cebula dymka bez szczypiorku ( albo ½ dużej cebuli) 1 ząbek czosnku 1 mała główka sałaty rzymskiej „mini“ 400-500 g mrożonego groszku 1 łyżka mąki woda sól, pieprz do smaku trochę soku z cytryny Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Sałatę pokroić na kawałki W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli, dodać czosnek(...)minuty. Dodać groszek, zwiększyć ogień i smażyć chwilę. Dodać łyżkę mąki i całość dobrze wymieszać a następnie zalać wodą, żeby pokrywła cały groszek. Gotować ok 15 minut aż groszek zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Artykuł Królik w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyśmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam
Blondynka Gotujeśmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas
W SMAKczubate łyżki śmietanysiekany szczypioreksiekany kopereksól, pieprz, cukier do smakusok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę
Kuchnia domowa Aniuzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty ewentualnie kostki lodu Wykonanie: Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry, truskawki szypułkujemy, myjemy, listki mięty myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy
Blondynka Gotujeniektóre z leczniczych właściwości tego ziółka. Poniżej prezentuje przepis według którego moja znajoma przyrządziła miód. Składniki: 900 kwiatów mniszka, całych główek 1.5 litra wody źródlanej 1.5 kg cukru około 150 ml soku z cytryny Wykonanie: Kwiaty rozkładamy na około godzinę aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy je go garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut(...)czasie zestawiamy je z ognia i pozostawiamy na całą noc w wodzie w której je gotowaliśmy. Rano odcedzamy napar(przez materiał tetrowy bądź gazę). Otrzymany w ten sposób sok przelewamy do szerokiego garnka, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny i całość gotujemy przez 2 godziny bądź dłużej, do uzyskania konsystencji miodu. Gdy miód będzie już gotowy przelej
Krakowskie smaki Anisolonych śledzi (4 sztuki) 250 g jogurtu greckiego 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 płaska łyżeczka miodu 1 cebula + sól 1 małe jabłko koperek sok z cytryny Przygotowanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2 -cm kawałki cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i wygnieść w palcach. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać(...)pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać
O kuchni z uczuciemsody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek(...)następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną się rozpadać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała część dużego pora -olej do podsmażania -szczypta kardamonu, kurkumy, curry -sól, pieprz do smaku -kilka kropel cytryny -łyżka masła -pół szklanki kaszy jaglanej -szklanka gorącej wody -garść posiekanej natki pietruszki Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu(...)stron kawałki mięsa drobiowego na rumiano. Wykładamy na warzywa, posypujemy przyprawami i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni w której smażyło się mięso, krótko prażymy suchą kaszę. Zalewamy gorącą wodą, solimy wg uznania, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Do ugotowanej kaszy wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Mięso wraz
Kulinarne przemysleniacytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki
Kulinarne przygody Gatitywykonać ? Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry. Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni
Wanilia i Kardamonselera 1 spora marchewka 1 pęczek pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku Mięso wołowe oraz kości na zupę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostały przykryte(...)dużą, w miarę równą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Korzeń selera oraz ziemniak kroimy w małą kostkę, to samo czynimy z pomidorami. Cytrynę parzymy we wrzątku, bądź szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą, przy pomocy szczoteczki, następnie kroimy ją na plasterki. Gdy wywar będzie już gotowy, wrzucamy do niego wszystkie warzywa oraz plasterki cytryny. Ja z mieszanki warzywnej
Kuchenna Kontrrewolucyazmielony czarny pieprz - olej sezamowy (lub oliwa) Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia. Odsączamy z pozostałości wody. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok z ½ cytryny, olej sezamowy, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną miętę i pietruszkę, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz cebulkę od szczypioru, pokrojony szczypior, pomidorki przekrojone
mojewypiekiinietylkopestki- jeśli są. Cytryny umyjcie i sparzcie jak pomarańcze, obierzcie tak samo grubo ze skórki i pokrójcie, usuwając wszystkie pestki. Skórki z cytryny nie zachowujemy. Wrzućcie owoce razem do garnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody. Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu(...)pobrania i wydrukowania na samoprzylepnym papierze tutaj - pełnokolorowe. SKŁADNIKI 2,5kg pomarańczy- najlepsze będą hiszpańskie, bardzo soczyste, z cienką skórką 2 średnie cytryny 1 limonka 1,5 szklanki drobnego cukru 250ml wody lub 100% soku pomarańczowego, niesłodzonego kardamon i anyż gwiazdkowy w ziarnach korzeń świeżego imbiru, około 4-5cm rum albo whisky, około 1/4 szklanki
Karo in the Kitchenzapiekałam w 150st. przez 40min. Do maczania podałam sos tzatziki. W miseczce umieściłam jogurt. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, startą połówkę ogórka (odcisnąć z wody) oraz kilka kropel soku z cytryny. Wymieszałam
bastalenakorzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny (do smaku) 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb sól, pieprz do smaku(...)sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował. Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą ilością soku z cytryny), 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy
Kulinarne Przebojekosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc (co najmniej 8 godz.). Odcedź. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zagotuj. Wsyp fasolę, sól(...)minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj barszczu do zagotowania. Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy
Delicious Placemięsem, mlekiem czy też innym produktem. szklanka mleka lub wody 2 łyżki otrębów owsianych 1/3 szklanki kuskus 5 suszonych daktyli łyżka soku z cytryny szklanka pokrojonych owoców szczypta soli Mleko ( czy też wodę jak tam kto woli) gotujemy. Daktyle kroimy na drobno ( 6 - 8 części) i wrzucamy do zagotowanego już mleka. Wcześniej istnieje ryzyko, że nam się skwasi(...)gustu, smaku lub tego co akurat mamy. Ja miałam truskawki, kiwi, pomarańcze i pestki granatu. Te większe kroimy w grubszą kostkę, aby były wyczuwalne. Do kuskus dodajemy sok z cytryny, on nada nam takiej lekkiej ostrości. A następnie wsypujemy owoce, mieszamy i gotowe. Można zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zapakować i zabrać ze sobą na wynos. Jeśli chodzi o otręby
Dieta moja pasjaSkładniki: 5 sztuk dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na syrop: 145 g pokrojonej skórki pomarańczowej 400 g cukru 80 ml wody Wykonanie: Pomarańcze wyszorowałam, obrałam skórkę cienko od razu bez białej części albedo. Najlepiej użyć do tego nożyka(...)pomarańczowe, wymieszałam i gotowałam około 15 minut czas od czasu zamieszałam, uważając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie, kiedy woda wyparowała dodawałam porcjami pozostałą wodę. Na koniec dodałam 1 łyżkę soku z cytryny. Skórkę przełożyłam do słoika. Doskonale przechowuje ją w lodówce przez około 2 miesiące. Jaką Wy dodajecie? Kupujecie gotową, czy sami robicie w domu? Zachęcam
Kuchnia u Krysiżółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym żółtkiem. Podać ze słodkimi grzankami
Tradycyjna Kuchnia