woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:315/1096)

Nalewka z owoców głogu i jarzębiny. 156

Składniki : 1 i 1/2 kg owoców głogu 0,5 kg owoców jarzębiny 0,75 l miodu 0,25 l wody ( najlepiej źródlanej ) sok z 2 cytryn 1 i 1/2 l alkoholu 70 %  Sposób wykonania :   O woce głogu i jarzębiny opłucz, osusz, włóż do zamrażarki na co najmniej 2 tygodnie. Następnie owoce lekko rozmrozić, wsypać do czystego dużego słoja(...)słoja ( słój zamknij wieczkiem ), a do owoców dodaj miód i sok z cytryn, wymieszaj np. poprzez wstrząsanie słojem. Słój zamknij i odstaw na 7 dni. Często wstrząsaj słojem w tym czasie. Następnie zlej z owoców powstały syrop ( wymieszaj go z wcześniej zlanym alkoholem ), owoce zalej przegotowaną ciepłą wodą , ale nie gorącą. Słój z owocami zamknij i odstaw jeszcze

Przepisy i porady kulinarne
Morszczuk w sosie goan 167

mąki pszennej 1 łyżka wiórków kokosowych 2 jajka 100 ml wody brązowy ryż do podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę

Bon appetit mon amie
Placek na maślance z gruszkami, suszoną żurawiną i jagodami goji 152

metalowa miarka o pojemności 250 ml Formę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte gruszki obieramy, przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Do jednej miski wsypujemy składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mielone migdały – mieszamy. Dodajemy żurawinę i jagody goji – ponownie mieszamy. Do drugiej miski wbijamy

mojewypiekiinietylko
Placki z twarogiem i jabłkami 302

szczypta soli    160 g białego sera    1 cukier wanilinowy (16g)    2 jabłka    sok z 1/2 cytryny    1 kopiasta łyżeczka cynamonu    ok 1/2 szklanki wody    olej do smażenia Biały ser rozgniatamy widelcem. Jabłka myjemy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z białym serem, sokiem(...)cytryny i cynamonem. Jaja miksujemy z mlekiem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mąkę. Dodajemy masę serowo-jabłkową i mieszamy przy pomocy łyżki. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy stopniowo wodę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy same, posypane cukrem pudrem lub z ulubionym syropem. Placki z twarogiem i jabłkami  SMACZNEGO

peggiwkuchni
Gruszkowiec. 199

przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła  15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia Beaty
Kompot gruszkowy z goździkiem lub wanilią. 117

SKŁADNIKI: 5 kg. twardych gruszek sok z cytryny 1 łyżka cukru na słoik 0,7 około cm. laski wanilii lub jeden goździk/słoik woda WYKONANIE: gruszki cienko obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny, włożyć do słoika, dodać cukier(ilość cukru tak naprawdę zależny od słodkości gruszek-zawsze można dosłodzić), wanilię lub goździk, zalać wodą, pasteryzować

Kuchnia Beaty
Mrożona herbata. Ice tea. 118

upały według mnie najlepsza jest domowa ice tea, a nie ta ze sklepowej półki z dużą zawartością cukru. Składniki na 4 filiżanki: 1litr świeżo zagotowanej wody 1-2 saszetki herbaty miętowej sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru plasterki cytryny garść świeżej mięty kostki lodu Przygotowanie: W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą(...)przeszła aromatem świeżej mięty. Podajemy ice tea z kostkami lodu. Rozlewamy herbatę do filiżanek, podajemy ze świeżymi listkami mięty, plastrem mrożonej cytryny i z kostkami lodu. Można przyspieszyć schładzanie herbaty zaparzając ją w małej ilości wody (ok. ½ szklanki), następnie do dzbanka z herbatą dolać zimną wodę mineralną i wrzucić kostki lodu.     The post Mrożona herbata. Ice tea. appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kawa żołędziówka z mlekiem cytrynowym 150

Składniki: (na 1 porcję) 1 czubata łyżeczka kawy żółędziówki 1 szklanka wody (około 250 ml) 20-30 mleka łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny łyżeczka miodu Przygotowanie: 1. Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. 2. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. 3. Do mleka dodać

KreatywnePiny
Deser wiśniowo-czekoladowy 1251

soczystości owoców)200g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru25g czekolady deserowej25g czekolady mlecznejwiśnie do dekoracji Wykonanie:- wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, mieszankę wlać do gotujących się wiśni

Smakołyki Bereniki
Wegański deser - "W malinowym chruśniaku" 143

Wypłukaną kaszę jaglaną wsypcie go garnka i zagotujcie w szklance wody. Gotujcie pod przykryciem na słabej mocy palnika do czasu aż woda całkowicie się wchłonie. Żelatynę zalejcie odrobiną wody odstawcie na 10 minut aż napęcznieje i delikatnie podgrzewając rozpuśćcie ( nie gotujcie ! ) Gorącą kasze jaglaną (miękką) zmiksować blenderem na gładką masę. Dodajcie śmietankę kokosową, jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną żelatynę(...)ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce.  Frużelina malinowa 250 g malin(użyłam mrożonych) 4 g żelatyny wegetariańskiej. 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody) Żelatynę zalejcie 2 łyżkami wody i odstawcie do napęcznienia. W garnku podgrzewajcie owoce z cukrem i sokiem z cytryny.  Nie gotujcie intensywnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Cukinia ala ananas 168

cukinię. W smaku bardzo przypomina ananasa. Ja mam cukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 szk wody 0,5 laski wanilii 0,5 kg cukru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę, cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę

Ala piecze i gotuje
Kremowy twarożek śniadaniowy w wersji wegańskiej 153

łyżeczka natki pietruszki  1 łyżka szczypiorku  4 rzodkiewki  Przygotowanie: Nerkowce przełóż do miski, zalej zimną wodą i mocz przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Następnie zblenduj odcedzone z wody nerkowce razem z sokiem z cytryny, napojem roślinnym, czosnkiem, solą i pieprzem na gładką konsystencję.  Kolejno wymieszaj z posiekaną pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi

Zdrowie na języku :P
Zupa krem 100% szparagowa (bez ziemniaków i innych zagęstników) z makaronem 115

Jedynym zagęstnikiem jest dodatek makaronu, którego po ugotowaniu nie należy przelewać wodą (o ile ktoś tak robi?), ponieważ zawiera skrobię zagęszczającą zupę. 1 litr rosołu 700 g szparagów (u mnie 500g białych i 200g zielonych) 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny makaron do podania, ilość wedle uznania podsmażony wędzony boczek jako dodatek(...)cebuli i podsmażyć 2-3 minuty. Rosół wlać do garnka, dodać podsmażone szparagi i zagotować. Gotować do miękkości, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Ugotować makaron, odcedzić (nie przelewać wodą!) i dodać do zupy. Opcjonalnie posypać podsmażonym boczkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka brokułowo-pomidorowa z tuńczykowym sosem 136

sosie własnym 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz   Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki lub w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Tuńczyka osączamy z zalewy, przekładamy

Smaki Na Talerzu
Pyszny pomysł na kurczaka – zupa z czerwonych warzyw z makaronem orzo. Danie jednogarnkowe i szybkie. 183

400ml wody lub bulionu 2 ząbki czosnku 1cm imbiru świeża kolendra łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, kurkuma ewentualnie cytryna do podania Sposób przygotowania: Makaron ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Czosnek i imbir posiekaj. Paprykę pokrój(...)najmniej minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażaj aż białko się zetnie. Zalej pomidorami oraz wodą/bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku. Wymieszaj z makaronem. Posyp świeżą kolendrą. Możesz podawać z sokiem z cytryny

wysmienity
Muffinki z truskawkami 99

zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka z cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche składniki • 2 szklanki mąki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 lekko czubate łyżeczki

To co kocham
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 225

kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 473

kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki

Mała Cukierenka
Sałatka z kaszy jaglanej i szynki 248

suszonych pomidorów 150 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę. Oliwę, przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy do reszty składników i mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z wątróbek drobiowych z żurawiną 170

wątróbek drobiowych ewent. gotowana marchew i pietruszka garść świeżych liści bazylii 2 łyżki suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól i pieprz Żurawinę namoczyć 10 min w wodzie. Ugotowaną wątróbkę ( ewent. marchew i pietruszkę ), bazylię, żurawinę i sok z cytryny zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na godzinę do lodówki. Inspiracja Przypraw mnie

Atlas Smaków
Barszczyk czerwony 185

nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam

Bea(u)ty kitchen
Truskawkowo - miętowo - pomarańczowy koktajl oczyszczający z siemieniem lnianym 157

blogu.  Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego  100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy 10 listków mięty szklanka wody Po owoce wpadajcie tutaj  zawsze będzie taniej  Przygotowanie: Do dzbanka wrzucamy siemię lniane i zalewamy szklanką gorącej wody - odstawiamy na 20 minut. Dodajemy truskawki

Niezły Młynek
Zielono mi zimą! 342

słonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny Fasolkę umyć i ugotować (10 minut) w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, oliwą i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika uprażyć, wymieszać z fasolką i dressingiem

Zapiski Młodej Żony
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek 158

cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków

Z miłości do słodkości