woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:339/1096)

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym 218

własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS.  Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii   Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy nabierze(...)waniliowy i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia, jeśli po całkowitym wystudzeniu będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować. Składniki podstawowe 4-5 cytryn 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze  po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik po 2 goździki na słoik syrop karmelowy Przygotowanie cytrusów Wszystkie cytrusy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajka w koszulach na sałacie rzymskiej z pomidorami 187

woda  1 łyżka octu sól  Sałatka:  2 mini sałaty rzymskie  4 pomidory 1 ogórek  1 cebula sól cukier sok z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: ziemniaki z wody 1 pęczek koperku Wykonanie: Wodę wlewam do garnuszka i doprowadzam do wrzenia, na gotującą wlewam ocet i wbijam po jednym jaku, gotuję

Bea(u)ty kitchen
Krem z botwinki 78

bulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, wlać sok z 1/2 cytryny, dodać obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie miękki. Całość zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości. Doprawić do smaku cukrem i solą. Dodać śmietanę. Podałam

królestwo garów
Serniczek red & blue z owocami 117

cukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć 6-7 truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pekińskiej z ogórkiem kiszonym i kukurydzą 727

 Rewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam

Smaki Edyty
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 206

migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty 1,5×1,5 cm), przełóż do miseczki i zalej mlekiem kokosowym(...)przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich pasków ;p). Następnie wlej pół szklanki wody i wino (lub sok z cytryny) i gotuj przez ok 10 minut (lub do miękkości marchewki). W tym czasie na suchej patelni upraż garść płatków migdałów. Przełóż je do miseczki. Cebulę posiekaj dość

Eat me! Fit me!
Pączki hiszpańskie 265

Jutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były

Food Square
Ciasto Korsarz 139

ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody 2-3 krople aromatu rumowego Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut(...)Gotujemy do zgęstnienia( powstanie coś a’la bardzo gęsty budyń). Studzimy. Miksujemy z masłem,  stopniowo wlewając malibu Składniki na nasączenie: 150 ml wódki+ sok z cytryny+ łyżka cukru+ 4 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: 1 kieliszek malibu ok. tabliczka czekolady WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie   ¾ masy kokosowej   blat biszkoptowy+ nasączenie   ¼ masy kokosowej   skrapiamy malibu+ posypujemy wiórkami

Domowe ciasta
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 143

może być też zwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki  lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę  SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru- na to 1 szklankę mleka- następnie 5 roztrzepanych(...)patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego

Basia w kuchni
Piknik na pożegnanie lata: roślinne grillowanie na trawie 101

obracając przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Grillowane awokado z quinoa i pomidorami Kaszę quinoa ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie przepłucz pod wodą. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Awokado przekrój na połówki, wyjmij pestki i skrop sokiem z cytryny. Grilluj, aż stanie się złotobrązowe(...)Herbatę zaparz i wystudź do temperatury pokojowej. Dwie brzoskwinie pokrój na plasterki. Włóż do rondelka, zalej miodem i odrobiną wody. Gotuj około godziny na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Odcedź owoce i dodaj do herbaty wraz z sokiem z cytryny. Schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj z kostkami lodu i plasterkami brzoskwini. * * Za udział w sesji pięknie dziękuję

Food Square
Gotujemy wywar rybny w szybkowarze 146

pokrój w małą kostkę 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 200 ml białego wina Sauvignon Blanc 1 grubszy plaster cytryny, okrój dookoła skórkę sól czarny pieprz 2 i 1/2 l zimnej wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze masło(...)będzie w ogóle czuć jego zapachu dolej zimną wodę i całość zagotuj gdy zaczną zbierać się szumy, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy woda będzie czysta od szumów dodaj listek laurowy, ziele angielskie, plaster cytryny i sól zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej po ugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko wyłożone gazą wywar można

Szybko Szybkowar
Hummus z buraka 165

ciecierzycy 1 średni burak 2-3 łyżki pasty Tahini 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Oliwa z oliwek, sok z cytryny Czarnuszka, kolendra Hummus z buraka – przepis Ciecierzycę włóż do miski, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę sodę oczyszczonej. Zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia odcedź cieciorkę, opłucz zimną wodą. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj przez(...)piecz w piekarniku 40-60 minut rozgrzanym do 180 stopni. Gdy burak będzie się studził, obierz czosnek, posiekaj kolendrę. Ugotowana ciecierzycę opłucz w zimnej wodzie, dodaj czosnek i zblenduj wszystko. Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwą. Całość posyp czarnuszką i kolendrą. Smacznego! Artykuł Hummus z buraka pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gotujemy wywar rybny w szybkowarze 223

pokrój w małą kostkę 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 200 ml białego wina Sauvignon Blanc 1 grubszy plaster cytryny, okrój dookoła skórkę sól czarny pieprz 2 i 1/2 l zimnej wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze masło(...)będzie w ogóle czuć jego zapachu dolej zimną wodę i całość zagotuj gdy zaczną zbierać się szumy, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy woda będzie czysta od szumów dodaj listek laurowy, ziele angielskie, plaster cytryny i sól zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej po ugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko wyłożone gazą wywar można

Szybko Szybkowar
Zupa gruszkowa na winie 89

Bardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną zupą, wlać

Tradycyjna Kuchnia
Młoda kapusta 199

przemawia za tym by skorzystać z tej propozycji... Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kostki masła sól, pieprz świeżo mielony sok z 1/2 cytryny pęczek świeżego kopru Wykonanie: Kapustę z szatkujemy następnie sparzmy wrzącą wodą odcedzamy.W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy odcedzoną z wody kapustę smażymy przez 20 minut, przyprawiamy solą pieprzem oraz sokiem z cytryny na koniec smażenia dodajemy

kgwjanczewo
Łosoś na parze z parowaru 164

zimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego

Aga w kuchni
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn 5 łyżek octu jabłkowego 3 łyżki cukru szczypta kurkumy 50ml wody Sól, pieprz, miód wasabi ewentualnie: listki rukwi wodnej, rukoli, pasternak Kalafiora kroimy na duże różyczki a każdą z nich w niezbyt grube plastry(...)kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy

karmelowy
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki 171

ząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy 5 średnich ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny garść świeżej bazylii Sól, pieprz do smaku opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior do podania: ptysie Instructions(...)mieszając. Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut). Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej

Cooking for Emily