woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:323/1096)

Napój Truskawkowy z Miętą i Cytryną – orzeźwiający i oczyszczający 145

działanie odtruwające i oczyszczające i są polecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze(...)kawałki i daję do słoja lub dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do słoja. Umyte listki mięty kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja. Całość zalewam wodą, słój nakrywam wieczkiem i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Czym dłużej napój jest odstawiony tym lepiej smakuje, możemy odstawić nawet na całą

Uwaga Babcia Gotuje
Koper włoski zapiekany 155

cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka listków tymianku Przygotowanie   Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory

R'n'G Kitchen
KoktajLOVE: Mrożona, aromatyczna herbata 150

cytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna- sok z 1 dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta

Kraina Miodem Płynąca
Moczka - tradycyjna śląska potrawa wigilijna 106

piernikowy budyń. Składniki (na 3 porcje): - 250g pierników bez lukru - 1/2 szklanki kompotu z suszu - 50g migdałów - 100g suszonych owoców (użyłam śliwek i daktyli) - 1/5 litra wody - 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny - opcjonalnie 1/3 szklanki ciemnego piwa (np karmi) - płatki migdałów - cynamon Przygotowanie w Tefal Companion: Do misy miksera założyć ostrze do wyrabiania. Pierniki połamać na pół, dodać pozostałe(...)parze. Ustawić obroty:5, temperatura: 100 C, czas: 20 minut. Po upływie czasu, ustawić obrotu:12 czas: 3 minuty. Przygotowanie tradycyjne: Pierniki, migdały i suszone owoce posiekać. Zalać wodą, kompotem i piwem. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż piernik się rozpuści. Pod koniec gotowania całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego budyniu. Przed podaniem posypać płatkami migdałów i oprószyć cynamonem. Smacznego

CookYourself
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 162

wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz i sól wodę 2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny folię aluminiową Grzyby moczcie przez około pół godziny, następnie odcedźcie, zalejcie niewielką ilością wody i ugotujcie, 30-45 minut powinno w zupełności wystarczyć. W czasie gotowania

Pichceniomania
Pstrąg z sałatką z bobu i pomidorków 162

smażenia Sałatka z bob u  • 500 g bobu • pomidorki koktajlowe • natka pietruszki • sól, pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Bób ugotować w osolonej wodzie – prez ok. 15 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, obrać z łupinki. • Pomidorki pokroić na połówki, natkę pietruszki posiekać. • Wymieszać

To co kocham
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 212

szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny szczypta wędzonej papryki Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - jak zrobić? Orzechy nerkowca zalej wodą z kiszonych ogórków (w takiej ilości, by je przykrywała). Odstaw na 24 godziny do lodówki, by nerkowce napęczniały. Tak przygotowane orzechy odcedź, zachowując wodę(...)ogórków. Namoczone nerkowce przełóż do blendera/malaksera/młynka do kawy, dodaj 1-2 łyżki wody z kiszenia ogórków i zblenduj na kremową pastę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblenduj, uzyskując kremową, jedwabistą konsystencję serka. Wykorzystuj do smarowania kanapek! Smacznego

Moje Qulinaria
Lekka jogurtowa sałatka z cukinii 474

litr wody z solą. Cukinię tniemy za pomocą tarki na cieniutkie plasterki i przekładamy gotującej się wody. Po minucie wyciągamy cukinię i przekładamy do lodowatej wody. 2/ Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz oregano. Cukinię pod odsączeniu na durszlaku przekładamy do miseczki i podajemy z jogurtowym sosem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sok z aronii 211

Kilka dni temu na moim fanpage chwaliłam się Wam , że ciocia obdarowała mnie aroniami!Na początku było 3 kg … a na drugi dzień dołożyła kolejne

Ostra na Słodko
Zupa-krem z soczewicy 123

lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie:Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy.Soczewice, posiekana cebula, czosnek, marchewke zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka pomidory z puszki i gotujemy kolejne 10 minut.Zupe miksujemy

Przysmaki Karolki
Ulubiona sałatka owocowa 128

sparzyć przez kilkanaście sekund we wrzącej wodzie. Następnie przy lekkim podważeniu nożem, skórka schodzi łatwo całymi płatami. Wracając do sałatki :) Kiwi, mandarynki i cytrynę sparzyć, a następnie wyszorować dokładnie szczoteczką. Miód i kaki umyć pod bieżącą wodą.  Kiwi i kaki obrać ze skórki, pokroić w plastry lub inne, dowolne kawałki. Winogrona przekroić na pół i wypestkować. Mandarynki można zaserwować

Grunt to przepis!
Tarta z grzańcowymi gruszkami 198

Cała sztuka polega na tym, aby ich nie rozgotować, bo nam się zrobi gruszkowy mus… *Jeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować. **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu(...)Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych

Mia Cucina Sofieta
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 295

cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Do upitych jajek dodajemy wymieszane suche składniki oraz roztopione masło(...)trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka sok z 1/2 cytryny 50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie 50 g żurawiny, namoczonej w letniej wodzie wykonanie: Rodzynki oraz żurawinę odsączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą

Domowy Smak Jedzenia
ROMANTYCZNY SERNIK MALINOWY ( BEZ PIECZENIA ) 170

chudy 500 g.  mleko w proszku odtłuszczone 1/2 szkl.  śmietana kremówka 30 % 200 ml. maliny mrożone 400 g. miód 3/4 łyżki sok z cytryny 3 łyżki galaretka truskawkowa 2 op. + woda 700 ml. żelatyna 6 łyżeczek + 70 ml. METODA: Spód: Blachę wyłożyć pergaminem. Herbatniki umieścić w malakserze i drobno je zmiksować. Masło roztopić i odstawić(...)umieścić rozdrobniony twaróg. Dodać śmietanę. sok z cytryny i mleko w proszku. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż twaróg będzie puszysty i bez grudek. Maliny rozmrozić ( można w mikrofalówce ) zmiksować blenderem, aż powstanie mus. Dodać miód i wymieszać. Mus wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w rondelku

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania