tarta idealna na ciepłe dni./przepis z wypiekizpasja.blox.pl/ Składniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka(...)bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już
Pudełko rozmaitościdokładnie widelcem. Czerstwą bułkę obieramy ze skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się z 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody, po 15-20 minutach odciskamy ją na sicie. Koperek bardzo drobno siekamy, cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce. Cebulkę i czosnek bardzo drobno kroimy i szklimy je na łyżce oleju. Rybę(...)lekkim czubem bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól pieprz czerstwa bułka 2/3 + 1/2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mała cebula ząbek czosnku 4-5 łyżek oleju 2 liście laurowe skórka starta ze średniej cytryny kilka liści sałaty lodowej, rzymskiej lub mix sałat 4 bułki hamburgerowe 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu 1 łyżka kaparów z zalewy
Karo in the Kitchenplacku injera. Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - fasola szparagowa - marchewka - cebula - czosnek granulowany - imbir - cukier Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki będą
Kryzysowa Książka Kucharskałyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki(...)woda wyparuje i będą prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczerwona, 80g suszonych pomidorów, sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy chrzanowej PARCZEW , 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Śledzie osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Matiasy kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Pomidory suszone kroję w paski. 2. Śledzie delikatnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasirównież wewnątrz), ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, odcięłam dwa plastry, przekroiłam je na pół. Pietruszkę i koperek opłukałam, otrzepałam z wody. Do środka ryby włożyłam po dwa pół-plastry cytryny i po gałązce natki i koperku. Wierzch skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: -3 buraki średniej wielkości (takie jak na zdjęciu) -pół opakowania serka chrzanowego almette+łyżka śmietany/jogurtu -mała cebula -łyżka oliwy, soku z cytryny -sól,pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Buraki ugotować w wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać. Górę odkroić i delikatnie wydrążyć środek. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Pędzelkiem posmarować powstałą marynatą buraki
Kuchnia Ellieciemnych winogron garść rodzynek sok z ćwiartki cytryny Arbuza wydrążamy w środku. Wszystkie owoce kroimy i mieszamy ze sobą. Rodzynki chwilkę moczymy w ciepłej wodzie i dodajemy do składników sałatki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy schłodzone
Kolizje Smakówwody Dodatkowo: 500-600 g truskawek 2 galaretki Poncz do nasączenia biszkopta Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki. Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia(...)aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml) Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać. W między czasie zimną śmietankę zmiksować
Tradycyjna Kuchniaszczypta chili skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Krewetki rozmarażamy (jeśli były mrożone) i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Oczyszczamy (jeśli nie były oczyszczone). Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki(...)chili do smaku. Podgrzewamy 30 sekund. Wlewamy brandy i gotujemy 1 minutę, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Podgrzewamy 2 minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy wodą z gotowania makaronu. Dodajemy ugotowany makaron i podgrzewamy 30 sekund, aby smaki się połączyły. Odstawiamy z ognia, posypujemy natką pietruszki i skórką otartą
cool and mintypieprz oliwa lub olej z suszonych pomidorów natka pietruszki Pestki słonecznika namoczyć przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Odcedzić i przepłukać. Do blendera wrzucić pomidory, obrany czosnek, namoczone pestki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Zmiksować całość na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać również kilka łyżek wody, jeżeli masa jest
wyzwania kuchennełososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody mineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo: - olej lub oliwa do smażenia Umyte i osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest(...)Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z pestek dyni. Do smaku oprószamy różową solą himalajską – mieszamy. Łosoś atlantycki w cieście piwnym podany z ryżem
mojewypiekiinietylkoogórki konserwowe np. o smaku chili, 100 % oleju rzepakowego, sos kurkowo kremowy: 400 g świeżych małych kurek, 1 mała główka czosnku, ½ cytryny, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 ml wody, sól do smaku, 1 łyżka masła, 1 łyżka 100% oleju rzepakowego, ½ łyżeczki przyprawy grama salama, pęczek świeżego szczypiorku, ponadto: ok. 300 g kaszy gryczanej(...)dużej patelni rozgrzewamy masło z olejem, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy część kurek i całość smażymy do odparowania wody. Przekładamy do garnka o szerokim dnie,(lub do dużej patelni) i podsmażamy kolejną partię grzybów. Do kurek dodajemy startej skórki z połowy cytryny, ok. 1-2 łyżki skoku, oraz sól i pieprz do smaku. (Kilka ładnych grzybów zostawiamy, dodane zostaną
Moniki Smakołyki