woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:326/1096)

Pachnące cytryną spaghetti z krewetkami 150

poziom tego przekleństwa naszych czasów. Składniki (na 3 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti (u mnie razowy) 4 ząbki czosnku pół cytryny chili ok. 20 dag krewetek szczypta białego pieprzu sól natka pietruszki dobra oliwa Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować posolić i ugotować w niej makaron (al dente). Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wycisnąć do niej(...)intensywniej pachnieć, wrzucić obrane krewetki. Posypać białym pieprzem. Na patelnię z zaczerwienionymi krewetkami dodać odcedzony makaron i ewentualnie trochę wody z jego gotowania. Makaron z dodatkami wykładać na talerze. Danie polać oliwą i skropić sokiem z uduszonej na patelni cytryny (cytryna jest gorąca, zatem można ją chwycić szczypcami kuchennymi; sok sam zacznie kapać). Całość posypać posiekaną natką pietruszki, która niweluje

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada bez pieczenia czekoladowo-kokosowa z petit beurre 165

Świetny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku Składniki na masę czekoladową: ½ szklanki cukru ½ szklanki wody 3 łyżki kakao 3 paczki herbatników szkolnych 1 cukier waniliowy Wykonanie masy kokosowej: Masło utrzeć z margaryną, dodać cukier puder, sok z cytryny do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z bobem, feta i miętą 145

pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól i czarny pieprz, grubomielony 1 łyżka soli 250 g sera mascarpone otarta skórka z połowy cytryny 2 łyżki włoskich orzechów garść rukoli Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie(...)Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp

codojedzenia
domowy kopiec kreta 399

Wydrążone ciasto kruszymy. składniki na masę: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2/3 łyżki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 70 g czekolady deserowej 3 banany sok z cytryny wykonanie: Czekoladę siekamy. Serek mascarpone miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem pudrem a następnie łączymy ją z mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jamajka 222

proszek, 47 g) 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem malinowy do przełożenia warstwa galaretkowa 3 galaretki o smaku cytrynowym 3 szklanki wrzącej wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30%  150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady Na samym początku galaretki(...)rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera, białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Powinna utworzyć się gęsta i sztywna piana. Następnie dodawać po jednym żółtku. Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao

Ugotować
Zupa cytrynowa z ryżem 74

Zupy Porcje 1 duża porcja Czas 30 minutes Składniki Marchweka Korzeń pietruszki Pół małego pora Skórka z jednej cytryny Sok z dwóch niewielkich cytryn 60 g brązowego ryżu 2 żółtka 2 łyżki mascarpone (można tez zastąpić słodką śmietanką) Bulion lub woda i dobrej jakości kostka bulionowa Pieprz, sól, kurkuma, tymianek Wykonanie Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, pora drobno(...)recipeYield":["1","1 duża porcja"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["Marchweka","Korzeń pietruszki","Pół małego pora","Skórka z jednej cytryny","Sok z dwóch niewielkich cytryn","60 g brązowego ryżu","2 żółtka","2 łyżki mascarpone (można tez zastąpić słodką śmietanką)","Bulion lub woda i dobrej jakości kostka bulionowa","Pieprz, sól, kurkuma, tymianek"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych

Healthycreations.pl
pyszny, lekki sernik z czekoladową pianką 224

wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka. PONCZ: -4 łyżki wódki -3 łyżki soku z cytryny -2 łyżki cukru -pół szklanki wody Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wystudzony biszkopt ponczujemy .  MASA SEROWA -750g sera półtłustego -5 jajek -3/4 szkl cukru -szklanka mleka -2 czubate łyżki mąki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 379

słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią Kamis cukier puder Wykonanie:Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest już gotowe. Odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min.  Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok do smaku. Pierwszy blat karpatki układamy wzniesieniami do dołu na to wykładamy część kremu. Na krem układamy upieczone rulony z wiśniami i przykrywamy je pozostałym kremem. Układamy

