woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:361/1096)

Strucla jabłkowa 237

cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę

prawdziwe jedzenie
Ciasto ryżowe z jeżynami 170

zadowolona. Ciasto wyszło pyszne i jest smaczne na zimno i na ciepło. Super deserek do popołudniowej kawki :) Składniki: 300g suchego ryżu 750 ml wody 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 240 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii jeżyny (lub inne ulubione owoce) Wodę(...)momentu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki). Garnek zestawić z ognia i jeszcze kilka minut zostawić pod przykryciem, a następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Zimny ryż przełożyć do większej miski. Dodać cukier, żółtka, mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować ręcznym blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać sok i otartą skórkę z cytryny, oraz ekstrakt z wanilii

kuchnia doski
Malinowo czekoladowy torcik 204

kakao 40 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej pianka malinowa: 60 dkg malin 5 łyżeczek żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego 1/2 cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % polewa czekoladowa: 50 g kakao 50 ml wody 100 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny płaskie 120 g cukru trzcinowego dekoracja: maliny, borówki, ozdoby czekoladowe Ciasto czekoladowe: Wszystkie produkty powinny mieć(...)gorącego formę i piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Pianka: Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję

wesoła kuchnia
Barszcz czerwony zabielany 279

czosnek również obrać. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać listki laurowe oraz 1 łyżkę majeranku oraz do smaku sól. Gotować pod przykryciem aż buraczki będą prawie miękkie i oddadza swój cały smak. Następnie odcedzić wywar do drugiego garnka. Dodać pozostałe dwie łyżki majeranku oraz sok z cytryny, dosolić do smaku jeśli potrzeba. Zagotować i zabielić śmietaną

Monia miesza i gotuje
Hummus domowy -najlepszy na kanapki 213

Przygotowanie:  Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta ). Ciecierzycę wrzucamy do blendera,dodajemy pastę tahini,sok z cytryny,czosnek,sól i pieprz i oliwę z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę(jak by była za gęsta to możemy dolać

Swojskie jedzonko
pyszne ciasto jamajka 2199

wykonanie: Mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do mascarpone i miksujemy do połączenia. składniki na poncz: 125 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dodatkowo: 4-5 szt. bananów 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowego 2 galaretki cytrynowe 750 ml gorącej

Domowy Smak Jedzenia
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 567

średnia 1 jabłko - małe, kwaśne i twarde 2/3 szkl. mleka 3,2% [150ml] 1/3 szkl. kwaśnej śmietany 18% [75ml] 3 łyżki majonezu [50ml] sok z cytryny sól, pieprz - do smaku Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać wodą i odstawić do moczenia. po 1 godzinie wodę wylać, ponownie wypłukać. Następnie namoczyć śledzie w mleku i zostawić na około 2 godziny

Grunt to przepis!
Jak gotować brokuły 250

Brokuły są nie tylko zdrowe i smaczne, ale także niezwykle proste w przygotowaniu. Umyte różyczki wrzucamy do gotującej się wody, do której wcześniej dodaliśmy soli i kilka kropel soku z cytryny. Jak gotować brokuły Gotujemy pod częściowym przykryciem przez 2-5 minut aż do uzyskania pożądanej miękkości. Brokuły wyławiamy, na minutę wrzucamy do miski z lodowatą wodą i odcedzamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DORSZ PIECZONY W CIEŚCIE 170

CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody szczypta proszku do pieczenia  1 łyżka soku z cytryny  sól i ostra papryka do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 254

śmietankowe aromat pomarańczowy 0.5 litry wody 5 łyżek cukru pudru Dekoracja: ok 20 dkg posiekanych orzechów kilkanaście połówek orzecha włoskiego Poncz do biszkoptów: pół szklanki przegotowanej wody pół kieliszka spirytusu sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt bakaliowy: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy żółtka na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Do posiekanych bakalii dodajemy mąkę i proszek(...)również sprawdzamy wykałaczką- jesli jest sucha- biszkopt jest upieczony. 3. Krem: Z brzoskwiń odlewamy cały sok, powinno go być ok 0,5 litry, dolewamy pół litry wody, mieszamy. Odlewamy szklankę wymieszanego z wodą soku i w niej rozpuszczamy budynie śmietankowe. Resztę zagotowujemy i dolewamy rozpuszczone budynie. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po odrobinie budyniu dobrze mieszając

Kuchnia w czekoladzie
RAFFAELLO JAGLANE Z OREO (bez pieczenia) 230

polewy 1,5 szklanki kaszy jaglanej 5 szklanek mleka kokosowego  3/4 szklanki cukru kokosowego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny puszka gęstego mleczka kokosowego (wcześniej schłodzonego) 1 szklanka wiórków kokosowych 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy dwu-,trzykrotnie wrzątkiem. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy(...)średnica 24 cm), mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Przestudzoną kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i 3-4 łyżki wody z mleczka kokosowego, cukier kokosowy, cukier z wanilią, sok z cytryny oraz aromat waniliowy i wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wody z mleczka kokosowego. Masa

Kuchnia MagdaLeny
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 194

kurek, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, sól do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: M akaron: Koperek myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem z kurkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy dodatkowo koperkiem. Rada

Moniki Smakołyki
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 171

masy serowej. Kremówkę ubić, delikatnie połączyć z masą serową.Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, dusić, aż cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę odcedzić, wymieszać z gorącymi owocami. Ostudzić.Ostudzony mus wyłożyć na warstwę z białą czekoladą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańskie bezglutenowe ciasto marchewkowe 206

pyszne.  Składniki: 250g marchewki 300g blanszowanych migdałów 3 łyżki siemienia lnianego złocistego 70g płynnego oleju kokosowego 100g ksylitolu 40g rodzynek sułtanek (moczonych w ciepłej wodzie przez kilka minut) skórka i sok z 1/2 cytryny ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii opcjonalnie: 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych lub płatków migdałowych Tortownicę o wymiarach 23cm natłuść, a dno wyłóż papierem(...)lniane zalej 9 łyżkami ciepłej wody i odstaw. Do dużej miski wlej olej kokosowy, dodaj ksylitol i za pomocą miksera utrzyj całość na nieco bardziej puszystą masę. Następnie dodaj napęczniałe siemię i tym razem za pomocą dużej łyżki wmieszaj je w białą masę. Następnie kolejno dodaj mielone migdały, odciśnięte rodzynki, skórkę i sok z cytryny, wanilię oraz startą marchew. Wymieszaj

Roślinna - blog wegański