woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:370/1096)

MAKARON Z BROKUŁAMI, BOBEM I CUKINIĄ W CYTRYNOWYM SOSIE ORAZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 129

czosnku 200 g gęstej śmietany kremówki skórka otarta z 1 cytryny 3-4 łyżeczki soku z cytryny kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano  listki bazylii (opcjonalnie) kilka łyżek słonecznika łuskanego sól i świeżo mielony pieprz WYKONANIE: W większym garnka zagotuj wodę z solą i cukrem (dałam 1 łyżeczkę soli i 1 cukru). Wrzuć bób i różyczki brokuła(...)skórką), podsmaż krótko do miękkości. Posól i popieprz lekko warzywa, a następnie dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek. Teraz dolej śmietanę i około 2-3 chochelki wody z gotowania makaronu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, sol i pieprz do smaku. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj sos. Dorzuć makaron, ponownie dokładnie zamieszaj, dołóż brokuły i bób (obierz go ze skórki wcześniej). Całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Kompot z rabarbaru 141

kompot na upalne dni. składniki na najlepszy kompot z rabarbaru: ½ kg rabarbaru ok. 150 g cukru do smaku (ok. 10 łyżek) lub mniej 1 ½ litra wody Dodatki kostki lodu listki świeżej mięty (opcjonalnie) plasterki cytryny (opcjonalnie) Jak przygotować kompot z rabarbaru? Rabarbar myjemy, odcinamy liście, możemy obrać ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałeczki. Do garnka wlewamy wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z agrestem i bezą włoską 134

mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej Beza włoska: 3 białka 210 g cukru 50 ml wody Nadzienie: 1 kg agrestu ¾ szklanki cukru sok z ½ cytryny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Posiekaj do niej masło i dodaj żółtka. Zagnieć ciasto(...)wystudzenia. Nadzienie Agrest oczyść, obetnij ogonki i umieść w rondlu. Zasyp cukrem i wlej sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż skórka zmięknie, ale owoce nie będą się jeszcze rozlatywać. Pod koniec gotowania rozrób w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Miksturę wlej do owoców. Energicznie mieszając, gotuj przez 1-2 minuty (aż masa będzie szklista). Odstaw

Food Square
Kalafior w arabskim stylu 207

klik.  Mam nadzieję, że podobnie jak ja, zakochacie się w smakach kuchni arabskiej.   Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól natka pietruszki pestki granatu 1 łyżka pasty tahini 3 łyżeczki mieszanki 7 przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka(...)którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około 20 minut, aż delikatnie się przyrumieni. W osobnym naczyniu mieszamy pastę sezamową z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Dodajemy 4 łyżki wody w której gotował się kalafior. Wyjmujemy kalafior z piekarnika, polewamy sosem sezamowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną

Smakowity Blog Kulinarny
Brzoskwiniowa Ice Tea 149

gasiła pragnienie. Nawet naukowcy są zdania, że oprócz wody to herbata jest najlepszym napojem na upał. Chyba coś w tym jest ;) Lato, a co za tym idzie, upały się jeszcze nie skończyły więc koniecznie wypróbujcie tego napoju :) 4-5 brzoskwiń 2 torebki dobrej czarnej herbaty spora garść listków mięty 2 cytryny 1-2 łyżki miodu torebka kostek lodu Brzoskwinie pokroić(...)zagotować 1 litr wody, wrzucić brzoskwinie i gotować do miękkości. Kompot ostudzić i odcedzić na sicie. W dzbanku zaparzyć w 1/2 l wody herbatę. Ostudzić, wyjąć torebki. Do dzbanka wlać ostudzony kompot i sok z 1 cytryny. Herbatkę dosłodzić do smaku miodem. Do herbatki wrzucić liście mięty, kostki lodu, plasterki cytryny. Można dodać plasterki brzoskwini

Smakołyki Asi
Najlepsza szarlotka na świecie 155

cukru pudru 3/4 kostki masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie 4 kwaśne jabłka cukier wanilinowy 9Dr Oetker) 1 łyżka wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kamis  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny drobny cukier Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce(...)przez 1 godzinę. Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut (do rozgotowania jabłek).Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy.Wyłożyć nadzienie.Piec w temperaturze 180 stopni ok.30 minut. Wierzch ciasta pod koniec pieczenia posypać drobny cukrem. Smacznego

Wielki apetyt
Hummus Party. Menu na imprezę. 165

kminem rzymskim Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*) 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy 200 g (1 średnia sztuka) buraka ugotowanego lub upieczonego w skórce do miękkości, następnie obranego i pokrojonego na ćwiartki sok z 1 cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 spory ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony szczypta soli szczypta(...)szpinakiem  i serem feta Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*) 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy 125 g (1 torebka) szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pasty tahini szczypta soli 50 g pokruszonej fety do dekoracji: oliwa, cząstka cytryny lub sezam Przygotowanie: W misie

