woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:347/1096)

Pomarańczowe szarlotki z bezą 177

szybko znikają. ciasto: 125 g masła 200 g mąki pszennej typ 500 50 g migdałów tartych szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 1 pomarańczo 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło(...)sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki. Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest

wesoła kuchnia
Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym i roladą 295

cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki -300g masła lub margaryny -250g Michałków zmielonych  PONCZ -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO -kilka Michałków do dekoracji -zmielone orzechy do dekoracji CIASTO ORZECHOWE Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jajka zapiekane na pieczarkach 160

tłuszcz. Przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebula powinna się zeszklić. Dodać do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wcisnąć sok z cytryny, dodać estragon i dalej smażyć, do czasu aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać połowę posiekanego szczypiorku oraz ricottę. Dokładnie wymieszać, gdy smaki

Codzienne Gotowanie
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 256

innym zestawie aromatycznych przypraw. Harira smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Może jednak wtedy nieco zgęstnieć, rozrzedzicie ją wtedy odrobiną wody lub bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy bulgur, podać(...)minut, aż soczewica będzie ugotowana. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu lub wody. Jeżeli używasz soczewicy i ciecierzycy z puszki, wystarczy, że pogotujesz zupę do miękkości marchewki.  Na koniec dodaj do zupy ugotowaną ciecierzycę i listki kolendry. Gotuj 2-3 minuty. Wciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną listkami kolendry. Możesz też podać biesiadnikom cząstki

Chilli Czosnek i Oliwa
Nalewka z tarniny, tarninówka 206

więc warto ją zabutelkować i cieszyć się z jej dobroczynnych walorów przez cały rok. Składniki: - 2 kg tarniny - 2 litry spirytusu - 500 ml wody - 1.2 kg cukru - 10-15 dag suszonych śliwek - sok z 2 cytryn - 2 laski wanilii - kora cynamonu - kilka goździków Po śliwki i przyprawy warto zajrzeć na stronę  Skworca . 1. Przemrożone owoce tarniny zalewamy spirytusem(...)wierzch słoja przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. 2. Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę

Apetyczna babeczka
Cytrynowe spaghetti z pieczarkami i tymiankiem 230

spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki soli morskiej  2 łyżki świeżych listków tymianku 1 pęczek natki pietruszki szczypta świeżo zmielonego pieprzu  2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją kiedy zawrze i wrzuć makaronowe nitki(...)międzyczasie przygotuj sos: oczyszczone grzyby pokrój w plasterki i w dużej misce wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką oraz sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz tymiankiem.  Pod koniec gotowania zaczerpnij odrobinę wody, w której gotował się makaron, a następnie odcedź. Makaron szybko przełóż do miski z sosem i delikatnie zamieszaj. Dodaj kilka łyżek wody pozostałej z gotowania

Roślinna - blog wegański
Frużelina truskawkowa babci Basi 256

zwarta ” ! Składniki : 50 dkg truskawek świeżych , 4-6 łyżek cukru ,( w zależności od słodkości owoców ) 3- 4 łyżki soku z cytryny ( ilość zależy od słodyczy truskawek ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 5 łyżkach wody. 2 płaskie łyżeczki żelatyny bez przypraw Cykoria, Sposób przygotowania : Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Odstawić do napęcznienia . Czyste wypłukane truskawki (bez szypułek(...)cukier . Podgrzewamy na średnim ogniu , mieszając aż rozpuści się cukier. ( W tym czasie truskawki puszczą dużo soku. ) Dodajemy sok z cytryny, Namoczoną żelatynę rozpuszczamy – nie zagotowując i pozostawiamy na sam koniec przygotowania frużeliny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do wrzących truskawek (gotujemy tak jak kisiel ) , Zdejmujemy z ognia ! zaraz po tym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i studzimy . Podajemy

Pysznosci Babci Basi
Pikantna fasolka szparagowa z jajkiem 199

pietruszki kilka kropel soku z cytryny odrobina zielonego tabasco jajko kilka kropel oliwy szczypta soli i pieprzu Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Olej lniany mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Jajko możemy zrobić sadzone ale ja wolę ugotować je w folii. W tym celu odcinamy kawałek folii spożywczej i układamy ją luzem na niewielkiej

Mienta blog
Rolada cytrynowa 187

pieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego  około 170 g lemon curd, schłodzonego Nasączenie: 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Jajka i  żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok , skórkę z cytryny, m ąk ę ziemniaczan ą , cukier

Opowieści z piekarnika
Ciasto agrestowe 333

kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić(...)Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą. *W zależności jaki słodki jest kompot dodać 1-2 łyżki cukru

Ala piecze i gotuje
Kalafior na zimę 141

różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest

Kuchnia Beaty
Eliksir młodości Hollywood: Koktajl pokrzywa-seler-jabłko 152

wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód; witaminy: A, K, B2, C; sole mineralne, kwasy organiczne inne; korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby oraz żołądka, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie, jest idealna na włosy, oraz na skórę. Seler: Oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, koi nerwy, wspomaga odchudzanie, ma zaledwie 21 kcal na 100 g Jabłko: wspomaga trawienie(...)mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem z miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar

KreatywnePiny
Lekkie ciasto z truskawkami, galaretką i mascarpone 100

łyżki oleju Krem:  250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:  świeże truskawki 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować(...)minut do suchego patyczka. Przestudzić.  2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder, sok z cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek.  3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem i truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rosół rybny z pierogami z karpia. 212

kawałek korzenia selera opalona nad gazem cebula kilka ziaren ziela angielskiego  listek laurowy kawałek białej części pora sok z połowy cytryny  sól, pieprz Wykonanie: Rosół: Wkładamy rybę do garnka i zalewamy ją 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dokładnie zbieramy szumowiny i wkładamy pokrojone warzywa i przyprawy. gotujemy na wolnym ogniu(...)koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko.  Pierogi: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min.  Żurawinę zalewamy na ok 20 min zimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną

Malinowe Pocałunki
Lemoniada pietruszkowa z miętą 163

wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  W naczyniu miksującym ucieramy z miodem pietruszkę i miętę, do tego dodajemy sok z cytryny mi limonki. Jak już wszystko ładnie się zmieli i pietruszka z miętą puszczą soki dodajemy wodę. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy na ok 10 minut ( można dłużej) następnie przez dość rzadkie sitko wszystko przecedzamy i rozlewamy do szklanek

Niezły Młynek