czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga po obraniu 100 g marchwi pokrojonej w mniejsze kawałki, waga po obraniu 1000 g wody 2 łyżeczki pasty bulionowej, przepis znajdziecie TUTAJ 2 łyżeczki cukru 50 g soku z kiszonych ogórków lub soku z cytryny 100 g jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew umieszczamy w misie naczynia miksującego
MamaOskarkaKAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy 4 łyżki wody łyżeczka octu winnego 4 ząbki czosnku opakowanie przyprawy do grzanek złocistych Kamis Przygotować marynatę: oliwę, wodę i ocet wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki na 15- 30 minut(...)musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa do dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną mieszkanką z pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną
Wielki apetytbiałek 1 szklanka cukru sok z jednej cytryny 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijamy z cukrem i żelatyną, następnie wstawiamy na garnek z gotującą się wodą i ubijamy na parze, dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy
Cynamonowe szczęściedługą łyżkę drewnianą i ubijamy. Dolewamy wody do 1/3 wysokości dzbanka, wrzucamy listki mięty i dokładnie mieszamy. Uzupełniamy do 2/3 wysokości napojem 3 cytryny (limonki) i wedle uznania wlewamy alkohol do pełna lub dodajemy jeszcze wody aby drink był słabszy. Nalewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy plasterkiem limonki. W lecie możemy podawać z lodem a obecnie wystarczy schłodzić napoje przed
Pyza i SurówkaSkładniki: ½ kg malin, 20 dag cukru, sok z cytryny 2 szklanki czerwonego wina. Wykonanie: Maliny opłukać i przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie, dodać do malin razem z sokiem z cytryny i winem. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika, przelać do ozdobnych szklanek i podawać z biszkoptami
Tradycyjna Kuchniaprzypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :)Przepis z pamięci na słój dwulitrowy:Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :)3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu,0,7 litra wody,o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu).Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy
Delicious Titbitsszklanka wody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 20 gr świeżej, intensywnej bazylii + kilka listków do pokrojenia 1 duża laska cynamonu 1/2 cytryny Przygotowanie (20 minut + maszyna do lodów + mrożenie): - na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem, bazylią i cynamonem przez ok 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Bazylię i cynamon przygniatamy do dna - woda musi dobrze przejść smakiem
Pora na pora i pomidorakilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: - 6 łyżek cukru pudru(...)cytryny wg. potrzeby, ok. 3-4 łyżeczek 1. Masło z cukrem ubić mikserem, dodać startą skórkę z obu cytryn oraz wyciśnięty sok. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową. 2. Formę
Apetyczna babeczkaczosnku - 1/3 szalotki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz biały - 150 ml mleka - 100 ml śmietanki kremówki - woda - parmezan starty na tarce ( 3 łyżki) +otarta skórka z cytryny PONADTO: - główka młodego kalafiora - 4 - 6 łyżek oliwy z oliwek - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka białego sezamu - sól W pierwszej kolejności zajmujemy się kalafiorem, myjemy(...)wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż wchłonie wodę dodaj kolejne 150 ml wody. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki i gotowy, a risotto będzie miało kremową konsystencję. Dodajemy parmezan i połowę skórki z cytryny, całość mieszamy. Tutaj muszę napisać Wam uwagę, podczas warsztatów kulinarnych jadłam risotto przygotowane przez znanego szefa kuchni, który dość szybko
SMYKWKUCHNIPotrzeba tylko trochę cierpliwości, najpierw 10 tygodni, a póżniej to już leżakowanie i degustacja. Składniki: • 1 kg ryżu białego • 6 litrów wody • 2 kg cukru • 30 g drożdży w kostce • 2 cytryny • 100 g rodzynek • 1 gałka muszkatołowa • 1 łyżeczka tymianku • szczypta piołunu – można kupić w sklepach zielarskich • 2 liście laurowe • 10 goździków(...)ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Wypłukać rodzynki i ryż. • Cytryny sparzyć i pokroić w ósemki, gałkę muszkatołową pokroić na drobne kawałki. • Wodę zagotować z cukrem, dodać przyprawy i wystudzić. • Wszystkie składniki włożyć do gąsiora, założyć rurkę fermentacyjną i zalakować korek. Do rurki wlać trochę wody. • Odstawić na 6 tygodni
To co kochamdyni 250g.pełnoziarnistej mąki pszennej 200g.mąki kukurydzianej 40g.drożdży 2 łyżki miodu z mniszka 200 ml.ciepłego mleka sól 50g.roztopionego masła 3 łyżki soku z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Dynię kroimy na kawałki,zalewamy wodą,gotujemy ok.5 min.Odcedzamy,przecieramy przez sito.Mąkę pszenną mieszamy ze 175g.maki kukurydzianej.usypujemy kopczyk,robimy w nim dołek.Drożdże kruszymy,mieszamy je z miodem i 100ml.mleka.wla(...)odrobiną mąki z kopczyka.Zostawić do wyrośnięcia na 20 min.(proponuję zrobić po prostu normalny rozczyn w miseczce)Do mąki dodajemy rozczyn,resztę mleka,szczyptę soli,masło,sok z cytryny i dynię.Zagnieść ciastoPrzykryć ściereczką i odstawić na 45 min.Rozgrzać piekarnik na 175 st.Blachę natłuścić,posypać resztą mąki kukurydzianej.Z ciasta formujemy bułeczki,kładziemy na blasze i zostawiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismacznie. Grillowana dorada Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone dorady 1 łyżeczka masła gałązki świeżego rozmarynu sól morska gruboziarnista pieprz cząstki cytryny Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kawałku masła, parę igiełek rozmarynu, solimy i pieprzymy. Rybę również delikatnie solimy z zewnątrz. Układamy na rozgrzanym grillu(...)okładamy gałązkami rozmarynu i pieczemy z każdej strony, aż skórka lekko zbrązowieje. Czas grillowania zależy od temperatury, na grillu ryba szybciej będzie gotowa, niż na patelni. Doradę podajemy skropioną cytryną
Kulinarne przygody Gatityzielonej, żółtej 1 cebula sałatkowa 1 puszka ananasa 1 ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayen ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku Olej Bulion/ woda Wykonanie: Paprykę podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i ostrą. Pozostawiamy(...)zamarynowania. Po upływie tego czasu, kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO
Smaki Ewyczosnku. Składniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki(...)kostkę, przepołowiony wymyty czosnek. Wlewamy zimną wodę do garnka i dodajemy: sól, kozieradkę, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Na gotującą się wodę wrzucamy pokrojone warzywa. Po ok 15 minutach wlewamy sok z cytryny dla utrwalenia koloru. Dodajemy fasolę. Gotujemy do miękkości warzywa. Skrapiamy oliwą i wkręcamy świeży pieprz
AZgotuj!pokojowej Masa śmietanowa: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody Poncz: kilka łyżek herbaty z cytryną i miodem Dodatkowo: 3 duże banany sok z cytryny do skropienia bananów Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Masło, mleko, cukier i kakao(...)st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Wstawić na kilka sekund do mikrofalówki lub podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec
Nastoletnie Wypiekanie