kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym(...)układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami. Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia
Pyry na Gazpieprz jajka do podania Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj. Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości. Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą. Do ostudzonego bulionu dodaj
Kukuleczkicukru pudru 2 żółtka 150 g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia ew. 1-2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 250 g ricotty 100 g naturalnego twarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki(...)wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa
Czerwień i błękitteż już oczarowało? Risotto z botwinką Potrzebujesz: 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 pęczek botwinki 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 100ml wytrawnego białego wina 200g suchego ryżu 20g twardego wyrazistego sera (np. Parmezan, Grana(...)masła sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Botwinkę umyj. Buraczki obierz i pokrój w kostkę - ugotuj w wodzie z solą i cukrem. 2. Kiedy buraczki zmiękną dodaj do nich posiekane liście i łodyżki botwinki i sok z cytryny - gotuj przez 2-3min. 3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze
Smaki Ewyzrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa... Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6 łyżek cukru sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny ¼ łyżeczki mielonego imbiru * Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam(...)przywarły do dna. Woda szybko wyparowała a jabłka prażyły się zmniejszając swoją objętość. Po około 10 minutach gotowania część jabłek rozpadła się na mniejsze cząsteczki. Masa jabłkowa zaczęła gęstnieć. Teraz jest czas, żeby masę albo zblendować, albo przetrzeć przez sito. Ja zrobiłam to za pomocą blendera. Na koniec wlałam sok z ćwiartki cytryny, wsypałam odrobinę imbiru. Trzeba spróbować
Kuchnia u Krysiformy, odwijam z papieru i kroję na dwa równe blaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia masy) ok. 50 ml rumu 50g cukru 60 ml wody W małym rondlu mieszam wodę z cukrem, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję 2/3 podanej ilości rumu. Powstałym syropem obficie nasączam biszkopt(...)był suchy i miał bardzo lekko alkoholowy posmak (oba blaty muszą być nasączone!). Dżem mieszam z łyżką wody, miksuję blenderem, by zmielić owoce na gładką masę. Wrzucam do rondelka, doprowadzam do wrzenia, dodając sok z cytryny. Gotować, póki masa nie zacznie gęstnieć. Jeśli to nie następuje, przeczytaj wskazówkę (***). Zdejmuję z ognia, mieszam z pozostałym alkoholem. Jedną trzecią masy morelowej
W kuchni Karmel-itkidodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna(...)miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą
Moja Delicjadodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna(...)miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą
Moja Delicjamałym ogniu. W tym czasie przygotowujemy szparagi: Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osobnym garnku, w wodzie z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny przez 13-15 min. Gdy będą miękkie, odcedzamy je. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem
Kuchnia MagdaLenymałym ogniu. W tym czasie przygotowujemy szparagi: Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osobnym garnku, w wodzie z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny przez 13-15 min. Gdy będą miękkie, odcedzamy je. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem
Kuchnia MagdaLenymango suszone 2,7%, sok cytrynowy w proszku, sok ananasowy w proszku, curry (kmin rzymski, kurkuma, kolendra, kozieradka, chili, imbir, czosnek, pieprz czarny), woda kokosowa w proszku, kurkuma. Masa netto: 22g Wartości odżywcze: Truskawka-czarna porzeczka-cytryna – 22g/ 79 kcal, tłuszcz – 0,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – <0,1g, węglowodany – 17g w tym cukry – 9,8g, błonnik(...)się proszek, który należy rozrobić w 3/4 szklanki płynu (najlepiej zblendować) i odczekać parę minut (według zaleceń producenta). Można do tego użyć wody lub mleka ale my zalałyśmy nasze smoothie napojem sojowym. Smak: Truskawka-czarna porzeczka-cytryna – Trzeba przyznać, że smoothie po paru minutach zaczęło gęstnieć i miało przyjemną konsystencję. Nie pachniało niestety soczyście owocowo i w smaku również
Candy Pandaskawy sypanej ) 300-400g małych bezików Warstwa z bitą śmietaną: 800g śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżka żelatyny Do nasączenia: około 5 łyżek wody wymieszanych z 3 łyżkami np. likieru kawowego lub wódki lub soku z cytryny lub herbaty Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych lub innego ulubionego dżemu
Słodkie zapomnienieSkładniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki Barszczu Czerwonego Krakus 1 szklanka mleka kokosowego około 150 gram czarnej porzeczki 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego imbiru pół łyżeczki agaru 2 łyżki wody pół szklanki zimnego oleju (do wykonania "kawioru") kiełki buraka kilka liści czerwonego szczawiu kilka bratków Wykonanie: Porzeczki obieramy z gałązek, blendujemy i przecieramy(...)schłodzonym olejem, można też użyć pipety. W ten sposób powstanie "kawior" porzeczkowy, następnie należy go odsączyć z oleju i dokładnie przepłukać zimną wodą. Mleko kokosowe, barszcz, quinoę, 5-6 łyżek przecieru z porzeczek, sok z cytryny i imbir umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Teraz wystarczy już tylko przelać na talerze, lub do miseczek, dodać kiełki buraka i ozdobić
Quinoa Raz!