owsiane 450g liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól 2 łyżki serka mascarpone 8 średnich ziemniaków szczypiorek do dekoracji cytryna Sposób wykonania: Dorsza dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solimy, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i otrębach owsianych. Smażymy na oliwie(...)Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod zimną wodą, Odcinamy końcówki. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy oliwę z oliwek. Czosnek niedźwiedzi przenosimy do garnuszka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec solimy i dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się
Kuchnia Pani Wiosnytarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit Małgorzatyzrobić miejsce na orzechy syrop: 500 ml białego wina pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru nadzienie: 200 g posiekanych orzechów włoskich 50 ml miodu 40 ml krupniku szczypta cynamonu sos: 250 ml śmietanki 36% odrobina wody(...)cukru Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami? Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy z miodem i krupnikiem. Nadziewamy gruszki
Ugotowane pozamiataneupieczeniem, polewa się stopionym masłem klarowanym. Dzięki temu ciasto nabiera i ładnego koloru i charakterystycznego smaku. Upieczoną baklavę, polewa się syropem – rozpuszczonym cukrem (ewentualnie z dodatkiem miodu) z cytryną. I właśnie dzięki temu dodatkowi, możecie sami decydować, jak słodki wyrób otrzymacie. Ja zużyłam 1/4 zalecanej porcji i jak dla mnie całość jest wystarczająco słodka. Co ważne, syropu nie można(...)masła 700g mąki pszennej Nadzienie 400g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo
Mieszam w Garnkumała cebula 10 dag wędzonego boczku Natka pietruszki Sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę z cebulą i boczkiem. Następnie smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. MARCHEW W PANIERCE MIGDAŁOWEJ: ½ kg marchewki 1 łyżka masła 2 jaja 5 dag płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej(...)Sól, cukier, sok z cytryny. Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i ugotować na wolny ogniu ( nadmiar wody odlać). Pod koniec gotowania dodać masło, żurawinę, dżem i sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchniaśmietany 18% 200 g ciasteczek oreo 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru pudru ziarenka z laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Serek mascarpone i śmietanę ubić z cukrem.Dodać ziarenka z laski wanilii i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę.Ciasteczka oreo połamać na kawałeczki i dodać do masy. Masę(...)cukru sok z połowy cytryny galaretka truskawkowa łyżeczka żelatyny* Zamrożone truskawki zasypać cukrem i odstawić,aż puszczą sok i się rozmrożą.Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Truskawki postawić na gaz i wlać sok z cytryny,zagotować.Zdjąć z ognia,wsypać galaretkę i żelatynę,mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści.Gorące jeszcze truskawki zmiksować i odstawić. Lekko tężejące
Anielskie wypiekisoli Mus pomarańczowy: 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki 50-110 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 garstki żurawiny suszonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka żelatyny na łyżkę wody- zalać żelatynę by napuchła. woda około 40-80 ml Krem limonkowy: 300 g serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam(...)plastry, potem w kosteczkę i dodać do skórki pomarańczowej. dodać sok z cytryny. 4. Wszystko dokładnie zblendować. 5. Otrzymany mus postawić na małym gazie i podgrzewając dodać cukier, pomału w zależności od upodobań by mus nie był za kwaśny ani za słodki. . 6. Dodajemy troszkę wody i nadal podgrzewamy. 7. Dodajemy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną oraz napuchniętą żelatynę
KreatywnePinyłyżeczka płaska, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, 1 opakowanie "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , mąka pszenna 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, jajka - ile potrzeba, masło -ile potrzeba, sól, pieprz, szczypiorek do smaku, papryka - ile potrzeba na maśle zeszklić posypaną cukrem(...)kostkę rosołową pęczki świeżego szpinaku dokładnie opłukać, nożyczkami pokroić od razu do garnka z cebulą, dodać gałkę muszkatołową, pieprz mielony, ok z cytryny i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wymieszać z mąką pszenną, wodą "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" i wlać do szpinaku, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i blenderem zmiksować szpinak
W Mojej Kuchni Lubięcukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy ok pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną
Z Majeczką w kuchnicytryny • 4 łyżki oliwy, u mnie Ellea • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolkę ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. • Zmiksować w blenderze pokrojoną zieleninę z sokiem z cytryny. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić orzechy i dalej miksować. • Dolać oliwę w dwóch porcjach i zmiksować
To co kochampołowy cytryny, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej , sól, pieprz i ostra papryka do smaku. Do podania: Gotowane rzodkiewki ze szczypiorkiem i cytryną . Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, dodać gałkę muszkatołową, ser, skórkę z cytryny, połowę tymianku, połowę mleka i masło. Wymieszać, doprawić
SzczyptaSmaQtylko pyszny i co najważniejsze pozbawiony ulepszaczy dżemik ale także zdrowy soczek.Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg truskawek 500 gram cukru 3 łyżki masła 2 cytryny Wykonanie: Truskawki wymyć, odszypułkować i odsączyć z wody. Następnie przekroić je na mniejsze kawałki, zasypać 200 gramami cukru i odstawić na 4-5 godzin. Powstały sok truskawkowy zlać, przelać do butelek i zapasteryzować
Krakowskie smaki Anigotującą , zamykamy i odstawiamy...I czekamy...robiąc np.coś innego..dowolna rybasok z cytrynyprzyprawa do rybFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut
Moje domowe kucharzenieśmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem
Z miłości do słodkościsłoiczek) 1/2 szklanka suchej ciecierzycy 2 duże łyżki tahiny (można więcej) 1 duży ząbek czosnku 10 suszonych pomidorów w zalewie sok z 1/2 cytryny szczypta kuminu (do smaku) 1/2 łyżecki mielonych płatków chilli 1/2 szklanki lodowatej wody świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciecierzycę wsypać do niedużego rondelka i zalać wodą, tak aby przykryła całkowicie cieciorkę. Zostawić na całą(...)umieszczamy w misce. Dodajemy tahinę, lekko posiekany czosnek, przesiekane suszone pomidory i 1 łyżkę oliwy z pomidorów, sok z cytryny, oraz chilli. Całość blendujemy przy użyciu wolnostojącego blendera (żyrafy). Ciecierzyca jest bardzo sucha, wiec stopniowo dodajemy do niej lodowatą wodę. Ilość 1/2 szklanki jest orientacyjna, czasem zużywa się więcej czasem mniej. Ważne jest to aby uzyskać masę o konsystencji bardzo
DefinicjaSmaku