woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:368/1096)

Pasta z czosnku niedźwiedziego 239

Składniki: - spora garść liści czosnku niedźwiedziego - 1 szklanka słonecznika łuskanego - olej z pestek winogron (w oryginale oliwa) - różowa sól himalajska (do smaku) - sok z cytryny (do smaku)     Słonecznik płuczemy, zalewamy ostudzoną przegotowaną wodą i pozostawiamy na noc. Odcedzamy na sitku. Liście drobno kroimy razem z łodyżkami. Porcjami wkładamy do blendera słonecznik, liście, olej i miksujemy na gładką masę

mojewypiekiinietylko
Sałatka z soczewicą i wędzonym łososiem 166

łososia wędzonego ½ papryki czerwonej 2 ogórki korniszony 3 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Majonez light ( light używam na ogół zawsze ) Sól Pieprz Sok z cytryny Wykonanie: Soczewicę umieszczamy na sicie, przepłukujemy zimna wodą i pozostawiamy do obcieknięcia. Ogórki kroimy w kostkę, paprykę podobnie. Dodajemy rozdrobnionego łososia. Następnie jajka pokrojone w kostkę oraz odsączoną soczewicę. Do całości wkładamy majonez, mieszamy

Smaki Ewy
SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI Z TUŃCZYKIEM - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 163

cebula 30 g. 0.5 ugotowanego jajka na twardo 25 g. 1 łyżeczka oliwy z oliwek  5 g. 1 łyżeczka soku z cytryny  2 kromki bułki wroclawskiej lub bagietki 30 g. woda mineralna bez ograniczeń ************************************************  Sałatę opłukać, poszarpać i wymieszać z czerwoną fasolką , z tunczykiem , cebulą pokrojoną w krążki ,pokrojonym w talarki jajkiem ,.Polać oliwą wymieszaną z sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 149

szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki  konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny.  2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka makaronowa z bobem 188

ugotować al dente (gotować po kilka minut), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą, odsączyć.  Makaron ugotować również al dente, odcedzić i opłukać zimną wodą.  W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w drobniutką kostkę, miód, sól i pieprz.  Bób, groszek i makaron wsypać do dużej miski, zalać dressingiem

Codzienne Gotowanie
Botwinka 202

mąż lubi taką zupkę..córki nie za bardzo..wolą z buraczkami bez liści. botwinka   ziemniaki porcja rosołowa śmietana listek ziele sól sok z cytryny Porcje rosołową umyć.Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.Następnie dodać buraczki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę [oprócz liści buraka].Dodać przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać pokrojone liście

Moje domowe kucharzenie
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 217

się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny, my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje.  Fasulye pilaki - przepis na podstawie tego przepisuna 4-6 porcjiczas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli o dużych nasionach(...)minuty. Dodaj ugotowaną fasolę, pomidora startego na tarce lub przecier pomidorowy i szklankę wody. Dopraw solą i cukrem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wszystkie składniki powinny być miękkie. Gotowe pilaki podawaj na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i udekorowane plasterkami cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
KUBUSIOWE SMAKI 192

banan (100 g)  , sok wyciśnięty z 3 pomarańczy (ok. 200 ml)  , sok wyciśnięty z 1/2 cytryny   ,  50 ml soku malinowego (lub syropu, ew. miód  do smaku)       ok. 500 - 600 ml wody(...)Następnie przekładamy marchewkę do blendera, dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, banana, sok z pomarańczy i cytryny. Miksujemy wszystko przez ok. 2 minuty na najwyższych obrotach (najlepiej z funkcją turbo).   Powstały mus przelewamy do garnka, dodajemy pozostałą wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie

w mojej kuchni
BEZGLUTENOWE GOFRY Z FRUŻELINĄ JAGODOWĄ I OWOCAMI – pomysł na słodkie śniadanie! 124

też świetnym pomysłem do zabrania w trasę! SKŁADNIKI: *bezglutenowe gofry Schär – 4 szt *owoce leśne ( borówki, jeżyny ) *cukier – do smaku *sok z cytryny *mąka ziemniaczana – do zagęszczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Owoce zalewamy odrobiną wody, gotujemy na wolnym ogniu, aż puszczą sok, ale się nie rozpadną. Dodajemy cukier, a na końcu sok z cytryny. Zagęszczamy odrobina! mąki ziemniaczanej tworząc

Ostra na Słodko
Wielkanocne śniadanie- sałatka szparagowa z jajkiem 181

jajka 200 g zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 5 cm pora sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła do smażenia Opłucz sałatę, osącz z wody i ułóż na talerzu wraz z pomidorami, pokrojonym w krążki porem i szynką. Wymieszaj oliwę i sok z cytryny z solą i pieprzem. Polej sałatkę

codojedzenia
Deser serowo-makowy z malinowym musem 137

porcje: 40 g maku 150 ml mleka 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin 1 op. cukru wanilinowego 300 g twarogu 1 cytryna 300 g mrożonych malin Maliny rozmrażamy. Mak przepłukujemy zimną wodą, a następnie dokładnie go odsączamy. W roldelku zagotowujemy mleko razem z cukrem wanilinowym oraz skórką otartą ze sparzonej cytryny. Dodajemy odsączony mak i gotujemy około 15 minut

Smaki Na Talerzu
Tuńczyk z ryżem i winogronami 162

kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy • 4 ogórki zielone małe • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę. • Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami

To co kocham
Paluszki rybne!:) 191

dorsza -sok z cytryny -mąka pszenna -bułka tarta -jajko -pieprz -sól -olej słonecznikowy Sposób przygotowania:   Filet z ryby opłukać i osuszyć z wody. Pokroić w  2 cm. paski i skropić sokiem z cytryny. Do mąki pszennej dodać sól i pieprz. Wymieszać i obtaczać w niej kawałki ryby, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Magia jedzenia.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ŻURAWINĄ 244

czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek – 25 ml * sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą żurawinę zalewamy 250 ml wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku

Ostra na Słodko
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 158

schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć

KUCHARNIA
Sangria pełna owoców 135

orzeźwiająca! Razem z Aperolem Spritz’em mogłabym pić ją na okrągło, dlatego ostrzegam, UZALEŻNIA! Składniki: – 1l wina czerwonego półsłodkiego – 250ml wody gazowanej – 200ml Sprite’a – 4 pomarańcze – 2 cytryny – 2 jabłka – pół granatu – 70ml Archers’a – kilka gałązek mięty – lód *opcjonalnie: cukier, jeśli lubimy słodkie napoje

Be Fit Be Strong
SCHAB PO FRANCUSKU W SOSIE SEROWO-MUSZTARDOWYM (keto, LCHF optymalny, bez glutenu i jajek) 478

masła klarowanego lub smalcu 50 g musztardy (można pomieszać łagodną francuską ziarnista z ostrą) 400 g mascarpone 30 ml soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 500 ml bulionu lub wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm a następnie delikatnie rozbić. Mięso doprawić z obu stron solą i pieprzem a następnie podsmażyć(...)rozgrzanym tłuszczu aż nabierze złocistego koloru. Mięso podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodać serek i musztardę. Całość dusić dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodać sok z cytryny, całość wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się ze szparagami, brokułami, fasolkaĄ szparagową

Ola la LCHF
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 139

wyszło ich około 3-4 szklanki sól i pieprz do smaku 3 łyżki soku z cytryny  1 łyżka skórki startej z cytryny - opcjonalnie 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 mały por 2 litry wody 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól(...)pieprz do smaku, sok z cytryny i ewentualnie startą skórkę cytrynową. Wszystko razem wyrobić dokładnie i odstawić na około 10 minut do lodówki. W garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i warzywami. Warzywa przed wrzuceniem pokroić tylko na takie kawałki, aby były w miarę jednakowe. Nie trzeba ich rozdrabniać. Wywar gotować na minimalnym ogniu aż do miękkości warzyw

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania