woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:368/1096)

Sałatka z porem i kaszą pęczak 126

ogórek 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie fety półtłustej 1 łyżka soku  z cytryny 300 dag pora (po odcięciu zielonej części pora)  pieprz, sól dla smaku Jak przygotować: 2 saszetki kaszy gotujemy - zgodnie z informacjami na opakowaniu. Następnie czekamy aż ostygnie lub chłodzimy zimną wodą(...)Ogórka, cebulę i pora kroimy w półtalarki. Fetę w kostkę. Pora w osobnej misce zalewamy wrzącą wodą. Po 5 minutach przecedzamy przez sito przelewamy zimną wodą.  Wszystko mieszamy z kaszą dodajemy sok z cytryny, sól pieprz dla smaku. Wszystkiego smacznego

dlaSmaQ
Kompot z suszu 194

Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek 100 g suszonych śliwek 2 łyżki miodu 5 goździków laska kory cynamonu 1 pomarańcza sok z cytryny Przygotowanie: Suszone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około pół godziny. Podczas gotowania dodajemy miód, goździki  i cynamon. Pomarańczę dokładnie myjemy, kroimy w plastry. Garnek z kompotem zdejmujemy z ognia

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 264

ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę. W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru (do smaku) i przyprawy. Gotujemy do momentu, kiedy jabłka są miękkie, ale w całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy

Malinowe Pocałunki
sernik z wiśniami + kilka słów o Toruniu :) 175

Składniki: 1 kg sera w wiaderku 3 białka puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki mąki ziemniaczanej miąższ z prawdziwej wanilii sok wyduszony z jednej cytryny dodatkowo: śmietana 18% 1 łyżka cukru pudru wiśnie mrożone szkl wody 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Białka ubić na sztywno. W drugiej misce zmieszać mikserem ser, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miąższ z wanilii(...)cytryny oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut. Po tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać na wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut. Schłodzić. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier, gotować aż będą miękkie, przecedzić (sok zostawić do polania sernika). Ostudzone wiśnie ułożyć na wierzch sernika. Przed podaniem polać

Trufelkowo
Tort bezowy z rabarbarowym curdem, bitą śmietaną i malinami 152

łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej garść malin (mrożonych lub świeżych) Curd rabarbarowy: 500 g łodyg rabarbaru 12 łyżek cukru 5 łyżek wody 6 żółtek 1 duża szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki soku z malin (najlepiej domowej roboty) 60 g zimnego masła Dodatkowo: 300-400 ml śmietany 30% kilka listków mięty cukier puder(...)wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier (łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania). Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i chwilkę miksujemy. Na każdym arkuszu papieru do pieczenia odrysowujemy (od talerzyka lub miseczki) po 2 okręgi o średnicy ok. 18-22 cm (moje miały średnicę ok. 20 cm), zostawiając między

MyCookBook.pl
Lemoniada truskawkowo - rabarbarowa 169

słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu!  SKŁADNIKI (ok. 3L) 1kg dojrzałych truskawek 4 łodygi rabarbaru 3 l wody dodatkowo 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej) gałązki świeżej mięty plastry cytryny kostki lodu lub mrożone truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy

DefinicjaSmaku
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 170

angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 2 suszone śliwki 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu np. jabłkowego WYKONANIE GRZYBY płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy  ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego i 2 ziarna pieprzu. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia, a następnie gotujemy(...)malakserze: pietruszkę, marchew, buraczki i seler. Dolewamy wywar z grzybami oraz 2 i 1/2 litra wody(płyn powinien zakrywać warzywa). Mieszamy. Stawiamy na gazie, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małej mocy palnika, doprowadzając do zagotowania. Tuż po zagotowaniu hartujemy sokiem wyciśniętym z cytryny lub octem. Od momentu zagotowania barszcz powinien lekko mrugać przez około 15 minut. Gotowy, odstawiamy

cool and minty
Łosoś w kremowym sosie kaparowym 130

filety z łososia 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie 1 papryczka chili (niezbyt ostra) sok z cwiartki cytryny 2 łyżki serka Philadelphia (original lub light) łyżka masła do smażenia mleko lub woda (opcjonalnie) sól, pieprz Na patelni roztopić masło, łososia posolić i popierzyć i smażyć na niewielkim ogniu. W międzyczasie na drugiej patelni roztopić nieco masła(...)uważać aby się nie przypiekł, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili, lekko przesmażyć ciągle mieszając. Dodać kapary, sok z cytryny i serek Philadelhia, dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści, w razie potrzeby dodać nieco wody lub mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji sosu, nieco żadszy sos jest smaczniejszy. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 121

250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć(...)ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi pestkami dyni. Karpia podawać z kapustą

Kuchnia Bon Appetit
Tort porzeczkowo – miodowy z jagodami, ptysiami i sosem karmelowym 217

Krem do ciasta: 1 szklanka czarnej porzeczki (użyłam mrożonej) 1 szklanka jagód (użyłam mrożonych) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 7-9 łyżek naturalnego, płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 15g żelatyny w proszku + 1/2 szklanki(...)minuty. Zdjąć z ognia odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte owoce zmiksować w blenderze. 7. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Do serka mascarpone dodać płynny miód, sok z cytryny, wymieszać mikserem na średnich obrotach. 8. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce (wkładamy do mikrofalówki na krótkie sesje po 10-15 sekund, wyciągamy, mieszamy

Mała Cukierenka
Kremowa zupa szczawiowa – bez zabielania 207

jajkiem dzieciom po ukończeniu 11 miesiąca życia. pęczek szczawiu 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kawałek selera biała część pora 4 ziemniaki sok z połowy cytryny Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Cebulę obieramy, opalamy nad gazem i dorzucamy do garnka. Doprawiamy łyżeczką soli. Warzywa gotujemy(...)talarki. Całość gotujemy kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa blendujemy. Dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Podajemy z jajkiem. Gotowe

Dieta bez mleka
Pierogi leniwe całkiem zdrowy, szybki i łatwy posiłek. 103

Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już raczej będą kopytka. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru brzozowego łyżeczka soku z cytryny  łyżeczka skórki z cytryny 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki manny woda i sól do gotowania łyżka wiórek koksowych   Do miski wkładamy twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cukier

Dieta moja pasja
Piernik z makiem 100

wody, 500 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 2 jajka, 10 g sody, 250 ml maku, skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka od kawy cynamonu, Miód wlać do garnka, dodać 60 g cukru i zrumienić, wlać wodę i odstawić do ostudzenia. Przestudzony płyn wlewać do mąki i zarabiać ciasto. Dodać cukier puder, rozbełtane żółtka, cynamon, skórkę z cytryny

królestwo garów
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 173

pudru 200 g Nutelli 250ml wody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 jajka 5 batoników Princessa kokosowa 500ml śmietany 30% budyń śmietankowy cytryna herbata Migdały w białej czekoladzie i kokosie tabliczka białej czekolady 250ml wody Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Do żółtek

Wielki apetyt