woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:314/1096)

Barszcz czerwony 114

kosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc (co najmniej 8 godz.). Odcedź. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zagotuj. Wsyp fasolę, sól(...)minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj barszczu do zagotowania. Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy

Delicious Place
Kuskus z owocami na słodko. 118

mięsem, mlekiem czy też innym produktem. szklanka mleka lub wody 2 łyżki otrębów owsianych 1/3 szklanki kuskus  5 suszonych daktyli łyżka soku z cytryny szklanka pokrojonych  owoców szczypta soli Mleko ( czy też wodę jak tam kto woli) gotujemy. Daktyle kroimy na drobno ( 6 - 8 części) i wrzucamy do zagotowanego już mleka. Wcześniej istnieje ryzyko, że nam się skwasi(...)gustu, smaku lub tego co akurat mamy. Ja miałam truskawki, kiwi, pomarańcze i pestki granatu. Te większe kroimy w grubszą kostkę, aby były wyczuwalne. Do kuskus dodajemy sok z cytryny, on nada nam takiej lekkiej ostrości. A następnie wsypujemy owoce, mieszamy i gotowe. Można zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zapakować i zabrać ze sobą na wynos. Jeśli chodzi o otręby

Dieta moja pasja
Skórka pomarańczowa smażona w syropie 105

Składniki: 5 sztuk dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny                 Składniki na syrop: 145 g pokrojonej skórki pomarańczowej 400 g cukru 80 ml wody          Wykonanie: Pomarańcze wyszorowałam,   obrałam skórkę   cienko od razu bez białej części albedo. Najlepiej użyć do tego nożyka(...)pomarańczowe, wymieszałam i gotowałam około 15 minut czas od czasu zamieszałam, uważając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie, kiedy woda wyparowała dodawałam porcjami pozostałą wodę.   Na koniec dodałam 1 łyżkę soku z cytryny. Skórkę przełożyłam do słoika. Doskonale przechowuje ją w lodówce przez około 2 miesiące.   Jaką Wy dodajecie? Kupujecie gotową, czy sami robicie w domu? Zachęcam

Kuchnia u Krysi
Zupa rabarbarowa 122

żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym żółtkiem. Podać ze słodkimi grzankami

Tradycyjna Kuchnia
DŻEM Z CUKINII 92

galaretek i cytryny jest pyszny – zostaje na długo w pamięci, zalicza się do zimowych przetworów, zaskoczy niejedną osobę:) Z przepisu wyszło mi: 5 słoików o pojemności 180 ml 1 słoik o pojemności 160 ml. SKŁADNIKI: 1850 g cukinii – obieram ją i kroję w kostkę sok i skórka z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody mineralnej opcja(...)drobną kostkę. Wrzucam ją do garnka z grubszym dnem, wlewam 1/2 szklanki wody i gotuję na średnim ogniu (bez przykrycia) przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Po godzinie czasu wsypuję cukier, cukier żelujący (opcja), obie galaretki (proszek) oraz sok i skórkę startą z 1 dużej cytryny. Mieszam i gotuję jeszcze 30 minut. Po tym czasie dżem miksuję na gładko

Zasmakuj Kuchni
JOGURTOWE CHŁODNICZKI Z KRAKUSA 106

pęczek koperku 1 ogórek 2 łyżki żelatyny 1 op. chleba pumpernikiel 2 jajka do dekoracji sól pieprz sok z cytryny Twarożek mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną. Dolewamy barszcz czerwony Krakus i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dolewamy do masy buraczano(...)serowo-jogurtowej i mieszamy. Koperek siekamy. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy buraczanej i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Na dno formy keksowej układamy pumpernikiel. Chleb zalewamy wodą i wkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo

