woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:321/1096)

Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 234

się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i cytryna – na zaostrzenie smaku. Szparagi uwielbiam, ale nienawidzę ich gotować – gotowane tracą swój wspaniały smak, który rozmywa się w wodzie. Zielone szparagi, szczególnie te młode i pierwsze, są szczupłe, wąziutkie w talii… Idealne do grillowania albo pieczenia. Masło, czosnek(...)dół, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie. Masło kroimy w kostkę, cytrynę parzymy, odcinamy sobie połówkę – 2/3 kroimy w niezbyt grube plasterki, resztę połówki wyciskamy – potrzebna nam łyżka soku. Krewetki odmrażamy na sicie pod ciepłą ale nie gorącą bieżącą wodą. Te w pancerzach oczyszczamy – zostawiamy samo mięso. Jeśli są duże – można dodatkowo przekroić je wzdłuż

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną 333

Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 700 g 3/4 szklanki wody lub bulionu – ok. 180 ml 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 średnia cebula – ok. 90 g 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku 100 ml śmietanki kremówki(...)miękka). Nie należy jej gotować zbyt długo, by nie dopuścić do rozgotowania i powstania nieapetycznej papki. Co jakiś czas przemieszać kapustę, by równo się dusiła w wodzie (bulionie). Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Śmietankę kremówkę wymieszać z łyżką mąki pszennej, tak by uzyskać jednolitą konsystencję (najłatwiej będzie wymieszać za pomocą rózgi

Kulinarne Przeboje
Babeczki z kremem malinowym 259

szczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 120 g białej czekolady 1 łyżka soku z cytryny bezy: 3 białka 150 g cukru 50 ml wody   Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i szybko zagniatamy.Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość(...)czekoladą dodajemy przetarte maliny. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus malinowy miksujemy z mascarpone z dodatkiem soku z cytryny. bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru. Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop o tej temperaturze wlewamy powoli do miksowanych białek , wlewamy go przy brzegu

Bon appetit mon amie
Stefanka 203

mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy

Cynamonowe szczęście
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych 111

drożdżowe nieaktywne (do nabycia w eSłoneczku ) Dodatkowo: olej do smażenia Rybę należy pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić i dokładnie osączyć z nadmiaru wody). Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć solą i pieprzem. (Zamiast soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.) Jajko dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka. Rybę panierować kolejno: w mące

Di gotuje
Syrop imbirowy na jesienne przeziębienia i wzmocnienie odporności 121

Zbliża się sezon jesienny, a co za tym idzie niestety przeziębienia i osłabienie odporności. Dlatego dziś mój wpis będzie dotyczył zdrowego i rozgrzewającego syropu imbirowego z dodatkiem soku z cytryny. Większość osób kojarzy imbir  z przyprawą kuchenną, ale to kłącze ma także wiele właściwości leczniczych. Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także(...)łagodzi on jego ból. Syrop imbirowy na jesienne przeziębienia  i wzmocnienie odporności Czas przygotowania: 7 godzin Składniki: 125 g imbiru 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z jednej umytej i sparzonej cytryny Wykonanie: Imbir kroimy w plasterki, nie obieramy go ze skórki, pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy imbir, doprowadzamy do zagotowania

Kulinarne przygody Gatity
Zupa buraczkowo - pieczarkowa. 122

marchewke, oraz ziele i lisc laurowy, gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostke buraki czerwone do miekkosci. Do wody  dodac ok. dwie łyżki soku z cytryny aby buraki zachowały swój kolor. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke a pieczarki w półplasterki(jeśli sa duże należy je wcześniej obrac) i dodajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Syrop rabarbarowy z anyżem. 139

niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).   SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.           Składniki: 1 kg rabarbaru 1 gwiazdka anyżu 500 ml wody 700 g cukru (można mniej) sok z 1 cytryny           Sposób przyrządzania:             Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić(...)najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lekka sałatka z komosą ryżową 184

szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Pomidorki przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy(...)Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam.  3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenna lemoniada fiołkowa 115

nacieszcie się jego zapachem, a później zróbcie pyszny, orzeźwiający napój. Składniki (750 ml): 1/2 szklanki płatków/kwiatów fiołka wonnego 1 szklanka wrzątku 1 cytryna 2-3 łyżki cukru (lub innej substancji słodzącej) 500 ml wody zimnej Przygotowanie: 1) Przygotować napar z fiołków: obrać płatki/kwiaty, umyć na sitku pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę (napar(...)kolor zielonkawy). 2) Odcedzić napar i przelać do dzbanka, dadać sok z cytryny (teraz kolor zmieni się na różowy) oraz cukier i mieszać, aż cukier się rozpuści. 3) Na koniec dolać resztę wody i schłodzić

Fitsweet.me
Aglio e olio 130

papryczka chili 6 łyżek tartego parmezanu 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku   Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Zanim odcedzimy makaron, odlewamy pół szklanki wody spod makaronu. Po odcedzeniu nie przelewamy i trzymamy w cieple.   Na patelnie wlewamy oliwę(...)czosnek delikatnie się zezłoci.   Następnie na patelnię dodajemy makaron, masło oraz tyle wody spod makaronu. aby dodany makaron był mokry, ale nie ociekający wodą. Do tego dodajemy natkę pietruszki, skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i połowę przygotowanego parmezanu. Wszystko razem dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia.   Danie podajemy od razu gorące. Na wierzchu posypujemy

Smaczna Strona
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 275

cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu  sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia.  Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić.  Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej można odsączyć(...)sicie z nadmiaru wody lub osuszyć za pomocą ręcznika papierowego), pokrojonego w kostkę ogórka, tuńczyka, drobno pokrojony szczypiorek i ostudzony ryż. W razie potrzeby można dodać pozostały sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z majonezem

Pasja Smaku
Lemoniada 158

Występuje w wielu wariantach, jednak klasyczną, domową lemoniadę sporządza się ze słodzonej, przegotowanej wody (albo wody sodowej) z dodatkiem naturalnych soków cytrusowych (cytryna,limonka, pomarańcza) oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się oziębiony, a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny. Można podać również z kostkami lodu i słomką, najlepiej

mojewypiekiinietylko
Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek ) 137

Składniki: 3 cytryny 1//2 pomarańczy  180 g masła 300 g cukru pudru 5 jajek 10 g żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.  Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Sok przelać do rondelka, dodać cukier puder, wymieszać  i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać masło - rozpuścić. Jajka wybić do większej miski, roztrzepać

kolorowotorcikowo