skórą po około 150 gramów każda, 1 niezbyt duża cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pół łyżki mąki pszennej, pęczek koperku, sok z połowy cytryny, olej, masło, sól, pieprz. Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Łososia oprósz solą, skrop olejem i natrzyj. Pozostaw do zamarynowania na minimum pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż(...)połączyła się z tłuszczem, powstanie zasmażka. Teraz na patelnię wlej śmietankę oraz około 100 ml wody, od razu zacznij mieszać przy pomocy rózgi, zagotuj, sos nabierze kremowej konsystencji. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dodaj posiekany koperek , wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Kawałki łososia usmaż, zaczynając od skóry, z każdej strony na patelni bez tłuszczu
Kulinarna Polskapszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram(...)resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie
Wanilia i Kardamonjajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)różu. Przełożyć część lukru do trzech woreczków cukierniczych, odciąć końcówki tak, aby powstał małe dziurki i wycinąć lukier na brzegach, formując kant. Do pozostałego lukru dodać odrobinę wody, aby był nieco lejący. Wypełniać lukrem środki. Ewentulanie na mokrym lukrze robić kropeczki lukrem innego koloru, przecignąć po nich wykałaczką, aby powstały serduszka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Zostałam też poproszona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu
Aga w kuchniczereśni 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier) Przygotowanie: CIASTO FILO: Wydrążamy pestki z czereśni. Wodę "mieszamy" z olejem w misce. ▪️CIASTO FILO: 1 arkusz ciasta filo kroimy na pół. Obydwa smarujemy mixem wody i oleju. Obydwie części składamy na pół wzdłuż(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach. LUKIER: cukier puder przesiewamy i łączymy z sokiem z cytryny. Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka
Czarnawisienkawłasnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS. Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy nabierze(...)waniliowy i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia, jeśli po całkowitym wystudzeniu będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować. Składniki podstawowe 4-5 cytryn 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik po 2 goździki na słoik syrop karmelowy Przygotowanie cytrusów Wszystkie cytrusy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawoda 1 łyżka octu sól Sałatka: 2 mini sałaty rzymskie 4 pomidory 1 ogórek 1 cebula sól cukier sok z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: ziemniaki z wody 1 pęczek koperku Wykonanie: Wodę wlewam do garnuszka i doprowadzam do wrzenia, na gotującą wlewam ocet i wbijam po jednym jaku, gotuję
Bea(u)ty kitchenbulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, wlać sok z 1/2 cytryny, dodać obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie miękki. Całość zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości. Doprawić do smaku cukrem i solą. Dodać śmietanę. Podałam
królestwo garówcukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć 6-7 truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę
Gotowanie jest łatweRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam
Smaki Edytymigdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym(...)przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p). Następnie wlej pół szklanki wody i wino (lub sok z cytryny) i gotuj przez ok 10 minut (lub do miękkości marchewki). W tym czasie na suchej patelni upraż garść płatków migdałów. Przełóż je do miseczki. Cebulę posiekaj dość
Eat me! Fit me!Jutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były
Food Squareziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody 2-3 krople aromatu rumowego Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut(...)Gotujemy do zgęstnienia( powstanie coś a’la bardzo gęsty budyń). Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo wlewając malibu Składniki na nasączenie: 150 ml wódki+ sok z cytryny+ łyżka cukru+ 4 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: 1 kieliszek malibu ok. tabliczka czekolady WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie ¾ masy kokosowej blat biszkoptowy+ nasączenie ¼ masy kokosowej skrapiamy malibu+ posypujemy wiórkami
Domowe ciastamoże być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru- na to 1 szklankę mleka- następnie 5 roztrzepanych(...)patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego
Basia w kuchni