woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:368/1096)

Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 161

oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i pieprz. Smażymy minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem(...)Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki woda i sól do gotowania makaronu

Karo in the Kitchen
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 273

oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i pieprz. Smażymy minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem(...)Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki woda i sól do gotowania makaronu

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem 547

push({}); Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – Składniki: 1 mała główka młodej kapusty – ok. 500 g 1 łyżeczka cukru 4/5 szklanki wody lub bulionu ( ok. 200 ml) 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)brzydkie. Umyć, osuszyć. Następnie główkę kapusty pokroić na ćwiartki, usunąć głąb a resztę poszatkować na paski o grubości ok. 0,5 cm. Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka, zalać woda (lub bulionem – zobacz przepis: domowy bulion warzywny ). Dodać szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru, wymieszać. Po zagotowaniu odkryć garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu (w innym przypadku kapusta

Kulinarne Przeboje
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 122

posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu 10% 125 wody  Przepis na marokański sos czatnej z moreli i imbiru: Krok(...)Cytryny dokładnie wyszorować, przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć z nich miąższ, usunąć pestki i grubo posiekać. Pozostałą skórkę cytrynową posiekać w cienkie paseczki - odmierzyć 125ml. Skórkę cytrynową wrzucić do garnka, zalać wodą i dusić około 10 minut, aż skórka będzie miękka. Krok 2. Wszystkie składniki na morelowo-imbirowy czatnej po marokańsku włożyć do garnka, wlać wodę oraz ocet

Moja Książka Kucharska
Klopsiki z kaszą jaglaną 160

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy(...)Masę wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i smażymy do czasu aż ładnie się zrumienią. Wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Zabielamy mlekiem. Dodajemy cynamon, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość

Pobite gary Barbary
Sałatka z kuskusem 218

koktajlowych  1 papryka żółta 1/2 czerwonej cebuli 6 rzodkiewek 1/3 pęczka szczypiorku   1/3 szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól,pieprz Wykonanie   Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być sypka). Wszystkie warzywa umyć. Ogórek i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w paseczki. Obraną

magiczna kuchnia Kasi
Kompot z suszu 160

kompot wystarczy zalać owoce ciepłą lub zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Później wystarczą już ulubione dodatki. Kompot z suszu najczęściej przygotowuje się z suszonych owoców takich jak: gruszki, śliwki, jabłka, morele, rodzynki i figi. Przyprawy? Preferuję (o ile w ogóle dosładzam) prawdziwy miód, spadziowy lub gryczany. Słodycz przełamuję sokiem z cytryny lub pomarańczy, albo otartą skórką z cytryny(...)ilością wody, tak by przykryła owoce. Dodać kilka goździków, połowę pomarańczy i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie dolać niewielką ilość wody, gotować 15-20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać sok z cytryny i miód, wedle uznania, doprawić do smaku. Kompot z suszu gotowy!   Lokowanie produktu Do mojego kompotu z suszu użyłam owoce suszone Helio

Zasmakuj Kuchni
Chłodnik z buraków z jajem 163

Szczypiorek Sok z połowy cytryny Sól, pieprz Szczypta cukru Sposób przygotowania: Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie. Następnie ugotowane buraki wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia (wodę z gotowania pozostawiamy). Następnie do pozostałego wywaru z gotowania buraków dodajemy przyprawy, sok z cytryny oraz jogurt. Ogórek, rzodkiew oraz wystudzone buraki kroimy w słupek. Następnie dodajemy je do wywaru. Koperek siekamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pesto z jarmużu 163

Pesto z jarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie 2 spore łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Wsyp jarmuż - trzeba będzie go poupychać, ale spokojnie, bo szybko straci na objętości. Gotuj przez 4-5 minut(...)międzyczasie obierz czosnek i dodaj go razem z orzeszkami ziemnymi do malaksera. Zmiksuj - nie musi być na gładko. 3 Jarmuż odcedź, przelej zimną wodą i odciśnij. Opcjonalnie możesz osuszyć ręcznikiem papierowym. 4 Dodaj jarmuż, sok z cytryny i oliwę (jeśli używasz płatków drożdżowych, to teraz również czas na nie) do malaksera i zmiksuj porządnie z orzeszkami. 5 Dopraw solą

Blendman
Pesto z jarmużu 169

Pesto z jarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie 2 spore łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Wsyp jarmuż - trzeba będzie go poupychać, ale spokojnie, bo szybko straci na objętości. Gotuj przez 4-5 minut(...)międzyczasie obierz czosnek i dodaj go razem z orzeszkami ziemnymi do malaksera. Zmiksuj - nie musi być na gładko. 3 Jarmuż odcedź, przelej zimną wodą i odciśnij. Opcjonalnie możesz osuszyć ręcznikiem papierowym. 4 Dodaj jarmuż, sok z cytryny i oliwę (jeśli używasz płatków drożdżowych, to teraz również czas na nie) do malaksera i zmiksuj porządnie z orzeszkami. 5 Dopraw solą

Blendman
Ryż cytrynowy 160

wrzuć  ryż. 3  Dodaj łyżeczkę  kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy  można  dodać nitki szafranu. 4 Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj. 5. Wolno gotuj ciągle  mieszając . Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z czajnika  wrzącą  wodą. Po 20 minutach ryż powinien  być  gotowy.  Wyłóż na miseczkę

AZgotuj!
Sos holenderski 217

wymyślił to połączenie musiał być kulinarnym geniuszem. Połączenie idealne ! ! ! 3 żółtka  180 g masła ( trzeba je sklarować ) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli  szczypta pieprzu ( najczęściej białego ale ja wolę czarny ) 4 cl wody  Żółtka z wodą, szczyptą soli ubijać na parze. Trzeba uważać aby się nie zsiadły. Dodać sok z cytryny. Jak już będzie fajna

Jemy Pijemy
Śnieżny śledzik (z żurawiną w cytrynach) 243

zależy od upodobań) 6 grzybków konserwowych 3 jajka na twardo 4 duże cytryny sok z połówki cytryny posiekana natka pietruszki szczypiorek łyżeczka octu balsamicznego olej pieprz Filety moczymy w wodzie(...)pozbyć się nadmiaru słonego smaku Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę i ogórki oraz grzybki kroimy w kostkę, żurawinę moczymy w gorącej wodzie i odsączamy. Do filetów dodajemy ogórki, cebulę, grzybki i zalewamy octem balsamicznym, sokiem z cytryny i olejem (tyle by olej zakrył całość) Wstawiamy do lodówki na całą dobę. Na następny dzień przekrawamy cytryny na pół i wydrążamy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka ryżowa z kaparami i oliwkami 158

jajka 4 pomidory 4 filety anchois łyżeczka kaparów 2 łyżki oliwek nadziewanych papryką 4 łyżki oliwy łyżeczka musztardy cytryna tymianek pół pęczka świeżej bazylii sól biały pieprz   Przygotowanie   Ryż opłukałem, osączyłem na sicie, wsypałem do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki). Gotowałem na małym ogniu, aż napęczniał, około 20 minut. Odcedziłem, przelałem zimna wodą, żeby ziarna się nie sklejały(...)osączyłem. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, tymiankiem i posiekana bazylią. Przyprawiłem solą i białym pieprzem. Ryż wsypałem do salaterki, polałem przygotowanym sosem, dokładnie wymieszałem. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze skórki, pokroiłem na cząstki. Połowę dodałem do ryżu. Sałatkę przybrałem pozostałymi pomidorami, jajkami, kaparami, pokrojonymi oliwkami i filecikami anchois

R'n'G Kitchen