łyżka oliwy natka z pietruszki masło do wysmarowania formy pieprz sól Wykonanie: 1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. 2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około
Szalona Kuchnia Ewelinyanyżu kilka ziaren kardamonu, ja nie dodałam Przygotowanie: Umyte obrane gruszki, kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, ewentualnie ogonki Rodzynki przelać gorącą wodą i osączyć 1 litr wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami, gruszki wsypać do syropu, gotować ok. 10 min Po tym czasie gruszki przekładamy do słojów, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy dekielkami i gotujemy słoje
Proste Potrawygrubszą kostkę. 2. Wodę przestudzić, dodać miód, stewie i dokładnie wymieszać. 3. Kawałki ananasa przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem. 4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin, co pół godziny przemieszać
Szalona Kuchnia EwelinyMakaron z bobem i pietruszka 100 g makaronu 150 g bobu 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz sok z cytryny Młody bób gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 minut. Odcedzamy i obieramy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje do miseczki wlewamy oliwę, trochę soku z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórygarście świeżej rukoli - 1-2 ząbki czosnku - 150 ml oliwa z oliwek dobrej jakości - 1/2 szklanki migdałów - sól np. morska - opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: Pomidory umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą z oliwek i wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp 190 do 200 stopni C. (ostatnie(...)minut z termoobiegiem). Rukolę umyj pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek obierz. Warzywa umieść w wysokim naczyniu do miksowania, dodaj migdały i oliwę z oliwek. Całość zmiksuj na funkcji turbo blendera. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Gorące pomidory polej obficie pesto i gotowe! DODATKOWE FORMY PODANIA: - Pomidory możesz też oprószyć delikatnie parmezanem, bądź podać kawałkami sera
SMYKWKUCHNIgrana padano A jak to zrobić: Cykorię umyć , przeciąć na pól i odkroić głąb, który nadaje gorycz podczas gotowania. Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić. Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko
Kuchnia w opałachteraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki(...)mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał
Monia miesza i gotujeposiekana świeża kolendra Cieciorkę odcedzić nie wylewając wody i przełożyć do misy/kielicha blendera. Dodać 1/2 do 2/3 wody z puszki oraz pozostałe składniki 2 łyżki prażonego i zmielonego sezamu, łyżeczkę (lub trochę mniej) kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy (sól(...)pieprz). Składniki wymieszać na najwyższych obrotach blendera na gładką kremową masę bez grudek. Jeśli jest za gęsta, dodać trochę wody. Jeśli w smaku jest odpowiednia (należy skosztować, często na tym etapie dodaję trochę soli czy soku z cytryny), przełożyć do miski, skropić dobrej jakości oliwą, posypać czarnym sezamem i siekaną kolendrą. 1 porcja to ok. 135 kcal , węglowodany: 8g, białko
Dietologmasła, stopionego Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać 1-2 łyżki mąki pszennej oraz szczyptę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić(...)się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Lukier: Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeszcze ciepłe jagodzianki wysmarować lukrem. Najlepsze tuż po upieczeniu. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 30g żelatyny spożywczej +100ml wody 600ml śmietanki 36% *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej(...)zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści *** *** Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy uważając, aby jej nie zagotować i dodajemy do ciepłych
Blog z Apetytemduże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru(...)cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy: 11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia. 12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 13. Do ubitej
Mała CukierenkaDodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem. SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 2 - 3 plasterki cytryny 1 - 2 plastry pomarańczy 1 łyżeczka miodu Imbir obieramy i kroimy w plasterki, a następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut
Czary - gary w kuchnimnie nierafinowany olej kokosowy 4 wiejskie jaja 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki Syrop półtorej szklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj na puszystą masę(...)prostokatnej i podłużnej, jeśli wolisz niższą wersję. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ,aż ciasto się zarumieni. Syrop Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut.Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej
Z Kuchni Do Kuchnidzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier(...)rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot
Blondynka Gotujeżadna filozofia. Składniki; 2 nóżki wieprzowe 2 duze golonki wieprzowe 5 ząbków czosnku 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki ziele angielskie lisc laurowy sól, pieprz cytryna Przygotowanie; Mięso dokładnie umyć a następnie zalac woda aby było przykryte i gotowac do miekkosci. Około 2,5 godz. Wczesniej dodac ziele i liscie natomiast włoszczyznę wrzucuc około godziny przed koncem gotowania.(wcześniej(...)się nie przechyliła) i zalewamy płynem. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki najlepiej na cała noc.Podajemy skropioną sokiem z cytryny ze swieżym pieczywem. Jeśli boimy się, ze nasza galareta nie zsiądzie się tak jak powinna, albo wlejemy za dużo wody wtedy możemy dodać łyżeczkę żelatyny. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.