cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego 1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa: (sok z cytryny+cukier puder+kilka łyżeczek ciepłej wody) / cukier puder Wykonanie: Obieramy jabłka, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy
W Moim Magicznym Domumisce mieszamy rozpuszczone masło, świeżo zmielony pieprz, drobno pokrojone suszony pomidory, bazylię, starty parmezan oraz skórkę otartą z 2 cytryn i sok z połowy cytryny. Na koniec dodajemy 50 ml wody po ugotowanym makaronie. Makaron odsączamy, po czym przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy. Makaron dekorujemy bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. **** PREPARAZIONE Cuocete
La grande e la piccola cuocaSeler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw na długie cienkie paski. Kiedy mamy już przygotowaną całą
Ugotowane pozamiatanemąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej melasa trzcinowa do smaku Jajka, mleko i mąka mają być w takich samych proporcjach. Czyli zaczynamy od jajek, wybijamy jajka i ważymy
Dieta moja pasjaulubionego makaronu 200 g wędzonego łososia ser wędzony Pesto spory pęczek pietruszki brokuł 2 ząbki czosnku ok 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
e-PrzepisyKulinarneźródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku, 2 dojrzałe kiwi, 1 duży dojrzały banan, sok z 1/2 cytryny, ponadto: ok 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej. Przygotowanie: Kiwi kroimy na połowę, wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania
Moniki Smakołykiładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci zadowolone a i starsi też. Składniki: herbatniki Nysanki w polewie kakaowej 40 szt śmietana 30 % 400 ml galaretki cytrynowe 2 szt woda wrzątek 400 ml sok z cytryny 3 łyżki plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki Wykonanie: Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam
Różowa kuchniaspróbujcie koktajlu w kolorze Shreka! :D Owocowy koktajl ze szpinakiem Potrzebujesz: 50g świeżych liści szpinaku 1 mały banan 3 połówki brzoskwiń 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3/4 szklanki wody / zalewy z brzoskwiń ( jeśli są z puszki) Sposób przyrządzenia: 1. Zmiksuj wszystko na gładko i pij! :) Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawrzucam pełne składniki :) Porcja dla całej rodziny! Wieloowocowy koktajl z imbirem Potrzebujesz: 1 kiwi 1 pomarańcza 1 banan 1 jabłko kilka kropel soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 500ml wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na koktajl. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanasól i pieprz łyżeczka świeżego rozmarynu łyżka majeranku ew. tymianek i cząber olej 1/2-2/3 słodkiej śmietanki łyżeczka mąki Kurki zalać wrzątkiem, odsączyć na sicie, przepłukać zimną wodą, a następnie skropić sokiem z cytryny lub octem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej razem z kurkami. Podsmażyć do momentu aż cebula się zeszkli, a kurki delikatnie się przyrumienią
Czerwień i błękitcukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla . Ustawić mikser na wolne obroty i wlewać powoli olej. Dorzucić skórkę startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem . Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal
Grunt to przepis!obraniu i bez nasion) 2-3 łyżki majonezu 1 płaska łyżka chrzanu tartego 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż
Ala piecze i gotujeoleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem
Kuchnia Danusiwinegret : sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka musztardy sól, cukier, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolimyjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem lub bitą śmietaną. P rzepis na truskawki
naRuszcieHUMMUSY Aktualnie w ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami. Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają
Zdrowie na języku :Pnuty imbiru i cynamonu. Chłodzi i jednocześnie ciepło szczypie w język! Ale fajnie :) Składniki: 100 g startego świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić
zadanie-gotowaniemarchewkę,ziemniaki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować. botwinka z ziemniakami
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 banan 15 winogron czerwonych 2 garście świeżego szpinaku 170 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 cytryny Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera razem z resztą składników oraz z wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Smacznego
Moje-pitraszenietofu 2 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki sok z jednej limonki lub cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów arachidowych * najlepszy będzie płaski i szeroki ** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można
