gram kaszy jaglanej 200 gram twarogu bez laktozy Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan sok z ćwiartki cytryny truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa 3 szklanki wody 3 szklanki cukru Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty(...)wsyp cukier i gotuj syrop do rozpuszczenia cukru przez około 30 minut. Syrop powinien się zredukować i stać się gęsty. Kaszę gotuję w wodzie. Ugotowaną miksuję z twarogiem, syropem hibiskusowym, bananem i sokiem z cytryny na gładki krem. Gotowy krem przekładam do miseczek i dekoruję owocami, pistacjami i pozostałym syropem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasucha 1 duży brokuł ½ kg bobu 3 łyżki mięty pieprzowej, pokrojonej 3 łyżki oliwy 2 łyżki jasnego balsamico 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego Umieść bób w garnku, wlej wodę i posól. Blanszuj bób przez 3 minuty, odcedź i opłucz zimną wodą(...)Ostudzony bób obierz. Ugotuj bulgur w lekko osolonej. Podziel brokuł na małe różyczki i również zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do małego słoiczka wlej olej, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij energicznie. Wymieszaj bulgur, bób, brokuły i posiekaną miętę z dressingiem. Odstaw na 20 minut aby sałatka się przegryzła
codojedzeniaSkładniki: 2-3 płaty śledziowe solone a’la matias kawałek winnego jabłka (opcjonalnie) śmietanka 18% lub jogurt naturalny pęczek szczypiorku z cebulką cytryna pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie przynajmniej 1 godzinkę kilkakrotnie wymieniając wodę. W między czasie jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę po czym skropić cytryną i lekko posypać cukrem. Dodać
W garach u Gosifiletu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego z pomidorów suszonych skórka otarta z połowy cytryny Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, na połowę szklanki kaszy przypada 1 szklanka wody, do momentu(...)wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia w kostkę. Ugotowaną
Mango Papajaugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze
Atlas Smakówprzystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki
Tradycyjna Kuchniacytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić(...)kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać do kapusty gdy ta już jest miękka. Do miękkiej kapusty dodać również rodzynki wyciśnięty sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, mąkę i wymieszać. Gotować do momentu aż cała woda odparuje
W kuchni u Monikiczosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną(...)szklance wody około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn. Bób gotować około 10 min. Cukinię obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko smażyć na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć
Jaglusiałyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotować w 1 szklance wody około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn. Bób gotować około 10 min. Cukinię obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę(...)czosnek drobno posiekać. Wszystko smażyć na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć pewność, że wszystko jest chłodne dodajemy jajka i blendujemy. Próbujemy. Keksówkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką jaglaną. Wykładamy pasztet i lekko przyklepujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Jaglusiajest bogata w smaku więc nie trzeba już zbytnio doprawiać całości- wystarczy aromatyczny olej z pieczenia dyni z rozmarynem, odrobina miodu i soku z cytryny 😊 Polecam! 😋 2-3 porcje: * koncentrat bulionu warzywnego Krakus - 150 ml * woda- 250 ml * kasza bulgur- 100 g (1 woreczek) * dynia hokkaido- 500 g * kabanos- 80 g * feta- 50 g * olej rzepakowy- 5 łyżek * sól(...)przelać do kubka. W międzyczasie do garnka wlać wodę oraz koncentrat bulionu warzywnego i zagotować. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodać kaszę bulgur i gotować według wskazówek na opakowaniu. Do miski przesypać kaszę, dodać dynię, pokrojonego kabanosa wraz z fetą i skropić sosem powstałym z wymieszania oleju z pieczenia dyni z cytryną i miodem i lekko przemieszać. Na koniec doprawić szczyptą
Kraina Miodem PłynącaSmaczna pigwa , warto spróbować Składniki 50 g pistacji uprażonych i drobno posiekanych 4 torebki herbaty cytrynowej 2 i 1.2 szklanki wrzącej wody 4 duże pigwy ( ok. 1,4 kg) 1/2 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonych goździków 800 g cukru pudru Przygotowanie Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje. W dużej misce zalałem(...)torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut. Wyjąłem torebki herbaty. Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno. Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę. Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając
R'n'G Kitchenziaren, studzimy. Wrzucamy ostudzoną ciecierzycę do blendera albo misy malaksera. Dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, pastę tahini i starty na pył w moździerzu kumin. Miksujemy całość do uzyskania gładkiej pasty. Powoli wlewamy zimną wodę, tak samo jak olej do majonezu, i miksujemy dalej około 2-3 minut. Skończymy z delikatną, gładką, lekką(...)łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI - II DZIEŃ namoczona przez 10-12h ciecierzyca 5 szklanek wody do gotowania 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki zimnej wody 4 pełne łyżki pasty sezamowej tahini 3 łyżki soku z cytryny 2 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu, starta w moździerzu na pył
Karo in the Kitchenkompot z marchwi. Z podanych proporcji wychodzi około 1.5l kompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony. Składniki: 2 marchewki 2 jabłka 8-10 suszonych śliwek 1 cytryna 1 pomarańcza 1-2 łyżeczki miodu. 1l wody Wykonanie: Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy(...)białego miąższu. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki. Gdy jabłka się zagotują wyjmujemy je z wody i wrzucamy marchew wraz ze skórkami pomarańczy oraz wcześniej wypłukane suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Jabłka przekładamy do dzbanka. Gdy kompot skończy się gotować odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy sok z cytrusów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała