woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:298/1096)

Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 119

łyżka oliwy natka z pietruszki masło do wysmarowania formy pieprz sól Wykonanie: 1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. 2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Gruszki w soku cytrynowym z rodzynkami 126

anyżu kilka ziaren kardamonu, ja nie dodałam Przygotowanie: Umyte obrane gruszki, kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, ewentualnie ogonki Rodzynki przelać gorącą wodą i osączyć 1 litr wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami, gruszki wsypać do syropu, gotować ok. 10 min Po tym czasie gruszki przekładamy do słojów, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy dekielkami i gotujemy słoje

Proste Potrawy
Ananasowy sorbet 94

grubszą kostkę. 2. Wodę przestudzić, dodać miód, stewie i dokładnie wymieszać. 3. Kawałki ananasa przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować do postaci musu. Następnie wlać wodę wymieszaną z miodem, sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować blenderem. 4. Gotowe przełożyć do plastikowego naczynia, zamknąć szczelnie i wstawić do zamrażalnika na około 6-8 godzin, co pół godziny przemieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z bobem i pietruszką 172

Makaron z bobem i pietruszka 100 g makaronu 150 g bobu 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz sok z cytryny Młody bób gotujemy w osolonej wodzie ok 15-20 minut. Odcedzamy i obieramy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje do miseczki wlewamy oliwę, trochę soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 140

garście świeżej rukoli - 1-2 ząbki czosnku - 150 ml oliwa z oliwek dobrej jakości - 1/2 szklanki migdałów - sól np. morska - opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: Pomidory umyj pod bieżącą wodą, przekrój na pół, ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą z oliwek i wstaw do pieca na 35 do 40 minut. Temp 190 do 200 stopni C. (ostatnie(...)minut z termoobiegiem). Rukolę umyj pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek obierz. Warzywa umieść w wysokim naczyniu do miksowania, dodaj migdały i oliwę z oliwek. Całość zmiksuj na funkcji turbo blendera. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Gorące pomidory polej obficie pesto i gotowe! DODATKOWE FORMY PODANIA: - Pomidory możesz też oprószyć delikatnie parmezanem, bądź podać kawałkami sera

SMYKWKUCHNI
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 103

grana padano A jak to zrobić: Cykorię umyć , przeciąć na pól i odkroić głąb, który nadaje gorycz podczas gotowania. Przełożyć cykorie do garnka i zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny, gotować bez przykrycia przez 10 minut, odcedzić. Ułożyć ja w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i drobno pokroić i podsmażyć na maśle,doprawiając pieprzem ziołowym, aby lekko

Kuchnia w opałach
Syrop miętowy 136

teraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki(...)mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał

Monia miesza i gotuje
Humus – ANGIE GOTUJE – odc. 8 168

posiekana świeża kolendra Cieciorkę odcedzić nie wylewając wody i przełożyć do misy/kielicha blendera. Dodać 1/2 do 2/3 wody z puszki oraz pozostałe składniki 2 łyżki prażonego i zmielonego sezamu, łyżeczkę (lub trochę mniej) kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy (sól(...)pieprz). Składniki wymieszać na najwyższych obrotach blendera na gładką kremową masę bez grudek. Jeśli jest za gęsta, dodać trochę wody. Jeśli w smaku jest odpowiednia (należy skosztować, często na tym etapie dodaję trochę soli czy soku z cytryny), przełożyć do miski, skropić dobrej jakości oliwą, posypać czarnym sezamem i siekaną kolendrą. 1 porcja to ok. 135 kcal , węglowodany: 8g, białko

Dietolog
Jagodzianki- najlepsze! 194

masła, stopionego   Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać 1-2 łyżki mąki pszennej oraz szczyptę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić(...)się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć.   Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.   Lukier: Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.   Jeszcze ciepłe jagodzianki wysmarować lukrem. Najlepsze tuż po upieczeniu. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pyszny sernik z musem jagodowym 414

mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 30g żelatyny spożywczej +100ml wody 600ml śmietanki 36%       *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej(...)zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści *** *** Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy uważając, aby jej nie zagotować i dodajemy do ciepłych

Blog z Apetytem
Ciasto z kremem dyniowym 230

duże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru(...)cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy: 11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia. 12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 13. Do ubitej

Mała Cukierenka
Napój imbirowy z cytryną i miodem 129

Dodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem.   SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 2 - 3 plasterki cytryny 1 - 2 plastry pomarańczy  1 łyżeczka miodu Imbir obieramy i kroimy w plasterki, a następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut

Czary - gary w kuchni
Albańskie cytrynowe ciastka z semoliną 113

mnie  nierafinowany olej kokosowy 4 wiejskie jaja 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki Syrop półtorej szklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj na puszystą masę(...)prostokatnej i podłużnej, jeśli wolisz niższą wersję. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ,aż ciasto się zarumieni. Syrop Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut.Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej

Z Kuchni Do Kuchni
Kompot z Rabarbaru z Nutką Mięty i Bazylii 98

dzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier(...)rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot

Blondynka Gotuje
Galareta wieprzowa. 235

żadna filozofia. Składniki; 2 nóżki wieprzowe 2 duze golonki wieprzowe 5 ząbków czosnku 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki ziele angielskie lisc laurowy sól, pieprz cytryna Przygotowanie;  Mięso dokładnie umyć a następnie zalac woda aby było przykryte i gotowac do miekkosci. Około 2,5 godz. Wczesniej dodac ziele i liscie natomiast włoszczyznę wrzucuc około godziny przed koncem gotowania.(wcześniej(...)się nie przechyliła) i zalewamy płynem. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki najlepiej na cała noc.Podajemy skropioną sokiem z cytryny ze swieżym pieczywem. Jeśli boimy się, ze nasza galareta nie zsiądzie się tak jak powinna, albo wlejemy za dużo wody wtedy możemy dodać łyżeczkę żelatyny. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.