woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:330/1096)

Zupa curry ze szpinakiem 236

złoty kolor obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec

Weganizm infantylny
ZUPA SZPARAGOWA Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI i KURCZAKIEM 211

pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny.  Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie (najlepiej z dodatkiem sosu sojowego).  SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 pierś kurczaka 10 sztuk zielonych szparagów 3-4 ziemniaki 1 cebula(...)sosu sojowego  120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól morska, pieprz DODATKOWO : feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki. Cebulę

cool and minty
Wady i zalety diet oczyszczających 376

latem, ze względu na swoje właściwości wychładzające organizm. Kompozycja takiej diety może być bardzo różnorodna. Dieta cytrusowa – składa się głównie z owoców cytrusowych, soków rozcieńczonych wodą mineralną, przygotowanych ze świeżych grapefruitów, pomarańczy, cytryn. Warto wspomnieć, że cytrusy są jednym z najważniejszych składników diety na zakwaszenie organizmu. Dieta warzywna polecana jest zarówno latem, jak i zimą. Jak sama nazwa

Słodkie okruszki
galaretka z pstrąga 247

puszki 4 łyżki groszku konserwowego kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem  tutaj . Teraz każdy z filetów  dzielimy nożem(...)części, przyprawiamy  solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, jedna pokrojoną w cząstki marchew liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi

Miód i pieprz
Karmelowiec z bitą śmietaną 174

pieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka • 3 żółtka • po 1/2 szklanki cukru i mąki pszennej Poncz • 1/2 szklanki wody • 3 łyżki rumu • sok z 1/2 cytryny Bita śmietana • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1 opakowanie śmietan fix oraz • 1 opakowanie krakersów • 1 opakowanie herbatników typu petit • 1 puszka mleka skondensowanego

To co kocham
Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i lekkim dressingiem :) 220

jeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing:  1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku ze świeżej cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu.  Na talerzu możesz ułożyć ją w wybranej przez siebie formie (u mnie serduszka :D). Ułóż ulubione

Zdrowie na języku :P
Terrina z łososiem 208

łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy(...)wody i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy na małym gazie. 100 ml śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiamy pieprzem i sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa z wanilią 232

smak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysta lemoniada bez dociskania :) * rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część) * woda- 1,5 litra * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * laska wanilii- 1 szt. * cytryna- 1/4 szt. * mięta- 3 dorodne gałązki  Rabarbar pokroić i przełożyć do garnka. Wsypać cukier, dodać wyskubane ziarenka z wanilii (skórkę również włożyć), zalać wodą i zagotować. Gotować około

Kraina Miodem Płynąca
Chłodnik truskawkowy 174

świeżą miętą. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj .  Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) imbir do dekoracji jogurt naturalny mięta Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki

Ugotować
Mini keksy kokosowe z figami 209

łyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5  suszonych   fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny  Wykonanie -Figi umyć,  namoczyć / kilkanaście  minut/  w wodzie ,  osuszyć i  pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować  tłuszczem, piekarnik nastawić na  180 st.C. -Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową(...)piec ok. 20-25  minut. -Przygotować syrop. Figi  drobno pokroić, zalać 3/4  szklanki wody, odstawić na 10 minut  i mieszając gotować na małym  ogniu do całkowitego odparowania płynu. -Owoce  przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać. -Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki

Zakamarki mojej kuchni
Dorsz gotowany na parze 355

przydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza

Pasja Smaku
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 293

odrobinę portugalskiej słodyczy, warto przygotować: Espera Marido – czyli „Czekając na męża” Składniki: 25 dag cukru 1/2 szklanki wody 6 jajek cynamon do posypania Wsypujemy cukier do wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień(...)posypując go cynamonem. Smacznego Arroz doce Składniki: 125 g ryżu 150 g cukru 1 łyżka masła 750 m mleka 3 żółtka skórka z cytryny 1 laska cynamonu cynamon w proszku Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wchłonie wodę (proporcje ryżu i wody 1:1). W drugim garnku zagotowujemy mleko z laską cynamonu i skórką z cytryny

Słodkie okruszki
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem 182

kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym(...)układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami.    Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia

Pyry na Gaz
CHŁODNIK Z BOTWINKI 182

pieprz  jajka do podania  Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj.  Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości.  Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą.  Do ostudzonego bulionu dodaj

Kukuleczki