woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:366/1096)

Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 360

śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem

Z miłości do słodkości
Hummus z kuminem i suszonymi pomidorami 163

słoiczek) 1/2 szklanka suchej ciecierzycy 2 duże łyżki tahiny (można więcej) 1 duży ząbek czosnku 10 suszonych pomidorów w zalewie sok z 1/2 cytryny szczypta kuminu (do smaku) 1/2 łyżecki mielonych płatków chilli 1/2 szklanki lodowatej wody świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciecierzycę wsypać do niedużego rondelka i zalać wodą, tak aby przykryła całkowicie cieciorkę. Zostawić na całą(...)umieszczamy w misce. Dodajemy tahinę, lekko posiekany czosnek, przesiekane suszone pomidory i 1 łyżkę oliwy z pomidorów, sok z cytryny, oraz chilli. Całość blendujemy przy użyciu wolnostojącego blendera (żyrafy). Ciecierzyca jest bardzo sucha, wiec stopniowo dodajemy do niej lodowatą wodę. Ilość 1/2 szklanki jest orientacyjna, czasem zużywa się więcej czasem mniej. Ważne jest to aby uzyskać masę o konsystencji bardzo

DefinicjaSmaku
Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem 249

musztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka płynnego miodu świeżo mielony czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki marynaty (buraka, fenkuł, cytrynę, sól, cukier, pieprz, koperek i wódkę) wymieszaj ze sobą i obłóż(...)międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem. Sos musztardowo-koperkowy Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem

Food Square
Deser z płatkami ryżowymi, nasionami chia i karmelizowanym rabarbarem 179

chia 1 łyżka cukru szczypta soli karmelizowany rabarbar 2-3 gałązki rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu  sok z połowy cytryny Płatki ryżowe, nasiona chia, szczyptę soli i cukier wsypać do garnuszka. Wlać mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 10-12 minut). W międzyczasie przygotować karmelizowany rabarbar: umyć, obrać, pokroić na mniejsze

Ugotować
MUS JEŻYNOWY – krem z jeżyn 173

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Mus jeżynowy: 220 g jeżyn świeżych/mrożonych 40 – 50 g cukru, do smaku 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik(...)Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne). Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Jeżynowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się

Słodki Pomysł
Zupa grzybowa wigilijna 157

smaku Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka razem z warzywami, suszonymi jabłkami i przyprawami. Zalać dwoma litrami wody i gotować powoli przez godzinę. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, pieprzem i solą do smaku. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, a resztę składników zmiksować i rozlać na talerze razem z całymi grzybami. Można podawać z makaronem

Tradycyjna Kuchnia
Lemoniada różana z truskawkami 108

takie upały jak podczas ostatnich dni, co chwilę sięgamy po wodę. Lubię urozmaicać sobie ją na różne sposoby, nie tylko cytryną i miętą, ale np. dodając ogórka i arbuza. Od czasu do czasu przyrządzam też lemoniadę ze słodkim syropem i lekko gazowaną wodą. Również świetnie orzeźwia i jest miłym urozmaiceniem. Ta z syropem różanym, płatkami róż i truskawkami jest przepyszna

Mienta blog
Syrop miętowo - cytrynowy 198

pierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie i fantastycznie pachnie. Jeśli macie dużo świeżej mięty, to zachęcam do zrobienia. Tym razem zachęciła mnie Edyta, która tak właśnie rozprawia się z dużymi ilościami zioła. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pomarańczowa sałata zielona 144

klonowego. Proste, ale smakowite. Polecam Składniki: 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej) 2-3 soczyste pomarańcze 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny syrop klonowy (do smaku) Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem

Lamarida.pl
Aksamitny mus z kaszy manny. 126

pogodę jak dziś - ten mus będzie idealny! Można go zjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?! Składniki na 3-4 porcje; 350ml wody +100 ml 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki śmietany 18% torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo; jabłko 2 łyżki miodu   Przygotowanie; Wodę zagotować razem

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety z brokuła i kaszy kukurydzianej 181

Składniki: brokuł (1 szt.) kasza kukurydziana (3/4 szklanki) suszone pomidory w zalewie (5 szt. + łyżka zalewy) por (ok. 10 cm łodygi) sok z połowy cytryny mąka ziemniaczana (1 łyżka) sól pieprz czarny papryka ostra woda tłuszcz do smażenia Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci(...)wody. Brokuła myjemy,  dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli. Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów i usmażonego pora. Mieszamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na na rozgrzanym

Weganka gotuje
Strucla drożdżowa 187

żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę

prawdziwe jedzenie
Hummus z tahini, chili i ziarnami dyni 131

świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki pasty tahini (możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski – wedle uznania(...)wylewajcie jej, może się w razie czego przydać gdy pasta będzie zbyt gęsta). Następnie zmiksujcie ją z dodatkiem pasty tahini, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajcie trochę wody z zalewy, w której była ciecierzyca. Na końcu wrzućcie ziarna dyni. Moja rada: Ziarna dyni możecie zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, lub nie dodawać nic. Hummus

Zasmakuj Kuchni
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 196

wśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas, żelazo i jod. Sól ta zeskrobywana jest ręcznie z nadmorskich klifów i skał w czasie odpływu. Przez szefów kuchni uważana za najlepszą sól morską na świecie(...)ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy

Karo in the Kitchen
Zupa Cytrynowa 183

marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać

Mama Gotuje