wegujemyjajka i bułki tartej. Surówka z tartej marchewki z łyżką chrzanu ( przepis ), plus surówka z gotowanych, tartych buraczków z cebulą, doprawiona solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( przepis ). Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, nie tłuczone. Artykuł Pomysł na obiad pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pljest, czas pomyśleć o detoksie organizmu. Koktajl z imbiru, szpinaku, kiwi i cytryny doskonale się sprawdzi. 3 minuty roboty. Składniki: 2 kiwi pół cytryny 1 średni korzonek imbiru szklanka wody mineralnej Sposób przyrządzenia Owoce umyć i obrać ze skórki, imbir koniecznie skrobiemy łyżeczką, żeby wszystkie niezbędne witaminy zostały na miejscu. Wszystko wrzucić do dzbanka, zblendować, dodać
pieprzny smaczekświęta). Sprawdź również jak zrobić tahini . Składniki: Ciecierzyca – 200g ugotowanej Tahini – 20g Suszone pomidory – 8 sztuk Sok z cytryny – 1/2 cytryny Czosnek – 1 ząbek Olej – 60ml Woda – 100ml Oregano – 2 łyżeczki Sól, pieprz i chili do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce lub kielichu blendera i miksuj na gładką, kremową masę
Blendmanłyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut. Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko
Ostra na Słodkoczajniczka po herbacie usuniesz w następujący sposób : Wlewamy do czajniczka ( do pełna ) ciepłą wodę zmieszaną z sokiem z połowy cytryny, pozostawiamy na kilka godzin np. na noc. Następnie myjemy czajniczek za pomocą szorstkiej ściereczki lub myjki do mycia naczyń. Zamiast soku z cytryny możemy wsypać łyżeczkę kwasku cytrynowego
Przepisy i porady kulinarnepokrojone warzywa i smaż je około 5 minut. Dolej syrop klonowy i poczekaj jeszcze chwilę, aż odrobinę się skarmelizuje. Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki wody. Następnie całość zamieszaj, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Gotowy gulasz posyp wcześniej uprażonym sezamem i podawaj z kaszą kuskus. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiDodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody. Na biszkopt wyłożyć mleczną masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.Wierzch polać czekoladą. Gotowe! Dodatkowo jeden blat posmarowałam konfiturą borówkową dla urozmaicenia smaku, ale nie jest to konieczne
Tagebuch po polskuzastawić na 30 minut aby odpoczęło piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do 1/5 szklanki zależy
W królestwie smaków Beatysobie zdrowo dosłodzić! Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo 150g masła 300g orzechów włoskich 150g cukru 1 łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą
Cakes By KejtNapój chodząco orzeźwiający 0,5 litra wody gałązka świeżej mięty 3 plasterki cytryny bez skórki, bo ona powoduje że będzie gorzki kilka kostek lodu
Kuchcikowoasi...Kawałek mniepapryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, 200 ml wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną cukinię i kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką
Gotowanie jest łatwegram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez
Mango Papajacytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym. Do wystudzonej żelatyny dodajemy
DefinicjaSmakulubi imbir,) szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna mala łyżeczka cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżki duże miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.wody Wykonanie Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo 10-15 minut. Dodać przyprawy i miód i g otować jeszcze
w mojej kuchnipysznym smakiem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt
Mango Papajajajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać
Miód i pieprzszynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki
Smaki Ewyprzygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą
Smaki Ewyjajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać
Miód i pieprzSkładniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli
Mango Papajamascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtskładniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniamocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!). Przygotowanie lukru: 200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki? Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków. Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/
Mania Wypiekaniasię sprawdzi, ale wierzę w autorkę oryginalnego przepisu , bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Tylko nie miałam ozdobnej buteleczki i wykorzystałam zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam
Kuchenne zapiski EdytyKomentarz jest właściwie zbędny. :) 2 saszetki czerwonej herbaty (roiboos/ pu-ehr) korzeń imbiru kora cynamonu 3 ziarenka kardamonu 4 goździki 2 plasterki cytryny Parzymy herbatę w połowie litra wody. Jeśli lubimy - dosładzamy ją, dopiero później dodajemy przyprawy. Imbiru 2 plasterki i mały kawałek kory cynamonu łamiemy na kilka części. Trunek na poprawę humoru jest gotowy. Można również dodać do niego
Kuchenna Kontrrewolucyanawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze
Wielki apetytdodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem
O kuchni z uczuciemświeży smak i soczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce
