woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:323/1096)

Kapusta czerwona na słodko z rodzynkami 143

oskrobać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Na dno garnka wrzucić smalec i rozpuścić. Dodać kapustę, jabłka, rodzynki, sól, cukier,pieprz czarny, sok z cytryny, sok z pomarańczy. Podlać lekko wodą i gotować, aż kapusta zmięknie. w razie potrzeby doprawić solą i cukrem. Każdy lubi mniej lub bardziej słodko. Thermomix Pociąć kapustę na kawałki i wrzucić do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 200

lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem

SzczyptaSmaQ
Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem 134

łyżeczki syropu klonowego szczypta cynamonu olej kokosowy do smażenia Karmelizowany rabarbar: 4-6 łodyg rabarbaru 3-4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wody różanej Twarożek z nerkowców: 200 g orzechów nerkowca sok z ½ cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki syropu klonowego szczypta soli morskiej Dodatki (opcjonalnie): listki mięty suszona lawenda * PRZYGOTOWANIE Tosty francuskie Nasiona chia utrzyj(...)następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Twarożek z nerkowców Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na przynajmniej 4 godziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie

Food Square
ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO 211

żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g chudego twarogu 1-2 dojrzałe awokado 200ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny 2/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła sok z jednej cytryny lub aromat cytrynowy Przygotowanie naszego zielonego sernika z dodatkiem awokado zaczynamy od przyrządzenia „masy” na żurawinowy spód tego ciasta. Do malaksera wrzucamy płatki(...)mielimy przynajmniej 2 razy w maszynce do mielenia. Awokado kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera razem z sokiem z jednej cytryny, jogurtem naturalnym i erytrytolem. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. W 1/3 szklanki ciepłej wody, rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Po przestygnięciu roztworu wlewamy go do naszej masy serowej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy na nasz żurawinowy spód

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Śmietanowiec 134

rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. masa:  * 250 ml śmietany 30% * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i odstawiam. Schłodzoną śmietanę przelewam do miski i ubijam trzepaczką lub mikserem. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder, dalej ubijam

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
GALARETKA DROBIOWA 196

ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Udko oraz pierś myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane(...)talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy.  Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK MOCNO CYTRYNOWY 308

cukru 1 jajko 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 12,5 dag roztopionego masła lub margaryny KREM 1: 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 0,5 opakowania cytrynowej galaretki 10 dag miękkiego masła sok z połowy cytryny KREM 2: 400 g serka homogenizowanego naturalnego 400 g jogurtu naturalnego 6 łyżek pudru galaretka pomarańczowa łyżeczka żelatyny DEKORACJA: Pokruszony(...)mikserem. Wlewamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. KREM 1: Szklankę wody gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki wody rozrabiamy budyń, wlewamy i chwilę gotujemy, dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszamy. Wyłączamy i wsypujemy połowę galaretki, dobrze mieszamy.  Odstawiamy na parę minut,  dodajemy po kawałku masła i miksujemy.  Gdy krem

Pani na deser
Buraczany chłodnik raw a’la IKEA w wersji wegańskiej 193

najlepiej kielichowym zblenduj słonecznik, mleko i 2 obrane i pokrojone buraki. Pozostałe dwa obierz i pokrój w cienkie słupki, schowaj do lodówki. Następnie dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i koperek oraz wodę. Ponownie zblenduj.   U mnie w kuchni nic się nie marnuje, więc za dzień, maksymalnie dwa na obiad będzie botwina Całość wstaw na minimum 2 godziny

greenscarf
Dżem z jabłek 124

dlatego warto go zrobić samemu. Składniki: (na około 5 słoików o pojemności 500 ml)  3 kg dojrzałych jabłek 500 - 650 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 250 ml wody  Jak zrobić dżem z jabłek?  Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.  Pokrojone jabłka włożyć do garnka o grubym dnie, dodać(...)wodę i gotować do czasu, aż jabłka będą się rozpadać i oddzielać się będą od nich skórki. Co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliły.  Podgotowane jabłka przetrzeć przez sito, aby oddzielić od nich skórki, następnie włożyć z powrotem do garnka i dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować ciągle mieszając do czasu, aż spora część płynu odparuje

Kuchcik gotuje
Śledź solony w jogurcie z borówkami amerykańskimi 155

porcje 200 g solone płaty śledziowe 50 g cebula 50 g ogórek kiszony 100 g jabłka 150 g jogurtu 40 g borówka amerykańska Sok z cytryny Wykonanie: Płaty śledziowe warto namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny w zależności jakie są słone. Osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko ścieramy na tarce warzywnej i również skrapiamy sokiem

Smaki Ewy
Sok wieloowocowy 155

herbatki.  Składniki: Na ok 4l soku: 2,5l agrestu 2,5l malin 2,5l czarnej porzeczki 2 kg cukru skórka otarta z 1 cytryny Sposób przygotowania: Uzbierane owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą. W sokowniku umieszczamy naprzemiennie owoce np. maliny- odrobina cukru- porzeczki- cukier- agrest- cukier- skórka z cytryny- maliny- cukier- agrest- cukier- porzeczka- cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu

Kuchnia w czekoladzie
Ogórkowe "spaghetti" 176

nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu  wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowe Mojito - zapowiedź konkursu 95

czym mówię ! Potrzebujesz: łyżeczkę cukru trzcinowego, kieliszek białego rumu (albo i dwa), 4 truskawki, listki mięty, pół limonki (u mnie limonkę zastąpiła godnie cytrynka), woda gazowana, lód. Miętę z cukrem i kawałkami cytryny ugniatamy na dole szklanki. Wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Zasypujemy lodem, wlewamy alkohol i uzupełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy kruszonym lodem :) P. S. W oryginalnym przepisie znajduje się

Mój Smak na Życie
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 169

schabu sok z 1/2 cytryny   3 ziemniaki  szczypiorek 2 łyżeczki żurawiny w miodzie Przyprawy :  pieprz czosnkowy koperek suszony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czosnkowym i wcieramy w mięso 2 łyżeczki żurawiny w miodzie. Odstawiamy plastry schabu

Parowar Faceta
PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM 157

margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski(...)nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego.  Rada: zamiast soku z cytryny możemy do kremu dodać 3-4 łyżki ajerkoniaku lub ulubionego likieru

słodki bratek