obracając przez kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Grillowane awokado z quinoa i pomidorami Kaszę quinoa ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie przepłucz pod wodą. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Awokado przekrój na połówki, wyjmij pestki i skrop sokiem z cytryny. Grilluj, aż stanie się złotobrązowe(...)Herbatę zaparz i wystudź do temperatury pokojowej. Dwie brzoskwinie pokrój na plasterki. Włóż do rondelka, zalej miodem i odrobiną wody. Gotuj około godziny na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Odcedź owoce i dodaj do herbaty wraz z sokiem z cytryny. Schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj z kostkami lodu i plasterkami brzoskwini. * * Za udział w sesji pięknie dziękuję
Food Squarepokrój w małą kostkę 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 200 ml białego wina Sauvignon Blanc 1 grubszy plaster cytryny, okrój dookoła skórkę sól czarny pieprz 2 i 1/2 l zimnej wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze masło(...)będzie w ogóle czuć jego zapachu dolej zimną wodę i całość zagotuj gdy zaczną zbierać się szumy, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy woda będzie czysta od szumów dodaj listek laurowy, ziele angielskie, plaster cytryny i sól zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej po ugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko wyłożone gazą wywar można
Szybko Szybkowarciecierzycy 1 średni burak 2-3 łyżki pasty Tahini 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Oliwa z oliwek, sok z cytryny Czarnuszka, kolendra Hummus z buraka – przepis Ciecierzycę włóż do miski, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę sodę oczyszczonej. Zostaw na noc w lodówce. Następnego dnia odcedź cieciorkę, opłucz zimną wodą. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj przez(...)piecz w piekarniku 40-60 minut rozgrzanym do 180 stopni. Gdy burak będzie się studził, obierz czosnek, posiekaj kolendrę. Ugotowana ciecierzycę opłucz w zimnej wodzie, dodaj czosnek i zblenduj wszystko. Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwą. Całość posyp czarnuszką i kolendrą. Smacznego! Artykuł Hummus z buraka pochodzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pokrój w małą kostkę 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 200 ml białego wina Sauvignon Blanc 1 grubszy plaster cytryny, okrój dookoła skórkę sól czarny pieprz 2 i 1/2 l zimnej wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze masło(...)będzie w ogóle czuć jego zapachu dolej zimną wodę i całość zagotuj gdy zaczną zbierać się szumy, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy woda będzie czysta od szumów dodaj listek laurowy, ziele angielskie, plaster cytryny i sól zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej po ugotowaniu przecedź wywar przez drobne sitko wyłożone gazą wywar można
Szybko SzybkowarBardzo aromatyczna zupa o intensywnym smaku. Składniki: 10 gruszek 1 szklanka białego wina wytrawnego 20 dag cukru ½ litra śmietany 3 żółtka jaja 1 cytryna Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić, włożyć do garnka, zalać jednym litrem wody i rozgotować- następnie zmiksować. Dodać wino, wsypać cukier, startą skórkę z cytryny i przyprawić solą do smaku. Śmietanę ubić z żółtkami, zamieszać rozgrzaną zupą, wlać
Tradycyjna Kuchniaprzemawia za tym by skorzystać z tej propozycji... Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kostki masła sól, pieprz świeżo mielony sok z 1/2 cytryny pęczek świeżego kopru Wykonanie: Kapustę z szatkujemy następnie sparzmy wrzącą wodą odcedzamy.W rondlu rozpuszczamy masło i wkładamy odcedzoną z wody kapustę smażymy przez 20 minut, przyprawiamy solą pieprzem oraz sokiem z cytryny na koniec smażenia dodajemy
