kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić(...)Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej. Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą. *W zależności jaki słodki jest kompot dodać 1-2 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeróżyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest
Kuchnia Beatywapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód; witaminy: A, K, B2, C; sole mineralne, kwasy organiczne inne; korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby oraz żołądka, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie, jest idealna na włosy, oraz na skórę. Seler: Oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, koi nerwy, wspomaga odchudzanie, ma zaledwie 21 kcal na 100 g Jabłko: wspomaga trawienie(...)mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem z miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar
KreatywnePinyłyżki oleju Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże truskawki 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować(...)minut do suchego patyczka. Przestudzić. 2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder, sok z cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek. 3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem i truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa Anikawałek korzenia selera opalona nad gazem cebula kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy kawałek białej części pora sok z połowy cytryny sól, pieprz Wykonanie: Rosół: Wkładamy rybę do garnka i zalewamy ją 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dokładnie zbieramy szumowiny i wkładamy pokrojone warzywa i przyprawy. gotujemy na wolnym ogniu(...)koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko. Pierogi: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min. Żurawinę zalewamy na ok 20 min zimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną
Malinowe Pocałunkiwody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W naczyniu miksującym ucieramy z miodem pietruszkę i miętę, do tego dodajemy sok z cytryny mi limonki. Jak już wszystko ładnie się zmieli i pietruszka z miętą puszczą soki dodajemy wodę. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy na ok 10 minut ( można dłużej) następnie przez dość rzadkie sitko wszystko przecedzamy i rozlewamy do szklanek
Niezły Młynekziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny 4 łyżki majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny
Smaki BrazyliiSkładniki : 50 dkg kwiatów fiołka wonnego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 0,5 l alkoholu 70 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,4 kg cukru 50 ml naturalnego syropu z czarnego bzu Sposób wykonania : K wiaty fiołka wrzuć do czystego słoja, zalej sokiem z cytryny, wymieszaj drewnianą łyżką tak, aby sok z cytryny był rozprowadzony(...)później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , dodaj do niego wcześniej ugotowany i wystudzony syrop z wody i cukru oraz syrop z bzu czarnego, wymieszaj. Rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 3 dni. Na butelki naklej etykiety z opisem
Przepisy i porady kulinarnezamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku(...)cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy
SzczyptaSmaQczęsto przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych
Pasje Jolkiprzygotuj masę jogurtową. Masa jogurtowa: 1,5 kubka jogurtu greckiego (600 g) 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek musu z truskawek skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i rozpuść ją w nim. Do jogurtu wsyp cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel
Food Squareśledziowe solone a’la Matjas 1 duży burak ćwikłowy 50 g kaszy pęczak 300 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sok z cytryny pieprz czarny sól Płaty śledziowe namoczyć w wodzie na parę godzin, zmieniając co najmniej raz wodę. Buraka ugotować w wodzie do miękkości, co trwa ok jednej godziny. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie
https:KKuchniaMniampszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 750 g mascarpone 600 - 700 ml śmietany 30% 4 - 5 łyżek cukru pudru Poncz: 600 ml przegotowanej zimnej wody 4 łyżki spirytusu 1 łyżka soku z cytryny po 3 - 4 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru
Czary - gary w kuchnifosfor. Ma orzeźwiający smak. Mięta posiada olejek miętowy posiadający mentol. Połączenie limonki i mięty tworzy orzeźwiający smak. Dodajemy do koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH Moja opinia : Syrop wyraźnie pachnie naturalnymi składnikami, przede wszystkim jako pierwsze poczułam zapach mięty. Smakuje
breakfast of dreams