woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:279/1096)

Hummus z pesto z natki marchewki 166

wyśmienity. Tak po prostu. Składniki: 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek wody 3-4 łyżki pesto z natki marchewki Przepis na pesto z natki(...)marchewki: 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki 2 łyżki prażonych orzeszków pinii 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody szczypta soli oraz pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka

Mango Papaja
Super pasztet w galarecie 256

żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy(...)dół) 80 minut w temperaturze 180'C. Wystudź w formie. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu

SzczyptaSmaQ
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 160

domu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku      Świeżo zerwany bez rozkładamy na ściereczce (najlepiej w ogrodzie, czy na balkonie) żeby robactwo(...)zdążyło pouciekać :-) Po około 30 minutach wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy, wlewamy do garnka, dolewamy sok z pomarańczy i cytryn, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy 2 godziny (czas mierzymy od momentu zagotowania). Następnie przecedzamy (najlepiej przez gazę, choć ja w tym celu używam tetrowej pieluchy), dosypujemy 2 kilogramy cukru

Rozpustne gotowanie
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 159

sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne(...)śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli. Przykryj i odstaw na 10 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta. Kaszę jaglaną (lekko podprażoną na suchej patelni - zaraz

Moja Mama Gotuje
Łosoś z sosem brokułowym na czarnym makaronie 206

makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy(...)dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny. Na patelnię kładziemy łososia i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy z obu stron po kilka minut

Kuchenne Wariacje
Korzenna tarta z jabłkami 165

szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)  50 g masła 50 ml zimnej wody 1 jajko  2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru  1 łyżeczka przyprawy korzennej  Jabłka: 2-3 jabłka 1 łyżka masła  3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu(...)Przygotowanie: Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min. Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Wyciągamy ciasto i 3/4 kulki wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę (jeżeli mamy metalową smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką

Czarnawisienka
Ptasie mleczko z owocami 160

łyżki cukru wanilinowego Masa jogurtowa: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g drobnego cukru trzcinowego • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny • 20 g żelatyny Galaretka z wina: • 450 g mieszanych mrożonych owoców • 300 ml czerwonego wina • 6 łyżek wody • 50 g brązowego cukru trzcinowego • 20 g żelatyny Przygotowanie : Spód: Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Na dno formy o wymiarach około(...)Wyłożyć do formy i piec przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie rozpuścić żelatynę w wodzie. Mieszając, stopniowo dodawać jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą

KUCHNIA POLSKA
Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem 138

łyżka octu balsamicznego z modenny – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżka posiekanego koperku Kaszę bulgur gotuj przez ok 15 minut w osolonej wodzie. Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż

nietylkopasta.pl
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 293

jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe Sok z ½ cytryny Pianka: 350ml słodkiej 30% śmietanki ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka wrzącej wody 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: 5 pełnych łyżek dowolnego dżemu (użyłam z czerwonej porzeczki

Kuchnia w czekoladzie
Pączki wiedeńskie 3126

Składniki: 200 gram mąki tortowej 100 gram margaryny 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Zimne ciasto miksujemy(...)papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia. Lukier: 200 gram cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki wrzącej wody Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Rozgrzewające koktajle na jesień 198

szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Koktajl z banana i pietruszki Składniki na 1 koktajl: banan 2 garście natki pietruszki sok z połowy cytryny pół łyżeczki kurkumy pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Zobaczcie też: Koktajl z bananem i awokado Koktajl jabłkowo-marchewkowy na bazie zielonej herbaty Koktajl szpinakowo-bananowy *wpis powstał

Kuchnia Bazylii
Koktajl quinoa + rabarbar + pokrzywa 151

miałam więcej świeżej pokrzywy ;)  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy 1 łodyga rabarbaru 250 - 300 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki

Quinoa Raz!
grzybowa sałatka z tortellini 231

soku z cytryny Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę i ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Obiad robotnika: Karkówka duszona z jabłkiem 229

cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem(...)cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą i pieprzem, dodajecie sok z cytryny. Możecie podawać z kaszą gryczaną, jeśli naprawdę pracujecie na budowie… Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Racuchy pomarańczowo-jabłkowe 183

łyżki cukru pudru- 1 pomarańcza- 4 jabłka- 1 cytryna- 1 jajko- 3 - 4 szklanki mąki- 500 ml mleka- pół szklanki wody- szczypta soliPrzygotowanie:Mleko, mąkę, wodę, cukier, sól, jajko oraz sok z jednej cytryny połączyć i wymieszać za pomocą miksera. Pomarańcze oraz jabłka obrać i pokroić na kawałki, dodać do ciasta. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć racuchy

Zainspirowana w kuchni