woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:339/1096)

Biały Barszczyk babci Jadzi 193

będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne

Tanio szybko zdrowo
Pomarańczowy krem batatee 233

dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Jak wzmocnić odporność? 164

tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu

Powiedz dietom nie
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 158

łyżek masła, krojonego na drobne kawałki  ¼ szklanki miodu (dałam więcej)  2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny  2 jajka, roztrzepane  ¼ szklanki ciepłej wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych

KUCHARNIA
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 176

Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że

kulinarnyJa
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 193

patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę

Moniki Smakołyki
Farfalle z łososiem wędzonym 269

oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć

Stare Gary
Marchewkowa galaretka 244

marchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Pij zielone-koktajl z jarmużu i ananasa 180

ulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki na 2 porcje:kilka lisci jarmuzu1/4 ananasakawalek swiezego imbiru1 szklanka wody mineralnej1 lyzka soku z cytryny lub limonkiWykonanie: Skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac .Wypic bezposrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 176

stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu

UgotujmyTo.pl
Puree z selera 213

puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtemPodstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki  Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka arbuzowo-jogurtowa 173

 Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy

Food Square
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 113

Jak pojawia się sezon na rabarbar to musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale

Z Majeczką w kuchni
SzaFran Spaghetii 189

dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK

Pasje Jolki
Zupa PHO z kurczakiem 454

wstążki) kiełki fasoli mung świeża kolendra (bardzo polecam, "robi robotę" ;) ) świeża mięta szczypior mięso z wywaru jajko ugotowane na twardo sos sojowy tabasco chilli limonka lub cytryna   Wykonanie: Kurczaka dokładnie myjemy, zalewamy wodą, tak, by był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy

Taste Of My Day