chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny! Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek) 4 łyżki wody 250 g cukru sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny kilka kropel aromatu waniliowego 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Obraną cukinię pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na szatkownicy (u mnie ten drugi sposób). Umieścić(...)dużym garnku, zalać 4 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-50 minut , co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodać do niej cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, aromat oraz agrestową galaretkę. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje
Nastoletnie Wypiekaniełyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 200 g kwaśnej śmietany 5 ogórków kiszonych szczypta chilli sól pieprz słodka papryka 1 liść laurowy 150 g koncentratu pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło(...)kolejne 15 minut. Sprawdźcie czy mięso jest miękkie. Na koniec dodać pokrojone oliwki i zagotować. Wszystko doprawić solą, pieprzem, chilli, i słodką papryką. Podawać z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny. solianka
O kuchni z uczuciemspecyfik :)!. 4 torebki herbaty(ja użyłam lipton bo mam tylko jego w szafce) 2 łyżki miodu 50 ml.wody różanej 1 pomarańcza 1 cytryna 1 limonka lód w kostkach ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W garnuszku o pojemnosci 250ml. mieszamy przegotowaną , zimną wodę,rozpuszczamy w niej miód i odstawiamy na chwilę.Torebki herbaty zalewamy litrem zagotowanej wody i parzymy pod przykryciem.Owoce dokładnie myjemy.Pomarańczę sparzyć(...)pokroić że skórką w cząstki, limonkę sparzyć i pokroić w plasterki , albo w cząstki,cytrynę sparzyć i pokroić na cienkie plasterki,włożyć owoce do dzbanka lub miski ze szkła.Zalać wodą z miodem i wodą różaną oraz przestudzoną herbatą , wymieszać.Podajemy w wysokich szklankach z lodem i jak kto lubi ze świeżą(listkiem) miętą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisól Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki. Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem(...)łyżeczka soli 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni łyżka soku z cytryny pieprz, sól Kapustę szatkujemy 10-13 s/obr. 4, wyjmujemy z naczynia miksującego i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Resztę składników umieszczamy w misie naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr
MamaOskarkajabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując
kulinarnyswiatdomirozgrzewającą herbatkę z cytrusami. Napój doskonale nas rozgrzeje w mroźne zimowe dni. Warto ją przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 torebka czarnej herbaty, 300 ml wody, ½ łyżki startego świeżego korzenia imbiru, 1,5 łyżeczki miodu, 2 plasterki cytryny, 1 mandarynka. PRZYGOTOWANIE: 1. Imbir obieram i ścieram na tarce. Herbatę oraz starty imbir zalewam wrzącą wodą. Przykrywam i odstawiam na 3 minuty
Tradycyjna kuchnia Kasiskórą po około 150 gramów każda, 1 niezbyt duża cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pół łyżki mąki pszennej, pęczek koperku, sok z połowy cytryny, olej, masło, sól, pieprz. Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Łososia oprósz solą, skrop olejem i natrzyj. Pozostaw do zamarynowania na minimum pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż(...)połączyła się z tłuszczem, powstanie zasmażka. Teraz na patelnię wlej śmietankę oraz około 100 ml wody, od razu zacznij mieszać przy pomocy rózgi, zagotuj, sos nabierze kremowej konsystencji. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dodaj posiekany koperek , wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Kawałki łososia usmaż, zaczynając od skóry, z każdej strony na patelni bez tłuszczu
Kulinarna Polskapszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram(...)resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie
Wanilia i Kardamonjajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)różu. Przełożyć część lukru do trzech woreczków cukierniczych, odciąć końcówki tak, aby powstał małe dziurki i wycinąć lukier na brzegach, formując kant. Do pozostałego lukru dodać odrobinę wody, aby był nieco lejący. Wypełniać lukrem środki. Ewentulanie na mokrym lukrze robić kropeczki lukrem innego koloru, przecignąć po nich wykałaczką, aby powstały serduszka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Zostałam też poproszona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu
Aga w kuchniczereśni 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody 3-4 łyżki cukru 1 jajko do posmarowania Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier) Przygotowanie: CIASTO FILO: Wydrążamy pestki z czereśni. Wodę "mieszamy" z olejem w misce. ▪️CIASTO FILO: 1 arkusz ciasta filo kroimy na pół. Obydwa smarujemy mixem wody i oleju. Obydwie części składamy na pół wzdłuż(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach. LUKIER: cukier puder przesiewamy i łączymy z sokiem z cytryny. Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka
Czarnawisienkawłasnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :) PS. Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie) znajdziecie tutaj Składniki - syrop karmelowy 35 dag cukru 200 ml wody 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie syropu Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy nabierze(...)waniliowy i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia, jeśli po całkowitym wystudzeniu będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować. Składniki podstawowe 4-5 cytryn 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik po 2 goździki na słoik syrop karmelowy Przygotowanie cytrusów Wszystkie cytrusy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawoda 1 łyżka octu sól Sałatka: 2 mini sałaty rzymskie 4 pomidory 1 ogórek 1 cebula sól cukier sok z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Dodatkowo: ziemniaki z wody 1 pęczek koperku Wykonanie: Wodę wlewam do garnuszka i doprowadzam do wrzenia, na gotującą wlewam ocet i wbijam po jednym jaku, gotuję
Bea(u)ty kitchenbulionu, sok z cytryny, sól, cukier, śmietana Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, wlać sok z 1/2 cytryny, dodać obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie miękki. Całość zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości. Doprawić do smaku cukrem i solą. Dodać śmietanę. Podałam
królestwo garówcukru sok z połowy cytryny 400 ml mrożonych malin 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka niebieska lub turkusowa truskawki Galaretkę rozpuścić w połowie szkl gorącej wody. Ser , 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru sok z cytryny zmiksować w kubku blendera, dodać galaretkę i wlać do formy babkowej silikonowej. Do masy zanim zastygnie wetknąć 6-7 truskawek, wstawić do lodówki. Maliny, szklankę
Gotowanie jest łatweRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam
Smaki Edyty