Przepis z serii - uda Ci się ! Także ruszajcie do kuchni, parzyć zieloną herbatę. PRZEPIS NA MROŻONĄ ZIELONĄ HERBATĘ Składniki: 3 torebki zielonej herbaty 2 cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego lub miodu zimna woda gałązki mięty kostki lodu Przygotowanie: Torebki z herbatą zalać wrzącą wodą. Do zaparzenia użyć niewielkiej ilości wody, maksymalnie 300 ml. Wodę z herbatą przykryć(...)odstawić na kilka minut, aż napar będzie mocny i intensywny. Wycisnąć sok z cytryn i przelać do małego rondelka. Dodać cukier - podgrzać. Mieszać sok z cukrem, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do syropu cytrynowego wlać napar z zielonej herbaty. Wszystko pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Baza do mrożonej herbaty jest gotowa. Do kubka/szklanki wlewamy bazę do mrożonej herbaty. Na kubek
kolorowotorcikowogotowania kaszy użyłam wody (robiłam też na samym mleku, lepiej smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj(...)garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj. Następnie wrzuć kaszę jaglaną, cukier i gotuj do miękkości. Wszystko zblenduj, dopraw do smaku sokiem z cytryny. Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą
Qlinarnie i Qlinarniemożna żyć bez domowych powideł śliwkowych? Warto się trochę nabiedzić, namieszać i cieszyć nimi w chłodne poranki :) Składniki: 3 kg śliwek 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 goździki 2 łyżeczki cynamonu sok z wyciśniętej 1/2 cytryny i 3 dni ;) Pestki wypłukać, oddzielić od pestek. Wrzucić do garnka, dolać wodę i postawić na małym ogniu. Gotujemy przez 3 godziny pilnując(...)skrobać po dnie, bo powidła będą gorzkie - lepiej przerzucić wszystko do innego garnka i dalej gotować cały czas mieszając. Gdy śliwki zaczną się powoli rozpadać dodać sok z cytryny - dzięki temu powidła będą miały ładny kolor. Po 3 godzinach wyłączyć i zostawić na noc. Drugiego i trzeciego dnia proces powtórzyć gotując przez kolejnych parę dni co kilka godzin i pilnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!powinna być przede wszystkim dobrze przemyślana, tak aby chętnie ją stosowano i była bezpieczna dla organizmu. Przede wszystkim należy pić bardzo dużo wysoko jakościowej wody mineralnej, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn. Na czczo rano z cytryną i miodem będzie doskonale pobudzała żołądek do pracy. Natomiast czysta woda wypita wieczorem pozwoli na lepszy i dobry sen. W ciągu dnia warto pokusić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czarujący zielony kolor i smakuje fenomenalnie. Koi pragnienie w coraz częściej spotykane ciepłe dni. SKŁADNIKI: 3 garści świeżych liści pokrzywy 3,5 szklanki wody(można więcej) łyżka ksylitolu (lub innego słodzika) sok z połowy cytryny WYKONANIE: Liście przemywamy, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami- dokładnie. Gotową wodę przelewamy do szklanek/dzbanka przez sitko. Polecam zacząć pić wodę z pokrzywy w małych
healthy dreamsdrobiowa (można pominąć) 2-3 łyżki masła ,lub oliwa pieprz, sól 2 szklanki wody 2 łyżki mąki 6 łyżek śmietany 18 % pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, kroimy na talarki,skrapiamy sokiem ,lub cytryną Pieczarki podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową
w mojej kuchnispód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę(...)zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem mieszamy i zagotowujemy
ciastkarnia na kruchym spodziejesienne wieczory. Wyśmienite lody na ciepło podbiją serca największych sympatyków łakoci. składniki na około 12 sztuk 4 białka szczypta soli 2/3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 12 wafelków do lodów opcjonalnie posypka lub polewa czekoladowa przepis Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i cały czas mieszając całość gotujemy powoli na małym
Smakowite Daniaząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości ok. 5-6 cm) 2 łyżki oliwy/oleju lub masła ok. 1,5 litra wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę
Qlinarnie i Qlinarniesoli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche(...)wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej
Kolizje Smakówduże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artduże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Artłyżki letniej wody 6 łyżek oleju Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem(...)wrzącą wodą od czasu do czasu mieszając by zrobiła się bardziej płynna. Gdy tak się stanie łączymy ja z ryżem Poncz: 0,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru kilka kropel soku z cytryny Orzeszki ziemne solone 100 g do posypania. Biszkopt przekroimy na dwie równe części ( u mnie tak nie wyszło:) )Dół ponczujemy, układamy masę ryżową
Kuchenne inspiracje Sylwiicytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym
W Mojej Kuchni Lubięsoli Składniki na nadzienie: 70 dkg jabłek 30 dkg czerwonych porzeczek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko(...)minut. Do miski wycisnąć sok z cytryny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Kawałki jabłek przełożyć do miski z sokiem z cytryny, wymieszać. Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą, wymieszać. Podgrzewać nie mieszając, a jedynie lekko obracając patelnią do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Dodać masło, wymieszać do połączenia. Do sosu karmelowego
olalacookingpuszka masy krówkowej 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie krakersów 400 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru waniliowego Do nasączenia biszkoptu: 100 ml wody 2 łyżeczki cukru trochę soku z cytryny Biszkopt nasączyć, na to wyłożyć masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki, następnie masę krówkową. (Masę krówkową przed wyłożeniem podgrzałam wkładając puszkę do rondelka z wodą
Agusiowe smakołykipowodzeniem być samodzielnym, lekkim posiłkiem dla osób dbających o dietę. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej Szklanka truskawek Banan ½ szklanki mleka Łyżeczka miodu Sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Kaszę jaglana ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać plasterki banana i umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą. Dodać miód i sok z cytryny
Pyry na Gazmineralnej - szczypta soli - olej kokosowy do smarowania patelni Masa serowa: - 3 serki mascarpone - 1 jajko - cukier puder (do smaku) - ekstrakt waniliowy - skórka starta z wyparzonej cytryny Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy
mojewypiekiinietylkopowodzeniem być samodzielnym, lekkim posiłkiem dla osób dbających o dietę. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej Szklanka truskawek Banan ½ szklanki mleka Łyżeczka miodu Sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Kaszę jaglana ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać plasterki banana i umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą. Dodać miód i sok z cytryny
Pyry na Gaz