wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować
Mała Cukierenkaokraszone masełkiem z cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 250 mąki ziemniaczanej łyżeczka chrzanu trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki startej skórki z cytryny Przygotowanie: obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu; następnie odlewam wodę, chwilę odparowuję na ogniu, potem tłukę je dokładnie w garnku lub przepuszczam przez praskę; do masy dodaję mąkę
Zasmakuj Kuchnioleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Do jeszcze gorącej kapusty dodajemy
Rozpustne gotowaniepieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki wody Składniki na krem: ½ l śmietany kremówki 2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół 3 banany sok z 1 cytryny(...)Przygotowanie ciasta: . Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy . Białka ubijamy na pianę i dodajemy
Proste Potrawydzisiaj postanowiłam przygotować sałatkę z kuskusem i warzywami. Ekspresowa w przygotowaniu i równie szybko znika z talerzy ;) Składniki: szklanka kuskusa 2 szklanki wody 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe 2 łyżeczki masła cytryna pół zielonego ogórka pół czerwonej papryki 15 oliwek czarnych 15 oliwek zielonych nadziewanych papryką 10 pomidorków kokajlowych pieprz oliwa cytrynowa Przygotowanie: Kostki rosołowe kruszymy w misce(...)zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem. Pozostawiamy ją na parę minut. Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła. Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże
Taste Therapyłyżki posiekanych pół białej części pora 1 papryczka chilli lub cayenne 2 czubate łyżki cukru olej (może być kokosowy) sok z połowy cytryny i otarta skórka 4-5 cm obranego imbiru sos sojowy 50 g ryżu (u nas basmati) 1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez(...)przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy sos sojowy i dodajemy cebulę, pora, papryczkę chilli i grzyby. Mieszamy, Dodajemy cukinię i paprykę i podlewamy wodą z grzybów. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą się krócej, drugie dłużej. Chodzi o to, żeby były przygotowane w punkt. Jeszcze gorące serwujemy w towarzystwie
Kuchnia od dwojgapieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem
Kuchnia Danusidrożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g ksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej Krok 1 Do misy wsypuje mąkę przesianą i robię w niej dołek. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i przelewam(...)wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę 20-25 minut w 170 stopniach. Krok 6 Miele ksylitol dodaje do niego sok z cytryny oraz parę kropelek barwinka spożywczego żółtego i mamy lukier żółciutki . Krok 7 Do garnka wlewam wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok
Różowa kuchniajest bez pieczenia. Składniki: 1 op. okrągłych biszkoptów 9 bananów 250 gram masła Sok z całej cytryny 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Tortownica 24 cm. Sposób przygotowania: Obydwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, podgrzewamy ją w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy i delikatnie miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wykładamy
Bajeczna Kuchniapasty tahini będzie doskonałym źródłem naturalnego wapnia w diecie. 0,5 szklanka suchej cieciorki 2 duże łyżki pasty tahini 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej do namoczenia ciecierzycy sól woda z gotowania ciecierzycy do blendowania Suchą cieciorkę płuczemy na sitku wodą. Przesypujemy do garnka i zalewamy na noc dużą ilością wody z dodatkiem(...)wody i studzimy. Do blendera dodajemy cieciorkę, 1 obrany ząbek czosnku, 2 łyżki pasty tahini oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy wszystko na gładką masę. Jeśli chcemy, by hummus miał rzadszą konsystencję, możemy dodać w trakcie blendowania trochę wody z gotowania cieciorki. Gotowy hummus solimy jeszcze do smaku i mieszamy
Dieta bez mlekaostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz(...)cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy
karmelowyczerwona i 1 zielona) 2 żółte papryki (lub 1 żółta i 1 biała) ½ małej cukinii 1 szklanka ryżu arborio (koniecznie!) ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka kurkumy sok z cytryny pieprz, sól 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 garść zielonych oliwek, pokrojone w plastry 1 garść czarnych oliwek, pokrojone w plastry ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych posiekana natka pietruszki i/lub posiekana(...)minut. Wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj kurkumę i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Jeśli trzeba, dolej wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą i wędzoną papryką. Wymieszaj. Dodaj oliwki i pomidorki koktajlowe. Posyp posiekaną natką pietruszki i/lub papryczką chili. Ostatnia rodzina (2016) to bardzo udany debiut reżyserski Matuszyńskiego
Qlinarnie i Qlinarnieserka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka cukru sok z cytryny Przygotowanie : Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać(...)wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać. Poncz : Wymieszać
Kuchnia Danusiłyżki oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej wody sól/pieprz Przygotowanie: Czosnek pokroić w małą kostkę, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać trochę wody (to nie tyle co zmieni konsystencję sosu, ale również zmniejszy jego ostrość). Wymieszać. Do sosu można dodać jeszcze:a) sos balsamiczny. Ale Uwaga
Kitchens Alphabetzostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 4 pomarańcze 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru sok z cytryny Wykonanie: Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Najlepiej jest jednak odkładać do torebki foliowej i trzymać w lodówce skórki z pomarańczy(...)czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną
Kulinarne przygody Gatitybiałych szparagów 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej 35 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny (ok. 1/2 dużej cytryny) 4 łyżki żelatny 2 jogurty po 180 g bez laktozy 2 łyżki chrzanu szczypta soli i białego pieprzu Na salsę łososiowo-koperkową : 150 g wędzonego łososia norweskiego pęczek świeżego koperku(...)pieprz do smaku Wykonanie : 1. białe szparagi obieramy i usuwamy zdrewniałe końce. Kroimy na ok 3-5 cm kawałki. Do rondla wlewamy 350 ml wody wrzucamy obierki dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy obierki i dorzucamy białe szparagi. Gotujemy na małym ogniu po przykryciem przez 5 minut
vaniliowoczekoladowaWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki
CoolinarniePL