woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:315/1096)

SOS PIECZARKOWY 201

drobiowa (można pominąć) 2-3 łyżki masła ,lub oliwa pieprz, sól 2 szklanki wody 2 łyżki mąki 6 łyżek śmietany 18 % pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy, kroimy na talarki,skrapiamy sokiem ,lub cytryną   Pieczarki podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową

w mojej kuchni
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 206

spód: 50 g mielonych migdałów 120 g masła 55 g cukru 1 jajko 170 g mąki łyżeczka sody oczyszczonej krem cytrynowy: sok z 3 cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Spód:  Na stolnicę przesiewamy mąkę(...)zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem mieszamy i zagotowujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciepłe lody + film 197

jesienne wieczory. Wyśmienite lody na ciepło podbiją serca największych sympatyków łakoci.     składniki na około 12 sztuk 4 białka szczypta soli 2/3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 12 wafelków do lodów opcjonalnie posypka lub polewa czekoladowa przepis Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i cały czas mieszając całość gotujemy powoli na małym

Smakowite Dania
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 246

ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości ok. 5-6 cm) 2 łyżki oliwy/oleju lub masła ok. 1,5 litra wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z gruszką i szpinakiem 239

soli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche(...)wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej

Kolizje Smaków
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 355

duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 329

duże buraki100 ml koncentratu z buraków1 liść laurowy2 ziarnka ziela angielskiego2 łyżeczki suszonej natki pietruszki1 łyżeczka cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
pałki w cytrynie z papryką w sosie własnym... 237

cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 4 szklanki woda umyte pałki kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym sok z cytryny, maggi, olej, paprykę ostrą, kucharka wymieszać i włożyć do marynaty pałki nacierając marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym

W Mojej Kuchni Lubię
Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami 185

soli Składniki na nadzienie: 70 dkg jabłek 30 dkg czerwonych porzeczek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko(...)minut. Do miski wycisnąć sok z cytryny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Kawałki jabłek przełożyć do miski z sokiem z cytryny, wymieszać. Na patelnię wysypać cukier, zalać wodą, wymieszać. Podgrzewać nie mieszając, a jedynie lekko obracając patelnią  do momentu aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru. Dodać masło, wymieszać do połączenia. Do sosu karmelowego

olalacooking
Porzeczkowiec całkiem inny. 207

puszka masy krówkowej 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie krakersów 400 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru waniliowego Do nasączenia biszkoptu: 100 ml wody 2 łyżeczki cukru trochę soku z cytryny Biszkopt nasączyć, na to wyłożyć masę budyniową. Na masie budyniowej ułożyć herbatniki, następnie masę krówkową. (Masę krówkową przed wyłożeniem podgrzałam wkładając puszkę do rondelka z wodą

Agusiowe smakołyki
Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną 203

powodzeniem być samodzielnym, lekkim posiłkiem dla osób dbających o dietę.    SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej Szklanka truskawek Banan ½ szklanki mleka Łyżeczka miodu Sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Kaszę jaglana ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać plasterki banana i umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą. Dodać miód i sok z cytryny

Pyry na Gaz
Naleśniki biszkoptowe z serem 199

mineralnej - szczypta soli - olej kokosowy do smarowania patelni Masa serowa: - 3 serki mascarpone - 1 jajko - cukier puder (do smaku) - ekstrakt waniliowy - skórka starta z wyparzonej cytryny   Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy

mojewypiekiinietylko
Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną 214

powodzeniem być samodzielnym, lekkim posiłkiem dla osób dbających o dietę.    SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej Szklanka truskawek Banan ½ szklanki mleka Łyżeczka miodu Sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Kaszę jaglana ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmiksować z mlekiem na jednolitą masę. Dodać plasterki banana i umyte i odszypułkowane truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą. Dodać miód i sok z cytryny

Pyry na Gaz
Karp w galarecie - najprostszy 227

płat karpia marchewka pietruszka kawałek selera pół cebuli sól pieprz 3 łyżeczki żelatyny sok z cytryny Włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min następnie wkładamy płat karpia (jeśli nie mamy pewności czy uda nam sie go w całości wyłowić przygotowujemy sobie np koszyk do frytek) tak przygotowaną rybę wkładamy do wywaru i na wolnym ogniu gotujemy(...)Wyjmujemy na talerz, kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Dekorujemy warzywami. Ok 1 szkl wywaru mieszamy z żelatyną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalewamy rybę i odstawiamy do zastygnięcia

Gotowanie jest łatwe
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM 198

dyni (obranej) 4 szt. pomarańczy 1 cytryna 400 g białego cukru 200 g brązowego cukru otarta skórka z jednej pomarańczy otarta skórka z jednej cytryny sok z połowy / całej cytryny 1 laska wanilii płaska łyżeczki kardamonu płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Obrałam ze skóry 2 kilogramowy kawałek dyni. Wydrążyłam z niej nasiona. Pokroiłam ją najpierw na mniejsze kawałki(...)cukrem.  Odstawiłam  na dwie godziny. Po tym czasie dynia puściła sok. W czasie gdy sobie stała ja zajęłam się cytrusami. Wyparzyłam je w gorącej wodzie.  Obrałam ze skórek. Z jednej cytryny i pomarańczy starłam skórkę.  Nie powinno zostać na owocach białych skórek, ponieważ dodają dżemowi goryczki.  Pomarańcze pokroiłam na cząstki.  Cytrynę również, pamiętając

potrawyregionalne