kgwjanczewozimną wodą. Nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Łososia gotujemy na parze w parowarze ok. 20 minut. W rondelku gotujemy ryż w osolonej wodzie. Przekładamy na talerz filet z łososia, podajemy go z plasterkiem cytryny. Obok kładziemy kopczyk z ryżu. Smacznego
Aga w kuchninieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn 5 łyżek octu jabłkowego 3 łyżki cukru szczypta kurkumy 50ml wody Sól, pieprz, miód wasabi ewentualnie: listki rukwi wodnej, rukoli, pasternak Kalafiora kroimy na duże różyczki a każdą z nich w niezbyt grube plastry(...)kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy
karmelowyząbki czosnku po 1 łyżce masła i oliwy 5 średnich ziemniaków 1 paczka mrożonego groszku 1 litr rosołku (warzywny albo drobiowy), może też być woda 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny garść świeżej bazylii Sól, pieprz do smaku opcjonalnie: garść warzyw jakie akurat macie w lodówce, ja czasem dodaję brokuły, szpinak albo kalafior do podania: ptysie Instructions(...)mieszając. Zalać rosołkiem (wodą) i gotować przez 10 minut. Dodać groszek i opcjonalnie inne warzywa (szpinak, brokułu etc), dolać wody tak, żeby przykrywała groszek i gotować do miękkości ( ok 15 minut). Zupę przełożyć do kielichowego bandera, dodać śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz i całość zmiksować na gładko. Można też zmiksować blenderem ręcznym ale wtedy zupa raczej
Cooking for EmilyNiewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach wlewamy sok z cytryny. Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy
AZgotuj!talerzu 😋 Jeśli macie brokuły mrożone, też się tutaj nadadzą 😊 Sałatka jest łatwa i szybka w wykonaniu. Składniki : świeży brokuł ok. 100 g wędzonego łososia kiełki rzodkiewki cytryna oliwa sól kilka kostek lodu Zagotować wodę. Porządnie osolić. Brokuł podzielić na różyczki wielkości "na jeden kęs". Różyczki wrzucić na osolony wrzątek tak, by łodygi były w nim zanurzone. Gotować(...)zimną wodę z kostkami lodu. Brokuły odcedzić i wrzucić do miski z zimną wodą. Ten zabieg pozwoli utrzymać żywo zielony kolor brokułów. Odcedzić. Brokuły wyłożyć na półmisek. Łososia podzielić na kawałki i ułożyć na brokułach. Posypać kiełkami. Całość polać oliwą i skropić z sokiem z cytryny. Bardzo dobrze pasuje tu też guacamole . Co jakiś czas zdarza mi się przeczytać jakąś
Weekendy w domu i ogrodziemleka 3 średnie jabłka 4 białka jaj stewia do posłodzenia 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 2 łyżki skórki z cytryny i 2 łyżki soku 4 łyżki wody konfitura z żurawiny Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do rondla podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż będą miękkie. W połowie mleka namaczamy żelatynę, drugą połowę zagotowujemy, wlewamy
Dieta moja pasjaręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią. Cytrynę i pomarańczę myjemy w letniej bieżącej wodzie. Następnie sparzcie owoce wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok- powinno być go niewiele ponad pół szklanki. Mleko skondensowane wlejcie
Karo in the Kitchennajmniej godzinę. Następnie wylepiamy ciastem foremki do babeczek (tym razem metalowe) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 3 białka sok z 1/2 cytryny 1 1/2 szkl. cukru 1 szklanka wody 1 łyżka octu kolorowe posypki do dekoracji ( użyłam kuleczek zbożowych w różowej skorupce od Delecty) Z wody, cukru i octu gotujemy syrop. Białka ubijamy na parze
Cynamonowe szczęścieodchudzanie, niweluje łaknienie. Składniki: 2-3 plasterki świeżego imbiru 250 ml wrzątku opcjonalnie 1-2 plasterki cytryny lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny Przygotowanie: Zalać imbir wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odczekać około 2-5 minut aż woda nabierze mocno imbirowego smaku i aromatu. Opcjonalnie można dodać sok lub plastry świeżej cytryny. Smacznego
KreatywnePiny