się jak smakuje. Jestem mile zaskoczona jej bogatym smakiem. Szczególnie, że wyraźnie różni się od zielonej herbaty, którą zwykle piję. Składniki 1 litr wody 2 łyżeczki kurkumy 3 plasterki świeżego korzenia imbiru 2 łyżki miodu 1/2 cytryny – pokrojonej w plasterki 1 laska cynamonu opcjonalnie – 5 listków świeżej mięty Sposób przygotowania Włożyć wszystkie składniki do dzbanka/słoika i zalać(...)gorącą wodą. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Przelać do szklanek i podać z plasterkami cytryny
Pink Envelopełyżki orzeszków pinii starty parmezan Sos: 2 dojrzałe awokado garść liści rukoli garść liści szpinaku ząbek czosnku 3 łyżi oliwy sól pieprz sok z cytryny do smaku Przygotowanie W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron. Wrzuciłem do niej brokuły i groszek. Gotowałem 3 minuty, wyjąłem łyżką cedzakową, przelałem zimną wodą. W tej samej wodzie ugotowałem makaron. Cukinię(...)pokroiłem we wstążki. W blenderze zmiksowałem wszystkie składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aż uzyskałem pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem. Makaron posypałem uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i tartym parmezanem
R'n'G Kitchenmąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej sok wyciśnięty z jednej cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę. Formę wyłóż papierem
Zdrowie na języku :Pjednocześnie prosty w wykonaniu - ze składnika powszechnie występującego wokół nas, popularnego mlecza, tj. mniszka lekarskiego :-) SKŁADNIKI: - ok. 600 kwiatów z mniszka - 2 cytryny - 1 kg cukru (w proporcjach 3/4 białego i 1/4 trzcinowego cukru) - 1,5 litra wody Zrywam kwiaty z mniszka rosnącego z dala od zanieczyszczeń i spalin samochodowych. Wykładam je na białym papierze spożywczym, rozłożonym na słońcu(...)żółte płatki kwiatków (kwiaty zrywam przed południem, do dalszego przetworzenia zabieram je o ok. 15.00 - po tym czasie nie mają już one żadnych mieszkańców). Zalewam wodą i gotuję ok. 20 minut. Kroję 1 cytrynę na plasterki, wrzucam do wywaru, przykrywam i pozostawiam na ok. 24 godziny. Następnego dnia przecedzam miksturę na gazie bądź też tetrowej pieluszce (pieluszka rewelacyjnie tutaj się
WielopokoleniowoWrzątek -250 ml Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego 4 plasterki cytryny 2 plasterki pomarańczy 6 goździków Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych ( opcjonalnie ) Wykonanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy i 150 ml rumu. Podgrzewamy do temperatury wrzenia i przelewamy do żaroodpornych szklanek. Pijemy gorące małymi łykami - i jest
Smaki Ewymłode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 3 pomarańcze 2 cytryny około 250 g cukru, miodu lub słodzik do smaku 3 l wody Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańcze i cytryny obieramy (możemy z nich zrobić
Rozpustne gotowaniesmaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, sok z ½ cytryny, 5 jajek, majonez. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, wystudzić i pokropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w plastry i sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Pieczarki wymieszać z cebulą i posiekanym drobno szczypiorkiem oraz papryką. Przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniaśmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru(...)myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Prostokątna forma o wymiarach minimum
Blondynka Gotujeduży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kolendry 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Cebulę(...)cebulę, ale nie przyrumieniać, dodać obranego i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę smażyć po czym dodać kurkumę,kolendrę i kmin rzymski. Wszystko zalać wodą ,puszką pomidorów, posypać płatkami chilli. Dodać fasolkę szparagową ,sok z cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę
O kuchni z uczuciemoraz poprawie nastrój, pomaga przy drażliwości żołądka, wzdęcia czy poranne mdłości. Herbata miętowa ze świeżej mięty ( na 2 szklanki ) 400 ml gorącej wody 2 garści liści świeżej mięty ew. cukier brązowy, cytryna, lód Liście płuczemy ( ja zrywam je z krzaczków mięty rosnącej w moim ogrodzie ) i wkładamy do szklanki, zalewamy gorącą wodą. Ewentualnie dodajemy ulubione
Kuchnia na wzgórzuzdejmujemy z niej skórkę, jeśli nie to wystarczy dobry blender). Kroimy na kawałki i dokładnie blendujemy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn (koniecznie bez pestek). Gdy marchewka i groszek są miękkie, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, a następnie każde osobno dokładnie blendujemy na gładką masę, dodając wcześniej do warzyw po dwie łyżki soku cytrynowego z ostrą papryką(...)przeciskamy przez praskę, lub starannie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich resztę soku z cytryny z papryką, 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy aż kolor będzie jednolity. Masę ziemniaczaną dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna, przekładamy tą część do osobnej miski. Pozostałe ziemniaki dzielimy
Quinoa Raz!żelu są efektywnym dodatkiem, przy niewielkim nakładzie pracy . S kładniki: 100 g świeżej żurawiny 32 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobionej w jednej łyżce wody (zimnej) 1 łyżeczka płaska żelatyny Wykonanie: 1. Do rondla wkładamy owoce i zagotowujemy. W chwili gdy puszczą sok wsypujemy cukier i wlewamy(...)cytryny. Całość zagotowujemy do częściowego odparowania płynu. Mieszamy od czasu do czasu i delikatnie zgniatamy owoce, ponieważ mogą wybuchać, 2. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody /namaczamy w zimnej wodzie do napęcznienia. 3.Skrobię łączymy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie do połączenia się
vaniliowoczekoladowaŚwiata Gdynia 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kostki bulionowe (warzywne) 500g pieczarek 2 cebule sos sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz 1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi. 2. Na patelni(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody. 3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą
Szefowa kuchnipieczonych warzyw. Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki Składniki: 5-6 buraków 2-3 pietruszki 1-2 łyżki płynnego miodu 500ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku tymianek liść laurowy sok z cytryny 2 łyżki śmietany oliwa masło sól, pieprz Przygotowanie: Upiec buraki i pietruszkę - buraki i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze, skropić(...)upieczone buraki i pietruszkę, wraz ze wszystkimi sokami z blachy na której się piekły. Warzywa chwilę przesmażyć, wymieszać z cebulą, po czym zalać wodą, dodać tymianek, liść laurowy, sól i pieprz i sok z cytryny. Gotować przez około 15-20 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Odłowić listek laurowy, a zupę dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić
Codzienne Gotowanieskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 3-4 łyżki cukru pudru 60 g masła 3 jajka 150 ml wody 1 szczypta soli 2 łyżki otartej skórki z wyparzonej cytryny dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę z cukrem i energicznie mieszamy
Domowy Smak Jedzenia