Kuchnia w oparach
Koktajl kokosowo-truskawkowo-bananowy 129

roli głównej.                           Składniki : 500 ml wody kokosowej 150 ml mleka kokosowego 500 g mrożonyh truskawek 2 dojrzałe banay 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny kiwi(...)listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Zamrożone truskawki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać obrane, pokrojone banany i ponownie zmiksować. Dodać wodę kokosową, mleko kokosowe, syrop klonowy i sok z cytryny. Ponownie zmiksować.  Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 129

okładów przy zapaleniu spojówek..." Tak oto kolejny "babciny" lek znalazł miejsce w mojej apteczce. Ps. Spróbujcie dodać go odrobinę do kieliszka z szampanem ;) SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 kg cukru sok z 2 cytryn 15 - 20 kwiatów czarnego bzu  (można dodać więcej, wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć A jak to zrobić: Kwiaty najlepiej zerwać rano(...)około godzinę, aby żyjące w nich stworzenia spokojnie opuściły lokum. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich zielone łodyżki, gdyż mogą one spowodować, że nasz syrop nabierze gorzkiego smaku.  Wlać sok z cytryn i dokładnie zamieszać całość. Naczynie odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić syrop

Kuchnia w opałach
Orzeźwia, wspomaga odchudzanie. Napój grejpfrutowo-cytrusowy. 214

sklepie  Tarka i Miarka , gdzie znajdziecie dużą ilość wspaniałych akcesoriów kuchennych (i nie tylko).   Składniki: 1/2 limonki 2-3 plastry cytryny 3-4 listki świeżej mięty 100 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonego grejpfruta woda – gazowana lub niegazowana opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Limonkę kroimy w plastry, wrzucamy je do pucharka. Dodajemy plastry cytryny i listki świeżej

Słodkie okruszki
Szparagi z grilla, prosty przepis ! 168

cytryny  2 łyżki oliwy  świeżo mielony pieprz  sól do smaku patyczki do szaszłyków  Patyczki wkładamy do wysokiej szklanki wypełnionej wodą.  W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą.  Szparagom odłamujemy końcówki i nabijamy je na patyczki  w dwóch miejscach, tak jak na zdjęciu.  Tak przygotowane szparagi kładziemy na rozgrzanym

Kuchnia na wzgórzu
Domowy kopiec kreta 142

olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny  4 łyżki gorącej wody 1/2 tabliczki dowalonej czekolady w moim wypadku była to mleczna z nadzieniem tofi Ponadto 4 banany sok z cytryny Wykonanie: Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki(...)żeby zostały wysokie brzegi. To co zostało ścięte pokroić nożem oraz pokruszyć na drobne kawałki. Banany pokroić wzdłuż na pół następnie skropić je sokiem z cytryny. Ważne w międzyczasie nawilżyć spód przegotowaną wodą. Banany ułożyć w  wydrążonym biszkopcie. żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie następnie ubijając śmietanę dodawać małymi porcjami. Gdy śmietana będzie sztywna dodać do niej pokrojoną w drobna

Pychotkaaa
Lemoniada Agnieszki 240

zgodą Agnieszki dzielę się z Wami przepisem na jej cytrynowo-limonkowa lemoniadę z orzeźwiającą miętą. Przepis jest naprawdę prosty Składniki: 2 cytryny 2 1/2 limonki kilka gałązek świeżej mięty 3-4 łyżki miodu (płynnego) 2 litry filtrowanej wody kostki lodu (warto zamrozić w kostkach lodu małe listki mięty) Przygotowanie: Przecinamy cytrusy na pół. Wyciskamy sok z 3 połówek cytryny

Słodkie okruszki
Hummus z suszonymi pomidorami 115

tahini) 4-5 suszonych pomidorów z oleju (*) 1 łyżka oleju z pomidorów (w przypadku kiedy używamy sezamu) (**)   2-3 łyżki soku z cytryny  2 ząbki czosnku (***) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (****) sól, pieprz Dodatkowo: woda (*****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem.  (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy hummus można przechowywać w lodówce

Di gotuje
arbuzada i współpraca z SodaStream 120

kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą.  Składniki: kawałek arbuza pół cytryny pół pomarańczy kilka listków mięty 1/2 szklanki soku wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej Sok wiśniowy przelać do foremek na lód i zamrozić. Miąższ arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować. Cytrynę i pomarańczę wyszorować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kopiec skrzata 194

krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 250 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina truskawkowa 350 g truskawek * 50 ml zimnej wody 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę(...)odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki. Frużelina truskawkowa Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy

Wędrówki po kuchni