pokojowej Masa śmietanowa: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody Poncz: kilka łyżek herbaty z cytryną i miodem Dodatkowo: 3 duże banany sok z cytryny do skropienia bananów Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Masło, mleko, cukier i kakao(...)st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Wstawić na kilka sekund do mikrofalówki lub podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec
Nastoletnie Wypiekaniebananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie(...)kawałków. Układać w formie blisko siebie - mogą się stykać.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto.Smacznego!Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza. Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne.Na piknik - idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż strzępiasta, masłowa czy rzymska) 3 pomidory 1 marchewka 1/2 pęczka koperku 1/2 op. wędzonego twarogu 1 op. sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (lub innego, ulubionego) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do salaterki. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Obraną marchewkę trzemy(...)pomocą maszynki do jullienne na krótkie słupki. Koperek drobno siekamy. Sos sałatkowy przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu: przesypujemy do szklanki, wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokruszony wędzony twaróg. Polewamy sosem sałatkowym (u mnie 1/2 sosu). Podajemy
Smaki Na Talerzuwyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota! Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów(...)pieczenia Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku! Aby Wam ułatwić podpowiem, że należy również ściąć doły, gruszki będą wtedy ładnie stały. Zagotować wodę z cukrem oraz skórką cytrynową, gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować je około 20 minut. Kolejno wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia. Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który
Garniec MagaliePRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka
Food Squaresamej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić obrane i umyte warzywa (włoszczyzna + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego(...)miazgę buraka. Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić, dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego
Stare Garyromatyczny i zdrowy kompocik na zimę. Zapraszam po przepis : Składniki : 4 duże pigwy 2 laski wanilii 2-3 goździki sok z 1 cytryny 125 ml ( 1/2 szklanki ) białego wina 15 dkg brązowego cukru 250 ml wody ( 1 szklanka ) Sposób wykonania : P igwę opłucz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na ćwiartki lub plasterki. Włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny
Przepisy i porady kulinarnefety 2 łyżki posiekanej natki pietruszki liście radicchio liście dowolnej zielonej sałaty sól pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek EV sok z cytryny Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem, delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut, następnie kuchenkę wyłączamy. Zostawiamy, aż kasza wystygnie lub wchłonie cały płyn. W szklaneczce mieszamy oliwę
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250 śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremki na mufinki. Piec(...)minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk
Moje domowe kucharzeniesama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić
Ola la LCHFsama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić
Ola la LCHFziemniaczanej 4 łyżki naturalnego ciemnego kakao Bita śmietana: 800 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Poncz: 1/2 szkl mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej 4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki(...)jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać
Nastoletnie Wypiekaniedziałanie odtruwające i oczyszczające i są polecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze(...)kawałki i daję do słoja lub dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do słoja. Umyte listki mięty kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja. Całość zalewam wodą, słój nakrywam wieczkiem i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Czym dłużej napój jest odstawiony tym lepiej smakuje, możemy odstawić nawet na całą
Uwaga Babcia Gotujecytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka listków tymianku Przygotowanie Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory
R'n'G Kitchencytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna- sok z 1 dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta
Kraina Miodem Płynąca