woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:322/1096)

KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM 177

czosnku - 1/3 szalotki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz biały - 150 ml mleka - 100 ml śmietanki kremówki - woda - parmezan starty na tarce ( 3 łyżki) +otarta skórka z cytryny PONADTO: - główka młodego kalafiora - 4 - 6 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka białego sezamu - sól W pierwszej kolejności zajmujemy się kalafiorem, myjemy(...)wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż wchłonie wodę dodaj kolejne 150 ml wody. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki i gotowy, a risotto będzie miało kremową konsystencję. Dodajemy parmezan i połowę skórki z cytryny, całość mieszamy. Tutaj muszę napisać Wam uwagę, podczas warsztatów kulinarnych jadłam risotto przygotowane przez znanego szefa kuchni, który dość szybko

SMYKWKUCHNI
Ciociosan 108

Potrzeba tylko trochę cierpliwości, najpierw 10 tygodni, a póżniej to już leżakowanie i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody • 2 kg cukru • 30 g drożdży w kostce • 2 cytryny • 100 g rodzynek • 1 gałka muszkatołowa • 1 łyżeczka tymianku • szczypta piołunu – można kupić w sklepach zielarskich • 2 liście laurowe • 10 goździków(...)ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Wypłukać rodzynki i ryż. • Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki. • Wodę zagotować z cukrem, dodać przyprawy i wystudzić. • Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody. • Odstawić na 6 tygodni

To co kocham
BUŁECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE NA MIODZIE 187

dyni 250g.pełnoziarnistej mąki pszennej 200g.mąki kukurydzianej 40g.drożdży 2 łyżki miodu z mniszka 200 ml.ciepłego mleka sól 50g.roztopionego masła 3 łyżki soku z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dynię kroimy na kawałki,zalewamy wodą,gotujemy ok.5 min.Odcedzamy,przecieramy przez sito.Mąkę pszenną mieszamy ze 175g.maki kukurydzianej.usypujemy kopczyk,robimy w nim dołek.Drożdże kruszymy,mieszamy je z miodem i 100ml.mleka.wla(...)odrobiną mąki z kopczyka.Zostawić do wyrośnięcia na 20 min.(proponuję zrobić po prostu normalny rozczyn w miseczce)Do mąki dodajemy rozczyn,resztę mleka,szczyptę soli,masło,sok z cytryny i dynię.Zagnieść ciastoPrzykryć ściereczką i odstawić na 45 min.Rozgrzać piekarnik na 175 st.Blachę natłuścić,posypać resztą mąki kukurydzianej.Z ciasta formujemy bułeczki,kładziemy na blasze i zostawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Grillowana dorada 125

smacznie. Grillowana dorada Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone dorady 1 łyżeczka masła gałązki świeżego rozmarynu sól morska gruboziarnista pieprz cząstki cytryny Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz. Układamy na rozgrzanym grillu(...)okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni. Doradę podajemy skropioną cytryną

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z ananasem w pikantnym słodko – kwaśnym sosie 172

zielonej, żółtej 1 cebula sałatkowa 1 puszka ananasa 1 ½  łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayen ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku Olej Bulion/ woda Wykonanie: Paprykę podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i ostrą. Pozostawiamy(...)zamarynowania. Po upływie tego czasu, kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Barszcz z białą fasolą 196

czosnku.  Składniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny  Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki(...)kostkę, przepołowiony wymyty czosnek.  Wlewamy zimną wodę do garnka i dodajemy: sól, kozieradkę, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Na gotującą się wodę wrzucamy pokrojone warzywa. Po ok 15 minutach wlewamy sok z cytryny dla utrwalenia koloru. Dodajemy fasolę. Gotujemy do miękkości warzywa. Skrapiamy oliwą i wkręcamy świeży pieprz

AZgotuj!
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 163

bananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie(...)kawałków. Układać w formie blisko siebie - mogą się stykać.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto.Smacznego!Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza. Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne.Na piknik - idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z wędzonym twarogiem 214

też strzępiasta, masłowa czy rzymska) 3 pomidory 1 marchewka 1/2 pęczka koperku 1/2 op. wędzonego twarogu 1 op. sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego (lub innego, ulubionego) 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy Umytą sałatę dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do salaterki. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Obraną marchewkę trzemy(...)pomocą maszynki do jullienne na krótkie słupki. Koperek drobno siekamy. Sos sałatkowy przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu: przesypujemy do szklanki, wlewamy 2 łyżki wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokruszony wędzony twaróg. Polewamy sosem sałatkowym (u mnie 1/2 sosu). Podajemy

Smaki Na Talerzu
Gruszki na ... migdale 195

wyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota!  Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół.  Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów(...)pieczenia  Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku! Aby Wam ułatwić podpowiem, że należy również ściąć doły, gruszki będą wtedy ładnie stały.  Zagotować wodę z cukrem oraz skórką cytrynową, gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować je około 20 minut.  Kolejno wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia. Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który

Garniec Magalie
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 172

PRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz i zmiksuj za pomocą blendera z pastą miso, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka

Food Square
Barszcz wigilijny postny 215

samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić  obrane i umyte warzywa (włoszczyzna  + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody  i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy  przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego(...)miazgę buraka.  Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić,  dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego

Stare Gary
Aromatyczny kompot z pigwy do słoików. 183

romatyczny i zdrowy kompocik na zimę. Zapraszam po przepis : Składniki : 4 duże pigwy 2 laski wanilii 2-3 goździki sok z 1 cytryny 125 ml ( 1/2 szklanki ) białego wina 15 dkg brązowego cukru 250 ml wody ( 1 szklanka ) Sposób wykonania :   P igwę opłucz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na ćwiartki lub plasterki. Włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z bulguru ze świeżymi warzywami 164

fety 2 łyżki posiekanej natki pietruszki liście radicchio liście dowolnej zielonej sałaty sól pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek EV sok z cytryny Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem, delikatnie solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut, następnie kuchenkę wyłączamy. Zostawiamy, aż kasza wystygnie lub wchłonie cały płyn. W szklaneczce mieszamy oliwę

Kulinarne przygody Gatity
Kopczyki kreta 175

łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250  śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremki na mufinki. Piec(...)minut. Ostudzić ,następnie za pomocą łyżeczki wydrążyć środek. Resztki wyciętego ciasta pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk

Moje domowe kucharzenie
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) 356

sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić

Ola la LCHF
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) 346

sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić

Ola la LCHF
Napój Truskawkowy z Miętą i Cytryną – orzeźwiający i oczyszczający 145

działanie odtruwające i oczyszczające i są polecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze(...)kawałki i daję do słoja lub dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do słoja. Umyte listki mięty kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja. Całość zalewam wodą, słój nakrywam wieczkiem i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Czym dłużej napój jest odstawiony tym lepiej smakuje, możemy odstawić nawet na całą

Uwaga Babcia Gotuje
Koper włoski zapiekany 155

cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz kilka listków tymianku Przygotowanie   Koper oczyściłem, pokroiłem na części, usunąłem twardy części z głąba. Ugotowałem na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Cebulę posiekałem, czosnek przecisnąłem przez praskę i roztarty z solą. Pomidory umyłem i pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem masło na patelni, zeszkliłem czosnek i cebulę. Dodałem pomidory

R'n'G Kitchen
KoktajLOVE: Mrożona, aromatyczna herbata 150

cytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna- sok z 1 dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania