woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:292/1096)

Makaron z pesto z liści mięty i rzodkiewek ze szparagami i krewetkami marynowanymi w limonce 137

sól, pieprz sok z ćwiartki cytryny  Przygotuj pesto. Listki rzodkiewki i mięty zblanszuj: przelej na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Zblanszowaną zieleninę umieść w moździerzu, dodaj parmezan, migdały, sól, pieprz i sok z cytryny. Ucieraj do momentu aż powstanie jednolita masa, w trakcie dolewając olej. Kiedy uzyskasz gładką pastę, odstaw pesto do lodówki.  Krewetki obierz, umyj(...)zamarynuj w skórce z limonki, soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw na 15 minut do lodówki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente, następnie odcedź. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój drobno, pozostawiając główki w całości. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki, po minucie z każdej

Mango Papaja
Limoncello (likier cytrynowy) 199

miesiąca. Warto poczekać, polecam :) Składniki (na 2 litry): 8 cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych) 750 ml spirytusu (użyłam nalewkowego o zawartości alkoholu 60%) 1 l wody 2 szklanki (400 g) cukru Przygotowanie: 1. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Za pomocą skrobaka do cytrusów zetrzeć z nich skórkę, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części znajdującej się tuż pod żółtą skórką

Domowa Cookierenka Agi
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 144

nawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :) Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm. Nadzienie: 75dag jabłek (najlepiej kwaśnych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody Ciasto: 20 dag margaryny 15 dag cukru 4 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dag mąki Jabłka obieramy ze skórki i  gniazdek. Kroimy

Smakowy Raj
Gniazdka waniliowe 965

polecam i zachęcam do zrobienia gniazdek. Zaczynamy : Składniki: 2.5 szklanki mąki 200 gr masła 1.4 szkl wody szczypta soli 6 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie : Masło rozpuścić w wodzie z dodatkiem soli . Dodać mąke. Wymieszać łyżką mąke , tak by nie było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej(...)złoty kolor- Około 2 min z każdej strony. Gniazdka są gotowe. Do gniazdek dodałam lukier : Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder- gdy zbyt "twardy" wody. :) Nakładamy na gniazdka.  Smacznego

Smaki Edyty
wafelki cytrynowo-czekoladowe 189

cytrynowa.  Składniki: paczka okrągłych wafli tortowych  6 łyżek nutelli 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru skórka i sok z dużej cytryny na polewę: 62 g masła 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka w proszku  Żółtka wbić do miski, wsypać cukier puder i ustawić nad garnkiem z gotującą się powoli wodą. Ucierać(...)będzie gęsta i jasna. Dodać skórkę i sok z cytryny. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, nadal ucierając dodawać po łyżce masy żółtkowej. Wafle przekładać na przemian nutellą i masą cytrynową. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokroić ostrym  nożem na kawałki.  Masło, wodę i cukier puder zagotować, przestudzić. Do lekko ciepłej masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini pizza w 4 smakach 162

drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 12 pizzerinek): 500 g pomidorów (3-4 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu (do wersji słodkiej: hawajskiej(...)czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. (Sos można zblenderować na gładka konsystencja). Sos podzielić na 3 części i do każdej części dodać odpowiednie składniki. Jedną

KuchniaWeDwoje.pl
Hummus z pesto z natki marchewki 118

wyśmienity. Tak po prostu. Składniki: 1 szklanka wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek kilka łyżek wody 3-4 łyżki pesto z natki marchewki Przepis na pesto z natki(...)marchewki: 1 szklanka umytej i osuszonej natki marchewki 2 łyżki prażonych orzeszków pinii 3 łyżki startego parmezanu 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody szczypta soli oraz pieprzu 1 łyżka soku z cytryny Składniki na pesto miksujemy dokładnie za pomocą blendera lub malaksera na pesto lub jeśli mamy tyle cierpliwości ucieramy w moździerzu. Gotową pastę przekładamy do słoiczka

