może być z wiaderka) 6 jajek 125 g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki cukru 1 torebka budyniu śmietankowego (40 g) łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny dodatkowo: 2 łyżki kokosu Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku 1/2 chleba pszennego (może być tostowy) oliwa z oliwek Wykonanie: Botwinkę należy dokładnie opłukać z piasku, następnie pokroić. Wrzucić do garnka z zimną wodą, 2 ząbkami czosnku, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Gotować do miękkości, następnie odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie ogórki świeże pokroić w drobną kosteczkę, rzodkiewki w cienkie talarki. Posiekać szczypiorek, koperek(...)grudek, całość proponuję zmiksować blenderem. Dodać botwinkę wraz z wodą, w której się gotowała, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, tj. czosnek, pokrojone ogórki oraz rzodkiewki. Wymieszać całość. Kolejno wlać do całości koncentrat barszczu - ja użyłam wspaniałego koncentratu barszczyku Ogródek Dziadunia - klik . Doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny. Gotowy chłodnik wstawić
Garniec Magaliemąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży świeżych 30 g cukru waniliowego 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody 1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże(...)wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny . Pyszneeeeeeeeee
Różowa kuchniapszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Pianka cytrynowa: 2 jajka 200 g cukru pudru 250 g margaryny Sok z 1 cytryny 1,5 łyżki żelatyny Krem toffi: 250 g kremu toffi 250 g margaryny Cukrowe róże: 125 g PALMY 65 ml wody 0,5 szklanki mąki pszennej 30 dag cukru pudru Aromat pomarańczowy Kolorowe barwniki Dodatkowo: 100 g wiśni w spirytusie(...)Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej wody. Dokładamy po łyżce puszystej margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy
VioletoweKucharzeniekokosowych cukier puder do smaku (dałam 3 łyżki, w przepisie brak cukru) DODATKOWO: 1 szklanka Amaretto (zamiast Amaretto nasączyłam biszkopt ponczem zrobionym z wody wymieszanej z odrobiną soku z cytryny, cukrem pudrem i kilkoma kroplami ekstraktu migdałowego) 100 g płatków migdałowych 30 g wiórków kokosowych pralinki Rafaello WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki(...)kokosowego schłodź przez 24 h w lodówce. Wyjmij po tym czasie puszkę z lodówki, odwróć ją ostrożnie dnem do góry, otwórz, odlej wodę koksową i wyjmij powstała gęstą śmietankę kokosową
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżka mąki - ¼ szklanki gorącego mleka 100 g masła sok z cytryny - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny - masa cukrowa : 9 g żelatyny 45 ml wody 75 g glukozy 27 g masła 650 g cukru pudru barwnik spożywczy - czekolada plastyczna : 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu Składniki na podstawę tortu: - biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej(...)cytryny i dokładnie wymieszać. Przygotować herbatę do nasączenia ciasta: Zaparzyć mocną herbatę (ok. ½ szklanki), dodać sok z cytryny i wszystko wymieszać. Przygotować czekoladę plastyczną : Czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej lub żaroodpornej miski. Do garnka na którym umieścimy miskę nalać wodę, tak żeby woda nie dotykała dna miski. Wodę zagotować, zmniejszyć ogień na minimum i położyć miskę
Mama Gotujecukru* 2 łyżki spirytusu* marmolada, dżem lub konfitura* cukier puder* 1 litr oleju do smażenialukier gotowany* 1 szklanka cukru kryształu* 1/2 szklanki wody* 1/2 łyżki (7,5 ml) octu* ewentualnie rum, sok z cytryny lub pomarańczySposób wykonaniaW kubku rozmieszać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mleka, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do większego naczynia przesiać mąkę. Żółtka utrzeć(...)będzie się ciągnęła nitka. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć łyżką do białości.Teraz można dodać rum lub sok z cytryny, pomarańczy lub inny sok owocowy.Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęsty dodać nieco ciepłej, przegotowanej wody, rumu lub soku. Następnie polać pączki.Nie zastyga zbyt szybko i nie kruszy się
Mix smakumało, zróbcie też inne - przepisy TUTAJ Składniki: 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn 3-4 łyżki cukru trzcinowego limonka ( lub cytryna ) mały ogórek świeże gałązki tymianku kilka listków mięty woda Wykonanie: Wyciśnięty sok cytrynowy, zagotować razem z cukrem - gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Ogórka obrać ze skóry(...)pokroić w cienkie paseczki. Limonkę ( lub cytrynę ) sparzyć i pokroić w plastry/pół plastry. Do butelki/karafki lub innego wysokiego naczynia wrzucić plasterki cytrusów, dodać paski ogórka. Zioła lekko rozetrzeć w dłoniach, dodać do butelki. Następnie wlać ostudzony sok cytrynowy z cukrem. Uzupełnić wodą. Lemoniadę schłodzić lub/i wrzucić do niej kostki lodu. Na podaną porcję wlałam 2 litry wody. Smacznego
kolorowotorcikowośrednie ogórki zielone • pęczek szczypiorku i natki pietruszki • kilka liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na 10 minut. • Szczypiorek, natkę pietruszki
To co kochamniezwykle klarowny. Moja propozycja do komunijnego menu . Składniki: Wiązka białych szparagów 3 marchewki pietruszka korzeń duża sok z cytryny 1 łyżka oraz odrobina skórki z cytryny spory kawałek selera korzeniowego. 3 litry wody sól i pieprz do smaku pół kurczaka makaron ryżowy Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy. Zdejmujemy szumowinę jeśli jest. Obieramy nożem szparagi i kroimy
AZgotuj!suszonych prawdziwków4 łyżki olejusólpół cytrynynatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie wymoczyć w wodzie (ok 10-12 godz), obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić na małe kawałki. Gotowe śledzie ułożyć na półmisku. Wymoczone grzyby drobno posiekać, przesmażyć z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju i posolić. Obłożyć śledzie grzybami, udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego
charlotte gotujepodwójna pierś z kurczaka 4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki 1 duża cebula sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru 5 łyżek oleju 1/2 szkl wody łyżka mąki kukurydzianej ewentualnie szczypta cukru Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać(...)zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie go za mało. Doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i cytryną do uzyskania wyraźnego smaku słodko-kwaśno-ostrego. Podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną. Smacznego
Ze smakiem bez glutenukawałek selera (około 50 g) cebula (około 100 g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję(...)garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut
Uwaga Babcia Gotujewytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki:Ptysie (ok 20 sztuk):80 g mąkiszczypta soli65 g masła150(...)sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut.Po wystygnięciu przekładam musem…Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek.Smacznego Przepis został wyróżniony tytułem blogerskiego przepisu tygodnia przez portal ugotuj.to. Dziękujemy
UgotujmyTo.plłyżeczka ekstraktu waniliowego czy też pasy + 4 łyżki cukru 20 g agaru, czyli wegańskiej żelatyny W misce rozkrusz tofu, dodaj cukier i sok z cytryny. Zblenduj na idealnie gładką masę. W rondelku podgrzej 100 ml wody oraz wodnistą część z mleka kokosowego (jeżeli używacie takiego, które się rozwarstwia, np. to z Lidla tak się zachowuje), dodaj agar, dokładnie wymieszaj(...)czyli ostatnia warstwa: około 400 g owoców (maliny, wiśnie, jeżyny) 50 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 10 g agaru trochę soku z cytryny (łyżeczka) Owoce umieść w rondelku, zasyp cukrem i zagotuj. Do mąki ziemniaczanej dodał łyżkę wody, tak aby powstała jednolita pasta. Dodaj ją do owoców, wymieszaj. Na samym końcu dodaj agar i dokładnie wymieszaj, po 1-2 minutach
greenscarf