woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:306/1096)

Spaghetti bolognese 165

cebulą. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion, pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw przyprawami, sokiem z cytryny i cukrem. W osolonej wodzie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu makaron. Na końcu połącz makaron z sosem, posyp tartym parmezanem. Ja dodałam także - zamiast bazylii - natkę pietruszki. Do woli, oby świeże

Zasmakuj Kuchni
Napój na upały i.. płaski brzuch. Letni detoks. 32421

zwykłej wody kilka składników, by zamieniła się w oczyszczający z toksyn napój, który pomaga na płaski brzuch, a przy tym jest niezwykle orzeźwiający i nawadniający. Mowa o wodzie z dodatkiem ogórka i cytryny. Ja wzbogaciłam ją jeszcze o rozmaryn i miętę, a zamiast cytryny użyłam limonki.   W okresie letnim marzymy o tym, […] Artykuł Napój na upały

Wiszniówka
Nalewka truskawkowo-cytrynowa 154

kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy

Bajeczna Kuchnia
Gryczane babeczki z bananami i orzechami 184

szczypta soli 1 szkl orzechów włoskich   Mokre: 3 banany, rozgniecione widelcem na "papkę" 1/2 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl mleka sojowego 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny      Przygotowanie:   Suche składniki wymieszać w misce, w innej wymieszać składniki mokre. Zawartość obydwu misek połączyć mieszając łyżką.   Powstałą masę przelać

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańska babka z karobem na oliwie 182

cukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu szczypta soli morskiej 3 łyżki karobu 1 łyżeczka sody 1/3 szkl oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szkl. wody skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia

FitKot
Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym 227

rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody  400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy albo oleju

Wino Francja Kuchnia
Lekka sałatka z granatem. 150

inne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata  sos: 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy

Kuchnia Beaty
PĄCZKI TRADYCYJNE 157

szczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki spirytusu dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia kandyzowana skórka z pomarańczy lukier: 10 łyżek cuk ru pud ru 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i odstawić

Prosto i Smacznie z Anetą
Picnic time 144

lodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min. SOS SLODKO -OSTRY: - 1 łyżka musztardy Dijon - 2 łyżki miodu - 1/2 cytryny wyciśniętego soku - 1 łyżka wody Wymieszać  dokładnie aby nie bylo grudek, do sloiczka i gotowe. MUS AVOCADO - DOJRZALE AVOCADO - 1/2 ZĄBKA CZOSNKU - 1/2 PAPRYCZKI CHILI CZERWONEJ

Lajtkraft food intolerance
Humus - pasta z ciecierzycy 201

Skworcu )   50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*)   2-3 łyżki soku z cytryny  2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)solić wody ponieważ ciecierzyca będzie twarde!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny,  Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem.  (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy humus można przechowywać w lodówce

Di gotuje
Lokma czyli tureckie pączki 157

lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :) SKŁADNIKI  3 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka drożdży 2 łyżki stopionego masła szczypta soli 3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 szklanki oleju ciepła woda przegotowana cynamon PRZYGOTOWANIE W misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką 215

żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej   Różowa pianka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego) 3/4 szkl cukru pudru 1,5 op. kisielu truskawkowego

Nastoletnie Wypiekanie
Kwadratowe mini pączki 182

szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier   Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn. Do przesianej mąki (w dużej misce) dodać

Di gotuje
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 210

łyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
Paluszki rybne 622

młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania