woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:303/1096)

Idealny koktajl na przeziębienie, wspomagający odchudzanie 224

namiar wody w organizmie, działa oczyszczająco i tonizująco, odświeża oddech, oczyszcza krew, zmniejsza ilość zawartych w żyłach substancji powodujących krzepnięcie krwi. Składniki: - 1,5l wody - 2 jabłka (kwaśne) - 1 gr ejfrut - sok z 2 cytryn - natka pietruszki *opcjonalnie: coś do posłodzenia   Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy ze skórki! Grapefruit obieramy ze skóry, kroimy(...)ósemki i usuwamy ewentualne pestki, pozostawiając białe, wewn ę trzne błonki. Wyciskamy sok z cytryn. Natkę pietruszki myjemy (do soku używamy również łodyg!). Wszystko umieszczamy w misie blendera (prócz wody) i miksujemy. Następnie dodajemy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby - dosładzamy. Smacznego

Be Fit Be Strong
Kokosowa Panna Cotta z musem malinowym 212

Panna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż na mleku kokosowym 193

ustach i ma niesamowity aromat. Do tego świetnie pasuje orzeźwiająca sałatka owocowa z mango, ananasa i tymianku, skropiona sokiem z cytryny. Do przygotowania 2 porcji ryżu na mleku kokosowym potrzebujemy: 250 ml mleka kokosowego 250 ml wody 125 g ryżu (ryżu mlecznego) 3 plastry świeżego(...)ananasa (pokrojonego w kostkę) 1 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę) ok 5-6 g świeżego tymianku otarta skórka z cytryny sok z cytryny (trochę) 2 łyżki cukru 2 łyżki prażonego kokosa W garnku umieszczamy mleko z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez ok 20-25 minut (w tym czasie dodajemy też cukier

Szybko Tanio Smacznie
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 119

jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać. Składniki na masę serową: 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie 8 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 20 g żelatyny 100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 150 g jogurtu naturalnego  300 ml śmietany kremówki 30% Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić

moj przepis na
Cytrynowy chlebek cukiniowy 227

małe) umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 2 szklanki. Cytrynę (1 dużą) sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę startą z cytryny (1 łyżka) oraz sól. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 236

Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać. Składniki na masę serową: 500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie 8 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny 20 g żelatyny 100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny 150 g jogurtu naturalnego  300 ml śmietany kremówki 30% Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać

moj przepis na
Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką 388

mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać cukier do smaku i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wiśniową wylać na biszkopt. Kremówkę ubić i dodać do niej letnią galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wylać na masę wiśniową

Jadło i czytadło
Magiczna woda 280

brzucha.  Zaintrygowani? Do dzieła! MAGICZNA WODA NA ZGAGĘ, TRAWIENIE, WZMOCNIENIE SYSTEMU ODPORNOŚCIOWEGO I ODCHUDZANIE Czego potrzebujesz?: dużego, wyparzonego dzbanka lub słoika ok.2 pomarańcze, 3+3 cytryny i limonki, dobrze umyte i sparzone wody kostek lodu Przygotowanie: Pokrój owoce. Wrzuć je do dzbanka tak, by zapełniły ok 1/2 jego pojemności. Zalej owoce wodą i wrzuć kostki lodu. Włóż dzbanek

Gotowanie to kochanie
WEGAŃSKI TORT KOKOSOWY BEZ ZBÓŻ (WERSJA PODSTAWOWA I ROZSZERZONA) 205

siemienia lnianego + 4 łyżki wody, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ani fosforanów, 1 łyżka octu jabłkowego, 50 ml oleju kokosowego , 1/4 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki wanilii sproszkowanej (opcjonalnie). Masa kokosowa: 3 3/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 1 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki ksylitolu, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki wanilii sproszkowanej lub ziarenek(...)roślinnej  (użyłam migdałowej), 1/3 szklanki słodu  (ksylitolu lub jasnego syropu, np.  z agawy, 50 ml "mleka" migdałowego, 1 łyżka soku z cytryny. Masa kokosowa: 2 kostki kremu kokosowego, 2 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki "mleka" roślinnego, 1/2 szklanki słodu  (ksylitolu lub jasnego syropu, np. z agawy). Masa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady wegańskiej, 200 ml "śmietanki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zdrowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego ( na cukrze trzcinowym ). 193

Składniki : 4 kopiaste garście kwiatów mniszka lekarskiego 1 l wody 1 kg cukru trzcinowego (nierafinowanego )  sok z 1/2 cytryny  Sposób wykonania :   Z ebrane kwiaty rozłóż cienką warstwą na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Następnie kwiaty wrzuć do garnka, zalej zimną wodą. Garnek postaw na ogniu i powoli ogrzewaj, aż do zagotowania się wody. Po zagotowaniu(...)wlej sok z cytryny. Wymieszaj całość dokładnie, aby cukier się całkiem rozpuścił. Garnek z sokiem postaw na najmniejszym ogniu bez pokrywki ( jeśli masz za duży ogień podstaw pod garnek blaszkę , syrop nie może się zagotować, aby zachować jak najwięcej cennych właściwości syropu ! ). Garnek powinien stać na ogniu przez kilka godzin, aż odparuje nadmiar wody. Od czasu do czasu zamieszaj syrop

Przepisy i porady kulinarne
SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 476

śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce) 3/4 szklanki cukru pudru  500 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny  1/4 wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm  wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiel(...)ostygnięcia. PIANKA TRUSKAWKOWA: Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko.  Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.  Dodaj do niej mus truskawkowy i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatynę wymieszaj bardzo dokładnie z wodą, by nie było grudek

Słodko-Słony Świat Ilony
Arbuzowa lemoniada 171

wody mineralnej kostki lodu Arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki, a następnie włożyć do dzbanka. Dodać miód lub cukier. Wlać sok z cytryny, dodać kostki lodu, pokrojonego w plasterki ogórka, liście mięty i wszystko zalać wodą gazowaną. arbuzowa lemoniada

O kuchni z uczuciem
Herbata z imbirem i kurkumą 154

się jak smakuje. Jestem mile zaskoczona jej bogatym smakiem. Szczególnie, że wyraźnie różni się od zielonej herbaty, którą zwykle piję. Składniki 1 litr wody 2 łyżeczki kurkumy 3 plasterki świeżego korzenia imbiru 2 łyżki miodu 1/2 cytryny – pokrojonej w plasterki 1 laska cynamonu opcjonalnie – 5 listków świeżej mięty Sposób przygotowania Włożyć wszystkie składniki do dzbanka/słoika i zalać(...)gorącą wodą. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Przelać do szklanek i podać z plasterkami cytryny

Pink Envelope
Makaron z warzywami na zielono 141

łyżki orzeszków pinii starty parmezan Sos: 2 dojrzałe awokado garść liści rukoli garść liści szpinaku ząbek czosnku 3 łyżi oliwy sól pieprz sok z cytryny do smaku     Przygotowanie   W garnku zagotowałem posoloną wodę na makaron. Wrzuciłem do niej brokuły i groszek. Gotowałem 3 minuty, wyjąłem łyżką cedzakową, przelałem zimną wodą. W tej samej wodzie ugotowałem makaron. Cukinię(...)pokroiłem we wstążki. W blenderze zmiksowałem wszystkie składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aż uzyskałem pożądaną konsystencję. Doprawiłem solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Odcedzony makaron wymieszałem z warzywami, wstążkami cukinii i sosem. Makaron posypałem uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i tartym parmezanem

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe :) 186

mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko  1 mocno dojrzały banan 100 g erytrolu (lub inne słodzidło) 300 ml mleka 300 ml wody gazowanej  sok wyciśnięty z jednej cytryny  1 łyżka startej skórki z cytryny  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę.  Formę wyłóż papierem

Zdrowie na języku :P
Miód z mniszka lekarskiego 130

jednocześnie prosty w wykonaniu - ze składnika powszechnie występującego wokół nas, popularnego mlecza, tj. mniszka lekarskiego :-) SKŁADNIKI: - ok. 600 kwiatów z mniszka - 2 cytryny - 1 kg cukru (w proporcjach 3/4 białego i 1/4 trzcinowego cukru) - 1,5 litra wody Zrywam kwiaty z mniszka rosnącego z dala od zanieczyszczeń i spalin samochodowych. Wykładam je na białym papierze spożywczym, rozłożonym na słońcu(...)żółte płatki kwiatków (kwiaty zrywam przed południem, do dalszego przetworzenia zabieram je o ok. 15.00 - po tym czasie nie mają już one żadnych mieszkańców). Zalewam wodą i gotuję ok. 20 minut. Kroję 1 cytrynę na plasterki, wrzucam do wywaru, przykrywam i pozostawiam na ok. 24 godziny. Następnego dnia przecedzam miksturę na gazie bądź też tetrowej pieluszce (pieluszka rewelacyjnie tutaj się

Wielopokoleniowo
GROG - rumowa recepta dla przemarzniętych 153

Wrzątek -250 ml Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego 4 plasterki cytryny 2 plasterki pomarańczy 6 goździków Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych ( opcjonalnie ) Wykonanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy i 150 ml rumu. Podgrzewamy do temperatury wrzenia i przelewamy do żaroodpornych szklanek. Pijemy gorące małymi łykami - i jest

Smaki Ewy
Napój z pokrzyw i cytrusów. 155

młode pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 3 pomarańcze 2 cytryny około 250 g cukru, miodu lub słodzik do smaku 3 l wody      Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańcze i cytryny obieramy (możemy z nich zrobić

Rozpustne gotowanie
Sałatka pieczarkowa z jajkami 373

smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, sok z ½ cytryny, 5 jajek, majonez. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, wystudzić i pokropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w plastry i sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Pieczarki wymieszać z cebulą i posiekanym drobno szczypiorkiem oraz papryką. Przyprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia