woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:341/1096)

Gulasz z dziczyzny 116

mięsa mąka do oprószenia mięsa, 2 średnie cebule, 3 rozgniecione jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego lub z dziczyzny, garść suszonych borowików, pieprz, sól, cukier, sok z cytryny Marynata : 700 ml czerwonego wytawnego wina, 2 marchewki, 2 cebule, kawałek selera, 3 ząbki czosnku, 6 jagód jałowca, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 – 2 liście laurowe, gałązka rozmarynu, Mięso oczyścić z błon(...)Mniej więcej po godzinie duszenia wlać przecedzoną marynatę, dodać grzyby i lekko posolić. Dusić, aż mięso będzie miękkie (około 2 godzin). W razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dusić jeszcze kilka minut. Podałam z kluskami ziemniaczanymi. zastawa

królestwo garów
Sernik z bitą śmietaną 200

cukru waniliowego 7 jajek M 150 ml zimnej kremówki 30% 1 budyń waniliowy (proszek) skórka z 1 pomarańczy  150 g rodzynek 2 łyżki cukru woda 1 łyżka mąki pszennej Lukier: sok z pół cytryny 4-5 łyżek cukru pudru* Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać wodą posłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Polać lukrem zimny sernik. * W zależności od ilości soku z pół cytryny dodajemy mniej lub więcej cukru pudru

Ala piecze i gotuje
Brownie z kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową 2051

opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 350 g mrożonych wiśni 3 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na samym początku przygotować brownie: w garnku roztopić masło, następnie dodać posiekaną czekoladę i całość odstawić na 2 minuty. Następnie składniki dokładnie połączyć(...)przełożyć zamrożone wiśnie i wsypać cukier. Masę podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie do wiśni wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać i chwilę gotować. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Na sam koniec, garnuszek zdjąć z ognia i do masy wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną frużelinę wiśniową przestudzić

Ugotować
Buraczki 90

SKŁADNIKI: 4 duże buraczki 1-2 łyżeczki cukru 1-2 łyżeczki cytryny sól pieprz WYKONANIE: Buraczki ugotować do miękkości, odlać wodę, pozostawić aż troszkę przestygną. Obrać i zetrzeć na drobnym oczkach. Dodać cukier i sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem, (ja nie zawsze to robię) zależy od smaku buraczków

Dziś Ja gotuje
KOTLECIKI MIELONE ORIENTALNE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 144

łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej jak potrzeba) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sezamu ziaren sok z cytryny sos sojowy olej kokosowy  sól,pieprz,cukier,natka,woda mineralna gazowana *********************************************************** Mięso wyrabiamy z jajkiem , kaszą manną ,sezamem i wodą mineralną 2 łyżkami.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej formujemy kotleciki.Każdy obtaczamy(...)pokroić w paseczki.Do tłuszczu , na którym smażyło się mięso , dodać łyżkę oleju , curry , dymkę i chilli.Smażymy 5 minut.Fasolkę zalać wodą.Dodajemy dymkę z curry i chilli.Gotujemy 20 minut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i sosem sojowym.Do fasolki wkładamy kotleciki .Mocno podgrzewamy.Posypujemy pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą i podajemy na stół.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
czekoladowy torcik z malinami 224

wyrównać wierzch. Następnie przecinamy wzdłuż ciasto na 3 blaty. frużelina z malin: 500 g świeżych malin 160 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę

Domowy Smak Jedzenia
Nalewka z truskawek 149

Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej wódki 0,5 kg cukru sok z dużej cytryny ewentualnie 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego 200 ml wody Wykonanie; Truskawki szypułkujemy.  Następnie wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy 1 szklanką cukru Truskawki odstawiamy na 12 godzin, co jakiś czas potrząsając lekko słoikiem (pokrywka ma być lekko zakręcona(...)odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny . Do syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące

Anioły w kuchni
kompot z suszonych owoców z laską cynamonu... 147

Składniki: 1/2 kg mieszane suszone owoce, 1,5 szklanki cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 sztuka laska cynamonu Royal Brand, 4 litry woda owoce mieszane suszone na kompot opłukać i dzień przed Wigilią w garnku zalać je wodą - użyłam wody filtrowanej z dzbanka Dafi- odstawić przykryty garnek pokrywką rano zagotować owoce - dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowe mini mazurki z kremem marcepanowym z quinoy i kajmakiem 136

szklanka ugotowanej quinoy 40 gram blanszowanych migdałów 1 małe ziarno tonki (opcjonalnie) 1 łyżka oleju migdałowego tłoczonego na zimno (ewentualnie można zastąpić innym orzechowym) 1 łyżka wody różanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu kajmak (najlepiej domowy, przepis można znaleźć w Internecie) dowolne bakalie do przybrania  50 gram gryczanej 50 gram ryżowej 10 gram płatków quinoa(...)tonka w młynku na mąkę, a następnie mieszamy z quinoą i pozostałymi składnikami i dokładnie blendujem, aż uzyskamy jednolita masę (jeżeli wydaje się zbyt sucha można dolać trochę więcej wody, lub oleju). Masą wypełniamy spody, wyrównujemy ich powierzchnie, a następnie polewamy wierzch kajmakiem i dekorujemy bakaliami. Smacznego

Quinoa Raz!
Łazanki z dorszem i szpinakiem 174

łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej sól ziołowa, pieprz ziołowy, pieprz mielony kolorowy nieco soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 12% lub 18% 1-2 łyżeczki mąki pszennej 1/4 szklanki wody 100 g makaronu łazanki + parę szczypt soli do gotowania   Przygotowanie: Jeśli masz mrożoną rybę, wyciągnij ją minimum godzinę(...)sucha. Co innego świeża ryba.  Osuszoną rybę pokrój w grubą kostkę. Przypraw z każdej strony porządną porcją soli ziołowej, pieprzu mielonego oraz sokiem z cytryny. Wrzuć makaron do garnka z dużą ilością wrzącej wody i porządnie posolonej. Ugotuj na miękko lub al dente wg uznania, 5-7 minut. Odcedź. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła z oliwą. Wrzuć marchewkę

Anioszek w kuchni
Śledzie w śmietanie według przepisu mojej Mamy 147

będzie jak znalazł . Składniki: 300 g filetów śledziowych solonych 3 – 4 duże ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 cebule 250 g śmietany kwaśnej 18% Sok z ½ cytryny Pieprz Mleko Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez ok. 3 godziny. Następnie odsączyć i pokroić w paski. Jabłko umyć i obrać ze skórki oraz wykroić gniazdo nasienne. Jabłko, ogórki i cebulę

Przepisy Babci
Sos pieczarkowo-musztardowy 99

podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojone w plastry pieczarki i poddusić razem z cebulą. • Dodać przyprawy i musztardę, dusić aż część wody odparuje. • Na koniec doprawić sokiem z cytryny, dodać posiekaną bazylię i wymieszać ze śmietanką. • Pieczarki podawać z ugotowaną kaszą jaglaną

To co kocham
Pstrągi z cytrusami. 144

tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi  wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę i pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami 196

fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki(...)oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe

Apetyczna babeczka
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 138

kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy

Mienta blog