Pieprz Przygotowanie: Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 10 minut. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody. Dodać do ogórków jogurt, sok z cytryny oliwę , posiekany koperek, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i gotowe. Udekorować koperkiem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodywersji dla gości 80 g erytrolu ) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia
Ola la LCHFporzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej cytryny 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżeczki miodu 3 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ekspandowanej quinoy jadalne kwiaty do ozdoby Wykonanie: Nerkowce należy dzień wcześniej zalać wodą i zostawić, żeby moczyły się całą noc. Fasolkę odsączamy z zalewy, płuczemy(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. W tym czasie starannie myjemy jagody i robimy "serek". Orzechy nerkowca odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny, mąkę kokosową i 3-4 łyżki jagód, starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier
Quinoa Raz!makaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórygasi pragnienie. PRZEPIS NA MROŻONĄ HERBATĘ BRZOSKWINIOWĄ Składniki na mrożoną herbatę: 3 torebki herbaty Earl Grey 4-5 brzoskwiń 2 łyżki miodu 1 cytryna 3-4 gałązki mięty około 500-600 ml wody Przygotowanie mrożonej herbaty: Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w pół pasterki. Na patelni rozgrzać miód z 2 łyżkami wody. Na rozgrzany miód wrzucić brzoskwinie. Podgrzewać(...)wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Do dużego dzbanka lub karafki wcisnąć sok z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i wrzucić do dzbanka. Dodać także liski mięty oraz brzoskwinie w miodzie. Wlać esencję herbacianą i uzupełnić zimną wodą. Przed podaniem do napoju dodać kostki lodu. Smacznego
kolorowotorcikowomarchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy(...)razem wazową łyżkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy uważając, aby nie zagotować całości. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą
cool and mintyszklanki wody pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 duże łyżki serka typu Bieluch 4 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Przygotowanie: Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Kaszę jaglaną umieść na sitku i przepłukaj porządnie pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15 minut. Uważaj
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpieczenia 200 g masła 4 jajka szklanka wody olej do smażenia potrzebne też będą nożyczki, papier do pieczenia (ja użyłam białe kartki papieru do drukarki) i szprycę Wodę z masłem zagotowujemy, ściągamy z ognia, jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i energicznie mieszamy. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy sobie papier do pieczenia i delikatnie(...)się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka
Na moim talerzumiękkiego masła 7 łyżek drobnego cukru szklanka kwaśnej śmietany, zsiadłego mleka, ewentualnie pół szklanki jogurtu naturalnego i pół szklanki śmietany 18% cukier waniliowy sok z cytryny polewa: 4 łyżki cukru łyżka wody łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/3 kostki masła wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując. Wciąż(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać stopniowo kwaśną śmietanę lub mleko. Jeżeli wydaje wam się, że krem jest za mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny. Ciasto przełożyć kremem. Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniepieczenia 200 g masła 4 jajka szklanka wody olej do smażenia potrzebne też będą nożyczki, papier do pieczenia (ja użyłam białe kartki papieru do drukarki) i szprycę Wodę z masłem zagotowujemy, ściągamy z ognia, jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i energicznie mieszamy. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy sobie papier do pieczenia i delikatnie(...)się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka
NA MOIM TALERZUłyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 200 g kwaśnej śmietany 5 ogórków kiszonych szczypta chilli sól pieprz słodka papryka 1 liść laurowy 150 g koncentratu pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło(...)kolejne 15 minut. Sprawdźcie czy mięso jest miękkie. Na koniec dodać pokrojone oliwki i zagotować. Wszystko doprawić solą, pieprzem, chilli, i słodką papryką. Podawać z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny. solianka
O kuchni z uczuciemsól Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki. Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem(...)łyżeczka soli 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni łyżka soku z cytryny pieprz, sól Kapustę szatkujemy 10-13 s/obr. 4, wyjmujemy z naczynia miksującego i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Resztę składników umieszczamy w misie naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr
MamaOskarkajabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując
kulinarnyswiatdomirozgrzewającą herbatkę z cytrusami. Napój doskonale nas rozgrzeje w mroźne zimowe dni. Warto ją przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 torebka czarnej herbaty, 300 ml wody, ½ łyżki startego świeżego korzenia imbiru, 1,5 łyżeczki miodu, 2 plasterki cytryny, 1 mandarynka. PRZYGOTOWANIE: 1. Imbir obieram i ścieram na tarce. Herbatę oraz starty imbir zalewam wrzącą wodą. Przykrywam i odstawiam na 3 minuty
Tradycyjna kuchnia Kasiskórą po około 150 gramów każda, 1 niezbyt duża cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pół łyżki mąki pszennej, pęczek koperku, sok z połowy cytryny, olej, masło, sól, pieprz. Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Łososia oprósz solą, skrop olejem i natrzyj. Pozostaw do zamarynowania na minimum pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż(...)połączyła się z tłuszczem, powstanie zasmażka. Teraz na patelnię wlej śmietankę oraz około 100 ml wody, od razu zacznij mieszać przy pomocy rózgi, zagotuj, sos nabierze kremowej konsystencji. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dodaj posiekany koperek , wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Kawałki łososia usmaż, zaczynając od skóry, z każdej strony na patelni bez tłuszczu
Kulinarna Polskapszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram(...)resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie
Wanilia i Kardamonjajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)różu. Przełożyć część lukru do trzech woreczków cukierniczych, odciąć końcówki tak, aby powstał małe dziurki i wycinąć lukier na brzegach, formując kant. Do pozostałego lukru dodać odrobinę wody, aby był nieco lejący. Wypełniać lukrem środki. Ewentulanie na mokrym lukrze robić kropeczki lukrem innego koloru, przecignąć po nich wykałaczką, aby powstały serduszka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Zostałam też poproszona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie: Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu
Aga w kuchni