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik Lucy 156

łyżek cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) 1 opakowanie cukru wanilinowego sok z połówki cytryny kieliszek spirytusu 4 łyżki kakao Na poncz: sok z połówki cytryny 1-2 kieliszki spirytusu 3/4 szklanki wody Dodatkowo: Orzechy (do ozdoby) Przygotowanie: Ciasto: Dno formy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem o pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier(...)ubić białka na sztywną pianę.  Do masy maślanej stopniowo dodawać ubite białka (masa musi zrobić się po każdym dodaniu zwarta i puszysta). Cały czas ucierając dodać sok z cytryny, a następnie kieliszek spirytusu. Ucierać do powstania bardzo puszystej masy.  Krem podzielić na dwie części (ok. 1/3 i 2/3). Do 2/3 kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Poncz: Wszystkie

My sweet a life
PUSZYSTY SERNIK NA ZIMNO 146

szklanki cukru pudru cytrynowa galaretka ok. 20 dag okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa) sok z cytryny WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.  Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy

Pani na deser
RYŻ Z WARZYWAMI 136

łyżki kukurydzy z puszki 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki cukru garść ziaren słonecznika natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła

Kuchnia MagdaLeny
zdrowy napój do picia... 169

Składniki: woda mineralna 2 litry, ogórek zielony 1 średni, cytryna 1 większa, mięta pieprzowa - ile potrzeba, stewia - ile potrzeba, miód lipowy 2 łyżki cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w cieniutkie plasterki umyty ogórek zielony pokroić w cienkie plasterki, wsypać do dzbanka dodać miód, umyte gałązki mięty i stewii, jak nie ma stewii świeżej to można dodać ją w tabletkach

W Mojej Kuchni Lubię
Smoothie z zieloną herbatą 166

look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty / zamiennie można użyć herbaty miętowej 3 średnie banany 1 kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Zaparzamy zieloną herbatę w jednej szklance wody. Odstawiamy. Do przygotowania smoothie używamy lekko ciepłej herbaty lub całkowicie zimnej. Wlewamy herbatę do misy blendera. Dodajemy obrane i pocięte na mniejsze części kiwi oraz trzy

Słodkie okruszki
Zdrowe smoothie na bazie zielonej herbaty 126

zielonej herbaty. Składniki: (na 2 porcje) 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty / zamiennie można użyć herbaty miętowej 3 średnie banany 1 kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Zaparzamy zieloną herbatę w jednej szklance wody. Odstawiamy. Do przygotowania smoothie używamy lekko ciepłej herbaty lub całkowicie zimnej. Wlewamy herbatę do misy blendera. Dodajemy obrane i pocięte na mniejsze części kiwi oraz trzy

Słodkie okruszki
Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini 233

czosnku, garść świeżej kolendry, garść natki pietruszki, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki soli, pieprz cayenne . Sos tahini 100 ml wody, 50 ml tahini, 5 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz cayenne. Do podania: mizeria z ogórków

SzczyptaSmaQ
Prosty sernik jagodowy z pistacjami 210

świeżych lub mrożonych jagód 3-4 łyżki ksylitolu skórka i sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z laski wanilii 200 g jogurtu naturalnego 3 małe galaretki truskawkowe bez cukru - 3x14g (lub żelatyna) 1 szklanka gorącej wody do rozpuszczenia galaretek (250 ml) Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao 2 łyżki oleju(...)kokosowego Do posypania 2 łyżki obranych migdałów - płatki, słupki lub pokruszone 100 g solonych pistacji w skorupkach Przygotowanie Jagody płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy je do garnka, słodzimy, podgrzewamy. Kiedy zaczną się gotować, dodajemy skórkę z cytryny, sok i cukier waniliowy. Mieszamy, gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Wyłączamy, studzimy. Wystudzone jagody miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie

Powiedz dietom nie
Najprostsze placki z cukinii 470

około 300 g) 2 ząbki czosnku cebula 2 jajka 4 czubate łyżki mąki sól, pieprz Dip ogórkowy: 250 g jogurtu greckiego 4-5 ogórków gruntowych sok z połowy cytryny po małym pęczku kopru i kolendry sól, pieprz Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki (przy młodych cukiniach nie jest to konieczne), przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona, które wyrzucamy, a resztę ścieramy(...)powtarzamy smażenie. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy dip. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy je z nadmiaru wody i mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Dip najlepiej wstawić na 20-30 minut do lodówki, aby się schłodził. [caption id="attachment_7565" align="aligncenter" width="685"] Najprostsze placki

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania