Co ciekawe, napój nadaje się nawet(...)szczypty cynamon – 1 laska lub 1/2 łyżeczki mielonego goździki – 2 szt. zioła, suszone lub świeże np. mięta lub melisa – garść sok z cytryny (do podania) PRZYGOTOWANIE 1. MIÓD + WODA (20 min) Wodę wymieszaj z miodem w garnku, podgrzej do wrzenia, często mieszając, następnie gotuj przez ok. 20 min na bardzo małym ogniu. 2.PRZYPRAWY (5 min) Do garnka
Nerds KitchenŚwieże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki(...)pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżki musztardy (u mnie francuska), 150 ml majonezu, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą
królestwo garówblat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki 30-36% - połowa startej mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - 1/3 szklanki gorącej wody(...)łyżka żelatyny 1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, a następnie studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i startą czekoladę, miksujemy na najniższych obrotach, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i wolno mieszamy. Masa mascaropne: - 25 dag serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 1 łyżki cukru pudru 1. Serek miksujemy z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę
Apetyczna babeczkakawałków suszonych pomidorów w oleju 10 dag ziaren słonecznika 3/4 małej puszki białej fasoli 4 ząbki czosnku sok z cytryny- ok. z 1/2 małej cytryny pieprz czarny mielony, bazylia suszona ok. 2-3 łyżki przegotowanej wody, olej z suszonych(...)pomidorów Przygotowanie : Ziarno słonecznika namoczyć w wodzie na noc, rano osączyć na sicie Do miksera wsypać namoczony słonecznik, plastry suszonego pomidora, osączoną fasolę, obrany czosnek, wodę - zmiksować Doprawić do smaku olejem, sokiem z cytryny, pieprzem i suszoną bazylią. Smak tej pasty dla każdego może być inny. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych; ilości dodanej bazylii, soku z cytryny, pomidorów
Proste PotrawySkładniki : 6 cytryn 0,5 l spirytusu 95 % 1 l wody 1 kg cukru Sposób wykonania : C ytryny dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką i obierz cieniutko bez białego miąższu, który jest pod skórką. Skórkę wrzuć do czystego słoja, zalej spirytusem , szczelnie zamknij i odstaw w ciemne i chłodne miejsce, aż skórka zmieni barwę na bardzo jasną. Następnie odcedź skórkę(...)przez sitko lub gazę. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź. Do wystudzonego syropu wlej spirytus cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn ( bez pestek ! ), zamieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na miesiąc. Likier podawaj schłodzony w lodówce
Przepisy i porady kulinarnepokroić i dodać do potrawy. Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie weekendu
Chilli Czosnek i Oliwazależności od własnych upodobań ) 4 opakowania cukru waniliowego 400 ml śmietany 30 % 8 łyżeczek żelatyny . Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Jogurt utrzeć z cukrem i 2 op cukru waniliowego , Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym. Do jogurtu dodac żelatynę , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki. Połączyć(...)żelatyny 1 łyżka soku z cytryny. Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół. Postawić na ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści . Wlać sok z cytryny i rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę Zagotować . Zdjąć z ognia i dodać żelatynę namoczoną w zimnej wodzie . wymieszać ,żeby żelatyna się rozpuściła. Schłodzić . Wyłożyć na masę jogurtową i wstawić do lodówki
Malinowa Kawiarenkazrobić domowa mrożoną herbatę z dużą ilością melisy i truskawek, a cukier zastąpiłam syropem z agawy. Wyszło bardzo orzeźwiająco!!! Mrożona herbata, składniki: - 3 litry wody - 3 torebki herbaty rooibos - 10 truskawek - 1 brzoskwiania - 1 cytryna - 3 gałązki melisy cytrynowej - 2 łyżki syropu z agawy 1. Zagotuj wodę, dodaj herbatę i zostaw na kilka minut, żeby się zaparzyła. Posłodź napar syropem
Apetyczna babeczkaszklanka ryżu jaśminowego 2 szklanki wody szczypta soli 3/4 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki miodu lub cukru 1,5 łyżeczki cynamonu laska wanilii 4 jabłka cytryna Przygotowanie: Ryż płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie gotujemy około 10 minut w wodzie w proporcji 1:2 (na szklankę ryżu 2 szklanki wody), dodajemy szczyptę soli. Po tym czasie ryż zdejmujemy
Smakowity Blog Kulinarnyciecierzycy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej) 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwa z oliwek sól Dekoracja: kilka ziarenek ciecierzycy oliwa z oliwek płatki chilli Jeśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć(...)palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu. Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek. Podajemy
PatiGotujewędzonych śliwek 1 wędzona gruszka 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta) 10 goździków kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu Do podania: cytryna i pomarańcza Przygotowanie: Susz owocowy i przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody. Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut, wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką(...)miodem. Odlać kompot z garnka i dodać 1,5-2 litry wody, zagotować, przykryć pokrywką, pozostawić na 30 minut. Następnie odlać kompot z garnka, przełożyć owoce na sito, aby odcedzić resztę kompotu. Kompot podaje się schłodzony lub lekko ciepły. Przed podaniem dodać do dzbanka z kompotem kilka plastrów cytryny i pomarańczy. Smacznego
Codziennik KuchennySkładniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry 500 g pietruszki (lub pasternaku) 1 duże jabłko (najlepiej słodkie) 5 łyżek śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Jak zrobić zupę curry z pietruszki i jabłka? W garnku rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony(...)będzie gładka i kremowa. Jeżeli chcecie, aby zupa była bardzo gładka możecie przetrzeć ją przez sito. Zupę ponownie podgrzać, jeżeli jest zbyt gęsta dodać nieco wody, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z chipsem z jabłka lub pietruszki. Smacznego
Codzienne GotowanieCiasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa(...)łyżki kakao 1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat) 40g orzechów nerkowca 3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dodatkowo: kakao bez cukru do posypania 1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy
Mała Cukierenkaszatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką. Młoda kapusta ze śmietaną
e-PrzepisyKulinarnesera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach(...)ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy
W kuchennym oknie Ewy