Malinowe Pocałunki
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera 181

otwieramy piekarnika. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę i dobrze groszek wysuszyć. Powinien być w trakcie jedzenia chrupiący. Podobnie jak ciasto do karpatki. Moje uwagi do przepisu: Po zagotowaniu wody z masłem, zdjęłam garnek z gazu i po wsypaniu całości mąki, zmiksowałam. Po dodaniu kolejno 8 jajek, ciasto wyglądało mi na oko zbyt luźne. Jajka przecież są różnej wielkości. Jeśli(...)Zupa krem z brokułów Składniki na zupę: Świeże brokuły, bulion warzywny, sól, cukier, odrobinę soku z cytryny. dobra śmietana lub jogurt. Wykonanie: Brokuły najlepiej przygotować na parze i zmiksować dodając bulion warzywny. Zachowają wtedy swój zielony kolor. Można ugotować w wodzie z warzywami, z solą i cukrem nie przykrywając garnka, wtedy też nie strącą koloru. Gęstość zupy w zależności

Leśny Zakątek
Zdrowa sałatka z kaszą kuskus 127

sól - szczypta 1/2 szt granata ( pestki ) 1/2 szkl jagody kamczatki 5 dużych truskawek 1,5 łyżki posiekanej mięty Sok sok z 1/2 cytryny miód - 2 łyżki Przygotowanie: Kaszę kuskus wsypać do miski, zalać lekko osoloną gotowaną wodą, odstawić do napęcznienia. Przemieszać delikatnie kaszę, dodać owoce i posiekaną mięte. Sok z cytryny wymieszać z miodem, polać przygotowanym sokiem sałatkę, ostrożnie wymieszać

Kuchnia Danusi
PĄCZKI GNIAZDKA 177

250ml wody 60g masła szczypta soli 150g mąki pszennej 3 średnie jajka olej do smażenia Lukier:   180-200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub rumu 4-5 łyżek gorącej wody Wszystkie składniki lukru ze sobą łączymy. Wykonanie: wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy gaz   i dodajemy całą mąkę , energicznie mieszamy. Ciasto   musi

Słodkie zapomnienie
Ciasto orzechowe cappuccino 210

szczypta soli Krem cappuccino: 600 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Do naponczowania: 1/2 szklanki bardzo mocnej herbaty 1 plasterek cytryny Dodatkowo: 300 g gotowej masy kajmakowej (około 2/3 puszki) 1 gorzka czekolada Przygotowanie ciasta: Jajka włożyć do niewielkiej miski i zalać bardzo ciepłą wodą, żeby(...)cappuccino: Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Kiedy będzie stygła mieszać od czasu do czasu. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać proszek cappuccino i całość zmiksować. Przestudzoną żelatynę wlewać do kremu powoli cienkim strumieniem i wszystko razem dobrze zmiksować. Dolną połowę ciasta naponczować połową herbaty z cytryną i wyłożyć na nią krem cappuccino. Przykryć drugą

Trzeci talerz
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 179

szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa(...)lodówce  W gorącej  wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier

Ciasteczkowy Potwór
Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą 144

sztuk Czarnuszka – 1 łyżka Feta – 200g Sól, pieprz Składniki – sos: Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód – 1 łyżka Masło migdałowe – 2 łyżki Sok z 1 cytryny Wykonanie: Komosę ugotować w osolonej wodzie a następnie ostudzić. Gdy będzie już zimna dodać do niej drobno posiekane orzechy, rzodkiewkę i seler pokrojone w plastry. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem

Kuchnia Bon Appetit
Kwas chlebowy 214

domu  Składniki: 0,5 kg czerstwego razowego chleba na zakwasie lub chleba razowego na miodzie 2 kromki suchego chleba żytniego 5 litrów wody, 20 gramów świeżych drożdży, 20 - 25 dkg cukru sok z jednej cytryny  rodzynki Przygotowanie Chleb pokroić na cienkie kromki i zrumienić lekko w piekarniku (im bardziej zrumieniony chleb tym ciemniejszy kwas otrzymamy) Kromki chleba włożyć(...)odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około 5 litrów płynu) oraz sok z cytryny. Naczynie ponownie przykryć gazą i odstawić na kolejne 24 godziny do fermentacj. Zdjąć powstałe szumowiny, ponownie przecedzić i rozlać do butelek napełniając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata