woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:359/1096)

Poncz królewski na sylwestrową noc 135

cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy i schłodzić w zamrażarce

Tradycyjna Kuchnia
malinowa chatka 175

łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki żelatyny krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30%) 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć

6niebo
Karpatka z kremem cytrynowym 364

Czas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka

kulinarnyJa
Ciasto Jamajka 613

szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady(...)śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier

Monia miesza i gotuje
Ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym 649

ząbki czosnku jogurt 500 ml łyżka natki pietruszki łyżka koperku (ziół można dodać więcej jeśli ktoś lubi) łyżka soku z cytryny łyżka oliwy (opcjonalnie) sól pieprz Ziemniaki należy umyć i wyszorować, a następnie gotować około 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki ponacinać wzdłuż i wydrążyć środki, doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać(...)jeszcze potrzebują kilku dodatkowych minut (wszystko zależy jaką mamy odmianę ziemniaka). Ogórka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odstawić na chwilę i odcisnąć nadmiar wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sok z cytryny, oliwę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ziemniaczki w wersji solo

Karola gotuje
Woda smakowa - cytrusowa z kiwi 187

kiwi i listkami świeżej pietruszki. Lubię takie inne smaki, a jeśli Was ona interesuje to oczywiście polecam przygotować sobie coś tak orzeźwiającego.  Składniki :* woda mineralna lekko gazowana * 3 plasterki pomarańczy* 3 plasterki cytryny * 3 plasterki kiwi* kilka listków pietruszki Przygotowanie :Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do butelki bądź szklanki. Zalać wodą i odstawić na 20 minut

Magiczne Życie Marty
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 2999

zawiera dużo tłuszczu,jest najsmaczniejsze.Łuski zachowaj na szczęście.Składniki :1 karp 1.200 kgcebula 2-3 sztuki 1 jajkobułka tartamasło gheesok z cytrynyWykonanie: umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj).Rybę poporcjuj(...)pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 123

masła o temperaturze pokojowej Do podania: mielony cynamon cukier puder Krem do  pastéis de nata : 250 g cukru 150 ml wody 600 ml mleka 1 laska wanilii ½ laski cynamonu skórka z ½ niewoskowanej cytryny 12 żółtek * PRZYGOTOWANIE Ciasto do pastéis de nata Mąkę wymieszaj w misce z solą i zacznij powoli wlewać wodę, mieszając cały czas ciasto łyżką i zwracając(...)pastéis de nata Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek wstaw na mały ogień i gotuj do momentu, aż syrop osiągnie 105°C (około 2-3 minuty od momentu, gdy zacznie wrzeć). Odstaw. W tym samym czasie w osobnym garnku zagotuj mleko z przekrojoną na pół laską wanilii, laską cynamonu i skórką cytryny. Gdy zacznie wrzeć odstaw

Food Square
Miodowe chia z truskawkami 125

łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki cukru pudru (gdy truskawki są zbyt kwaśne) warstwa bananowa 1 banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka esencji waniliowej 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie) Przygotowanie: Chia zalać wodą, dodać miód, mieszać do rozpuszczenia się miodu. Wstawić na około 30 - 40 minut do lodówki, aby ziarenka napęczniały i się schłodziły (ja czasami wstawiam

Kuchcik gotuje
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 196

ładniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany 18% 100 ml majonezu 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżka koperku (posiekanego) 1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam(...)Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu.  Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki

KUCHARNIA
dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 154

łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka z łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma) dobrze rozbełtać widelcem, bułkę tartą wymieszać z orzechami mielonymi filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym

W Mojej Kuchni Lubię
Dorada pieczona w soli 152

posiekane listki rozmarynu.   Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.  Obkładamy je pozostałymi plasterkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczna sałatka brokułowa 350

Składniki: 1 duży brokuł 2 średnie jabłka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól Wykonanie Brokuła sparzyć w lekko osolonej wodzie (4-5 minut) odsączyć na sicie, a następnie drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną , cukrem i solą

O kuchni z uczuciem
Ciasto kokosowo - cytrynowe 168

żółtka 30 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g cukru 16 g cukru wanilinowego 130 g masła sok wyciśnięty z 1,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego ( pojemność - 400 ml ), schłodzonego minimum 24 godziny wcześniej(...)garnuszku z grubszym dnem, postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Dodać sok z cytryny, zagotować, zestawić z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnym mleku i tę mieszankę wlewać do zagotowanej wody z cukrem i masłem, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania zagotować ( masa zgęstnieje

Opowieści z piekarnika