takie upały jak podczas ostatnich dni, co chwilę sięgamy po wodę. Lubię urozmaicać sobie ją na różne sposoby, nie tylko cytryną i miętą, ale np. dodając ogórka i arbuza. Od czasu do czasu przyrządzam też lemoniadę ze słodkim syropem i lekko gazowaną wodą. Również świetnie orzeźwia i jest miłym urozmaiceniem. Ta z syropem różanym, płatkami róż i truskawkami jest przepyszna
Mienta blogpierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie i fantastycznie pachnie. Jeśli macie dużo świeżej mięty, to zachęcam do zrobienia. Tym razem zachęciła mnie Edyta, która tak właśnie rozprawia się z dużymi ilościami zioła. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieklonowego. Proste, ale smakowite. Polecam Składniki: 1 sałata zielona (ja używam lodowej albo rzymskiej) 2-3 soczyste pomarańcze 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny syrop klonowy (do smaku) Wykonanie: Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy, rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem
Lamarida.plpogodę jak dziś - ten mus będzie idealny! Można go zjadać na ciepło jak i na zimno, kto chętny?! Składniki na 3-4 porcje; 350ml wody +100 ml 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki śmietany 18% torebka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo; jabłko 2 łyżki miodu Przygotowanie; Wodę zagotować razem
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: brokuł (1 szt.) kasza kukurydziana (3/4 szklanki) suszone pomidory w zalewie (5 szt. + łyżka zalewy) por (ok. 10 cm łodygi) sok z połowy cytryny mąka ziemniaczana (1 łyżka) sól pieprz czarny papryka ostra woda tłuszcz do smażenia Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Do garnka wsypujemy kaszę kukurydzianą i wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięci(...)wody. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut, a następnie odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pora kroimy i smażymy aż się zeszkli. Do jednego garnka władamy ugotowanego brokuła, kaszę i suszone pomidory. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, zalewę z pomidorów i usmażonego pora. Mieszamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na na rozgrzanym
Weganka gotujeżółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę
prawdziwe jedzenieświeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki pasty tahini (możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski – wedle uznania(...)wylewajcie jej, może się w razie czego przydać gdy pasta będzie zbyt gęsta). Następnie zmiksujcie ją z dodatkiem pasty tahini, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajcie trochę wody z zalewy, w której była ciecierzyca. Na końcu wrzućcie ziarna dyni. Moja rada: Ziarna dyni możecie zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, lub nie dodawać nic. Hummus
Zasmakuj Kuchniwśród soli, jest szaro-beżowa i zawsze lekko wilgotna (od 5-10% wilgotności). Pochodzi z atlantyckiego wybrzeża Bretanii, a jej szarawe zabarwienie i odczuwalną wilgotność powodują naturalnie występujące w wodzie minerały – wapń, magnez, potas, żelazo i jod. Sól ta zeskrobywana jest ręcznie z nadmorskich klifów i skał w czasie odpływu. Przez szefów kuchni uważana za najlepszą sól morską na świecie(...)ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy
Karo in the Kitchenmarchewka 1 pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać
Mama GotujePodsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami do aktualnych badań dotyczących niemowląt i małych dzieci. Pietruszkowe pesto
Przepysznik - BLW i nie tylkorobić zupełnie coś innego ;) Składniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt naturalny około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy(...)wystygnięcia. Rabarbar dusimy z 2 łyżkami cukru i szklanką wody do zmięknięcia. Odlewamy sok i zostawiamy, żeby ostygł. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawimy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy miąższ z cytryny, pozbawiamy pestek i blendujemy go z rabarbarem. Galaretki mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy rabarbar z cytryną, sok pozostały z duszenia rabarbaru, dosładzamy do smaku
Symfonia smakowawiśnie należy wydrylować) sok z 1 pomarańczy sok z ½ cytryny 400 g suszonych śliwek 220 g migdałów 200 g rodzynek 200 g suszonej żurawiny 100 g moreli 100 g orzechów laskowych 150 g daktyli 55 g kandyzowanej skórki z pomarańczy ½ tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Piernik pokroić w kostkę, zalać zimną wodą i zostawić by namókł. Migdały zalać wrzącą wodą(...)woda ostygnie ściągnąć z nich skórkę. Śliwki, migdały, orzechy, morele i daktyle posiekać. Do garnka o grubym dnie wlać kompot, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie bakalie. Jeśli kompotu jest zbyt mało bakalie zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Do bakalii dodać namoczony piernik, wymieszać go z bakaliami, dodać czekoladę i całość gotować przez
Mama Gotujeziemniaki Kilka różyczek brokułu 8 brukselek 4 pieczarek 6 pomidorków koktajlowych 2 gruszki Oliwa 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Zielona czubryca Ostra papryka Sok z ½ cytryny Łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy brokuł, brukselki i pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy. W misce umieszczamy wszystkie ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone
Smaki Ewycukru pudru Lemon curd: sok z 1 cytryny 3 żółtka 80 gram masła 60 gram cukru skórka z cytryny Dodatkowo polewa czekoladowa: 2-3 łyżki masła 1 łyżka wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru migdały w płatkach Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru(...)wodną i cały czas mieszam. Niemal od razu dodaję masło i sok z cytryny. Mieszam przez cały czas podgrzewając masę. Po około kwadransie mieszanka powinna zacząć gęstnieć. Kiedy zgęstnieje na tyle, na ile tego oczekujemy ściągamy z ognia i studzimy. Przygotowanym kremem wypełniamy tartę. Masło, wodę, kakao i cukier podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą polewam mazurka
Mango PapajaKrewetki szybko odmrażamy. Wrzucamy je na sito i pod ciepłą bieżącą wodą pozbawiamy krewetki lodowej osłonki. Odsączamy je z wody na sitku lub wyrzucając je na papierowe ręczniki. Cebule szalotki obieramy i drobno siekamy. Drobno kroimy szczypior i bazylię. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok (koniecznie do osobnej miseczki). Ścieramy parmezan na najdrobniejszych oczkach tarki. W dużym głębokim rondlu(...)ząbki czosnku, wsypujemy posiekaną pietruszkę i od razu wrzucamy krewetki. Całość smażymy na małym ogniu, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę. Solimy, mocno pieprzymy. Do sosu dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzamy i wkładamy do rondla z sosem. Wsypujemy cały starty ser, dodajemy szczypior i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy
Karo in the Kitchen