kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor 1 łyżka oliwyszczypta soli, pieprzu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka cytryny Przygotowanie:Pomidora sparzamy w gorącej wodzie tak, aby skórka odeszła.Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie większego naczynia.Na oliwie z oliwek(...)bulionu. Gotujemy na małym ogniu.Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę.Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać).I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny
Kitchens Alphabetśrednicy 26 cm. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru 2 pomarańcze 5 jajek 3 łyżeczki proszku + 3 pomarańcze, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka żelatyny, sok z połówki cytryny 3 pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy pokrojone pomarańcze i gotujemy na małym ogniu tak długo(...)rozgrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Do zostawionego wcześniej syropu, w którym gotowały się plasterki pomarańczy dodajemy sok z połówki cytryny i łyżkę żelatyny. Podgrzewamy na małym ogniu (nie wolno zagotować syropu z żelatyną) i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest
Ciastkozercymandarynki 60 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Mus z kiwi: 2 świeże kiwi 2 łyżki miodu 1/2 - 1 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki agrestowej 375 ml gorącej wody Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, potem przelać do 1/3 wysokości pucharków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić(...)gorącej wody i przestudzić. Jogurt naturalny zmiksować po czym dodać żelatynę, syrop z mandarynki oraz cukier puder. Całość mieszać do chwili, aż wszystkie składniki si ę połączą oraz powstaną pęcherzyki powietrza. Piankę jogurtową wyłożyć na stężoną galaretkę do wysokości 2/3 pucharków. wstawić do lodówki do stężenia. Kiwi obrać i pokroić w niewielką kostkę zblendować. Dodać miód
Ciastka - domowe słodkościstyczniowe wieczory. A już z filiżanką aromatycznej kawy nic więcej nie trzeba:) składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5-6 jabłek najlepiej z czerwoną skórką 6 łyżek cukru pudru sok z cytryny krem: 5 łyżek mąki 50 g cukru ( ok 3 łyżki) 250 ml śmietany kremówki 2 jaja oraz 4-5 łyżek sklarowanego masła Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem(...)małe paski ok 1,5 cm. Jabłka umyć ( nie obierać), pociąć na bardzo cienkie półplasterki tak, by skórka była na jednym brzegu. Zagotować 300 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Do wrzącego syropu wrzucać partiami plasterki jabłek i blanszować ok 2 min. Wyjąć i odsączyć. Paski ciasta francuskiego rozłożyć płasko i układać na nich plasterki jabłek
Z Marcepanemszklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny Mus brzoskwiniowy: 5 dojrzałych brzoskwiń 1 szklanka wody 2 galaretki brzoskwiniowe 1 łyżka cukru brzoskwinie do dekoracji mięta do dekoracji Sposób wykonania: MASA SEROWA: Zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukry, budyń śmietanę(...)masło i sok z cytryny, miksujemy krótko na gładką jednolitą masę około 3-4 minuty. Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut. Sernik ma pozostać biały, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Wanilia i KardamonŁatwe Tanie Przepis na zaskakujący dżem z dyni z pomarańczą i cytryną. Składniki 5 kg dyni 0,5 szklanki wody 0,5 kg cukru cukru 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka limonka z trawą cytrynową sok z 1 cytryny 2 duże pomarańcze 2 żelfixy 2:1 Sposób przyrządzenia 1 Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie usunąć […] Artykuł Dżem
PysiaGotuje.plSara dziekuje Tobie i Twoim rodzicom -w szczególności tacie, że pokazał mi jakie bogactwo smaków kryje sie w jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwaniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce o małych oczkach). Dolewamy sok wyciśnięty z tych dwóch cytryn, a całość ustawiamy na garnku z wrzącą wodą (innymi słowami w kąpieli wodnej). Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszamy ogień. Dorzucamy masło wraz z rozkłóconymi jajkami i mieszamy, aż krem zacznie gęstnieć(...)Uważamy by woda się nie zagotowała, bo wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu
Kolizje Smakówwodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy(...)silnie rozgrzany wrzucamy kurczaka. Szybko obsmażamy. Wyciągamy i wrzucamy warzywa. Do podsmażonych warzyw dorzucamy kurczaka. Smażymy jakieś 3-4 minuty. Dodajemy pokrojone grzybki mun, chwilę smażymy i zalewamy wodą. Dusimy, raz na jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia wsadzamy makaron, zalewamy wrzątkiem prosto z czajnika i lekko solimy. Na opakowaniu makaronu producent pisze, żeby gotować, ale tak też się
ladykitchenstopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać na babce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki na min. 24 godz. Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać
SzczyptaSmaQtruskawek. Oto składniki na kompot z jabłek, gruszek i truskawek: 3 jabłka 2 gruszki 1 szklanka truskawek - świeżych lub mrożonych (poza sezonem) 2 litry wody stołowej 0,5-3/4 szklanki cukru sok z cytryny do smaku Przepis na domowy kompot - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce wrzucić(...)szypułki. Krok 2. W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać cukier. Następnie do wrzącego syropu wrzucić owoce, jedną warstwą na powierzchni. W razie konieczności robić to partiami. Owoce obgotować, obracając je co jakiś czas w syropie. Na końcu do wrzącego syropu dodać truskawki i podgrzewać jeszcze chwilę. Można dodać sok z cytryny do smaku. Podgotowane owoce porcjować do kompotierek
Moja Książka Kucharskaząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki
królestwo garówSkładniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 1 jajko szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nałożenie: 1 kg jabłek ( u mnie koksa) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka miodu laska wanilii na syrop: 30 ml wody 60 g ksylitolu cynamon - opcjonalnie Wykonanie: mąkę z cukrem wsypać(...)misy robota, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć mieszadłem do powstania drobnej kruszonki. Wbić jajko, następnie wlać wodę i miksować do połączenia składników i powstania gładkiego ciasta. Uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić w cienkie plasterki o grubości około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!