miodu 50 gramów płatków migdałów garść świeżej kolendry 2-3 łyżki pestek granata sól świeżo mielony czarny pieprz Składniki na kuskus: 1 szkl kuskusu 1 cytryna 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz woda P odudzia z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać przyprawy (paprykę, kurkumę, kumin, imbir, płatki chili, cynamon). Kurczaka(...)miski. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kuskusu i przykryć miskę talerzykiem lub pokrywką. Po ok 5 minutach kuskus powinien wchłonąć całą wodę. Wzburzyć go lekko widelcem, wmieszać posiekaną natkę pietruszki, sok i skórkę z ok 1/2 cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów, świeżą kolendrą i pestkami granata. Potrawkę z kurczaka podawać
olalacookingkurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Rybę dokładnie płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. łososia kładę skórą
W kuchni Karmel-itkiPodobno wszytsko to co zielone to samo dobro dla naszego organizmu :) Zapraszam i NA ZDROWIE :) SKŁADNIKI dla 1 osoby: 150 ml wody niegazowanej 3 garście szpinaku 1 pęczek natki pietruszki 1 łodyga selera naciowego Sok z cytryny ok 3 łyżki 2 łyżeczki młodego zielonego jęczmienia PRZYGOTOWANIE: Do kubka blendera wkładam umyty świeży szpinak. Ja dałam(...)garści. Następnie łodygi selera myję i kroję na pół dodaję do kubka. Natke pietruszki myję również dodaję do kubka. Wyciskam 3 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodaję 2 łyżeczki mielonego jęczmienia. Dodaję wodę. Blenduję do połączenia składników i powstania jednolitej konsystencji. Piję od razu
Gotowanie Patkibarwi na żółto. Składniki na 2 porcje: 1 duża pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 kłącze kurkumy 3- cm kawałek imbiru 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu Wykonanie: obrać owoce, imbir i kurkumę na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze kawałkami owoców i zblendować do pożądanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny i sok z cytryny z oliwą extra vergine. Ugotuj makaron al dente. Pesto wymieszaj z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron wymieszaj z pesto. Udekoruj cytryną i miętą. Smacznego
La grande e la piccola cuocasajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda Dip: pół łyżeczki oleju sezamowego sok z ćwiartki cytryny łyżka oleju arachidowego łyżka oliwy 2 łyżki sosu sojowego Moczyć płat papieru ryżowego w wodzie aż zmięknie. Osączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Przełożyć na deskę
Weekendy w domu i ogrodziemoczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć
SzczyptaSmaQsoku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz Dodatkowo: 4-8 kostek lodu Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej
Be Fit Be StrongNastępnie schłodzić. Galaretka jeżynowa. 400 g jeżyn (użyłam mrożonych) Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub dwa listki żelatyny. 50 g cukru sok z połowy cytryny jeżyny do dekoracji Żelatynę zalej niewielką ilością wody(około 1-2 łyżek) i odstaw do napęcznienia. Jeżyny z cukrem włóż do garnuszka i dodaj sok z cytryny. Zagotuj krótko aby jeżyny się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkrowie lub jakiekolwiek inne miód - 1 łyżeczka lub 1 łyżka - zależy kto, jakie słodkie lubi 1/2 banana 5-6 truskawek kilka kropel soku z cytryny Kaszę płuczemy we wrzątku, później w zimnej wodzie, co by, jak rzecze Agnieszka gorzka nie była. Do gotującej wody wsypujemy kaszę, jak się zagotuje, dodajemy mleko. Gotujemy ok, 20 minut. Na następne
Kuchnia smakówzdrowa. Tak na dobrą sprawę, do wody możemy dodać wszystko. Ja do wysokiej szklanki dodałam kostki lodu, ziarenka granatu, listki bazylii, cząstki grejpfruta oraz plasterki cytryny. W bardzo prosty sposób - jednym naciśnięciem - przygotowałam wodę gazowaną i zalałam owoce. Propozycja nie do odrzucenia. Mój gazowany, egzotyczny napój jest gotowy do wypicia. Jak woda jest nagazowywana? Z tyłu ekspresu znajduje się miejsce
Z Kuchni Do Kuchnimłodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany bób
Tradycyjna Kuchniakupnej (ilość zależy od ostrości pasty i od preferencji) garść świeżej natki pietruszki oliwa lub olej 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok i skórka z 1/2 cytryny Przygotowanie: Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Zdejmij z bobu skórki - ja nacinam ziarenka małym nożykiem, ściskam i ziarenka bobu same wyskakują. Młode ziemniaki wyszoruj(...)bieżącą wodą. Nie obieraj ich. Większe sztuki pokrój na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedź i odparuj. Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z harrisą. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Ugotowane gorące ziemniaki możesz od razu wymieszać z sosem, ale ja lubię jeszcze podsmażyć ziemniaki na oliwie lub oleju
Chilli Czosnek i Oliwagalaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szkl wody łyżka cukru łyżka soku z cytryny Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 300g masy cukrowej różowe kuleczki różowy barwnik spożywczy Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry(...)wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa wiśniowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały
Smakołyki Asicukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru(...)pomocą widelca tworzymy „maziaje”. Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami
Ostra na Słodko