woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:348/1096)

Rozgrzewająca zupa krem z dyni i quinoy z imbirową nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 144

gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm)   150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta chilli czarny sezam (opcjonalnie)  sól Wykonanie: Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy, dodajemy(...)szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, gdy zupa trochę przestygnie dodajemy sok z cytryny, dokładnie blendujemy i podajemy posypaną czarnym sezamem i odrobiną chilli. Smacznego

Quinoa Raz!
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 240

kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól  świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki

Blondynka Gotuje
Szarlotka 122

łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy(...)się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu. Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość wg Waszego smaku i upodobań) oraz skórkę otartą

Taste Of My Day
Dżem z malin 136

cukru sok z 1/2 cytryny 3 słoiki o pojemności 400 ml Jak zrobić dżem z malin? Maliny delikatnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka o grubym dnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na niezbyt dużej mocy palnika około 1,5 - 2 godziny, aż płyn nieco odparuje i masa z malin zacznie na dnie delikatnie gęstnieć. Oczywiście, masę

Kuchcik gotuje
Hummus pomidorowy 164

150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka) 4 łyżki pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 30 ml oliwy sól, pieprz do smaku Dodatkowo  posiekana pietruszka do posypania Sposób przygotowania Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody(...)opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę. Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami

pink envelope
Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu 84

jabłka składniki i przyprawy: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 jabłka 1 łyżka posiekanej pietruszki sos do surówki: 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy sól Wszystkie składniki na sos do surówki zemulgować, doprawić według własnego smaku. Przepis na surówkę z marchewki i jabłka : Krok 1. Obraną marchew, pietruszkę

Moja Książka Kucharska
JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ 2283

jajko L – 2 szt * cukier – 80 g * olej – 125 ml * maka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki PONCZ: * woda z cukrem i sokiem z cytryny MASA CZEKOLADOWA: * śmietana 36% – 250 ml * biała czekolada – 200 g * żelatyna – 1 pełna łyżeczka * wrzątek – 50 ml MASA BORÓWKOWA: * mascarpone

Ostra na Słodko
Keto tort wiosenny (Paleo, LowCarb) 104

łyżki soku z limonki (patrz składniki biszkoptu) 2 łyżki wody 4 krople stewii w płynie Zielony krem 250 g awokado 150 g gęstego mleka kokosowego 30 ml Metaxy 65 g białej czekolady z matchą (niskowęglowodanowej - link do przepisu w treści posta) 20 kropli stewii w płynie 1 łyżeczka wody różanej Sposób przygotowania Biszkopt Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)średnicy ok. 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty, skropić odrobiną rozcieńczonego wodą i posłodzonego stewią soku z cytryny i przełożyć kremem z awokado. Zielony krem Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado

Modern Cave Girl
Brzdąc na śmietanie 134

mikrofalówki aby żelatyna się rozpuściła ale uważać aby jej nie zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodać do masy śmietanowo - kakaowej i znów wszytko wymieszać mikserem. Poncz Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przygotowanie/składanie ciasta: Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu

W garach u Gosi
Rolada karpatkowa 128

dodać,  delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i każdą piec na takiej samej blaszce co karpatki. Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i ucierać na gładko

Moje domowe kucharzenie
TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI 132

masa śmietanowa z wiśniami:  500 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone cukier puder do smaku 2 szklanki wydrylowanych wiśni z syropu poncz: 3 szklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa na wierzch: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy

Z Majeczką w kuchni
SURÓWKA Z SAŁATY I JAJEK DO OBIADU 115

surówkę z sałaty do obiadu. Przepis na szybką surówkę obiadową Przygotowanie surówki krok po kroku: Krok 1. śmietanę wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny liście sałaty opłukać, otrzepać z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w paseczki jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i grubo posiekać Krok 2. W salaterce umieścić sałatę i polać śmietaną. Lekko

Moja Książka Kucharska
Sałatka Shawarma z sosem tahini 111

wędzonej 1/2 łyżeczki Mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chili 2 łyżki Oliwy z oliwek Sól i pieprz (do smaku) Dressing Tahini 1 łyżka Tahini Sok z cytryny Sól i pieprz (do smaku) Woda Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Mięso smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony lub pieczemy w temperaturze

Oslov.
Dietetyczny tort z kremem bananowym 215

400g jogurtu greckiego  4 łyżki erytrolu/ksylitolu  4 łyżeczki żelatyny  Kilka kropel cytryny  Przygotowanie:  Banany miksujemy z jogurtem, ksylitolem/erytrolem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Biszkopt ponownie wkładamy do formy, skrapiamy odrobiną mocnej herbaty z rumem. Przekładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim biszkoptem

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania