woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:366/1096)

Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i mandarynkami 74

lubimy pijać, nie tylko ja.  Składniki: 300 ml wody  2 garści szpinaku 1 jabłko sok z 4 mandarynek sok z połowy cytryny 1 czubata łyżka siemienia lnianego (przepis na 3 porcje) Do blendera wlewamy wodę, dodajemy umyty szpinak, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki jabłka, sok z cytrusów i siemię lniane. Miksujemy

Kardamonovy
Letnia zupa czereśniowa z makaronem #lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata 121

czereśni, słodka, pyszna, owocowa z dodatkiem makaronu. Smakosze mogą również pozwolić sobie na kleksa śmietanki czy jogurtu. Składniki: 0,5 kg czereśni 1 cytryna cukier biały lub trzcinowy, ksylitol, miód 250 g makaronu świdry od Lubella woda śmietanka lub jogurt  Przygotowanie: Czereśnie zalewamy litrem wody i gotujemy ok 5-7 min od momentu wrzenia. Dodajemy sok z cytryny oraz

Życie zaczyna się w kuchni
Sok z aronii 166

aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok  z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Deser gruszkowo-bananowy 160

Składniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki wody Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut(...)chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć

Moja Galeria Smaku
Surówka z czerwonej kapusty 184

późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam 1/2 soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas gotowania. Odcedzam, skrapiam resztą soku

Bea(u)ty kitchen
Gotowane rzodkiewki 179

smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju  zapiekanek ziemniaczanych. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Przygotowanie: W rondlu zagotować 3 szklanki wody  z dodatkiem cukru i soli. Do  wrzącej wody wł ożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski(...)lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i  oliwą), doprawić do smaku. Tkaniny Kardelen by Mira design

SzczyptaSmaQ
Kisiel malinowy 86

zimą z mrożonych. Prosty skład, który możesz dowolnie modyfikować dosładzając go lub dodając (dla przełamania smaku) sok z cytryny lub pomarańczy. Bez zbędnych składników typu syrop glukozowy, ekstraktów, aromatów czy barwników. Kisiel malinowy SKŁADNIKI: 280 g mrożonych malin 1 szklanka wody(...)łyżki cukru z wanilią – 60 g 3 łyżki soku z cytryny 1 czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej – 30 g PRZYGOTOWANIE: W garnuszku układam mrożone maliny, zasypuję je cukrem i wlewam sok z cytryny. Jeśli chcesz bardziej słodszy kisiel możesz dodać mniej soku z cytryny, np. 2 łyżki. Maliny z cukrem gotuję na lekko średniej mocy palnika przez

Zasmakuj Kuchni
Poezja sernikowa z truskawkami na zimno 330

żelatyny 800 g truskawek 1,5 szkl mleka cukier wanilinowy sok z cytryny truskawki do przybrania 1 warstwa;Tortownicę wyłożyć herbatnikami. 2 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka,  2 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać do masy serowej, wymieszać i wylać na herbatniki. Zastudzić. 3 warstwa: rozłożyć herbatniki(...)tortownicy. Zastudzić 8 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka,  2 łyżki cukru , 1 łyżeczkę cukru waniliniwego, 1 łyżeczkę soku z cytryny zmiksować w kubku blendera, 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać do masy serowej, wymieszać i wylać do tortownicy. Ułożyć połówki truskawek. Zastudzić. 9 warstwa. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej

Gotowanie jest łatwe
Risotto z dorszem 165

arborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody +  4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku z cytryny mąka do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Na samym początku filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki(...)gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej chochli warzywnego wywaru. Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie wywar to ponownie wlać jedną chochlę wywaru. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania całego wywaru i miękkości ryżu. Na sam koniec risotto przyprawić solą oraz pieprzem i dodać do niego pozostałe masło klarowane. Ryż delikatnie przemieszać. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, obtoczyć

Ugotować
Ulubiony tort Marcello 811

migdałów 10 dag rodzynek 1 czekolada pokrojona drobno 10 dag orzechów 1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy Poncz 1 szklanka wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając(...)Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Masa Margarynę oraz czekoladę rozpuszczamy następnie chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Do garnka wlewamy wodę tyle aby nie dotykało wstawionej w garnek miski. Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier. Gdy woda zacnie parować ubijamy mikserem jajka aż masa jajeczne zacznie powiększać swoją objętość kilkakrotnie, zrobi się

kgwjanczewo
Wegańska Pavlova 132

chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku są ciągnące i kleiste. Nie przeszkadza to jednak w degustowaniu się tym efektownym deserem. Składniki: 130 ml wody po ciecierzycy w puszce szczypta soli szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietany 30% owoce np. maliny, borówki, jeżyny itp. Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wodę

wyzwania kuchenne
Sałatka z fasolki szparagowej, rukoli i jajka. 222

oczyścić, pokroić na około 3 cm kawałki i ugotować (10 minut) w 2 l wody z łyżką cukru i łyżeczką soli. Przelać na sitku zimną wodą. Połączyć majonez z pastą paprykową, sokiem z cytryny, suszonymi pomidorami, bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu.  Wymieszać fasolkę, rukolę oraz pokrojoną na cieniutkie plasterki dymkę z dressingiem. Odczekać minimum 10 minut i nałożyć

zadanie-gotowanie
Przekładaniec masą śmietanową 145

agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2  szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36) wyłożonej papierem do pieczenia [ u mnie tortownica]. Piec(...)zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta.  Galaretkę agrestową/ wiśniową  rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki.  Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.  Śmietanę ubić

Moje domowe kucharzenie
po prostu śledź w oleju 199

naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy(...)wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej  miski ( lub w słoiku) układamy  cebulę pokrojoną  krążki

Miód i pieprz
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 153

serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania