woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:298/1096)

Sorbet z mango i banana 135

pokroić w plasterki. 3. Wodę przestudzić, dodać miód i dokładnie wymieszać. 4. Mango i banana przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem. 5. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin. Co pół godziny przemieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka filet z dorsza na zielono 173

mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka wody 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki 212

przepisu wyjdzie wam 10-12 naleśników. Smażę na patelni o średnicy 28 cm 170 gr mąki 4 duże jajka 200 ml pełnego mleka 3/4 szklanki GAZOWANEJ wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 50 gr masła duża szczypta cukru pudru duża szczypta soli Wbić jajka, cukier i sól, skórkę cytrynową, ubić trzepaczką do podwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać

moj przepis na
Mintaj z pikantną gruszką 189

łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i  ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Torcik czekoladowy wegański, bez glutenu, bez cukru 201

niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) Krem: 1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana sok z cytryny kakao do posypania poszatkowane orzeszki orzechy laskowe do ozdoby suszone małe różyczki do ozdoby Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić(...)tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać ksylitol i wymieszać. 8. Połowę ubitego mleczka wyłożyć na wyrównane ciasto na paterze. Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko

Mała Cukierenka
Jabłecznik 150

Składniki na blachę 26×26 cm: NADZIENIE JABŁKOWE : – 6-7 dużych jabłek – 2 łyżki cukru – 1,5 łyżki soku z cytryny – 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 50 ml zimnej wody – cynamon do smaku Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce z grubymi oczkami (można zetrzeć też na drobnych). Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon(...)cytrynę i cukier (można pominąć) i całość zagotować. Gotujemy chwilę na małym ogniu żeby odparować trochę soku z jabłek. W zimnej wodzie dokładnie rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dodać do jabłek i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Ściągamy z gazu i odkładamy do ostudzenia. CIASTO : – 4 duże jajka – 0,6 szklanki cukru – 100 ml oleju (używam rzepakowago

Relaxtime
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 168

kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy.    Składniki: 500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko), 200 ml wrzącej wody, 100 g cukru, 1-2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Kwiaty zalać wrzątkiem, wymieszać, trzymać kilkanaście sekund na bardzo małym ogniu do czasu kiedy woda zacznie się zabarwiać na niebiesko.  Odstawić do wystudzenia

SzczyptaSmaQ
Naleśniki bananowo-kokosowe (wegańskie) 250

bananów. Inspiracja: Wesoła Kuchnia Składniki: Ciasto na 3-4 szt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody kokosowej ¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej 1 banan Szczypta soli Nadzienie na 3 szt: 1 puszka mleczka kokosowego Sok z 1/2 cytryny 3 banany 1 czubata łyżka miodu olej do smażenia 3-4 tabliczki gorzkiej czekolady Opcjonalnie(...)posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć  banany i przesmażyć je aż się skarmelizują. Ciasto: Banana zblendować. Do miski wsypać mąkę

Fabryka pomysłów
Królik w sosie musztardowym 220

cebula dymka bez szczypiorku ( albo ½ dużej cebuli) 1 ząbek czosnku 1 mała główka sałaty rzymskiej „mini“ 400-500 g mrożonego groszku 1 łyżka mąki woda sól, pieprz do smaku trochę soku z cytryny Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Sałatę pokroić na kawałki W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli, dodać czosnek(...)minuty. Dodać groszek, zwiększyć ogień i smażyć chwilę. Dodać łyżkę mąki i całość dobrze wymieszać a następnie zalać wodą, żeby pokrywła cały groszek. Gotować ok 15 minut aż groszek zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Artykuł Królik w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Cooking for Emily

Cooking for Emily
Czekoladowy Makaron z Musem Truskawkowym na Białym Serku i z Owocami 198

śmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam

Blondynka Gotuje
Sos kurkowy z tymiankiem 178

śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas

W SMAK
Chłodnik z botwinką 212

czubate łyżki śmietanysiekany szczypioreksiekany kopereksól, pieprz, cukier do smakusok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę

Kuchnia domowa Ani
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 128

uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty ewentualnie kostki lodu Wykonanie: Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry, truskawki szypułkujemy, myjemy, listki mięty myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy

Blondynka Gotuje
"Miód" z mniszka lekarskiego 168

niektóre z leczniczych właściwości tego ziółka. Poniżej prezentuje przepis według którego moja znajoma przyrządziła miód.  Składniki: 900 kwiatów mniszka, całych główek 1.5 litra wody źródlanej  1.5 kg cukru około 150 ml soku z cytryny Wykonanie: Kwiaty rozkładamy na około godzinę aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy je go garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut(...)czasie zestawiamy je z ognia i pozostawiamy na całą noc w wodzie w której je gotowaliśmy. Rano odcedzamy napar(przez materiał tetrowy bądź gazę). Otrzymany w ten sposób sok przelewamy do szerokiego garnka, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny i całość gotujemy przez 2 godziny bądź dłużej, do uzyskania konsystencji miodu. Gdy miód będzie już gotowy przelej

Krakowskie smaki Ani
Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony 316

solonych śledzi (4 sztuki) 250 g jogurtu greckiego 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 płaska łyżeczka miodu 1 cebula + sól 1 małe jabłko koperek sok z cytryny Przygotowanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2 -cm kawałki cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i wygnieść w palcach. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!