woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:345/1096)

Kotleciki z łososia 194

ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze

Atlas Smaków
Pieczone ziemniaki z pastą pietruszkową 182

przystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Krewetki maślano czosnkowe 182

cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane    Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek  przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą

mojewypiekiinietylko
Kapusta czerwona na ciepło z rodzynkami 457

Składniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić(...)kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać do kapusty gdy ta już jest miękka. Do miękkiej kapusty dodać również rodzynki wyciśnięty sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, mąkę i wymieszać. Gotować do momentu aż cała woda odparuje

W kuchni u Moniki
Pasztet z bobu i cukinii 226

czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną(...)szklance wody około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn. Bób gotować około 10 min. Cukinię obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko smażyć na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć

Jaglusia
Pasztet z bobu i cukinii 273

łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować w 1 szklance wody około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn. Bób gotować około 10 min. Cukinię obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę(...)czosnek drobno posiekać. Wszystko smażyć na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć pewność, że wszystko jest chłodne dodajemy jajka i blendujemy. Próbujemy. Keksówkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką jaglaną. Wykładamy pasztet i lekko przyklepujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Jaglusia
Sałatka na ciepło z kaszą bulgur, kabanosem, pieczoną dynią, fetą i rozmarynem 192

jest bogata w smaku więc nie trzeba już zbytnio doprawiać całości- wystarczy aromatyczny olej z pieczenia dyni z rozmarynem, odrobina miodu i soku z cytryny 😊 Polecam! 😋 2-3 porcje: * koncentrat bulionu warzywnego Krakus - 150 ml * woda- 250 ml * kasza bulgur- 100 g (1 woreczek) * dynia hokkaido- 500 g * kabanos- 80 g * feta- 50 g * olej rzepakowy- 5 łyżek * sól(...)przelać do kubka. W międzyczasie do garnka wlać wodę oraz koncentrat bulionu warzywnego i zagotować. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodać kaszę bulgur i gotować według wskazówek na opakowaniu. Do miski przesypać kaszę, dodać dynię, pokrojonego kabanosa wraz z fetą i skropić sosem powstałym z wymieszania oleju z pieczenia dyni z cytryną i miodem i lekko przemieszać. Na koniec doprawić szczyptą

Kraina Miodem Płynąca
Galaretka pigwowa z pistacjami 122

Smaczna pigwa , warto spróbować Składniki 50 g pistacji uprażonych i drobno posiekanych 4 torebki herbaty cytrynowej 2 i 1.2 szklanki wrzącej wody 4 duże pigwy ( ok. 1,4 kg) 1/2 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonych goździków 800 g cukru pudru Przygotowanie   Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje. W dużej misce zalałem(...)torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut. Wyjąłem torebki herbaty. Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno. Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę. Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając

R'n'G Kitchen
Hummus od podstaw – jak gotować ciecierzycę 306

ziaren, studzimy. Wrzucamy ostudzoną ciecierzycę do blendera albo misy malaksera. Dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, pastę tahini i starty na pył w moździerzu kumin. Miksujemy całość do uzyskania gładkiej pasty. Powoli wlewamy zimną wodę, tak samo jak olej do majonezu, i miksujemy dalej około 2-3 minut.   Skończymy z delikatną, gładką, lekką(...)łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI - II DZIEŃ namoczona przez 10-12h ciecierzyca 5 szklanek wody do gotowania 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki zimnej wody 4 pełne łyżki pasty sezamowej tahini 3 łyżki soku z cytryny 2 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu, starta w moździerzu na pył

Karo in the Kitchen
Jesienny kompot z marchwi 126

kompot z marchwi. Z podanych proporcji wychodzi około 1.5l kompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony. Składniki: 2 marchewki 2 jabłka 8-10 suszonych śliwek 1 cytryna 1 pomarańcza   1-2 łyżeczki miodu. 1l wody Wykonanie: Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy(...)białego miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka. Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy sok z cytrusów

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 217

cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Egzotyczne curry z kurczakiem 122

doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić lub trzymać w lodówce. Przesmażamy(...)dolewamy  mleczko kokosowe 1/4 szklanki i 1/4 szklanki wody. Gotujemy 15 minut. Sałatka z fasolki i kokosu: Blanszowana zielona fasolka (kroimy na małe kawałki) prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka

Wielki apetyt
Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi 130

tego sok jabłko – gruszka Hortex i śniadanie gotowe Składniki: Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu Pieczone gruszki: 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: uprażone i posiekane orzechy włoskie nasiona chia (opcjonalnie) sok jabłko gruszka „Hortex” Przygotowanie: Owsianka: Do rondelka(...)owsiane. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać. Pieczone gruszki: Gruszki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Od strony przecięcia skropić sokiem z cytryny, posmarować miodem i posypać cynamonem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przecięciem do góry) i piec

Oryginalny smak
Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati 199

sól himalajska - sok z cytryny - 30g awokado                                   Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 15 minut - Ryż wrzucić na wrzątek (w ilości 1:2 ryż:woda), posolić, gotować pod przykryciem 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir i kurkumę; smażyć(...)trochę wody, plasterki marchewki i pietruszki, pozostałe przyprawy oraz odsączoną soczewicę; zagotować, dusić przez 15 minut - Ryż po ugotowaniu odstawić na bok bez przykrywki, a dal najlepiej wystawić na parapet za okno, odczekać 3 minuty - Awokado pokroić w kostkę dołożyć do ryżu, dodać trochę oliwy, wymieszać i  przełożyć  na talerz - Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać, przełożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 163

wody50 ml octu ryżowego125 g cukru2 duże papryczki chilisok z 1/2 limonki1 łyżeczka świeżo startego imbiru2 ząbki czosnku, drobno starte2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejszczypta soliW rondlu zagotować wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki. Gotować przez 5-7 minut. Następnie dodać imbir, sól i czosnek. Gotować przez krótką chwilę i zdjąć z palnika. Sos utrzeć lekko

Food Square