Pink Envelopezamiast słodzonych płatków śniadaniowych kupuj zwykłe, owsiane i dodawaj do nich owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy
Powiedz dietom niepomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec
Kuchnia domowa Anibędzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne
Tanio szybko zdrowodwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając
SzczyptaSmaQtran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu
Powiedz dietom niełyżek masła, krojonego na drobne kawałki ¼ szklanki miodu (dałam więcej) 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny 2 jajka, roztrzepane ¼ szklanki ciepłej wody 2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych
KUCHARNIADziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że
kulinarnyJapatelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę
Moniki Smakołykioliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu. Doprawić cytryną. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć
Stare Garymarchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać
Kulinarny karnet Christopheraulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki na 2 porcje:kilka lisci jarmuzu1/4 ananasakawalek swiezego imbiru1 szklanka wody mineralnej1 lyzka soku z cytryny lub limonkiWykonanie: Skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac .Wypic bezposrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu
UgotujmyTo.plpuree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtemPodstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaPuszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy
Food SquareJak pojawia się sezon na rabarbar to musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale
Z Majeczką w kuchnidodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste, śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK
Pasje Jolkiwstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy
Taste Of My DaySkładniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy. Wkładamy do słoja wraz z pokrojoną na plastry, uprzednio wyszorowaną cytryną.Zalewamy 1 litrem przegotowanej letniej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy płatki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy
Anioły w kuchnicukru 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 4-5 dag orzechów włoskich , posiekanych łyżeczka cynamonu W rondlu wymieszać daktyle z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu
Apetyczna babeczkaBiszkopt jajka - 9 szt mąka - 2 szkl cukier - 2 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki sól tłuszcz PONCZ woda gotowana -1 szkl sok z cytryny - 0,5 szt cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier
Kuchnia DanusiUwielbiam torciki śmietanowe, natomiast nie przepadam za tortami z masami maślanymi.Tort urodzinowy BISZKOPTjajka-6 sztcukier-1 szklankamąka-1 szklankaproszek do pieczenia-1 łyżeczkaKREMśmietana 36% ( Puratos
Kuchnia Danusipistacjami! Obłędne! SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie pysznie! ;-D Buziak
SMYKWKUCHNIcytryn 1/2 kg cukru + szklanka 3 cm obranego imbiru 2 opakowania Żelfixu takich na 0,5 kg Przygotowanie : Z umytych cytryn wycisnąć sok, z jednej cytryny obrać skórkę i zalać ją 4 szklankami wody i wsypać 1 szklankę cukru, gotować pod przykryciem około 15 min Imbir obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do syropu z cukrem i skórkami cytryny, dosypać resztę
Proste Potrawyrozmarynowy z żurawiną Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek masła, pokrojonego na małe kawałki 1/4 szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko
Kulinarne przygody Gatitycukru, 2 i 1/2 łyżki żelatyny, 250 g czarnych porzeczek, 3 czubate łyżki cukru pudru. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę. Masę serową podzielić na pół
Z miłości do słodkościRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Przeczytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieThe post Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepochodzi z portalu, dla którego prowadzę dział kulinarny - Elegancka.pl MELONOWE MOJITO. /zainspirowany TYM przepisem; / 1/3 świeżego melona 1/2 pęczka mięty sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny) 200 ml rumu cukier brązowy woda gazowana lód Melona obieram, kroję na małe kawałki i wraz z miętą, cukrem brązowym i sokiem z limonki miksuję blenderem. Dodaję rum. W szklankach układam kostki lodu
W kuchni Karmel-itkiłyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy
Zainspirowana w kuchniwody lub bulionu drobiowego1-2 cytryny1 duża marchewkakawałek selera1 cebula2 łyżki masłasól z pieprzem Kamis100 ml słodkiej śmietankinatka pietruszki do posypaniaPierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół plastry a selera w kostkę. Pokrojone warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dolać bulion. Dodać sok wyciśniety z cytryny
