woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:319/1096)

Peruwiańska causa po mojemu 190

zdejmujemy z niej skórkę, jeśli nie to wystarczy dobry blender). Kroimy na kawałki i dokładnie blendujemy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn (koniecznie bez pestek).    Gdy marchewka i groszek są miękkie, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, a następnie każde osobno dokładnie blendujemy na gładką masę, dodając wcześniej do warzyw po dwie łyżki soku cytrynowego z ostrą papryką(...)przeciskamy przez praskę, lub starannie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich resztę soku z cytryny z papryką, 2 łyżeczki kurkumy i mieszamy aż kolor będzie jednolity.     Masę ziemniaczaną dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy, dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna, przekładamy tą część do osobnej miski. Pozostałe ziemniaki dzielimy

Quinoa Raz!
Frużelina żurawinowa,czyli sezonowe owoce w żelu. 148

żelu są efektywnym dodatkiem, przy niewielkim nakładzie pracy . S kładniki:  100 g świeżej żurawiny 32 g cukru  2 łyżki soku  z cytryny  1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozrobionej w jednej łyżce wody (zimnej) 1 łyżeczka płaska żelatyny  Wykonanie:  1. Do rondla wkładamy owoce i zagotowujemy. W chwili gdy puszczą sok wsypujemy cukier i wlewamy(...)cytryny. Całość zagotowujemy do częściowego odparowania płynu. Mieszamy od czasu do czasu i delikatnie zgniatamy owoce, ponieważ mogą wybuchać,  2. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody /namaczamy w zimnej wodzie do napęcznienia.  3.Skrobię łączymy z zimną wodą i dodajemy do gotującej się masy owocowej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę,  mieszamy dokładnie do połączenia się

vaniliowoczekoladowa
Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta 172

Świata Gdynia 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kostki bulionowe (warzywne) 500g pieczarek 2 cebule sos sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz 1. Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi. 2. Na patelni(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z cytryny i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody. 3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim kolejno: 1/2 kaszy, pieczarki z cebulą

Szefowa kuchni
Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki 128

pieczonych warzyw.  Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki Składniki: 5-6 buraków 2-3 pietruszki 1-2 łyżki płynnego miodu 500ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku tymianek liść laurowy sok z cytryny 2 łyżki śmietany oliwa masło sól, pieprz Przygotowanie: Upiec buraki i pietruszkę - buraki i pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze, skropić(...)upieczone buraki i pietruszkę, wraz ze wszystkimi sokami z blachy na której się piekły. Warzywa chwilę przesmażyć,  wymieszać z cebulą, po czym zalać wodą, dodać tymianek, liść laurowy, sól i pieprz i sok z cytryny. Gotować przez około 15-20 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Odłowić listek laurowy, a zupę dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić

Codzienne Gotowanie
beignety cytrynowe 101

składniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 3-4 łyżki cukru pudru 60 g masła 3 jajka 150 ml wody 1 szczypta soli 2 łyżki otartej skórki z wyparzonej cytryny dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę z cukrem i energicznie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 209

kawałkach w sosie własnym 100 g brokuła 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz 1 łyżka soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy

VioletoweKucharzenie
Quinoa, comber z królika w sosie migdałowym i surówka z marchewki 208

migdałów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku pół szklanki białego wytrawnego wina 2 marchewki klarowane masło 2 łyżki soku z cytryny szczypta szafranu szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej kumin pieprz sól woda Wykonanie: Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek i można zostawić je na noc w wodzie, żeby się namoczyły. Królika najlepiej przyprawić i obłożyć(...)cynamonem, gałką muszkatołową solą i pieprzem i dusimy królika pod przykryciem do miękkości, w razie gdyby sos za bardzo odparował, dolewamy stopniowo trochę wody.   Marchewkę trzemy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem.  Gotowego królika podajemy z quinoą i surówką z marchewki

Quinoa Raz!
Sałatka z awokado, fety i ciecierzycy 126

posiekanej natki pietruszki 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki prażonego słonecznika Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzamy z wody. Obrane awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę. Mieszamy cieciorkę z cebulą, dodajemy pietruszkę, awokado, fetę, oliwę, sól, pieprz. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego! Autor

Moja Mama Gotuje
Nalewka cytrusowa 132

będę miała co zwiedzać ;) Składniki: 2 cytryny 2 pomarańcze 1 limonka 500 ml wódki 1 szklanka wrzącej wody 1 szklana cukru Z cukru i wody zrobić syrop cukrowy. Wystudzić. Z 1 pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć na tarce skórkę. Z wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoiku, zalać wódką i zimnym syropem cukrowym. Zamieszać i odstawić

Domowa cukiernia Ewy
MIZERIA 107

godzin ,aby puściły wode i skruszaly.Po tym czasie odlewamy wodę .W kubeczku mieszamy śmietane ,dodajemy pieprz ,cukier i sok z cytryny do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy odcedzone z nadmiaru wody ogórki

w mojej kuchni
Rolady w modrej kapuście 193

cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką

Maminek kulinarny
Sernik z brzoskwiniowym musem 138

dać 150 g) - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym(...)wody. Robimy mus ,odsączamy brzoskwinie z soku, którego powinno być 400 ml ,dolewamy 50 ml wody i doprowadzamy do wrzenia po czym rozrabiamy obie galaretki ,odstawiamy do ostygnięcia , brzoskwinie miksujemy na mus , jak galaretka ostygnie mieszamy z musem i dodajemy sok z cytryny, Jak sernik ostygnie wylewamy na wierzch mus brzoskwiniowy , wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej

Wypieki Rene
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 355

miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion(...)puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe

My Chcemy Jeść
Świeży makaron z pesto bazyliowym i fasolką szparagową 219

250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości. W między czasie robimy pesto: do blendera wrzucamy dużą garść liści świeżej bazylii, orzeszki oraz przeciśnięty przez(...)praskę ząbek czosnku. Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i ok. 2 łyżekoliwy z oliwek, w razie konieczności rozrzedzenia pesto dodajemy wodę z gotującej się fasolki.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dokładamy do dania. Możemy również

Pudełko rozmaitości
napój rozgrzewający na chlodne dni- Zbiten domowej roboty 106

Składniki    1 l wody filtrowanej 125 ml miodu pół cytryny opcjonalnie kilka ziaren kardamonu 6-8,lub jego odpowiednik w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3-4 liście laurowe 8-10 ziaren pieprzu czarnego 1 duży ,lub 2 mniejsze anyż gwieździsty kawałek imbiru,lub 1 łyżeczka w proszku 5-6 goździków Wykonanie   Wodę zagotować na malutkim ogniu

mojej kuchni