Mango Papaja
Super pasztet w galarecie 199

żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 80 minut, wystudź. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy(...)dół) 80 minut w temperaturze 180'C. Wystudź w formie. Galaretka Żelatynę namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu

SzczyptaSmaQ
Syrop z kwiatów bzu czarnego. 102

domu mieć warto! Polecam! Składniki na syrop z kwiatów bzu czarnego 25 baldachów kwiatów bzu czarnego (zebranych na uboczu z dala od zanieczyszczeń) 3 litry wody sok z 1 pomarańczy sok z 3 cytryn około 2,8 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku      Świeżo zerwany bez rozkładamy na ściereczce (najlepiej w ogrodzie, czy na balkonie) żeby robactwo(...)zdążyło pouciekać :-) Po około 30 minutach wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy, wlewamy do garnka, dolewamy sok z pomarańczy i cytryn, podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy 2 godziny (czas mierzymy od momentu zagotowania). Następnie przecedzamy (najlepiej przez gazę, choć ja w tym celu używam tetrowej pieluchy), dosypujemy 2 kilogramy cukru

Rozpustne gotowanie
Ciepłe śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką 105

sposób nasz układ trawienny i dostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne(...)śniadanie -kasza jaglana z owsianą granolą i gruszką Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1/3 szklanki granoli 1/2 gruszki 1/2 łyżeczki miodu. Przygotowanie: Granolę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, w takiej ilości, żeby lustro wody było tuż nad powierzchnią granoli. Przykryj i odstaw na 10 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta. Kaszę jaglaną (lekko podprażoną na suchej patelni - zaraz

Moja Mama Gotuje
Twarożek ze słonecznika - witariański 223

przekazać :) Przepis prosty, trzeba tylko trochę poczekać, aż słonecznik się popluska w wodzie (można też na noc go odstawić). Składniki: - 3/4 szklanki słonecznika łuskanego, - woda z domowych ogórków kiszonych lub sam sok z cytryny, - sok z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - sól, - kilka rzodkiewek, - 2 ogórki kiszone, - szczypiorek. Wykonanie: Słonecznik zalewamy zimą wodą i odstawiamy najlepiej na noc lub przynajmniej(...)masa jest za gęsta dodajemy do niej jeszcze wody z ogórków lub wody. Masę wyjmujemy z blendera, ogórki kiszone ścieramy na tarce, rzodkiewki siekamy lub również ścieramy, szczypiorek kroimy, wszystko dodajemy do masy, dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku, gdy jest potrzeba dodajemy sok z cytryny. Twarożek nadaje się od razu do jedzenia, ale jak postoi trochę w lodówce, jest jeszcze

Co na wege obiad?
Hummus idealny. Lekki i aromatyczny. Odżywczy i piekielnie zdrowy. Wegański. 250

Składniki: puszka cieciorki lub 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki sok z połowy cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki tahiny (najlepiej własnoręcznie ukręconej) sól morska olej lniany tłoczony na zimno papryka słodka i ostra w proszku natka pietruszki kilka łyżek z odsączonej puszkowanej ciecierzycy kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Cieciorkę z puszki dokładnie(...)odsączamy, pozostawiamy płyn (lub gotujemy wg powyższego przepisu). Do blendera wrzucamy ziarna ciecierzycy, nieobrany czosnek (łupinki też zawierają wiele cennych zdrowotnych właściwości), sok z połowy cytryny i kilka łyżek płynu z puszki (lub wody w przypadku swojej ugotowanej cieciorki). Miksujemy całość do uzyskania jednolitej gładkiej masy. W razie konieczności, gdyby pasta była za gęsta dolewamy odrobinę płynu. Starannie doprawiamy

Naturalna Kuchnia
Łosoś z sosem brokułowym na czarnym makaronie 153

makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy(...)dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny. Na patelnię kładziemy łososia i przyprawiamy solą i pieprzem. Łososia obsmażamy z obu stron po kilka minut

Kuchenne Wariacje
Korzenna tarta z jabłkami 113

szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)  50 g masła 50 ml zimnej wody 1 jajko  2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru  1 łyżeczka przyprawy korzennej  Jabłka: 2-3 jabłka 1 łyżka masła  3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu(...)Przygotowanie: Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min. Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Wyciągamy ciasto i 3/4 kulki wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę (jeżeli mamy metalową smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką

Czarnawisienka
Ptasie mleczko z owocami 111

łyżki cukru wanilinowego Masa jogurtowa: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g drobnego cukru trzcinowego • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny • 20 g żelatyny Galaretka z wina: • 450 g mieszanych mrożonych owoców • 300 ml czerwonego wina • 6 łyżek wody • 50 g brązowego cukru trzcinowego • 20 g żelatyny Przygotowanie : Spód: Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Na dno formy o wymiarach około(...)Wyłożyć do formy i piec przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek gorącej wody i całkowicie rozpuścić żelatynę w wodzie. Mieszając, stopniowo dodawać jogurt. Dodać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie wymieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą

KUCHNIA POLSKA
Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem 88

łyżka octu balsamicznego z modenny – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżka posiekanego koperku Kaszę bulgur gotuj przez ok 15 minut w osolonej wodzie. Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż

nietylkopasta.pl
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 241

jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe Sok z ½ cytryny Pianka: 350ml słodkiej 30% śmietanki ½ szklanki cukru pudru 1 szklanka wrzącej wody 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: 5 pełnych łyżek dowolnego dżemu (użyłam z czerwonej porzeczki

Kuchnia w czekoladzie
Pączki wiedeńskie 3066

Składniki: 200 gram mąki tortowej 100 gram margaryny 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli olej do smażenia W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Zimne ciasto miksujemy(...)papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia. Lukier: 200 gram cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki wrzącej wody Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Rozgrzewające koktajle na jesień 146

szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Koktajl z banana i pietruszki Składniki na 1 koktajl: banan 2 garście natki pietruszki sok z połowy cytryny pół łyżeczki kurkumy pół szklanki/szklanka wody – w zależności, jaką konsystencję koktajlu lubicie Zobaczcie też: Koktajl z bananem i awokado Koktajl jabłkowo-marchewkowy na bazie zielonej herbaty Koktajl szpinakowo-bananowy *wpis powstał

Kuchnia Bazylii
Lemoniada bazyliowa 194

pijemy ją niemal non stop – jest pyszna, orzeźwiająca i świetnie nawadnia w gorące dni, kiedy to szczególnie powinniśmy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody. Składniki: sok z 1/2 limonki (można zastąpić cytryną) 4 listki bazylii 2 plasterki limonki 8 kostek lodu 300 ml wody mineralnej 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Do wysokiej szklanki dodać listki bazylii, cukier

Taste and Cook
Koktajl quinoa + rabarbar + pokrzywa 106

miałam więcej świeżej pokrzywy ;)  Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 i 1/2 szklanki świeżych liści pokrzywy 1 łodyga rabarbaru 250 - 300 ml wody 2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, gotujemy parę minut w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy. Przelewamy do wysokiej szklanki

Quinoa Raz!
Drożdżowe pierniczki 120

łyżka masła  1 łyżka miodu  2 łyżki cukru trzcinowego  ½ szkl wody  1 łyżka przyprawy do piernika  dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie)     Lukier:  1 białko  1-1,5 szkl cukru pudru  łyżka soku z cytryny(...)Przygotowanie:   1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. W innym naczyniu rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).   2. Po tym czasie cienko rozwałkow ać, za pomocą foremek wykrawać pierniczki

Nastoletnie Wypiekanie
grzybowa sałatka z tortellini 182

soku z cytryny Tortellini wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około kwadransa. Paprykę i ogórki pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, kukurydzę odsączyć. Pieczarki ugotować w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Wystudzić i pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Obiad robotnika: Karkówka duszona z jabłkiem 164

cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem(...)cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą i pieprzem, dodajecie sok z cytryny. Możecie podawać z kaszą gryczaną, jeśli naprawdę pracujecie na budowie… Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK