ziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny 4 łyżki majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny
Smaki BrazyliiSkładniki : 50 dkg kwiatów fiołka wonnego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 0,5 l alkoholu 70 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,4 kg cukru 50 ml naturalnego syropu z czarnego bzu Sposób wykonania : K wiaty fiołka wrzuć do czystego słoja, zalej sokiem z cytryny, wymieszaj drewnianą łyżką tak, aby sok z cytryny był rozprowadzony(...)później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , dodaj do niego wcześniej ugotowany i wystudzony syrop z wody i cukru oraz syrop z bzu czarnego, wymieszaj. Rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 3 dni. Na butelki naklej etykiety z opisem
Przepisy i porady kulinarnezamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku(...)cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy
SzczyptaSmaQczęsto przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych
Pasje Jolkiprzygotuj masę jogurtową. Masa jogurtowa: 1,5 kubka jogurtu greckiego (600 g) 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek musu z truskawek skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Do jogurtu wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel
Food Squareśledziowe solone a’la Matjas 1 duży burak ćwikłowy 50 g kaszy pęczak 300 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z cytryny pieprz czarny sól Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Buraka ugotować w wodzie do miękkości, co trwa ok jednej godziny. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie
https:KKuchniaMniampszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 750 g mascarpone 600 - 700 ml śmietany 30% 4 - 5 łyżek cukru pudru Poncz: 600 ml przegotowanej zimnej wody 4 łyżki spirytusu 1 łyżka soku z cytryny po 3 - 4 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru
Czary - gary w kuchnifosfor. Ma orzeźwiający smak. Mięta posiada olejek miętowy posiadający mentol. Połączenie limonki i mięty tworzy orzeźwiający smak. Dodajemy do koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH Moja opinia : Syrop wyraźnie pachnie naturalnymi składnikami, przede wszystkim jako pierwsze poczułam zapach mięty. Smakuje
breakfast of dreamstemp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę
Z miłości do słodkościsuszonych śliwek (bez pestek) 30 dag fig 30 dag gruszek suszonych 30 dag jabłek suszonych około 5 łyżek cukru 5-6 goździki mała cytryna Wszystkie owoce płuczemy. Następnie zalewamy chłodną przegotowaną wodą tak aby pokryła owoce i moczymy przez całą noc (można każdy rodzaj owoców moczyć w oddzielnym naczyniu w tedy nie przejdą swoimi zapachami). Następnego dnia odcedzone owoce(...)przekładamy do garnka zalewamy woda tak aby były dobrze nią przykryte i gotujemy około 40 minut (lub do czasu aż kompot uzyska odpowiedni smak i kolor) pod koniec gotowania można wycieknąć sok z cytryny (cytrynę należy wyciskać stopniowo aby za bardzo nie zakwasiła kompotu) dzięki czemu kompot nabierze klarowny wygląd. Posłodzić według własnego gustu. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny pomidorki koktajlowe awokado Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody(...)gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Przesypujemy go do garnka. Zalewamy wodą, tak by wody było około 2 cm ponad ryż. Dodajemy sól, kmin rzymski oraz garam masalę, mieszamy. Gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki
Smaki Na Talerzutuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 50g żółtego sera świeżo zmielony kolorowy pieprz sól morska 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto(...)kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek przełożyć do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać. 3. Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno - tuńczykowym, a następnie przykryć górną częścią ciastka
Szalona Kuchnia Ewelinyniego i ulepszajcie go :) Polecam. Przepis na kompot z moreli. Oto składniki na kompot z moreli: 1,2 litra wody 300g suszonych moreli 100-150g cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej kawałek laski wanilii sok z cytryny do smaku opcjonalnie Przepis na domowy kompot z moreli - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. suszone morele dokładnie umyć cukier zalać gorącą(...)wodą i zagotować. Następnie dodać wanilię rozciętą wzdłuż morele włożyć do gorącego syropu i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (nawet na całą noc) następnie do kompotu dodać skórkę pomarańczową, można jeszcze doprawić sokiem z cytryny Morele w kompocie powinny być miękkie i napęczniałe. Wtedy dopiero kompot można porcjować i podawać. Smacznego :) Domowy kompot z moreli
Moja Książka Kucharska