woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:354/1096)

Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 196

tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100  g masła 125 ml wody beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko(...)wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy wrzątkiem. Następnie na tarce ścieramy skórkę a sok wyciskamy do naczynia. Skórkę, sok i wodę gotujemy na ogniu aż nie zawrzą. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż powstanie gęsty

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pudim de caramelo. Flan karmelowy. 237

jajek 700 ml mleka + 300 ml śmietanki 30% (lub 1000 ml mleka) 450 g drobnego cukru ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki wody opcjonalnie 1 kawałek kory cynamonu lub skórka z 1/2 cytryny Wykonanie: Przygotować karmel w osobnym naczyniu lub bezpośrednio w formie jeśli posiadamy metalową (około 20 cm). Może to być zwykły garnek bez plastikowych dodatków. Wsypać(...)wody utworzy białe grudki. Podgrzewać dalej mieszając, a grudki zaczną się topić i przybierać brązowy, karmelowy, kolor. Po całkowitym rozpuszczeniu przelać szybko do podgrzanej formy i rozprowadzić równomiernie na dnie i całych ściankach. Jeśli przyrządzamy bezpośrednio w formie, to pokryć jej ścianki przechylając i obracając stopniowo.  Formę pokrytą karmelem odstawić. Mleko z ziarenkami wanilii (lub cynamonu albo cytryny) doprowadzić

zadanie-gotowanie
Ptasie mleczko 150

żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) 400 g owoców (mogą być mrożone) 2 galaretki malinowe/owocowe (75 g każda)'; document.write(" "); Składniki: 420 g cukru 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g masła (margaryna się nie nadaje), w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek(...)cukru. Jak syrop będzie gotowy wlewać go stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm lub do 10 foremek o pojemności około 250 ml. Schłodzić kilka

moj przepis na
RYŻ ZAPIEKANY Z BRZOSKWINIAMI I MANNĄ KOKOSOWĄ 178

szklanka ryżu 1 szklanka wody 2 szklanki mleka 2 brzoskwinie 2 łyżki miodu 3 łyżki manny kokosowej Basia Basia 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko masło do smarowania formy Wykonanie: Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka i zalewamy wodą oraz mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy do ostudzenia. Brzoskwinie myjemy, osuszamy, przekrawamy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa wiśniowa z makaronem 142

ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny makaron, dowolny według upodobań Sposób przygotowania Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku z cytryny. W tzw. „międzyczasie

Mr. Taste
Risotto z brokułami 248

brokułów. Oprószony startym parmezanem. Pychota! Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 średni brokuł; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z 1/2 cytryny; 1 łyżka(...)masła; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni

Gospodyni Miejska
Ciasto pomarańczowe 186

średnicy 26 cm. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru 2 pomarańcze 5 jajek 3 łyżeczki proszku + 3 pomarańcze, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka żelatyny, sok z połówki cytryny Jak zrobić ciasto pomarańczowe? 3 pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy pokrojone pomarańcze i gotujemy(...)rozgrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Do zostawionego wcześniej syropu, w którym gotowały się plasterki pomarańczy dodajemy sok z połówki cytryny i łyżkę żelatyny. Podgrzewamy na małym ogniu (nie wolno zagotować syropu z żelatyną) i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Pikantna kasza gryczana z halloumi i szparagami 212

chili   220 g sera halloumi   łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta sol i pieprzu spora szczypta pikantnego pimentonu   łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy francuskiej   starte rzodkiewki Szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy do niej opłukaną kaszę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie grillujemy ser oraz szparagi natarte oliwą i przyprawami

Mienta blog
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 151

octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę 3/4 szklanki bulionu lub wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra vergine  + 1 łyżka  sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości(...)sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnku do napęcznienia (na około 5 minuty). Przesypujemy na talerz. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie

cool and minty
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem 203

kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej wody 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% 2 żółtka jaj 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz, kurkuma Makaron ugotować .Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą(...)osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i  pieprzem. Nałożyć porcje makaronu i polać sosem! Gotowe! Smacznego

Cukier&Puder
Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście 201

zimnej wody 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1 szklanka mąki ryżowej Mus: 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy

Truskawkowa Fiesta
KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 156

cytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, szczyptą chili oraz startym na tarce czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, bez termoobiegu. Łososia wkładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, wyjmujemy na blat i i zgrubnie(...)minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosem cytrynowym. SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY: w rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę rozprowadzoną z 2 łyżkami zimnej wody. Gotujemy 2 minuty, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku

cool and minty
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 149

łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.  Maliny podgrzewać na średnim ogniu do momentu(...)całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstałe puree malinowe przelać z powrotem do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Frużelinę malinową można

Opowieści z piekarnika
KASZA JAGLANA na 5 szybkich sposobów – smacznie i zdrowo! 205

mleko do ugotowania suszone daktyle kurkuma cynamon zmielone siemię lniane dodatkowo wybrane bakalie lub owoce 2. Kasza jaglana z bananem Czego potrzebujesz? kasza jaglana + woda lub wybrane mleko do ugotowania dojrzały banan sok z cytryny suszone daktyle dodatkowo cynamon lub kakao 3. Kasza jaglana z truskawkami Czego potrzebujesz? kasza jaglana + woda lub wybrane mleko do ugotowania truskawki (możesz też użyć

Via Gusto
Dżem z jeżyn z miętą 152

Składniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania