woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:348/1096)

Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 227

ziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny 4 łyżki majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny

Smaki Brazylii
Nalewka z kwiatów fiołka (doskonała podczas przeziębień). 138

Składniki : 50 dkg kwiatów fiołka wonnego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 0,5 l alkoholu 70 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,4 kg cukru 50 ml naturalnego syropu z czarnego bzu  Sposób wykonania :   K wiaty fiołka wrzuć do czystego słoja, zalej sokiem z cytryny, wymieszaj drewnianą łyżką tak, aby sok z cytryny był rozprowadzony(...)później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , dodaj do niego wcześniej ugotowany i wystudzony syrop z wody i cukru oraz syrop z bzu czarnego, wymieszaj. Rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 3 dni. Na butelki naklej etykiety z opisem

Przepisy i porady kulinarne
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 188

zamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4   Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku(...)cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy

SzczyptaSmaQ
Buraczki z czosnkem na zimę 1259

często przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych

Pasje Jolki
Jogurtowy deser z truskawkami 347

przygotuj masę jogurtową. Masa jogurtowa: 1,5 kubka jogurtu greckiego (600 g) 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek musu z truskawek skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Do jogurtu wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel

Food Square
Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem 361

śledziowe solone a’la Matjas 1 duży burak ćwikłowy 50 g kaszy pęczak 300 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z cytryny pieprz czarny sól Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Buraka ugotować w wodzie do miękkości, co trwa ok jednej godziny. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie

https:KKuchniaMniam
Tort z owocami 184

pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 750 g mascarpone 600 - 700 ml śmietany 30% 4 - 5 łyżek cukru pudru Poncz: 600 ml przegotowanej zimnej wody 4 łyżki spirytusu 1 łyżka soku z cytryny po 3 - 4 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru

Czary - gary w kuchni
Recenzja #.12 - Syrop limonka z miętą (anielskieprzysmaki.pl) 142

fosfor. Ma orzeźwiający smak. Mięta posiada olejek miętowy posiadający mentol. Połączenie limonki i mięty tworzy orzeźwiający smak. Dodajemy do koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH Moja opinia : Syrop wyraźnie pachnie naturalnymi składnikami, przede wszystkim jako pierwsze poczułam zapach mięty. Smakuje

breakfast of dreams
Tort- boisko z kremem czekoladowym 220

temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.     Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia.     Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę

Z miłości do słodkości
KOMPOT WIGILIJNY 188

suszonych śliwek (bez pestek) 30 dag fig 30 dag gruszek suszonych 30 dag jabłek suszonych około 5 łyżek cukru 5-6 goździki mała cytryna Wszystkie owoce płuczemy. Następnie zalewamy chłodną przegotowaną wodą tak aby pokryła owoce  i moczymy przez całą noc (można każdy rodzaj owoców moczyć w oddzielnym naczyniu w tedy nie przejdą swoimi zapachami). Następnego dnia odcedzone owoce(...)przekładamy do garnka zalewamy woda tak aby były dobrze nią przykryte i gotujemy około 40 minut (lub do czasu aż kompot uzyska odpowiedni smak i kolor) pod koniec gotowania można wycieknąć sok z cytryny (cytrynę należy wyciskać stopniowo aby za bardzo nie zakwasiła kompotu) dzięki czemu  kompot nabierze klarowny wygląd. Posłodzić według własnego gustu.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Szybkie curry z wieprzowiną 222

kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli sok z połowy cytryny pomidorki koktajlowe awokado Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab kroimy na cieknie paseczki. Podsmażamy go na rozgrzanym oleju. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy około 200 ml zimnej wody(...)gotujemy do czasu aż większość płynu odparuje. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy aż tworzący się sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny, mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy ryż. Przesypujemy go do garnka. Zalewamy wodą, tak by wody było około 2 cm ponad ryż. Dodajemy sól, kmin rzymski oraz garam masalę, mieszamy. Gotujemy tak długo, aż ryż będzie miękki

Smaki Na Talerzu
Eklerki z pastą jajeczno - tuńczykową 162

tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 50g żółtego sera świeżo zmielony kolorowy pieprz sól morska 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1.  Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto(...)kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek przełożyć  do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać. 3.  Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno - tuńczykowym,  a następnie przykryć górną częścią ciastka

Szalona Kuchnia Eweliny
KOMPOT Z SUSZONYCH MORELI 110

niego i ulepszajcie go :) Polecam. Przepis na kompot z moreli. Oto składniki na kompot z moreli: 1,2 litra wody 300g suszonych moreli 100-150g cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej kawałek laski wanilii sok z cytryny do smaku opcjonalnie Przepis na domowy kompot z moreli - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. suszone morele dokładnie umyć cukier zalać gorącą(...)wodą i zagotować. Następnie dodać wanilię rozciętą wzdłuż morele włożyć do gorącego syropu i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (nawet na całą noc) następnie do kompotu dodać skórkę pomarańczową, można jeszcze doprawić sokiem z cytryny Morele w kompocie powinny być miękkie i napęczniałe. Wtedy dopiero kompot można porcjować i podawać.  Smacznego :) Domowy kompot z moreli

Moja Książka Kucharska