złoty kolor obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec
Weganizm infantylnypokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny. Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie (najlepiej z dodatkiem sosu sojowego). SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 pierś kurczaka 10 sztuk zielonych szparagów 3-4 ziemniaki 1 cebula(...)sosu sojowego 120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól morska, pieprz DODATKOWO : feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki. Cebulę
cool and mintylatem, ze względu na swoje właściwości wychładzające organizm. Kompozycja takiej diety może być bardzo różnorodna. Dieta cytrusowa – składa się głównie z owoców cytrusowych, soków rozcieńczonych wodą mineralną, przygotowanych ze świeżych grapefruitów, pomarańczy, cytryn. Warto wspomnieć, że cytrusy są jednym z najważniejszych składników diety na zakwaszenie organizmu. Dieta warzywna polecana jest zarówno latem, jak i zimą. Jak sama nazwa
Słodkie okruszkipuszki 4 łyżki groszku konserwowego kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Teraz każdy z filetów dzielimy nożem(...)części, przyprawiamy solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, jedna pokrojoną w cząstki marchew liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi
Miód i pieprzpieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka • 3 żółtka • po 1/2 szklanki cukru i mąki pszennej Poncz • 1/2 szklanki wody • 3 łyżki rumu • sok z 1/2 cytryny Bita śmietana • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1 opakowanie śmietan fix oraz • 1 opakowanie krakersów • 1 opakowanie herbatników typu petit • 1 puszka mleka skondensowanego
To co kochamjeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing: 1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku ze świeżej cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu. Na talerzu możesz ułożyć ją w wybranej przez siebie formie (u mnie serduszka :D). Ułóż ulubione
Zdrowie na języku :Płososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy(...)wody i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy na małym gazie. 100 ml śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiamy pieprzem i sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysta lemoniada bez dociskania :) * rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część) * woda- 1,5 litra * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * laska wanilii- 1 szt. * cytryna- 1/4 szt. * mięta- 3 dorodne gałązki Rabarbar pokroić i przełożyć do garnka. Wsypać cukier, dodać wyskubane ziarenka z wanilii (skórkę również włożyć), zalać wodą i zagotować. Gotować około
Kraina Miodem Płynącaświeżą miętą. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) imbir do dekoracji jogurt naturalny mięta Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki
Ugotowaćłyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5 suszonych fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny Wykonanie -Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić na 180 st.C. -Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową(...)piec ok. 20-25 minut. -Przygotować syrop. Figi drobno pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu. -Owoce przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać. -Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki
Zakamarki mojej kuchniprzydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza
Pasja Smakuodrobinę portugalskiej słodyczy, warto przygotować: Espera Marido – czyli „Czekając na męża” Składniki: 25 dag cukru 1/2 szklanki wody 6 jajek cynamon do posypania Wsypujemy cukier do wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień(...)posypując go cynamonem. Smacznego Arroz doce Składniki: 125 g ryżu 150 g cukru 1 łyżka masła 750 m mleka 3 żółtka skórka z cytryny 1 laska cynamonu cynamon w proszku Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wchłonie wodę (proporcje ryżu i wody 1:1). W drugim garnku zagotowujemy mleko z laską cynamonu i skórką z cytryny
Słodkie okruszkikurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym(...)układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia
Pyry na Gazpieprz jajka do podania Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj. Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości. Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą. Do ostudzonego bulionu dodaj
Kukuleczki