woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:316/1096)

Sałatka brokułowo-pomidorowa z tuńczykowym sosem 136

sosie własnym 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz   Podzielone na różyczki brokuły gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki lub w grubą kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Tuńczyka osączamy z zalewy, przekładamy

Smaki Na Talerzu
Pyszny pomysł na kurczaka – zupa z czerwonych warzyw z makaronem orzo. Danie jednogarnkowe i szybkie. 183

400ml wody lub bulionu 2 ząbki czosnku 1cm imbiru świeża kolendra łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, kurkuma ewentualnie cytryna do podania Sposób przygotowania: Makaron ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Czosnek i imbir posiekaj. Paprykę pokrój(...)najmniej minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażaj aż białko się zetnie. Zalej pomidorami oraz wodą/bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 15 minut. Dopraw do smaku. Wymieszaj z makaronem. Posyp świeżą kolendrą. Możesz podawać z sokiem z cytryny

wysmienity
Muffinki z truskawkami 100

zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka z cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche składniki • 2 szklanki mąki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 lekko czubate łyżeczki

To co kocham
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 225

kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki

Mała Cukierenka
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 473

kakao bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki

Mała Cukierenka
Sałatka z kaszy jaglanej i szynki 248

suszonych pomidorów 150 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę. Oliwę, przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy do reszty składników i mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z wątróbek drobiowych z żurawiną 170

wątróbek drobiowych ewent. gotowana marchew i pietruszka garść świeżych liści bazylii 2 łyżki suszonej żurawiny sok z połowy cytryny sól i pieprz Żurawinę namoczyć 10 min w wodzie. Ugotowaną wątróbkę ( ewent. marchew i pietruszkę ), bazylię, żurawinę i sok z cytryny zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Ostawić na godzinę do lodówki. Inspiracja Przypraw mnie

Atlas Smaków
Barszczyk czerwony 185

nastawiam ok 1,5 litra wody dodając do niej liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Marchew, pietruszkę, buraki i seler kroję w słupki,dodaję do wody. W razie konieczności doprawiam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, by buraki nie straciły koloru. Cebulę i pora oczyszczam, wrzucam w całości do wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam

Bea(u)ty kitchen
Truskawkowo - miętowo - pomarańczowy koktajl oczyszczający z siemieniem lnianym 157

blogu.  Porcja na 4 małe koktajle. Składniki: 100 g siemienia lnianego  100 g truskawek (mogą być mrożone) 3 kiwi sok z 1 cytryny sok z 2 pomarańczy 10 listków mięty szklanka wody Po owoce wpadajcie tutaj  zawsze będzie taniej  Przygotowanie: Do dzbanka wrzucamy siemię lniane i zalewamy szklanką gorącej wody - odstawiamy na 20 minut. Dodajemy truskawki

Niezły Młynek
Zielono mi zimą! 342

słonecznikiem 500g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej) 5 łyżek ziaren słonecznika 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny Fasolkę umyć i ugotować (10 minut) w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miodem, oliwą i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika uprażyć, wymieszać z fasolką i dressingiem

Zapiski Młodej Żony
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek 158

cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Wraz z porzeczkami przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać startą skórkę z cytryny. Smażyć ok. 40 min na małym ogniu, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoiczków

Z miłości do słodkości
Budyń jaglany kokosowo -bananowy. 140

mleka kokosowego sprawia,że jest jeszcze lepszy .Polecam. Składniki: na dwie porcje 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego o,5 szklanki wody 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia Kaszę prażymy na suchej patelni 2 minuty ,cały czas potrząsając patelnią ,aby ziarna się nie przypaliły i równomiernie się uprażyły .Następnie przekładamy(...)garnka z gotującą się już wodą z mlekiem kokosowym . Dajemy 0,5 szklanki wody i o,5 szklanki mleka .Kaszę gotujemy na małym ogniu 15 minut . Jeszcze ciepłą przekładamy do blendera ,dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego ,sok z cytryny i banana pokrojonego na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus .Gęstość kontrolujemy mlekiem kokosowym,jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę

Ladylaura.
Sałatka tabbouleh 153

odsączam pokrojone już drobno pomidory na sicie. Jak długo można przechowywać sałatkę tabbouleh Dzięki dodatkowi oliwy i soku z cytryny lub limonki, przechowywana w lodówce sałatka tabbouleh zachowuje świeżość do dwóch dni. Ważnym jest, aby poszczególne składniki zawierały jak najmniej wody. Jednak podobnie jak większość sałatek tabbouleh arabska sałatka z pietruszki najlepiej smakuje po około 30 minutach od przyrządzenia, kiedy(...)odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie (można ją dodatkowo odcisnąć przez lnianą ściereczkę) aby pozbyć się nadmiaru wody. Wszystkie warzywa i zioła posiekać najdrobniej jak to możliwe. Dodać sok z cytryny lub limonki i oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Dodać odsączoną kaszę bulgur i ponownie delikatnie wymieszać. Przed podanie schłodzić w lodówce około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 214

limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować min. 3 miesiące w mieszaninie soli i soku cytrynowego) 2 łyżki cukru białego (lub 4 jeżeli nie mamy syropu(...)limonki i zalać sokiem z limonki. 2 . Zrobić sos - rozpuścić na niewielkiej patelni cukier biały i brązowy, melasę, plastry kiszonej cytryny i lekko gotować 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli jednak będzie rzadkie, zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Powinno mieć konsystencję rzadkiego kisielu. Przykryć patelnię i zestawić z ognia. 3 . Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa

Kuchnia Prezydentowej
Łabędzi puch 197

dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC. Jajka przelewamy ciepłą wodą i wycieramy. Dokładnie oddzielamy sześć żółtek od sześciu białek. Białka ubijamy(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy cukier i wiórki. Smażymy, często mieszając, aż wiórki zaczną przybierać złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy poncz. Do ¾ szklanki wody dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki likieru, a następnie mieszamy. Łabędzi puch: Biszkopt przekrawamy w połowie wysokości wzdłuż na dwie części. Spodni biszkopt wkładamy do blaszki w której go piekliśmy

Poezja smaku
Indyjski ser Panir (Paneer) 118

Trzymajcie kciuki, aby wyszedł nam ten smakołyk :) 5 litrów pełnotłustego mleka (świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 3/4 szklanki gorącej wody lub 12 łyżek soku z cytryny W dużym garnku zagotowujemy mleko, podgrzewamy jeszcze przez chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Zmniejszamy ogień i zanim pianka na mleku opadnie dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy

Marder&Marder Manufacture
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) 148

zasięgnęłam od Babeczki35 z Doradcy Smaku Składniki: (na ok. 4 słoiki 250g)  400 szt. (300g) kwiatów mniszka (uważać na ogonki bo mają gorzkie mleczko) 2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. (I tak oglądałam każdy kwiatek osobno a jednak(...)którego znalazłam dopiero w garnku :/ ) Przekładamy kwiaty do garnka i zalewamy wodą (nie widać jej z wierzchu). Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, w sumie jak mocna herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi bo musiałam dodać więcej cukru

W kuchni bez szafek