Monia miesza i gotujePost Sałatka z wędzonym łososiem, sałatą lodową i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojezależy od tego jak duży jest garnek, czy owoce są dojrzałe i słodkie, a przede wszystkim od tego, jaki sami lubicie. W garnku zagotować wodę z cukrem, wanilią i goździkami. Wrzucić połówkę cytryny. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gotować ok. 5 minut. Podawać schłodzony. Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje wprost z chochli(...)słojach, na zimę/ Należy zebrać jak najmniejsze papierówki, najlepiej jeszcze nie do końca dojrzałe, prosto z drzewa. Umyć i układać ciasno w wyparzonych słojach. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem i goździkami. Zdjąć z ognia i przelać do słoi tak, by zakryła ułożone w nich owoce. Dokładnie zamknąć. Kompoty pasteryzuję sposobem Babci - po kilka słoi przekładam
KUCHARNIAjednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać(...)brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody 10 truskawek przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim
Trzeci talerznektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać(...)Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców), następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy
Miód i pieprznektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać(...)Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców), następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy
Miód i pieprzużyć konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, a jeśli lubisz także kumin. Hummus Składniki: 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku do podania: oliwa z oliwek czarnuszka posiekana natka z pietruszki Przygotowanie(...)blendera przekładamy ciecierzycę. Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dodajemy stopniowo nieco wody. Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki. Doskonały dodatek do surowych
Moja smaczna kuchniaogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 jogurt naturalny lub 1/2 pojemnika śmietany sól pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuły czyszczę, gotuję w osolonej wodzie, studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo i kroję w ósemki. Pomidory oparzam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w ósemki. Ogórki obieram i kroję w plasterki
Bea(u)ty kitchenmasła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej 10 dag szynki wędzonej 4 jajka ugotowane na twardo sok z 1 cytryny sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka gotujemy, do wrzącej wody wkładamy kiełbasę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obraną cebulę. Parzymy kiełbasę na bardzo małym ogniu około
kgwjanczewomarchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa) ziele angielskieliść laurowykminek mielonymajeranek1 ząbek czosnkusok z cytryny lub ocetSposób wykonania:1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek
Kuchnia domowa Anispirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych lub mrożonych sok z 1/2 cytryny 3-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości malin) 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w ok. 2 łyżkach zimnej wody 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w około 3 łyżkach zimnej wody Warstwa śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka(...)placek wykładamy przygotowaną masę advocatową. Biszkopty również nasączamy i układamy ściśle na budyniowym kremie. Maliny (mogą być mrożone) umieszczamy razem z cukrem i sokiem z cytryny w rondelku, zagotowujemy. W międzyczasie żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Gdy owoce się zagotują dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia
Smaki Na Talerzudodatkowo ze świeżymi listkami mięty i melisy. Pyszne! Polecamy :) Składniki: 1 szklanka miąższu z marakui ( u mnie koło 6-7 sztuk), 2 szklanki wody, 4 szklanki cukru, 1/2 szklanki soku z cytryny Wszystkie składniki syropu umieścić w garnku, podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i przelać do butelki. Syrop przechowywać w lodówce
Plate of JoySkładniki woda, 1 szkl masło, 125g jajka, 4 szt Składniki na lukier cukier puder, 100g sok z cytryny, 10ml Przygotowanie W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia. Do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przekładamy do rękawa(...)papierem do góry. G dy się odkleją, usuwamy papier. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Wykładamy na ręcznik papierowy. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, tak aby lukier był lejący. Pędzelkiem smarujemy pączki. Odstawiamy na 10 minut aby lukier stężał
Gotowanie moimi oczamiskończy;) Składniki na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru 60 g masła 70 g mąki przennej 2 żółtka starta skórka z cytryny Masa kajmakowa 125 g cukru 2 łyżki wody 3 łyżki śmietany 25 g masła Dodatkowo 60 g orzechów włoskich Sposób przygotowania Orzechy włoskie zmielić na pół grubo, połączyć z połową cukru i zmielić(...)Dodać mąkę z skórką cytryny i dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wygładzić powierzchnię, przy bokach nanieść więcej ciasta, by wychodziły na ok 0,5 cm wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 25 min. Przygotować maskę kajmakową - na rozgrzaną patelnie wsypać cukier i dać 2 łyżki wody, przemieszać ruszając patelnią. Podgrzewać
pink envelope