woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:336/1096)

Burgery marchewkowe z sosem groszkowym 102

łyżeczki suszonych płatków chili 10 łyżek bułki tartej 10 dkg kiełków (mieszanka różnych będzie najlepsza) Sos: 15 dkg mrożonego groszku 200 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: bułki do burgerów. Jak przygotować wegetariańskie burgery . Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Dodać grysik, chili, jajka(...)Zagotować i od momentu zagotowania trzymać na średnim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu wystudzić. Do zimnego groszku (w którym powinna pozostać jedynie odrobina wody) dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Podpiec w piekarniku przez minutę układając każdą bułkę przekrojoną częścią do dołu. Po podpieczeniu

mecooks
Maślana szarlotka 202

brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały(...)ciasto zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach

Wanilia i Kardamon
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 178

Składniki: 4 kromki bagietki,  4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu.  Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź(...)wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.  Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.  Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiosenne przepisy na kolację 194

rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź(...)wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik z botwinki 210

jajkiem sadzonym lub bardziej w wersji "fit" gotowanym!  SKŁADNIKI:  1 pęczek młodej botwinki lub 1 duży burak  500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny  1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe  6 rzodkiewek  Pęczek koperku  Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku(...)obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.  Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę.  Do wywaru dodajemy

Zainspiruj się kuchnią
Pappardelle z jarmużem w sosie maślano-cytrynowym / Pappardelle with kale in butter-lemon sauce 56

makaronu pappardelle 2 garście porwanego na kawałki jarmużu 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła 4 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny płatki parmezanu do posypania sól, pieprz Makaron ugotuj al dante w osolonej wodzie. Odcedź (zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania) i trzymaj w cieple. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekany w plasterki czosnek(...)pół minuty. Dorzuć na patelnię jarmuż, mieszaj co chwilę i podsmażaj na mniejszym ogniu przez 2 minuty. Wlej sok i dodaj skórkę z cytryny. Jarmuż dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wyłóż ciepły makaron i wlej wodę z jego gotowania. Zwiększ moc palnika na dużą. Gdy makaron zacznie się mocno gotować dodaj do niego 4 łyżki zimnego masła, mieszaj

Delicious Place
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 181

mszyce, które często znajdują się na krzakach tej rośliny. SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU: 70-100 baldachów kwiatów czarnego bzu sok wyciśnięty z ok 5-7 cytryn zależy od ich wielkości 2,5l wody 1-2kg cukru ( Ja użyłam 1kg ksylitolu i pół kg cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie soki możecie dać więcej cukru) Gdy kwiaty mamy już(...)zalanie naszych przygotowanych już kwiatów wrzącą wodą (2,5l) i odstawienie w zimne miejsce na co najmniej 12h. Uwaga: podczas parzenia Bez, może zmienić kolor na lekko brązowy, ale nie ma to wpływu na jego smak i właściwości. Po upływie 12h przecedzamy nasze kwiaty przez sito a do wywaru dodajemy sok z cytryn oraz cukier i ksylitol. Całość zagotowujemy, dość

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Tortellini z bobem w sosie ogórkowo-cytrynowym / Tortellini with broad beans in a cucumber-lemon sauce 120

pietruszki 1 łyżka masła sól i pieprz Sos ogórkowy 6 średnich gruntowych ogórków 50 g. masła sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny kilka listków szałwii sól, pieprz i cukier do smaku Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Przełóż do wyższego naczynia. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto na maśle, ostudź. Słonecznik upraż(...)majeranek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do rondelka i zalej wodą tak, aby tylko były w niej zanurzone. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Wlej rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Mąkę, sól i kurkumę wymieszaj na stolnicy. Dodaj

Delicious Place
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2438

wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.Ostudzić ciasto(...)należy wkładać ich za dużo.Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
Granita jagodowa z winem 158

żeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier, wlać wino i dokładnie wymieszać- nie miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej

https:KKuchniaMniam
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 348

laska * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 20 ml MUS: * truskawki – 400 g * jogurt grecki – 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 4 łyżeczki * woda – 50 ml BIAŁA CZEKOLADA: * biała czekolada – 100 g * śmietana 30% – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Papierówek czas - jabłka z rodzynkami 158

szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików

Humanistka w kuchni
Lunchbox: Makaron z tuńczykiem 331

puszki tuńczyka w sosie własnym sok z 1 cytryny suszony koperek pieprz, sól majonez Wykonanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i koperek. Doprawić do smaku. Wymieszać z majonezem.Podawać schłodzony

Pasja Smaku
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym 155

koziego ziołowego, 6 jajek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,  sok z jednej  małej cytryny, świeży tymianek, 20 g startego sera żółtego, ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody, sól himalajska do smaku,  pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie(...)skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką z otworami. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser. Podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 118

cukru 100 ml mleka (3,2%) 150 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 350 g zielonego groszku  garść świeżej mięty (do smaku) łyżeczka soku z cytryny Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż 5-6 minut. Po ugotowaniu przecedzić i zalać zimną wodą, by zachował soczystą zieloną barwę. Ponownie odcedzić i zmiksować na pure w blenderze(...)może się zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wstawić do lodówki.  Kiedy masa żółtkowo-śmietanowa jest zimna, dodać pure z groszku i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną oraz drobniutko posiekaną świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta.  * autorem cytatu jest Alighieri Dante   ** autorem cytatu jest Léon

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 146

tłumaczenie Majana / Składniki na formę 1 kg 500 g mąki 100 ml wody  2 5 świeżych drożdży  200 g masła  170 g cukru  5 żółtek  30 ml mleka  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego starta skórka z 1 cytryny  skórk a star ta z 1 pomarańczowy  1 szczypta soli(...)podwoić swoją objętość. Do drugiej, większej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i  dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie

KUCHARNIA