cytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym. Do wystudzonej żelatyny dodajemy
DefinicjaSmakulubi imbir,) szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna mala łyżeczka cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżki duże miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.wody Wykonanie Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo 10-15 minut. Dodać przyprawy i miód i g otować jeszcze
w mojej kuchnipysznym smakiem. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt
Mango Papajajajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać
Miód i pieprzszynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki
Smaki Ewyprzygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą
Smaki Ewyjajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać
Miód i pieprzSkładniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli
Mango Papajamascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtskładniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniamocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!). Przygotowanie lukru: 200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki? Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków. Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/
Mania Wypiekaniasię sprawdzi, ale wierzę w autorkę oryginalnego przepisu , bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Tylko nie miałam ozdobnej buteleczki i wykorzystałam zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam
Kuchenne zapiski EdytyKomentarz jest właściwie zbędny. :) 2 saszetki czerwonej herbaty (roiboos/ pu-ehr) korzeń imbiru kora cynamonu 3 ziarenka kardamonu 4 goździki 2 plasterki cytryny Parzymy herbatę w połowie litra wody. Jeśli lubimy - dosładzamy ją, dopiero później dodajemy przyprawy. Imbiru 2 plasterki i mały kawałek kory cynamonu łamiemy na kilka części. Trunek na poprawę humoru jest gotowy. Można również dodać do niego
Kuchenna Kontrrewolucyanawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze
Wielki apetytdodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem
O kuchni z uczuciem